Hypotheek – Spaarhypotheek afkopen

Hypotheek – Spaarhypotheek afkopen Met een spaarhypotheek bouwt u na verloop van jaren een spaarpot op om uw hypotheek af te lossen. U kunt de spaarhypotheek ook tussentijds afkopen en beschikt dan eerder over het opgebouwde vermogen. Maar of het afkopen van een spaarhypotheek of tussentijds vervroegd aflossen wel verstandig is, is nog maar de vraag. U moet allerlei kosten maken, ook fiscaal. Anderzijds zijn de vrijstellingen bij een dergelijke kapitaalverzekering hoog. Het afkopen van een spaarhypotheek wordt u hier uitgelegd. Koop op het juiste moment af. Interessant is er enkele gevallen zijn waarbij voortijdige afkopen is toegestaan. Zo kan het afkopen van een levensverzekering en misschien de kapitaalverzekering fiscaal aantrekkelijker worden gemaakt bij een echtscheiding of bij schuldhulpverlening. Boetevrij aflossen dus, dit wordt nog eenvoudiger.

Wat is een spaarhypotheek?

Het beginsel van een spaarhypotheek is dat u en een hypotheek heeft en bovendien heeft gekozen voor fiscaal slim sparen via een spaarrekening. Dit sparen doet u op een geblokkeerde rekening, waar het ingelegde geld jaarlijks groeit met de rente. Deze rente is gelijk aan uw hypotheekrente. Dit geeft het grote voordeel dat als de hypotheekrente stijgt, u weliswaar meer rente betaalt op de hypotheek, maar tegelijkertijd meer rente ontvangt op het opgebouwde vermogen. Van een stijging van de hypotheekrente die fiscaal bovendien nog eens aftrekbaar is, heeft u bij een spaarhypotheek minder last dan bij een doorsnee hypotheek. Extra is nog dat u een levensverzekering afsluit, waarvoor u premie betaalt.

Sparen met een spaarhypotheek

Het gespaarde bedrag bij een spaarhypotheek kan flink oplopen en dat kan bij u de vraag oproepen hoe u wat sneller aan dit spaargeld kunt komen. Het is immers een geblokkeerde rekening. Dus is de vraag relevant of het überhaupt wel kan. Bovendien is van belang om te weten wat de belastingdienst hiervan vindt.

De hypotheekbank

U zult in overleg met de hypotheekverstrekker moeten gaan om te zien hoe hij bereid is om u uit te betalen. De meeste zullen u wel voortijdig willen uitbetalen, maar zullen u daarvoor natuurlijk ook kosten in rekening brengen. Met andere woorden: vraag het de hypotheekverstrekker gewoon en kijk welk bedrag hij wil vrijgeven.

De Belastingdienst

De Belastingdienst zal, zodra een polis wordt open gebroken, kijken naar de periode dat de polis heeft gelopen en de belastingvrijstellingen die daar bij horen. Immers u hebt recht op een belastingvrijstelling van maximaal € 168.500 per persoon. Maximaal, want de vrijstelling van de Belastingdienst is nooit hoger dan de eigenwoningschuld op uw huis en ook niet hoger dan de aflossing die u doet op de eigenwoningschuld. Wat u overigens van deze vrijstelling niet opmaakt, kunt u tijdens uw leven meenemen naar een andere spaarhypotheek, als u dat zou willen. Een vrijstelling is echter niet overdraagbaar op een andere persoon. Een kapitaalverzekering die is gesloten vóór 14 september 1999 heeft een gunstiger fiscaal regime met een extra vrijstelling in box 3 tot uiterlijk 14 september 2029.

Looptijd van de spaarhypotheek speelt geen rol meer

De voorwaarden dat u tenminste 15 jaar uw hypotheek moet hebben om het spaargeld boetevrij te kunnen inzetten, is een tijdsklem. Deze tijdklem verviel in 2017 als u het spaarsaldo bij verhuizing gebruikt om uw bestaande hypotheek af te lossen. Tot slot geldt voor polissen van voor het jaar 1992 dat de uitkering volledig is vrijgesteld, als de polis meer dan 12 jaar loopt en is voldaan aan de eisen van de gespreide betaling van premies.

Spaarhypotheek afkopen in box 1 van de inkomstenbelasting

Dit alles betekent niet altijd dat het voortijdig uitbetaalde spaarbedrag volledig onbelast is. Het rentebestanddeel van wat u meer dan de vrijstelling krijgt uitgekeerd, is namelijk wel belast. Hetzelfde geldt wanneer de spaarpot inmiddels groter is dan de hypotheekschuld. Niet in box 3 voor spaargeld en vermogen, maar in box 1. Ook daar is een bekende formule voor:

R= ((U-B)/U)*S

Hierbij is:
  • R= Het belaste rentebestanddeel.
  • U= Uitkering.
  • B= Belastingvrijstelling
  • S= U minus de betaalde premies.

Als dus R positief is, moet u dat bijtellen bij uw inkomen in box 1. Het belastingtarief is maximaal 52%. Het belastingpercentage is afhankelijk van de hoogte van uw inkomen.

Rekenvoorbeeld

Stel de uitkering bedraagt 36.000 euro en u heeft 22.600 euro aan premies betaald. Stel de belastingvrijstelling= 30.000 euro dan betekent dat dat:
  • U= 36.000
  • B= 30.000
  • S= 36.000-22.600= 13400

Hieruit volgt dat R= (6000/36000)* 13400= 2233 euro.

Er is een restschuld

Nieuw is dat als er een restschuld is, deze restschuld belastingvrij uit het spaardeel mag worden gefinancierd. De rest kan worden meegenomen naar een volgende koopwoning (fiscale voortzetting) of worden afgekocht. De afkoop is dan wel weer belast, indien hoger dan de ingelegde premies. U kunt ook de hele hypotheek meenemen en de restschuld op een andere manier financieren.

Soms versoepeling van afkoop

De tijdklem komt ook te vervallen als:
  • Er een echtscheiding is of de beëindiging van fiscaal partnerschap.
  • De verkoopprijs van de vorige woning onvoldoende is om de eigenwoningschuld af te lossen (restschuld).
  • Er sprake is van een situatie van schuldhulpverlening.

Slot

Wie vervroegd zijn spaarhypotheek wil openbreken, doet er goed aan om bovengenoemde som te maken en zo nodig extra hypotheekadvies in te winnen. Het is niet onmogelijk om een spaarhypotheek open te breken, maar ook weer niet altijd rendabel genoeg.
© 2009 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Woekerpolis afkopenAls u de woekerpolis afkoopt, beëindigt u de verzekering en verzoekt de verzekeraar om de afkoopwaarde op uw lopende rek…
De Spaarbeter Hypotheek is de betere SpaarhypotheekDe Spaarbeter Hypotheek is de betere SpaarhypotheekBanksparen is het nieuwe slimme sparen en de Spaarbeter Hypotheek van de Hypotheker is een slimme spaarhypotheek. De kla…
Is spaarhypotheek veilig bij faillissementIs spaarhypotheek veilig bij faillissementUw spaarhypotheek is een spaarproduct, is een spaarhypotheek veilig bij een faillissement van de bank? U spaart met een…
Spaarhypotheek omzetten naar aflossingsvrije hypotheekSpaarhypotheek omzetten naar aflossingsvrije hypotheekEen spaarhypotheek kunt u sinds 1 april 2017 belastingvrij omzetten in een aflossingsvrije hypotheek. Met een spaarhypot…

Scheiding en kapitaalverzekeringScheiding en kapitaalverzekeringEen kapitaalverzekering is een levensverzekering. De verzekerde krijgt een som geld van de verzekeraar vanaf een bepaald…
Woning niet verkocht, dubbele maandlastenWoning niet verkocht, dubbele maandlastenJe woning snel verkopen wanneer je een huis hebt gekocht is ideaal. Maar dubbele hypotheeklasten dragen, daar zit nieman…
Reacties

Evert, 22-11-2020
Hallo Zeemeeuw,
Zie mijn vraag van 16-11-2020 nummer 210.
Je kunt bij Florius altijd boetevrij je hypotheek aflossen, waarschijnlijk was ik niet duidelijk genoeg met mij vraag.
Ik los dus boetevrij af, heb dan 8 jaar een bankspaarhypotheek gehad, Ik heb alle jaren netjes de maandelijkse inleg gedaan maar ook elk jaar de nodige maximale extra stortingen en heb altijd rekening gehouden met de regel 1 staat tot 10.
Is mijn inleg die ik dan krijg vrij van inkomstenbelasting?
En moet ik verder nog ergens aan denken?
Alvast bedankt voor je antwoord.
Groet Evert Reactie infoteur, 29-11-2020
Hallo Evert,
Er zijn twee dingen: de extra aflossingen die u doet en het kapitaal dat u hebt opgebouwd (42k). Het kapitaal wordt belastingvrij uitbetaald als u het gebruikt voor de aflossing van de hypotheek. Is uw hypotheek inmiddels zo laag dat u kapitaal overhoudt, dan is dat extra deel fiscaal belast:

https://financieel.infonu.nl/hypotheek/135593-extra-storting-spaarhypotheek-spaardeel-of-aflossing.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Evert, 16-11-2020
Hallo,

Ik heb een bankspaarhypotheek bij Florius van 65k met 4,6 % rente afgesloten december 2011.
Mijn looptijd en rentevaste periode is 15 jaar, de hypotheek loopt december 2026 af, mijn hypotheek is dan afgelost.
Ik heb alle jaren netjes de maandelijkse inleg gedaan maar ook elk jaar de nodige maximale extra stortingen en heb altijd rekening gehouden met de regel 1 staat tot 10.
Eind 2020 zit er 42k in de pot.
Nu is mijn vraag kan ik boetevrij en inkomstenbelasting vrij mijn hypotheek opzeggen en aflossen, mijn hypotheek los ik dan af met de de 42k uit mijn pot en 23k spaargeld.
Dus kan ik het dit jaar nog doen, hoe moet ik het doen en moet ik verder nog ergens aan denken?
Ik weet dat ik net zo goed nog 6 jaar kan doorsparen maar ik wil graag de hypotheek aflossen.
Alvast bedankt voor je antwoord Reactie infoteur, 29-11-2020
Hallo Evert,
Als u een woning niet verkoopt en de hypotheek loopt nog, dan kunt u in de meeste gevallen niet zomaar boetevrij de hypotheek aflossen. Informeer bij uw bank, de ene bank is hierin moeilijker dan de andere. Florius kan hierop een uitzondering zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Martine, 28-04-2020
Goedenavond,

We hebben een spaarhypotheek 105000 en een aflossingsvrij 85000, met NHG. (Totaal 190000) Er zit een rente op van 4,3% Hiernaast nog een levensverzekering gekoppeld aan de hypotheek. In totaal met verzekering bruto maandlast €875.
Netto €665

De rente vaste periode(10jr) loopt af in December a.s.
De rente staat nu laag. Wat is het advies? Kom ik evengoed op hetzelfde spaar bedrag uit aan het einde van de looptijd? dus 105000.
Moet ik netto in de maand meer gaan betalen met lage rente? Reactie infoteur, 30-04-2020
Goedenavond Martine,
Het hangt ervan af hoeveel kapitaal u inmiddels hebt opgebouwd en het bedrag aan kapitaal dat u moet of wilt opbouwen. Als u geen kapitaal hebt bijgestort afgelopen jaren, is het zeer waarschijnlijk dat u bij een lagere rente, meer voor de kapitaalopbouw zult moeten betalen. De hypotheekrente is aftrekbaar, de spaarrente niet, dus wordt in dat geval het netto bedrag per maand ook hoger.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Clare, 16-08-2019
Wij hebben een tweede woning in de verhuur en lossen elk jaar af op de Aegon Levensloop Hypotheek
De woz waarde van de woning is inmiddels €250.000 en de rest hypotheek €60.000 met nog 10 jaar te gaan
De aan de hypotheek gekoppelde spaarpolis is €30.000
Omdat in maart de rentevast periode vrij komt overwegen we om de hypotheek af te lossen
en de spaarpolis hier ook voor te gebruiken. Is dit belastingtechnisch verstandig of kunnen we beter een deel aflossen en de spaarverzekering nog uit laten lopen? Reactie infoteur, 19-08-2019
Beste Clare,
Als de woning met spaarhypotheek uw eigen woning is (niet de tweede woning), heeft de aflossing geen gevolgen omdat de woning in box 1 zit. U hebt wel minder hypotheekrenteaftrek, maar de hypotheekrente zou bij vernieuwing toch lager worden. Het voordeel is dat u geen rente hoeft te betalen voor de spaarhypotheek en uw schuld lager wordt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Davy, 16-03-2019
Beste,
ik wil mijn hypotheek oversluiten, naar annuïtair of lineair.
op dit moment heb ik een spaarzekerhypotheek met aflossingsvrij gedeelte.
tot nu toe is de waarde van het spaardeel ca. 26000 euro.
aangezien mijn huidige looptijd 30 jaar is moeten wij een flinke boeterente betalen a 21.000 euro.
kan ik deze rente betalen met het spaardeel? zo ja, mag ik het bedrag wat overblijft uit het spaardeel belastingvrij gebruiken (niet zijnde om af te lossen o.i.d. maar bijvoorbeeld inleg voor een nieuwe auto),
wat krijg je uiteindelijk terug van de belasting n.a.v. het betaalde boeterente bedrag. Reactie infoteur, 19-03-2019
Beste Davy,
De boeterente is fiscaal gezien hetzelfde als hypotheekrente. Het spaardeel dient om de hypotheek af te lossen. Als de hypotheekrente en boeterente niet worden bijgeschreven bij de hypotheek, kunt u hiervoor niet het spaardeel gebruiken. Gebruikt u het spaardeel ook voor andere zaken dan de hypotheek, dan betaalt u inkomstenbelasting over dat spaardeel minus ingelegde premies.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

P. J. Leeflang, 07-03-2019
Ons huis is verkocht en brengt voldoende op om de hypotheek af te lossen. We huren nu een huis.
Onze spaarzeker verzekering, afgesloten in 1998, bedraagt nu ongeveer 27000 euro. Moeten wij hierover belasting betalen? Is het verstandig om deze verzekering te laten uitbetalen? Reactie infoteur, 07-03-2019
Beste P.J. Leeflang,
Wat voor spaarverzekering is het? Als de spaarverzekering gekoppeld is aan de woning, kon u het beste daarmee de hypotheek aflossen, omdat de uitbetaling dan belastingvrij kan zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

M. Deckers, 14-02-2019
Ik ben van plan om mijn huis te verkopen waarop een spaargroeihypotheek is afgesloten in 2004. De totale hypotheeksom is nu 187.000 euro. Opgebouwd in de spaargroei pot tot nu toe 27.500 euro.
Stel ik verkoop het huis voor 225.000 euro, wat nu de verkoopprijs is en ik koop geen nieuw huis maar ga iets huren voorlopig.
Wat is dan het totale bedrag dat wordt uitgekeerd aan mij? Even niet meegenomen dat ik makelaarskosten heb natuurlijk, waarmee ik afspraken gemaakt heb.
Moet hierover dan ook nog belasting betaald worden of hoe is dit het beste aan te pakken? Reactie infoteur, 16-02-2019
Beste M. Deckers,
Als u uw woning verkoopt en het opgebouwde kapitaal uit de spaarhypotheek wordt gebruikt om de hypotheek af te lossen, dan is dat deel belastingvrij.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

R. Jansen, 25-01-2019
Wij hebben recent ons huis verkocht.(spaarhypotheek 70.000 vanaf 1992, verkoopprijs 200.000) Het nieuwe huis is gefinancieerd met een annuiteit hypotheek (100.000) en een aflosvrije (40.000) daarbij een overbruggingshypotheek (50.000) afgesloten om te verbouwen. Deze overbrugging zou volledig betaald worden uit de spaarpolis (49.000) van het oude huis.

Vandaag kregen we de aflosnota voor de overdracht van ons oude huis en tot mijn verbazing staat er op de nota dat de overbrugging wordt afgelost met de overwaarde. De hele spaarpolis wordt nergens genoemd.

Ik moet de uitbetaling daarvan zelf gaan regelen met de verzekeraar volgens de notaris. Ik krijg dan te maken met afkoopwaarde en wellicht nog fiscale gevolgen? Volgens mij is het veel goedkoper om deze polis aan te wenden om de overbrugging af te lossen of zie ik het verkeerd? Reactie infoteur, 27-01-2019
Beste R. Jansen,
Als een spaarpolis van na 1992 (nieuwe regime) niet wordt gebruikt voor de aflossing van de hypotheek, maar gewoon wordt uitbetaald, loopt u zeer waarschijnlijk de vrijstelling mis en moet u over het aangegroeide kapitaal belasting betalen. Een mogelijkheid was ook om de spaarhypotheek als hypotheek mee te nemen naar de nieuwe woning, overleg dus ook met uw verzekeraar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jp, 14-01-2019
Goedemiddag,

ik heb 1 jaar geleden een nieuwe woning gekocht met een fiscale partner (50/50) nu heb ik daar alleen ook een bedrag van 60k voor verbouwing ingestoken. Mijn oude woning (die alleen op mijn naam stond) is pas na 1 jaar verkocht, deze heeft overwaarde en een spaarhypotheek van 5jr oud. Mijn vraag is kan ik de 60k aftrekken van de overwaarde aangezien dit een voorinvestering was op deze overwaarde en/of ka ik daar ook de uitkering vd spaarhypotheek mee verrekenen aangezien ik dan geen belasting over de rent hoef te betalen. Ook ben ik benieuwd of het verstandig is om de bank de spaarhypotheek te laten uitkeren alszijnde spaarbedrag of direct laten verrekenen met de hypotheek schuld zodat er een hogere overwaarde ontstaat? Reactie infoteur, 30-04-2020
Beste Jp,

1. U hebt 60.000 euro in uw nieuwe woning gestopt voor een verbouwing, terwijl de andere woning nog niet was verkocht. Dit bedrag staat los van de overwaarde van uw eerste eigen woning.

2. Als de spaarhypotheek niet kan worden meegenomen naar de nieuwe woning, is verrekening met de hypotheek in de meeste gevallen de goedkoopste optie omdat dan een grote vrijstelling op de kapitaalverzekering mogelijk is:

https://financieel.infonu.nl/belasting/108968-kapitaalverzekering-eigen-woning-in-2018-2019-en-2020.html

Overwaarde in de eigen woning box 1 hoeft, zolang het geld in de woning zit, ook geen probleem te zijn als u geen hoge hypotheek nodig hebt, u betaalt er geen belasting over:

https://financieel.infonu.nl/belasting/8961-belasting-betalen-over-overwaarde-huis.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Emin, 26-10-2018
Beste,

Op zich lees ik bijna zelfde vragen al hieronder, maar toch even alsnog:
Had een spaargroei hypo van abn. Dus aflossingsvrij en spaargroei deel. Hieraan gekoppeld een levensverzekering.
Woning in 2009 gekocht voor 200K toen samen met mijn vader ivm krijgen hypo. Heb nu afgelopen dinsdag mogen passeren. Woning is getaxeerd op 350K, lening van 2ton. Blijft er 150K over als overwaarde, hiervan was 75K van mijn vader. Dat bedrag heeft hij geschonken aan ons (belastingvrij, eenmalige schenking ivm woning). Nu is alles tot nu toe zoals we willen. Vader eruit, echtgenote erin, privélening van 50K bij ing afgelost. Heb nu een lening bij aegon van 265K.
Nu had ik gevraagd aan abn om gespaarde bedrag te verrekenen met die 2ton. Kon niet. Nu heb ik de optie om verz door te zetten, omzetten naar kapitaal, afkopen en nog 1 a 2 opties.
Ivm financiële tegenvallers in prive wil ik dit laten uitkeren. Ik lees overal dat je over uitgekeerde bedrag enkel belasting moet betalen over het rendement daarvan. Heb vandaag abn gesproken, zij keren in geval van afkopen 13K uit, inleg is 15K. Dit is voor mijn deel. Mijn vaders deel ( wat ik overigens 10jr lang heb betaald) is 7K. In totaal zou er dus 20K uitgekeerd worden.
Maar uitgekeerde bedrag is dus lager dan inleg. Hoe kan ik dan ongeveer weten wat mijn rendement is over spaargroeiverz. Zo te zien heb ik verlies. Wat wordt er dan belast?

Alvast bedankt.

Gr
Emin Reactie infoteur, 28-10-2018
Beste Emin,
Als uw spaardeel echt alleen uit sparen bestond, ligt het voor de hand dat u dit spaardeel volledig krijgt uitbetaald. Wellicht brengt ABN AMRO kosten in rekening voor contractbreuk en wordt er al vast inkomstenbelasting ingehouden. Vraag dus hoe ABN AMRO aan zijn bedragen komt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Arie, 20-09-2018
Beste adviseur,
ik heb als alleenstaande een hypotheek bij Florius met een spaar- (15 % totale hypotheek), annuïteiten- (15% van totale rest hypotheek) en aflossingsvrij hypotheek deel (70% totale resthypotheek), afgesloten februari/maart 1999.
Per juni 2015 zijn de 4 onderdelen annuïteit en aflossingsvrij tot 2025 overgesloten, binnen laagste risico klasse.
Voor wat betreft het spaardeel - er is nog een rente herziening per 1-2-19, aflossen per 1-3-19 na looptijd 20 jaar.
Wij willen graag het vrij komend (spaar) bedrag per 1-3-19 beschikbaar krijgen voor woning verbetering, bijv. via een lineair hypotheekdeel voor 10 jaar - met de huidige lage rente resulteert dit in vergelijking tot het huidig maandbedrag tot een aanzienlijk lager maandbedrag per maart 2019, en aanzienlijke woningverbetering. Per juli 2019 treedt de AOW gerechtigde leeftijd voor mij in, het inkomen blijft gelijk.
Wat is een gunstige route om het bedrag voor woning verbetering te realiseren? Reactie infoteur, 23-09-2018
Beste Arie,
Het kapitaal in de spaarhypotheek komt inderdaad vrij bij een omzetting naar een andere hypotheek, maar moet wel worden gebruikt om de oude hypotheek af te lossen (anders krijgt u een fiscale boete). Wat overblijft van de nieuwe hypotheek kunt u dan gebruiken voor de woningverbetering. Uiteraard moet uw inkomen dit wel toestaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anja, 14-09-2018
Beste adviseur,
In Dec 2019 start mijn laatste renteperiode van 5 jaar. Ik heb een spaarhypotheek met een looptijd van 30 jaar. M'n hypotheek bedraagt 50.000 euro.Ik ben alleenstaand en betaal een overlijdensrisicoverzekering van 97 euro pm. Ik heb een volwassen zoon. Is bij mijn eventuele overlijden binnen 5 jaar m'n huis dan automatisch afbetaald? Ik zou graag met m'n opgebouwde spaarpremie m'n huis aflossen. Ik lees overal dat de bank dan een boete oplegt, maar hoeveel is deze dan precies? Hypotheek loopt bij Obvion en verzekering bij ASR. Reactie infoteur, 16-09-2018
Beste Anja,
In uw overlijdensrisicoverzekering staat hoeveel er precies door de verzekering wordt afbetaald als u zou komen te overlijden.
Extra aflossen kan wel, maar meestal is niet meer dan 10% per jaar boetevrij toegestaan, maar op het moment van aflopen van een rentevaste periode (december 2019) kan zeer waarschijnlijk veel meer boetevrij worden afgelost. Vraag uw bank daarnaar. Het is tot slot de vraag of u de overlijdensrisicoverzekering dan nog nodig hebt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Matthijs, 28-05-2018
Ivm het inlossen van schulden (zakelijke lening) zou ik mijn spaarhypotheek willen afkopen. Het vrij te komen bedrag wil ik gaan gebruiken om een aantal schulden af te lossen, waardoor mijn maandlasten naar beneden gaan. In hoeverre moet ik rekening houden met een eventuele aanslag van de belastingdienst? Reactie infoteur, 28-05-2018
Beste Matthijs,
Voor zover het opgebouwde kapitaal niet wordt gebruikt voor de aflossing van de hypotheek, is het kapitaal minus ingelegde premies belast.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Dick, 09-04-2018
Ik heb een spaarhypotheek van € 75.000 tegen 5,4 % met een resterende looptijd van 5 jaar. Over 2 jaar vervalt de huige rente vaste periode. Stel dat straks de rente veel lager is welk voor- of nadeel ligt er dan voor mij in het verschiet?
Moet of kan ik
- vervroegd (deels) aflosssen
- spaarpremie toekomst alvast storten
- of iets anders? Reactie infoteur, 10-04-2018
Beste Dick,
Als de rente omlaag gaat is uw voordeel een lagere hypotheekrente (betekent ook minder hypotheekrenteaftrek), maar uw nadeel dat het kapitaal met minder rente aangroeit. Zomaar bijstorten is niet altijd verstandig in verband met de vereiste bandbreedte van 1:10 voor de jaarlijkse premies:

https://financieel.infonu.nl/hypotheek/135593-extra-storting-spaarhypotheek-spaardeel-of-aflossing.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sander, 03-03-2018
Beste heer,
Waar staat in de aangifte 2017 de vraag of er een uitkering van een kapitaalverzekering is geweest? En waar dit voor gebruikt is? Wij hebben soortgelijke situatie als Peter (met vraag van 1 maart 2018), maar kunnen deze vraag nergens vinden in de aangifte 2017.
Alvast bedankt voor je antwoord. Reactie infoteur, 05-03-2018
Beste Sander,
Betreffende vraag komt na de eigen woning in het blok bankrekeningen en andere bezittingen. Daar kruist u het vakje bij kapitaalverzekeringen aan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Peter, 01-03-2018
Goedenavond.

wij hebben in 2017 onze woning verkocht. Na verrekening vd makelaarskosten hadden wij nog een kleine restschuld van 750,-

Wij hebben het reeds opgespaarde spaargeld uit de spaarhypotheek op onze rekening laten storten. (zo'n 13.000) met dit geld hebben wij die restschuld afbetaalt en wij hebben het geld oa gebruikt voor de aankoop vd nieuwe woning (eigen geld wat we in moesten leggen) en daarnaast voor het klussen.

moeten wij over die 13.000 dan nog belasting betalen? Zo ja, waar/hoe vieren wij dit in op de belastingaangifte? Reactie infoteur, 03-03-2018
Beste Peter,
In de de belastingaangifte wordt ook gevraagd of er een uitkering uit een kapitaalverzekering is geweest en waarvoor dit geld is gebruikt. Vervolgens blijkt of u nog iets moet betalen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

John, 16-02-2018
Goedemorgen,

Ik ben vorig jaar officieel geëmigreerd en heb voor emigratie mijn woning verkocht. Ik heb de spaarhypotheek die dertien jaar liep afgekocht. Klopt het dat bij emigratie er geen Nederlandse belasting wordt geheven over het rentebestanddeel van de uitkering?
Ik heb dat dacht ik ooit ergens gelezen maar kan het nergens terugvinden.

Ik heb overigens in Frankrijk geen woning gekocht.

m vr grt, Reactie infoteur, 18-02-2018
Beste John,
Als u een woning met spaarhypotheek verkoopt, kan, nog los van emigratie, de uitkering inderdaad belastingvrij zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ronald, 11-02-2018
Goedendag, wij zijn voornemens om een ander huis te gaan kopen, dit betreft een nieuwbouwwoning die pas komend jaar opgeleverd zal worden. Ik krijg niet echt duidelijkheid over mijn situatie, vandaar mijn vraag hier. Mijn huidige huis is nog niet verkocht. In mijn huidige spaarhypotheek (hybride maar 100% spaar) zit een spaaropbouw (11 jaar) van ca 24.000 en dit zou ik willen gebruiken om de nieuwe hypotheek te verlagen. Kan dit of moet ik daadwerkelijk eerst de huidige woning verkopen en de hypotheek inlossen? Kan ik bijvoorbeeld ook de spaaropbouw gebruiken om de huidige hypotheek te verlagen? Huidige woning zal tevens een redelijke overwaarde opleveren van ca 15.000 en dus geen restschuld. Wat is wijsheid hierin met het oog op fiscale gevolgen? Ik wil al het geld dus wederom in de hypotheek gaan steken. Dank voor uw reactie.
vr Gr Ronald Reactie infoteur, 13-02-2018
Goedendag Ronald,
De bank zal er niet mee akkoord gaan dat u, zolang de hypotheek nog loopt, het spaarbedrag gebruikt om de bestaande hypotheek te verlagen. Bovendien kan bij tussentijds extra aflossen een boeterente in rekening worden gebracht. Bij een verhuizing hangt het van de voorwaarden van uw hypotheek en van de bank af of u uw hypotheek kunt meeverhuizen naar de nieuwe woning:

https://financieel.infonu.nl/hypotheek/11540-hypotheek-hypotheek-meenemen-naar-nieuwe-woning.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Daan, 21-12-2017
Goedemiddag, een vraag over mijn situatie die ik zo snel nog niet terug zag.
Mijn expartner en ik hadden een woning met Spaarhypotheek. Overwaarde en waarde van de spaarhypotheek zijn met mijn ex verrekend in de verdelingsakte. Die uitkoopsom heb ik meegenomen in mijn nieuwe financiering, waarbij ik geen spaarhypotheek meer heb en van verstrekker veranderd ben. Recent kreeg ik het saldo uit de spaarverzekering uitgekeerd. Mijn vragen:
- ben ik verplicht dit bedrag te gebruiken voor aflossing van mijn nieuwe hypotheek? Dit is niet zo gesteld door de verstrekker. Maar wellicht dat dit wel vanuit de belastingdienst vereist wordt?
- is het verstandig om af te lossen? Oftewel: betaal ik nu zoveel belasting over mijn vermogen dat in ieder geval een deel gebruiken voor aflossing verstandig is?
- kan ik in plaats van aflossen het geld ook gebruiken voor verbeteringen aan de woning, zonder fiscale nadelen te ondervinden?

Alvast bedankt,
Daan Reactie infoteur, 30-04-2020
Beste Daan,
U hebt geen spaarhypotheek meer maar nog wel dezelfde woning. Als de spaarhypotheek in box 1 van de inkomstenbelasting zat, wordt u geacht daarmee uw hypotheek te verlagen. Het is niet verplicht, maar dan zal de Belastingdienst belasting willen heffen over uw aandeel in de kapitaaluitkering minus ingelegde premies. Het beste overlegt u met uw bank om te zien wat in uw situatie het geval is, zodat u een afweging kunt maken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Niek, 22-11-2017
Een vraag heb ik over een spaarhypotheek van vóór januari 1992; een eerste kantelpunt bij de belastingdienst in het regime over spaarhypotheken.

November 1991 hebben wij als echtpaar een spaarhypotheek €86000 tegelijk met voor ieder een daaraan gekoppelde spaarverzekering (€52000 en €34000) afgesloten met alle dezelfde looptijd van 30 jaar (tot 2021). Bij de invoering van het boxenstelsel in 2001 hebben we geen keuze kenbaar gemaakt om de spaarverzekeringen in box 1 of 3 onder te brengen, dus vallen die automatisch in box 3 dacht ik. De opgebouwde bedragen in de twee spaarverzekeringen naderen momenteel na 26 jaar de verzekerde bedragen dankzij eerdere extra spaarpremiestortingen die ik binnen de toegestane fiscale bandbreedte 1:15 heb gehouden.
Nu wil ik niet wachten tot einde looptijd in 2021, maar wil ik in 2018 het opgebouwde kapitaal in de twee verzekeringen gebruiken om de spaarhypotheek in zijn geheel af te lossen. Het tekort van circa €2000 in de spaarverzekeringen wil ik dan in het aflossingsproces storten als extra aflossing.
Als ik deze route inga loop ik dan het risico dat ik niet meer voldoe aan de fiscale voorwaarden en zo ja, wat zou ik anders moeten aanpakken?
Met vriendelijke groet,
Niek Reactie infoteur, 30-04-2020
Beste Niek,
U kunt belastingvrij uw spaarhypotheek opzeggen en zo uw opgebouwde kapitaal gebruiken voor de aflossing van de hypotheek, maar de vraag is of ook de bank hiermee zonder extra kosten akkoord gaat. U verkoopt uw woning immers niet. De meeste banken hanteren 10 tot 20% boetevrij aflossen per jaar, maar daarboven gaat u een boeterente betalen. Wellicht is het inkorten van de looptijd van de hypotheek een goedkopere keuze, overleg hierover met uw bank.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jan, 12-11-2017
Beste Zeemeeuw
Onze situatie is vrijwel identiek als die van Wesley (post Wesley, 27-04-2017 19:08 ).
We hebben inmiddels een nieuw huis. Overwaarde verkocht huis: 27k. Dit wordt dit jaar en opvolgende jaren besteed aan verbetering woning (nu nog 17k over). We twijfelen mbt de SEW over de aanpak geijk aan die van Wesley enerzijds en het apart houden als spaarpotje anderzijds. Gelet op dit laatste scenario de volgende vragen.

Gegeven: SEW: 23k waarvan rentedeel 3k.
Vraag over SEW: als we deze nu willen gebruiken als spaargeld voor onverwachte investeringen, moeten we dan altijd 'afrekenen' over de 3k? Kan het dan zo zijn dat die afrekening alleen theoretisch is. Ik bedoel: geldt er een vrijstelling waardoor de 3k niet belast zal worden (zoals bij de hierna genoemde formule)? En: noem je dit 'afrekenen' ook nog wel 'afkopen' (lijkt me niet) waarvoor de formule R= ((U-B)/U)*S geldt? Zo ja, welke vrijstelling geldt dan. Geldt de vrijstelling en de voorgenoemde formule niet, hoe kan ik eenvoudig berekenen of en hoe de 3k belast zal worden? Moet ik dan de 3k gewoon als 'winst' invullen op het aangifteformulier/ verzoek voorl. teruggaaf.

Vragen over SEW (polisdeel) en restant overwaarde 2017
Klopt het dat de overwaarde en het spaartegoed (excl rente) samen niet boven de vrijstellingsgrens voor spaargeld zal vallen?
Klopt het dat de overwaarde in acht zal moeten worden genomen vanwege de bijleenregeling?

Vragen aftrekposten
Klopt het dat geld (besteed vanuit de overwaarde bouwdepot en eigen spaargeld) aan het verspijkeren van het huis aftrekbaar is?

Dank alvast! Reactie infoteur, 30-04-2020
Beste Jan,
Wat u van de kapitaaluitkering niet benut voor de hypotheek minus het daarbij behorende deel van spaarpremie is fiscaal belast. Stel u benut 20k van de uitgekeerde 50 k niet en het totale rentedeel is 10 k, dan betaalt u inkomstenbelasting over 2/5*10. Voor dit deel is er geen vrijstelling.
In box 3 hebt u in ook nog een vrijstelling. De rente op gefinancierde verbeteringen aan de eigen woning kan fiscaal aftrekbaar zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Peter, 10-11-2017
Beste meneer Zeemeeuw ; betreft uw antwoord op bericht nummer #189 dd 10-11-2017 waarvoor hartelijk dank.
Ik begrijp uit uw antwoord dat het verstandig zou zijn om het volledige bedrag dat uitgekeerd wordt als zijnde opgebouwde spaarpremie dus in de nieuwe hypotheek te stoppen af te lossen. Omdat er rekening is gehouden met EUR 80.000,-- overwaarde en EUR 55.000,-- opgebouwde spaarpremie, totaal EUR 135.000,-- 'eigen middelen inbreng' voor de nieuwe hypotheek. Is het dan geen idee om die totale EUR 62.000,-- opgebouwde spaarpremie + EUR 73.000,-- van de overwaarde = wederom EUR 135.000,-- op deze manier in de nieuwe hypotheek te stoppen…? We houden dan uiteindelijk weer die EUR 7.000,-- meer over aan de overwaarde (want + die EUR 20.000,-- die het huis nog eens extra heeft opgebracht, we hebben dus EUR 100.000,-- overwaarde ipv die EUR 80.000,-- ). We begrijpen dat alles wat we van die EUR 27.000,-- niet gebruiken voor het huis (en aan het huis vast zit) niet mogen opvoeren voor de belastingen. Maar het gaat ons erom dat wij na overdracht oude huis dus gewoon cash EUR 27.000,-- op onze rekening gestort willen krijgen.
Horen graag nog even! Reactie infoteur, 30-04-2020
Beste Peter,
Zeker, omdat het via de spaarpremie opgebouwde kapitaal dan wel volledig wordt benut voor de hypotheek van de woning, is de premievrijval (plus aangroei tot nu toe) belastingvrij.
Wat u niet aan overwaarde inlegt, kunt u op uw eigen rekening houden. Als de nieuwe hypotheek minder hoog is dan de waarde van de nieuwe woning minus de niet gebruikte overwaarde, dan zijn er ook geen gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek (bijleenregeling).
Het is wel zo dat de niet benutte overwaarde, voor zover die per 1 januari 2018 op uw rekening staat, meetelt voor de vermogensbelasting in box 3.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Peter, 08-11-2017
Beste Zeemeeuw,
Wij hebben een nieuwbouwhuis gekocht. Oplevering begin volgend jaar. Bij aangaan van een nieuwe hypotheek (okt 2016) is er uitgegaan van eigen inbreng middelen van EUR 135.000,-- waarvan een deel uit de overwaarde (ca. 85.000,-- verkoop oude huis) en een deel opgebouwde spaarpremie (op dat moment okt 2016, zo'n EUR 55.000, spaarhypotheek liep toen al ruim 20 jaar). Omdat wij afgelopen jaar gewoon de spaarpremie gewoon hebben doorbetaald is dat potje van de opgebouwde spaarpremie begin volgend jaar zo'n EUR 7.000,-- meer dan die EUR 55.000,-- (op het moment dus van de overdracht van het oude huis) Oude huis is ook nog eens voor EUR 20.000,-- meer verkocht dan waar we vanuit gingen. Begrijpen we goed dat wij die EUR 7.000,-- meer en die ruim EUR 20.000,-- meer wel tot onze beschikking mogen hebben maar dan moeten opgeven in Box 1? We zijn toch niet verplicht om die extra EUR 7.000,-- af te lossen op de nieuwe hypotheek? We voldoen toch aan de EUR 135.000,-- aan inbreng eigen middelen? (na overdracht oude huis, ca 8 weken na sleutel nieuwbouwhuis)
We horen 't graag,
Mvrgr
Peter Reactie infoteur, 30-04-2020
Beste Peter,
Wilt u het opgebouwde spaardeel belastingvrij ontvangen, dan moet dat volledig in mindering komen op uw hypotheek, daarna komt pas uw inbreng uit de (overige) eigen middelen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Edwin, 06-11-2017
Goedenavond,
Ik heb een spaarhypotheek afgesloten in 1992 voor 75.000 euro. De waarde van mijn woning is circa 300.000 euro. Inmiddels heb ik een spaarpot met circa 58.000 euro. Ik zit nu in mijn rente bedenktijd tot 2019 met een rente van 6%. Ik moet nog 4 jaar hypotheek en spaarpremie betalen. Ik zou de hypotheek voor de resterende jaren (4) nog willen laten doorlopen tegen de variabele rente. Ik heb gehoord dat het mogelijk is om na afloop van de hypotheek een nieuwe annuïteiten hypotheek af te sluiten voor 30 jaar en het bedrag dat in de spaarpot van circa 75.000 euro uit te laten keren? Is dit ook daadwerkelijk mogelijk?
Hoor graag uw reactie Reactie infoteur, 30-04-2020
Beste Edwin,
U kunt het uitgekeerde bedrag gebruiken voor de aflossing van de hypotheek, van de eventueel nieuwe hypotheek zal de hypotheekrente niet aftrekbaar zijn als de hypotheek niet nodig is voor een verbouwing of verbetering van uw woning.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lotti, 05-10-2017
Goedendag,

Ook wij hebben een vraag. Onze spaarhypotheek is afgesloten in september 1997 (oude regiem).

Wij hebben eerder al bijgestort in beide spaarpolissen en ook afgelost op de lopende hypotheek. Dit resulteert op dit moment in een totale hypotheek van € 111.000 en een totaal opgebouwde waarde in beide polissen van € 81.000.
Door de wettelijke voorgeschreven bandbreedte 1:10 was bijstorten in de spaarpolissen niet meer mogelijk, het inkorten van de looptijd van de hypotheek wel. Hierdoor kunnen beide leningdelen ingelost worden per september 2021.

Blijft de vraag: heeft het in ons geval zin de polissen "open te breken" nu de tijdsklemmen verdwenen zijn? Wat zijn de concrete consequenties van deze actie?

Lees graag! Alvast dank :-)

Lotti Reactie infoteur, 30-04-2020
Beste Lotti,
Het nadeel van uw opgebouwde spaarhypotheek opnemen kan zijn dat de bank u een boeterente voorschotelt, omdat u meer dan 10% (soms 20%) in een jaar vervroegd aflost. De Belastingdienst is dan niet de bottleneck, maar wellicht uw bank. Anderzijds is de boeterente nu tegen een hoger percentage aftrekbaar dan in 2021 zeer waarschijnlijk het geval zal zijn:

https://financieel.infonu.nl/belasting/162948-hypotheekrenteaftrek-2020-omlaag.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jaap, 09-09-2017
Ik heb een spaarhypotheek van 7 jaar oud en van €200.000 en heb mijn huis verkocht voor €190.000 na aflossing blijft er nog ca. €20.000 over. Heb inmiddels al een ander huis gekocht met een nieuwe hypotheek van €200.000 en van €50.000 dit kon niet anders omdat ik een nieuwbouw woning wou kopen en oude huis nog niet verkocht was, en ook dat er na verkoop restschuld over bleef omdat huidige waarde minder zou zijn dan hypotheekbedrag.

Hoe gaat die €20.000 belast worden? en hoe kan ik voorkomen om er zo min mogelijk belasting over te betalen? ik wil dit geld wel gaan gebruiken voor uitgaven aan het nieuwe huis voor badkamer en keuken. Mijn huidige huis gaat begin december overgeschreven worden, en uitgaven aan het nieuwe huis zullen grotendeels in 2018 plaats vinden.

Hoop dat iemand mij hier mee kan helpen,

Met vriendelijke groet,

Jaap Reactie infoteur, 20-09-2020
Beste Jaap,
Als u het kapitaal uit de spaarverzekering gebruikt voor de aflossing van de hypotheek, is dat kapitaal niet belast. Als na verkoop sprake is van een overwaarde, dan speelt die overwaarde een rol voor de maximaal aftrekbare hypotheekrente voor woning 2 (de bijleenregeling):

https://financieel.infonu.nl/belasting/112720-bijleenregeling-2020-en-2021-aflossingsplicht-hypotheek.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wendy, 22-08-2017
Beste Zeemeeuw,

8 jaar geleden heb ik samen met mijn ex genoot een huis gekocht. Inmiddels gescheiden en het huis staat al weer even te koop. Nu ben ik samen met mijn nieuwe echtgenoot met de bank bezig om deze woning te kopen/ex uitkopen. Er zit een spaarhypotheek op. Wij dachten om het geld wat er in gespaard is (50% voor mijn ex) te gebruiken voor de dubbele lasten op te vangen en verder om voor de verbouwing van de woning te helpen. Nu zegt onze tussen persoon dat wij het gespaarde tegoed in moeten leggen in onze nieuwe hypotheek. Moet dit daadwerkelijk? De grote van de hypotheek word dan wel lager waardoor er misschien dan meer ruimte komt voor een verbouwingsdepot? Wat is gunstig en waar doen we goed aan? Reactie infoteur, 30-04-2020
Beste Wendy,
Als u de nieuwe hypotheek afsluit bij de bestaande hypotheekverstrekker van de spaarhypotheek, dan kan soms de spaarhypotheek worden voortgezet. In andere gevallen moet het gespaarde bedrag worden gebruikt voor de aflossing van de hypotheek. Dan komt er inderdaad ook meer ruimte voor een verbouwingsdepot.
De rente op de spaarhypotheek zal wat hoger zijn dan de spaarrente 2017, waardoor u extra spaart. Maar omdat de helft van uw ex is, kan dat voordeel dusdanig tegenvallen dat een nieuwe hypotheek tegen de huidige lage hypotheekrente een voordeel kan zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sanne, 05-08-2017
We hadden een spaarhypotheek op ons huis die wij verkocht hebben. Partner en ik zijn al een tijd uit elkaar. Het huis is met verlies verkocht en de restschuld is volledig kwijtgescholden door NHG. Nu is het bedrag wat in de spaarhypotheek opgebouwd zat, aan ex partner uitbetaald. De hypotheek stond op onze beide namen. Hoort dit bedrag dan niet verdeeld te worden? Reactie infoteur, 30-04-2020
Beste Sanne,
Als het een gezamenlijke hypotheek was of als jullie in gemeenschap van goederen waren getrouwd, hebt u recht op de helft van het opgebouwde kapitaal als jullie niet iets anders hebben afgesproken. Maar er kunnen dan nog schulden zijn die (eigenlijk) ook verdeeld moeten worden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sjaak, 09-07-2017
Is het gunstig om mijn huidige spaarhypotheek af te kopen? Mijn spaarhypotheek is 2007 ingegaan en verloopt in 2032. Ik heb inmiddels 37000 gespaard. De rente bedraagt 5.3%.
Ook heb ik al een groot deel van mijn aflossingsvrije hypotheek afgelost. Reactie infoteur, 30-04-2020
Beste Sjaak,
De keuze hangt vooral van uw persoonlijke omstandigheden af. U krijgt voor deze tijd nog een mooie spaarrente op uw spaarhypotheek. Als u nog hypotheekrenteaftrek hebt, kan even wachten met afkopen voordeliger zijn. Wilt u snel van uw hypotheek af, dan kan afkopen ook slim zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jeanine, 23-06-2017
Kan je de maandelijkse premiebetaling voor het spaarlevendepot in een spaarhypotheek ook stopzetten? We hebben ondertussen al meer premie betaald dan dat het spaardepot oplevert… Nu spaardepot inlossen voor nog 3 jaar rentevast is te duur (10.000euro!). Ik hoorde laatst dat je de premie kunt stoppen. A. Klopt dat? B. Is t überhaupt ook verstandig? Reactie infoteur, 30-04-2020
Beste Jeanine,
Premievrij maken is vaak wel mogelijk. U stopt dan de premiebetaling, maar laat het opgebouwde kapitaal (spaarlevendepot) nog niet uitkeren. Uw maandlasten gaan omlaag, maar daar staat tegenover dat uw depot minder zal toenemen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ed, 20-06-2017
Beste,
Mijn totale hypotheek is 114300 bij florius ik heb nu in mijn spaarhypotheek/levensverzekering een bedrag van 25300 zitten. Ik wil over een jaar mijn huis te koop zetten, om dit snel kwijt te kunnen zal ik een heel eind moeten zakken met de prijs tot ongeveer 72500. Reden dat ik het kwijt wil is dat ik mij totaal niet meer prettig voel in mijn buurt en wonen dichter bij werk. Nu kan ik dit verschil deels met mijn spaargeld overbruggen maar zal ook gebruik moeten maken van de spaarhypotheek. Bij een te grote restschuld waarbij niet meer aan eigen middelen kan worden voldaan kan men dan de spaarhypotheek gebruiken? of word deze bij verkoop sowieso uitgekeerd?
Mvg,
Ed Reactie infoteur, 30-04-2020
Beste Ed,
Bij verkoop wordt u spaarpot van de spaarhypotheek gebruikt voor de aflossing van uw hypotheek of het moet zo zijn dat u meteen een nieuwe woning koopt en de bank toestaat om de spaarhypotheek mee te nemen naar de nieuwe woning.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nina, 24-05-2017
Beste Zeemeeuw,
Bedankt voor uw reactie.
We willen inderdaad een gedeelte gebruiken voor onderhoud. Hoe gaat dat in zijn werk met de aangifte. Is er een periode waarin het geld besteed moet zijn of kan het jaarlijks via de aangifte met onderbouwing van facturen? Of moeten we van de tevoren een offerte overleggen van de te verwachte gemaakte kosten. Het bedrag is groter dan de vrijstelling van de vermogensheffing. Dus we moeten er goed over nadenken hoe we dit gaan doen.

Met vriendelijke groet,
Nina Reactie infoteur, 30-04-2020
Beste Nina,
Het geld voor een verbouwing moet dan binnen zes maanden worden gebruikt:

https://financieel.infonu.nl/hypotheek/112333-woning-verbouwen-in-2020-met-hypotheekrenteaftrek.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nina,, 22-05-2017
Beste Zeemeeuw,
Onze spaarhypotheek loopt 1 december 2017 na 20 jaar af. Graag willen we deze uit laten betalen. En voor hetzelfde bedrag weer een hypotheek opnemen. Hebben we op deze nieuwe lening dan ook weer recht op belasting aftrek. Maakt het ook verschil of we bij de zelfde hypotheek verstrekker blijven of overgaan naar een andere. Dit ivm de afsluitkosten, taxatierapport en notaris, of krijg je hier altijd mee te maken.

Met vriendelijke groet,
Nina Reactie infoteur, 30-04-2020
Beste Nina,
Als u voor een afgelost deel een nieuwe hypotheek opent, is die hypotheekrente niet meer aftrekbaar. Bij een nieuwe hypotheek om uw woning te verbeteren, is de hypotheekrente wel aftrekbaar als die annuïtair wordt gefinancierd.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wesley, 27-04-2017
Beste lezer,
Wij hebben vorig jaar ons huis verkocht en volgende week is de overdracht van ons nieuwe aangekochte woning. Aangezien wij in 2012 (oud regime) een spaarhypotheek hebben kunnen afsluiten hebben wij in de nieuwe hypotheek een deel aflosvrij kunnen houden.
In de oude hypotheek hadden wij een opgebouwde spaarrekening. Dit geld gebruik wij voor eigen inleg in de nieuwe hypotheek. De oude bankspaarrekening is dus opgeheven en dit kapitaal wordt ingebracht in de nieuwe woning. Normaliter moet bij beëindiging (kapitaal minus ingelegde premies) fiscaal afgerekend worden. Aangezien wij dit vermogen weer inbrengen in de nieuwe hypotheek (direct bewijsbaar) vroegen wij ons af of er nog steeds sprake is van afrekening via de belastingdienst?
Alvast bedankt voor de reactie(s)!
Gr,
Wesley Reactie infoteur, 30-04-2017
Beste Wesley,
Als het inwisselen van het spaartegoed na 1 april 2017 plaats heeft, hoeft u niet daarover niet fiscaal af te rekenen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ron Wijnands, 18-04-2017
Beste Zeemeeuw,
Wij hebben een spaarhypotheekverzekering sinds 1-12-2007. Saldo hierin is nu 52.000,--. Is het gunstig de verzekering op te zeggen of af te kopen? Dus zonder betaling van belasting?

Alvast bedankt,
Ron Reactie infoteur, 19-04-2017
Beste Ron Wijnands,
Of afkopen gunstig is, hangt ook af van de restschuld. Als u een deel moet herfinancieren, kunnen de maandlasten hoger uitvallen. Dat zou dus bekeken moeten worden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

W. Schreurs, 14-04-2017
Beste Zeemeeuw,

Hoewel ik mezelf redelijk intelligent acht, zit ik ook met grote vraagstukken rond mijn hypotheek. Hopelijk kan jij me enigszins aan de juiste informatie helpen.

De situatie is het volgende:
- Ik ben in 2004 een Meegroeihypotheek aangegaan bij de ABN AMRO bank (de 100% sparen versie - geen beleggingen).
- De waarde van de hypotheek is ca. 125.000 EUR.
- Ingelegde premie (geïnvesteerd) ca. 28.000 EUR.
- Poliswaarde ca. 35.000 EUR
- Ik overweeg om volgend jaar te emigreren. Bij emigratie zou ik mijn appartement willen verkopen.

Wat moet ik verwachten als ik mijn appartement zou verkopen. Ik hoop dat ik mijn appartement voor ongeveer hetzelfde bedrag kan verkopen. Ik zit uiteraard pas in jaar 13, maar als ik alles goed had begrepen hoeft bij emigratie geen belasting betaald te worden over de te vroeg uitgekeerde KEW? Kan ik uiteindelijk zo'n 63.000 EUR (ingelegde premie + poliswaarde) op mijn rekening verwachten ervan uitgaande dat ik geen verlies heb bij verkoop van mijn appartement? Reactie infoteur, 15-04-2017
Beste W. Schreurs,
Als u uw appartement verkoopt, komt de poliswaarde vrij van 35.0000 euro. U krijgt de ingelegde premies niet terug. In de huidige woningmarkt is het zeer aannemelijk dat uw appartement in 2017 meer waard is dan wat u er in 2004 voor hebt betaald. Hoeveel meer is sterk afhankelijk van de locatie van de woning.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wim Verhoef, 03-04-2017
Geachte Zeemeeuw,

Hartelijk dank voor deze snelle reactie.
In ons geval blijft er inderdaad nog een gedeelte bij Rabobank. (dit wordt in 4 jaar volledig afgelost)
Persoonlijk vind ik deze administratieve handeling pure geldklopperij. Ook vind ik dat zo iets in het contract zal moeten staan. Ik weet niet of het zin heeft om: bezwaar te maken in eerste instantie bij Rabobank Nederland en daarna bij KIFID?
Of is uw mening als ervaringsdeskundige van: Wim laat zitten, kost alleen maar negatieve energie.

Met vriendelijke groet,
Wim Verhoef Reactie infoteur, 05-04-2017
Geachte Wim Verhoef,
Ik denk het laatste.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wim Verhoef, 01-04-2017
Geachte lezer,

Ik heb een vraag betreffende de SpaarZeker Hypotheek van Rabobank. In dit concrete geval bestaat de SpaarZeker Hypotheek uit een SpaarZeker Verzekering van Interpolis en een Aflossinsvrije Hypotheek. Het contract is van maart 2007. In oktober 2015 zijn er contacten met Rabobank geweest deze hypotheek te veranderen. Er zijn toezeggingen gedaan die uiteindelijk weer tenietgedaan zijn. Daarom hebben we besloten om het geheel onder te brengen bij "De Familie Bank".

Vanaf vandaag 1 april 2017 mag het potje in een Spaarhypotheek onbelast worden afgekocht. Dit is ook onze bedoeling dit te doen. In de SpaarZeker Verzekering van Interpolis staat klip en klaar vast dat bij afkoop er geen kosten aan verbonden zijn.

Wat zegt Rabobank nu. Wij bereken € 350,00 wijzigingskosten. Dit staat nergens in het contract vermeld. Mijn mening is dat er geen wijziging hoeft plaats te vinden. De SpaarZeker Hypotheek kan gewoon blijven bestaan. Deze hoeft niet omgezet te worden in een Aflossingsvrije Hypotheek.

Hoe denken de deskundigen hierover? Reactie infoteur, 03-04-2017
Geachte Wim Verhoef,
Een hypotheekvorm wijzigen kost bij de Rabobank inderdaad 350 euro. Als u de hypotheek onderbrengt bij uw familie, stopt de SpaarZeker Hypotheek, maar wijzigt u de hypotheekvorm niet en zijn er geen kosten. Houdt u de hypotheek bij de Rabobank aan, dan zal de bank uw hypotheek wel omzetten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Petra, 30-03-2017
Wij hebben een bankspaar gedeelte afgesloten in 1999 en hier bij een bedrag opgebouwd van 32000. Dit stuk hypotheek hebben we meegenomen bij aankoop nieuwe woning en in 2012 een andere hypotheek er naast genomen. Aangezien de rente nu zo laag is en wij een rente hebben van 5,05 en 5,50 zitten we aan oversluiten te denken? Kun je dit spaargedeelte gebruiken voor de boeterente? Of is het verstandiger om alleen het gedeelte van de bankspaar open te breken en kan dit eigenlijk?
En wat gebeurt er met het stuk bankspaarhypotheek als je het spaargeld eruit haalt?
En moet je het spaargedeelte gebruiken voor de aflossing van de hypotheek? Reactie infoteur, 02-04-2017
Beste Petra,
Een spaarhypotheek oversluiten geeft niet altijd het gewenste resultaat, omdat bij een lagere hypotheekrente waarschijnlijk meer spaarpremie moet worden gestort. Als u de hypotheek wilt opzeggen moet, wil dit belastingvrij kunnen zijn, het spaardeel voor de aflossing van de hypotheek worden gebruikt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sonja, 08-03-2017
De spaarpolis uit 1998 wordt beëindigd bij de verkoop van de woning. De opgebouwde waarde zal circa € 25.000 bedragen. De geldverstrekker geeft aan dat deze spaarwaarde met het hypotheekbedrag mag worden verrekend bij de notaris. Er is geen sprake van restschuld, dus dit bedrag blijft over en wordt niet gebruikt om de hypotheek van het nieuwe huis mee te verlagen. Wordt het bedrag van € 25.000 door de verrekening fiscaal gezien als overwaarde en zou dit bedrag ingebracht moeten worden in de nieuwe woning om over dit deel renteaftrek te krijgen? Als dat zo is, is het dan niet beter om de polis pas ná passeren pas uit te laten keren? Reactie infoteur, 11-03-2017
Beste Sonja,
De overwaarde van uw woning is gelijk aan de verkoopopbrengst minus de hypotheek.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Monique Michilsen, 13-02-2017
Wij gaan binnenkort de laatste 6 jaar in van onze spaarhypotheek.
Gedurende de 20 jarige rentevaste periode, hebben we 1 boetevrije aflossing gedaan, waardoor de looptijd 4 jaar is verkort.
Hierdoor moeten wij nog 6 jaar aflossen i.p.v. 10 jaar.
Wij twijfelen eraan of het verstandig is, de resterende hypotheek vervroegd af te lossen of de laatste 6 jaar een nieuwe rentevaste periode af te sluiten.
De spaarhypotheek hebben wij in 1997 afgesloten. Reactie infoteur, 30-04-2020
Beste Monique Michilsen,
Wat voordelig is, hangt ook af van de verzekeringspremie die u betaalt. Overigens gaat u nu uw twintigste jaar in en zou belastingvrij uitbetalen van het opgebouwde spaardeel ook mogelijk kunnen zijn. Dat spaardeel moet ook weer niet groter worden dan uw hypotheek. Overleg eens met uw bank

https://financieel.infonu.nl/hypotheek/135593-extra-storting-spaarhypotheek-spaardeel-of-aflossing.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Harrie Db, 05-02-2017
In 2007 heb ik een woning gekocht en een spaarhypotheek afgesloten van €244.000 waarvan ik €150.000 ga sparen via de maandelijkse premie. Door omstandigheden heeft mijn partner nooit kunnen gaan werken en nu hebben we steeds vaker moeite om de maandlasten te dragen (€938 rente en €266 premie).
Nu wil ik de maandlasten verlagen, maar wat is voor mij de beste keuze? Hypotheekvorm aanpassen of de hypotheek splitsen? Het spaargedeelte bevat inmiddels een €45.000.

Een andere mogelijkheid is om het huidige huis te verkopen en een goedkoper ander huis te kopen. Maar we hebben een hypotheek plus van €18.000 staan welke me verhindert om een goede woning te kopen. Kan ik het spaargedeelte gebruiken om de €18.000 af te lossen en de rest om de hypotheek te verlagen voor de aankoop van de nieuwe woning?

Ik ben niet op zoek naar het fiscaal beste deal maar wat me verder helpt om snel de maandlasten omlaag te brengen. Reactie infoteur, 07-02-2017
Beste Harrie Db,
Als u uw woning in 2017 verkoopt, mag u waarschijnlijk boetevrij het spaardeel voor de aflossing gebruiken. Maar dan moet u een goede andere woning vinden met een betaalbare hypotheek en dat kan bij een lager inkomen ook lastig zijn. Nu uw spaarhypotheek openbreken (zonder verkoop), kan een forse boete opleveren. Het beste overlegt u ook even met uw bank.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hans, 28-12-2016
Hallo,

Wij hebben een nieuwe woning gekocht, deze wordt een maand eerder op onze naam gezet, en de oude woning wordt een maand later overgeschreven naar de nieuwe eigenaars. We hebben tevens voor een nieuwe hypotheekvorm gekozen ipv een opbouw hypotheek met spaarrekening gekoppeld.

Nu hebben wij een rabo opbouw rekening van oktober 1999. De Rabo wil niet het geld aflossen van de opbouw rekening (ongeveer 34K). Dit geld storten ze pas na overdracht huidige woning op onze rekening (kan dus ook niet eigen woning aflossen met dat geld).

Gezien het feit dat deze polis/reking dus meer dan 15 jaar loopt, wordt dan alsnog de ontvangen rente belast? En in welke Box zou dit belast worden? Box 1? En indien dit zo is, dan alleen belasting over het ontvangen rente bedrag? Reactie infoteur, 29-12-2016
Hallo Hans,
De vrijstelling bij een kapitaalverzekering na 15 jaar varieert rond de 36.800 euro (2016). Als het opgebouwde kapitaal dan wordt gebruikt voor de aflossing van de hypotheek op uw eigen woning (dit gebeurt normaliter automatisch bij levering notaris), dan is dit bedrag belastingvrij. Overleg met uw notaris, want dit geld moet dus niet op uw eigen rekening worden gestort.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Arnold, 06-12-2016
Als je als alleenstaande een KEW hebt van na 2001 en van een gelijke hoogte als de gekoppelde eigenwoningschuld, maar waarvan het eindbedrag ruim uitkomt boven de fiscale vrijstelling, hoe vindt dan de verrekening plaats in het jaar dat de verzekering afloopt? Moet dan eenmalig en in een keer een forse extra belasting betaald worden?

Stel: ik heb als alleenstaande een KEW van 230.000 die in 2007 is ingegaan en een looptijd heeft van 20 jaar, met daaraan een gekoppelde eigenwoningschuld van 230.000 euro. Als deze afloopt en er is dan volledig voldaan aan de regels voor KEW (binnen bandbreedte en bedrag in spaarpolis wordt gebruikt voor aflossing woningschuld), moet dan in 2027, of het jaar daarop, over het bedrag van 230.000 minus de fiscale vrijstelling (stel 180.000euro) = ~50.000 euro inkomstenbelasting betaald worden? Dan zou de eigenwoningschuld in 2027 worden opgeheven, maar blijft een schuld over voor de belastingdienst van rond de 25.000 euro…

Dat zou een erg fors bedrag worden en iets om ook alvast voor te gaan sparen. Of zie ik hier iets over het hoofd? Reactie infoteur, 08-12-2016
Beste Arnold,
Het klopt dat de uitbetaling die uitgaat boven de vrijstelling kew inkomstenbelasting moet worden betaald. Niemand weet echte nog hoe hoog die vrijstelling in 2027 zal zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Pieter, 29-11-2016
Vanwege verkoop van ons huis en aankoop van een ander huis nemen we een nieuwe hypotheek. Voor de spaarhypotheek zit er nu 28.000 in het potje en we hebben ca. 5500 aan premie betaald. Wat houden we ongeveer over aan dit potje als we die afkopen? Reactie infoteur, 30-11-2016
Beste Pieter,
Hoeveel u uiteindelijk aan belasting betaalt over de aangroei van uw kapitaal is afhankelijk van de hoogte van uw inkomen in box 1.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nathalie, 21-11-2016
Ik moet door sloop mijn huis verkopen na 12 jaar. Ik heb een spaarhypotheek. De spaarwaarde is 31000 en de ingelegde premies 37000, moet ik hier belasting op betalen of is het feit dat de spaarwaarde minder dan de ingelegde premie is een reden om geen belasting te betalen? Ik hoor het graag van u en bedank u alvast. Reactie infoteur, 23-11-2016
Beste Nathalie,
Als de spaarwaarde lager is dan de ingelegde premies, betaalt u geen belasting. Het gaat om het netto resultaat.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Victor, 16-11-2016
Expert,
Komend jaar loopt onze Spaarhypotheek af. De restschuld is geen groot bedrag. We hebben het voornemen om in 2017 de restschuld af te lossen. Hieraan zijn geen kosten verbonden.
We bouwen echter nog wel een spaarbedrag op welke in 2021 vrij valt. Het vrijgevallen bedrag hoeft dus niet meer aangewend te worden voor de aflossing voor de hypotheek.
Moet over het vrijgevallen bedrag inkomstenbelasting betaald worden? Hoe kan het vrij gekomen bedrag het beste aangewend worden met zo min mogelijke verrijking van de fiscus?

Met vriendelijke groet,
Victor Reactie infoteur, 18-11-2016
Beste Victor,
U bouwt via de spaarhypotheek nog kapitaal op, terwijl de hypotheekschuld eerder wordt afgelost. Dat betekent dat het kapitaal niet kan worden gebruikt ter aflossing van de hypotheek eigen woning en dus boven het ingelegde premiedeel fiscaal belast is tegen het tarief inkomen inkomstenbelasting (box 1). In dat geval kan het verstandig zijn om toch maar niet eerder af te lossen of met uw bank te bespreken of de kapitaalverzekering naar box 3 kan worden verplaatst. In dat geval betaalt u een aantal jaren vermogensbelasting in box 3, maar niet een tarief inkomstenbelasting dat kan oplopen tot 52%. Meer vermogen in box 3 heeft overigens ook gevolgen voor de toeslagen zoals de zorgtoeslag.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Cindy, 12-10-2016
Beste expert,

Bij het kopen van een nieuw huis samen met mijn partner hebben we mijn spaarhypotheek mee kunnen nemen. In het oude huis hebben mijn partner en ik samengewoond, maar dit huis heeft al die tijd op mijn naam gestaan. Wel hebben we vast laten leggen (onderling, niet via notaris) dat mijn partner een gedeelte van de hypotheek ging aflossen. Ook heb ik in dit oude huis eerst alleen gewoond, waarbij ik als enige een inbreng in de spaarhypotheek deed. De opbouw van de spaarkypotheek bestaat dus uit drie delen:

Deel 1: het gedeelte waarbij ik als enige inbreng deed
Deel 2: het gedeelte waarbij wij samen inbreng deden
Deel 3: het gedeelte vanaf de aankoop van het nieuwe huis, waarbij de spaarhypotheek op onze beide namen in gezet en we dus 50/50 onze inleg doen.

Mocht mijn partner en ik nu uit elkaar gaan, welke vordering kan hij dan maken? Mag hij de helft van het totale bedrag als het zijne beschouwen (deel 1 t/m 3), of slechts alleen van dat gedeelte waar hij inbreng heeft gedaan (deel 2 + 3) of alleen het gedeelte waarbij hij als mede-schuldenaar van de hypotheek is gezet (deel 3)?

Alvast bedankt voor uw antwoord,
Cindy Reactie infoteur, 14-10-2016
Beste Cindy,
Als jullie niet getrouwd zijn, is deel 1 is van u. Wat betreft deel 2 hangt het van de afspraken af die u met uw partner maakte (betaalde hij ook hypotheekrente of profiteert hij alleen van het spaardeel?). Bij deel 3 is het fifty fifty. Of de bank het ook zo netjes heeft bijgehouden is overigens de vraag.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marjan, 11-10-2016
Beste expert,

Ik heb een bankspaarhypotheek afgesloten van 65.000 EUR op 01.12.2011 die bij afsluiten 27 jaar zou lopen, de rente staat op 4,6% voor 15 jaar vast, na 3 jaar heb ik de looptijd teruggebracht naar 15 jaar, ik heb nu bijna 5 jaar gespaard en elk jaar naaste de maandelijkse vast inleg ook jaarlijks de maximale extra premiestorting gedaan, in de spaarpot zit na 5 jaar 30.000 EUR, hierbij wel rekening gehouden met de regel 1 staat tot 10. Mijn vraag is nu, de hypotheek loopt bij Florius en hier kan ik kosteloos met eigen geld aflossen, wanneer ik nu de bankspaarhypotheek beëindig en de laatste 35.000 EUR aflos hoeveel belasting moet ik over de spaarpot van 30.000 EUR betalen? En zie ik nog wat anders over het hoofd?

Alvast bedankt voor uw antwoord
Marjan Reactie infoteur, 12-10-2016
Beste Marjan,
Als u nu uw hypotheek beëindigt, zonder uw woning ook te verkopen, betaalt u inkomstenbelasting over de inhoud van de spaarpot minus uw totale inleg. Ik veronderstel daarbij dat uw bankspaarhypotheek momenteel in box 1 zit.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ad, 08-10-2016
Beste expert,

Sinds 2006 heb ik een hypotheek die uit 2 delen bestaat. Deel 1 Aegon levensloop hypotheek (100% LHR-rekening) en een deel 2 aflossingsvrij. Nu overweeg ik om deel 1 om te zetten binnen Aegon naar een andere hypotheekvorm. Deel 1 heeft een opgebouwde waarde van 18000 en valt binnen box 3. Ik wil deze waarde graag in mindering brengen op het nieuwe hypotheek deel. Het aflossingsvrije deel blijft gewoon staan. Moet ik nu ook afrekenen met de fiscus? Reactie infoteur, 10-10-2016
Beste Ad,
Als dat leningdeel in box 3 zit, betaalt u mogelijk wel vermogensbelasting elk jaar maar verder geen andere inkomstenbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 12-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.