De Spaarbeter Hypotheek is de betere Spaarhypotheek

De Spaarbeter Hypotheek is de betere Spaarhypotheek Banksparen is het nieuwe slimme sparen en de Spaarbeter Hypotheek van de Hypotheker is een slimme spaarhypotheek. De klassieke spaarhypotheek is er vooral voor wie geleidelijk maar zeker wil sparen voor de aflossing van zijn huis en tegelijkertijd optimaal gebruik wil maken van de hypotheekrenteaftrek.

De gewone spaarhypotheek

Zoals de naam al aangeeft, spaart u met de Spaarhypotheek een spaarbedrag waarmee u aan het eind van de looptijd uw lening geheel of gedeeltelijk aflost. Kenmerk voor de spaarhypotheek is dat de rente op het spaardeel even hoog is als de hypotheekrente die u moet betalen.

Wat zijn de voordelen van een spaarhypotheek

Belangrijk voordeel is dat u bij een hogere rente niet in paniek hoeft te raken. Als namelijk bij verlenging of oversluiten van de hypotheekakte de hypotheekrente hoger respectievelijk lager is, dan zal dat in gelijke mate ook gelden voor de spaarrente. Het zijn in feite communicerende vaten. Maak altijd een paar berekeningen bij de afweging spaarhypotheek, wel of niet oversluiten bij lagere rente? Oversluiten is niet altijd voordelig immers. Bovendien geeft een hogere rente het voordeel dat u uw maandelijkse lasten laag kunt houden door wat rustiger aan te doen met het tussentijds aflossen van de hypotheek. Ook fiscaal is dat gunstiger, omdat u zo de hypotheekrenteaftrek beter benut.

Wat zijn de nadelen van een spaarhypotheek

Het grote voordeel van een spaarhypotheek komt naar voren, wanneer u de hele rit kunt uitzitten. Dat kunt u een nadeel noemen. Tussentijds opstappen of afkopen is relatief duur. Wie eenmaal een goede deal heeft afgesloten en blijft zitten is dus het beste uit. Anderzijds is er het voordeel dat u desgewenst de hypotheek kunt meeverhuizen naar de nieuwe woning, eventueel aangevuld met een tweede hypotheek.

De Spaarbeter Hypotheek is de betere spaarhypotheek

Dit moet beter kunnen, moet de Hypotheker gedacht hebben. Daarom heeft de Hypotheker de Spaarbeter Hypotheek ontwikkeld. Het heeft vele kenmerken van de klassieke spaarhypotheek, maar kent ook een groot verschil in uw voordeel. Immers de spaarrente die geboden wordt bij bij de Spaarbeter hypotheek is duidelijk hoger dan de hypotheekrente die u betalen moet. Wie er voor kiest om 100% te sparen voor de latere aflossing van zijn hypotheek, kan een spaarrente krijgen die gemiddeld 1 procentpunt hoger ligt dan de hypotheekrente. Betaalt u bijvoorbeeld 5% hypotheekrente, dan spaart u met een percentage van 6%. Wie voor een kleiner deel spaart, bijvoorbeeld 60%, ziet de spaarrente bij een hypotheekrente van 5% oplopen naar meer dan 8%.

Trouw blijven aan de hypotheek

De hogere rente ontvangt u door uw trouw. De bank zit niet te wachten op een snelle aflossing, maar houdt u liever de volle tijd als klant. Ook voor u is dat handig, want dan is niet alleen de geboden spaarrente hoger, maar u hebt ook geen extra kosten of boetes. De Hypotheker biedt geen variabele rente, maar wel verschillende rentevaste periodes waaruit u kunt kiezen, oplopend van 5 jaar tot en met 30 jaar. Het meest zekere, ook in verband met allerlei fiscale aspecten, is een rentevaste periode van 25 of 30 jaar. Trouw wordt beloond.

Consumentenbond

De consumentenbond heeft de SpaarBeter Hypotheek van de Hypotheker uitgeroepen tot beste hypotheekproduct van het jaar 2009. En dat wil wel wat zeggen. Wie de hypotheek vóór 2013 afsloot is spekkoper, daarna was het niet meer mogelijk.

Slot

De Spaarbeter Hypotheek is een innovatief product zonder de nadelen en onzekerheden van een beleggingshypotheek. Het is een relatief nieuw product dat waarschijnlijk verdere navolging zal krijgen door de andere hypotheekaanbieders.
© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spaarhypotheek omzetten naar een lineaire hypotheekSpaarhypotheek omzetten naar een lineaire hypotheekEen tot 2013 populaire hypotheekvorm was de spaarhypotheek. In hoeverre is het verstandig om deze hypotheekvorm om te ze…
Combinatiehypotheek: vorm de ideale hypotheekCombinatiehypotheek: vorm de ideale hypotheekDe meeste mensen die voor 2013 een hypotheek afsloten, hebben gekozen voor een combinatie van hypotheken. Zo heeft vrijw…
Oversluiten spaarhypotheek of leningOversluiten spaarhypotheek of leningMet het goedkoop oversluiten van uw hypotheek of lening kunt u veel geld verdienen. Het oversluiten van lening of hypoth…
Verschil bruto en netto hypotheekBruto en netto maandlasten hypotheek: Wat is het verschil tussen bruto en netto hypotheek? En hoe kun je de netto maandl…

Geen hypotheek meer voor mensen met een BKR coderingGeen hypotheek meer voor mensen met een BKR coderingKon je in het verleden nog bij verschillende hypotheekverstrekkers een hypotheek krijgen, ondanks je BKR-codering. Door…
De krediethypotheek als "opeethypotheek"De krediethypotheek als "opeethypotheek"Hypotheken zijn er in verschillende vormen. De meeste vormen zijn wel bekend. Toch zijn er ook nog een aantal hypotheekv…
Reactie

Peter W., 21-04-2009
In mijn geval heeft mijn hypotheek adviseur bij de aanschaf van mijn huidige woning, 4 jaar terug geadviseerd om de spaarhypotheek te handhaven en hieraan een aflossingsvrij deel voor de rest financiering toe te voegen. Ik heb daardoor nu 2 hypotheekdelen en de rentevastperiodes lopen dit jaar af. Het spaardeel 10 jaar vastzetten kan nu met een rente van bijna 7%. Het aflossingsvrije deel een half jaar vastzetten bijna 5% terijl andere aanbieders nu op 3.5% aanbieden. Doordat er 2 hypotheekdelen zijn kan ik nu niet splitsen begrijp ik, maar hierdoor kan ik geen kant op als ik vind dat de hypotheekverstrekker te hoge tarieven hanteert, immers, weggaan kost mij geld! Reactie infoteur, 22-08-2020
Beste Peter W.
1. Bij een spaarhypotheek is de hoogte van de rente een minder belangrijke factor. Bij een hogere rente betaalt u weliswaar meer hypotheekrente, maar u spaart ook meer:

http://financieel.infonu.nl/hypotheek/5386-spaarhypotheek-wel-of-niet-oversluiten-bij-lagere-rente.html

2. Het aflossingsvrije deel van de hypotheek is waarschijnlijk een tweede hypotheek in rangorde. Die zou boetevrij overgesloten kunnen worden als de rentevaste periode bijna voorbij is.

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 10-12-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.