Woning niet verkocht, dubbele maandlasten

Woning niet verkocht, dubbele maandlasten Je woning snel verkopen wanneer je een huis hebt gekocht is ideaal. Maar dubbele hypotheeklasten dragen, daar zit niemand op te wachten. Door de stagnatie in de huizenmarkt loopt het percentage huizenverkopers op, die hun oude woning nog niet verkocht hebben. Een onverkochte woning betekent dubbele maandlasten. Door interieuradvies kun je het huis dat nog niet verkocht is sneller verkopen. Ook zijn er de overbruggingsverzekering en overbruggingsgarantie. De meesten die een woning hebben gekochten, verwachten sneller hun huis te verkopen dan de realiteit is. Helaas betekent de koop van een nieuw huis voor steeds meer mensen: opgezadeld zitten met dubbele maandlasten doordat de oude woning nog niet verkocht is. een probleem dus. Eerst de oude woning verkopen, alvorens je een nieuwe woning koopt is dus zeer verstandig. Toch is dit niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld wanneer je voor je werk moet verhuizen. Of wanneer je een nieuwbouwhuis hebt gekocht waarbij de opleverdatum nadert en je je oude huis nog niet verkocht hebt.

Door interieuradvies sneller verkopen

Dubbele hypotheeklasten, de nachtmerrie voor huiseigenaren. Wanneer je oude woning geruime tijd onverkocht is, legt het geen windeieren om een deskundig interieuradvies aan te vragen. Hoewel de situatie op de huizenmarkt een belangrijke oorzaak is van de onverkochte woning, blijkt het in de praktijk zeker te helpen om iets aan de inrichting van de woning te veranderen. Dit hoeft geen grote aanslag op het budget te zijn.

Interieuradviseurs kunnen je tips geven om je woning er prachtig te doen uitzien in de ogen van potentiële kopers, en adviseren wat betreft alle soorten interieurs. De investering in tijd en geld valt vaak mee en komt in globale lijnen neer op een likje verf om bijvoorbeeld muren een neutraal karakter te geven, een andere (wederom neutrale) vloer, modernere keuken, een opgeruimd interieur, een lekkere geur (appeltaart!), zo min mogelijk persoonlijke rommeltjes en foto's. In interieur van de nog onverkochte woning moet de potentiële koper niet afgeleid worden doordat het interieur de persoonlijkheid van huidige bewoners uitstraalt, maar moet de koper in een oogopslag de potentie zien die het huis voor hem te bieden heeft. Het is zelfs mogelijk om stijlvol interieur te huren ten behoeve van de woningverkoop.

Overbruggingsverzekering

Bij het kopen van een nieuwe woning vormen dubbele woonlasten een realistisch risico. Het percentage onverkochte woningen is in de laatste zes maanden gestegen. Het risico van dubbele hypotheeklasten kan echter verminderd worden. Een overbruggingsverzekering biedt uitkomst. De overbruggingsverzekering wordt afgesloten nog voor het kopen van een nieuw huis. Wanneer er sprake is van een oude woning die nog niet verkocht is, of zelfs onverkoopbaar blijkt te zijn waardoor er sprake is van dubbele maandlasten (hypotheeklasten), keert de overbruggingsverzekering meer dan 50% van de maandlast (bruto) uit. De overbruggingsverzekering keert uit nadat er een kwartaal lang sprake is van dubbele woonlasten en de uitkering gaat maximaal een jaar door. Wanneer je verwacht dat de verkoop van de nog onverkochte woning nog even op zich laat wachten, is de overbruggingsverzekering een goede optie.

Overbruggingskrediet

Hypotheekverstrekkers gaan sinds 2009 soepel om met overbruggingskredieten wanneer woningen nog onverkocht zijn. Qua overbruggingskrediet zijn er verschillende aanbieders die je met elkaar kan vergelijken. Je kunt bijvoorbeeld alle aanbieders in overzicht te zien krijgen en zo kijken welke hypotheekverstrekker de laagste rente biedt. Bij een overbruggingskrediet wordt een hypotheekakte opgemaakt bij de notaris. Nieuwe woning en oude woning zjin onderpand. Een overbruggingskrediet is maximaal twee jaar geldig, binnen deze periode los je het krediet af. Het is mogelijk het overbruggingskrediet mee te financiëren in de nieuwe hypotheek om zo de kosten omlaag te brengen.

Overbruggingsgarantie

Dan is er nog de overbruggingsgarantie, om dubbele hypotheeklasten dragelijker te maken. De overbruggingsgarantie wordt door de verkoper aan de koper aangeboden. Door de overbruggingsgarantie vergoedt de verkoper voor een korte periode de dubbele maandlasten van de koper. Het doel van de overbruggingsgarantie is natuurlijk dat de koper eerder overstag gaat en de woning koopt. De overbruggingsgarantie is gunstig voor de koper en verlaagt het risico dat hij aangaat door het kopen van de woning en de verkoper blijft zo mogelijk niet te lang met een onverkochte woning zitten.

Meer lezen: Meer hypotheekinformatie
© 2009 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oude woning nog niet verkocht: overbruggingskredietOude woning nog niet verkocht: overbruggingskredietAls je je oude woning nog niet verkocht hebt dan komt een overbruggingskrediet goed van pas. Bij een onverkocht huis zit…
Dubbele maandlasten hypotheek beperkenDubbele maandlasten hypotheek beperkenEen nieuw huis gekocht hebben, en blijven zitten met dubbele woonlasten. Iedere koper is er huiverig voor: nieuwe huis i…
Dubbele maandlastenHet aankopen van een andere koopwoning betekent vaak dat u een bestaande woning moet verkopen. Koopt u een ander huis zo…
Failliet door dubbele maandlastenFailliet door dubbele maandlastenDe huizenmarkt stagneert door toedoen van de kredietcrisis. Veel huishoudens zitten met dubbele maandlasten door het bez…

Hypotheek  Spaarhypotheek afkopenHypotheek Spaarhypotheek afkopenMet een spaarhypotheek bouwt u na verloop van jaren een spaarpot op om uw hypotheek af te lossen. U kunt de spaarhypothe…
Gevolgen gedwongen verkoop van een huisIndien huizenbezitters de maandelijkse hypotheeklasten niet meer kunnen dragen, moeten er maatregelen getroffen worden.…
Reactie

Sheetal, 19-11-2009
Graag zou ik antwoord willen op mijn vraag.

Stel dat ik een ander woning wil kopen, dus een geheel nieuwe hypotheek afsluit bij een ander bank, en mijn mijn woning(koop) di ik nu bezit verhuur, dus op deze woning wil ik geen overwaarde totaal niets.
kan dit, levert het geen probleem op, en zou ik in aanmerking komen voor een geheel nieuwe hypotheek?

Met vriendelijke groeten,
S. Sheetal Reactie infoteur, 19-11-2009
Als je nog hypotheek op de woning hebt lopen, dan is de woning van de hypotheekverstrekker. Je vraagt dan de hypotheekverstrekker om toestemming om de woning te verhuren. De hypotheekverstrekker zal naar alle waarschijnlijkheid alleen toestemming geven als het tijdelijke verhuur betreft. Het ligt aan de hypotheek die je hebt en aan de voorwaarden die je getekend hebt. Je kunt informeren of je voor de huidige woning een andere hypotheek (ondernemershypotheek bijvoorbeeld) kan afsluiten, zodat je deze wel kunt verhuren.

Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.