Starten op de woningmarkt

Starten op de woningmarkt Starten op de woningmarkt is in 2024 niet eenvoudig, maar wordt eenvoudiger voor wie zicht heeft op een hoger inkomen. Woningen zijn voor een starter vaak duur om te kopen, maar alle beetjes helpen. Zo gaat de woningwaardegrens waarbij de overdrachtsbelasting vervalt, in 2024 fors omhoog. Om een hypotheek te kunnen afsluiten als u uw eerste huis koopt, kunnen ook bijvoorbeeld de ouders garant staan. Maar garant staan is niet zonder risico’s. Denk ook aan de NHG. Alle beetjes kunnen een starter op de woningmarkt helpen.

Starten op de woningmarkt niet eenvoudig

Iedereen kan zien dat een huis kopen om te starten op de huizenmarkt geen eenvoudige zaak is, zeker als u onvoldoende eigen geld kunt inleggen. Toch heeft kopen van een woning regelmatig de voorkeur, omdat:
  • Huren vaak ook niet goedkoop is en wordt de komende jaren fors duurder;
  • Er goede nieuwe koopwoningen worden aangeboden;
  • Er voor vele huurwoningen wachtlijsten bestaan;
  • Goedkope huurwoningen er vaak alleen maar zijn voor de bestaande ingezetenen van de stad.

Er zijn meerdere hypotheekbanken die voor de starters op de woningmarkt extra mogelijkheden bieden.

Bron: AllisonWeeks, MorguefileBron: AllisonWeeks, Morguefile

Ouders kunnen starters op woningmarkt helpen

Ouders kunnen ook op meerdere manieren helpen. Zo kunnen ze zelf een extra hypotheek voor hun kind nemen, maar veel vaker komt het voor dat ouders borg gaan staan of lening verstrekken (familiehypotheek). Daarmee is het kind vaak wel geholpen, omdat niet alleen de hypotheek zo vaak wel tot stand kan komen, maar ook omdat er meer kan worden geleend.

Aansprakelijkheid, wie is er aansprakelijk

Tegelijkertijd is het zo, dat de ouders hoofdelijk medeschuldenaar worden van de aangegane financiële verplichtingen van de hypotheek. Als de starter, om welke reden dan ook, deze verplichtingen net kan nakomen, zal de bank ook bij de ouders aankloppen. De ouders moeten bij de hypotheek aanvraag, offerte en de hypotheekakte mede ondertekenen. Dat betekent ook, dat de ouders in de toekomst kunnen worden beperkt, om zelf een aanvullende lening af te sluiten.

Gaat u huren of kopen

Wie twijfelt tussen huren of kopen, kan naast de borgstelling door de ouders ook nagaan of hij in aanmerking komt voor de Nationale Hypotheekgarantie. Belangrijkste voorwaarden voor een koopsubsidie is dat u in de drie jaar voorafgaande jaren geen eigenaar en bewoner bent geweest van een koopwoning en uw vermogen niet hoger is dan de vrijstelling in box 3 van de inkomstenbelasting. De Nationale Hypotheekgarantie, NHG, kan ook veel soelaas bieden (lagere hypotheekrente, hulp bij restschuld).

Overdrachtsbelasting onder de woningwaardegrens is nul

Voor starters jonger dan 35 jaar is de overdrachtsbelasting gelijk zijn aan 0 als de woning niet duurder is dan € 510.000 (in 2023 was dit nog € 440.000).

Krappe woningmarkt

De krappe woningmarkt heeft voor de starter op de woningmarkt meerdere gevolgen:
  • Huizen zijn duurder geworden, daardoor is een eigen woning vaak minder goed bereikbaar voor de starter.
  • Banken zijn kritischer dan voorheen om hypotheken te verschaffen. Dat kan nadelig zijn voor de starter.
  • Door de lage hypotheekrente is er veel vraag naar woningen, lopen de prijzen op en grijpen daardoor vooral starters nogal eens mis.

Hypotheekvoorwaarden starter versoepeld

Starters op de woningmarkt met het perspectief op een inkomensstijging kunnen meer lenen. Voorwaarden zijn dat u de inkomensstijging aannemelijk maakt en dat deze binnen een redelijke termijn zal plaats vinden. Zij mogen ook een hypotheek afsluiten tot 101%, terwijl dat voor niet-starters 100% van de aankoopwaarde van de woning is.

Slot

Starten op de woningmarkt is altijd al moeilijk geweest en zal dat waarschijnlijk ook altijd wel blijven. Niemand weet, wanneer het goede moment gekomen is, om voor het eerst een huis te kopen. Maar er zijn meerdere manieren, om de starter te steunen. Voor welke manier u ook kiest, laat altijd een realistische inschatting van de betaalbaarheid van een woning voor u maken. Een borgstelling is er immers voor bedoeld, dat u na enkele jaren ook zonder borg volledig op eigen voeten kunt staan. Een goed onafhankelijk adviseur kan u zeker helpen bij uw keuze.

Lees verder

© 2009 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een hypotheek voor starters: starten op de huizenmarktEen hypotheek voor starters: starten op de huizenmarktStarten op de woningmarkt betekent vaak ook een hypotheek aanvragen en de koper zijn van een eerste eigen huis. De beken…
Overdrachtsbelasting 2020 ook 2%, in 2021 voor starters 0Overdrachtsbelasting 2020 ook 2%, in 2021 voor starters 0De overdrachtsbelasting is permanent verlaagd naar 2% voor particuliere woningen en wordt voor starters in 2021 gelijk a…
Hypotheek met een looptijd van 40 jaarHypotheek met een looptijd van 40 jaarEen hypotheek met een looptijd van 40 jaar, dat is wat ASR bank starters op de woningmarkt in 2020 aanbiedt. Gebruikelij…
Duokoop maakt in 2020/'21 woning kopen betaalbaarDuokoop maakt in 2020/'21 woning kopen betaalbaarDuokoop kan in 2020 en 2021 de oplossing zijn voor wie start op de woningmarkt. Woningen zijn duur en vaak niet meer bet…

Is tijdelijke verhuur slim en financieel verstandigIs tijdelijke verhuur slim en financieel verstandigTijdelijke verhuur: uw oude woning tijdelijk verhuren in 2022 en 2023 in plaats van uw eigen woning te verkopen? Slim me…
Hypotheek nemen of contant betalenVrijwel iedereen met een eigen huis heeft een hypotheek. Zelfs voor vermogende mensen is het aantrekkelijker om een hypo…
Bronnen en referenties
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 29-12-2023
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.