Duokoop maakt in 2020/'21 woning kopen betaalbaar

Duokoop maakt in 2020/'21 woning kopen betaalbaar Duokoop kan in 2020 en 2021 de oplossing zijn voor wie start op de woningmarkt. Woningen zijn duur en vaak niet meer betaalbaar. Starten op de woningmarkt is in 2020 en 2021 geen eenvoudige zaak door de gestegen huizenprijzen. Daarom is er Duokoop. Zo komt u ook als starter op de huizenmarkt relatief goedkoop aan een eigen woning. Het wordt allemaal beter betaalbaar. Ook een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie wordt zo weer mogelijk.

Duokoop maakt eigen woning goedkoper


Starter zijn op de woningmarkt in 2020 of 2021, maar die hypotheek dan?

Bent u een starter op de woningmarkt in 2020 en 2021 of is de woning waarin u woont te klein geworden en wilt u groter wonen, dan zult u merken dat veel woningen relatief duur zijn. Nieuwbouwwoningen zijn vaak zelfs duurder dan bestaande bouw en naar deze nieuwbouwwoningen is veel vraag. U zoekt vast ook naar een manier om aan een betaalbare koopwoning te komen. De prijzen van koopwoningen zijn fors gestegen, op een aantal plekken in Nederland is er sprake van een woningnood. Dan hebt u eindelijk de woning naar wens gevonden en blijkt dat u moet overbieden en de woning zo snel duurder is dan u kunt betalen. Duokoop is dan misschien de oplossing.

Wat is Duokoop?

Bij Duokoop zijn er twee kopers en wel zo: u koopt de woning exclusief de grond en een tweede partij koopt de grond. U huurt vervolgens de grond erbij. Een woning van 400.000 euro kan met de gehuurde grond een stuk goedkoper zijn. Afhankelijk van de locatie betaalt u voor de koop van de woning een 250.000 euro in plaats 400.000 euro. Dit bedrag valt ruim binnen de grenzen van de nationale Hypotheekgarantie NHG.

Kopen met Duokoop in 2020 en 2021

Dat betekent:
  • U koopt de woning.
  • Een tweede partij, bijvoorbeeld een pensioenfonds of een belegger, koopt de grond.
  • De koper van de grond verhuurt de grond aan u vergelijkbaar met de bekende erfpachtcanon.
  • De huur voor de grond is aftrekbaar als hypotheekrente.
  • Uw hypotheek is afgesloten met de NHG.
  • De woning is betaalbaar geworden, de maandlasten kunnen relatief laag blijven.

Is de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar?

U sluit in 2020 of 2021 een voor de woning een annuïteitenhypotheek af waarvan de door u betaalde hypotheekrente volledig aftrekbaar is. Duokoop is er niet alleen voor starters, dat wil zeggen dat ook anderen in aanmerking kunnen komen. Dat betekent ook dat nog een andere financiering mogelijk is, u mag immers tot maximaal 50% van de waarde van de woning een aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Een nadeel is dat voor de aflossingsvrije hypotheek is dat de hypotheekrente niet aftrekbaar is, maar zo houdt u de maandlasten wel laag.

Kopen met particuliere erfpacht in 2020 of 2021

Duokoop is kopen met een vorm van particuliere erfpacht, dat wil zeggen dat niet de gemeente eigenaar van de grond is maar een derde particuliere partij. Bekijk altijd goed de voorwaarden in het contract voor de erfpacht, de huur van de grond. De grond is 35% tot 45% van de waarde van een woning zonder erfpacht. Wellicht is het mogelijk om een aantal jaren later, wanneer u meer geld beschikbaar hebt, de grond terug te kopen.

Welke bank geeft een hypotheek bij Duokoop?

Duokoop kan voor u een goede keuze zijn, omdat u anders nooit groter zou kunnen wonen of een (andere) koopwoning zou kunnen kopen. Banken kunnen wat terughoudend zijn met een hoge hypotheek, want u bent geen eigenaar van de grond bij Duokoop. De bank krijgt dus bij een verplichte verkoop van de woning (bij een scheiding bijvoorbeeld) te maken met twee partijen, u en de verpachter, en loopt feitelijk een verhoogd risico.

Slot Duokoop de oplossing in een krappe woningmarkt?

Er zijn verscheidene initiatieven om ook voor wie start op de woningmarkt een betaalbaar huis te kunnen aanbieden. Duokoop doet dit ook. Anderzijds is het zo dat er veel gegadigden zullen zijn, omdat de woningen voor een lager bedrag worden verkocht. Duokoop kan dus zelfs ook tot een prijsopdrijving leiden. Als u de constructie wat vindt, moet u er dus op tijd bij zijn in 2020 en 2021.

Lees verder

© 2013 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Restschuld 2020 en 2021 financierenRestschuld 2020 en 2021 financierenOok met een restschuld kunt u in 2020 en 2021 een andere woning kopen met Nationale Hypotheekgarantie. Dit is de manier…
Koop daarom een woning in 2021Koop daarom een woning in 2021Koop een woning in 2021 als u toch hebt gewacht met de aankoop van een eigen woning. De verwachting is dat huizenprijzen…
Geen hypotheek tweede woning?Geen hypotheek tweede woning?Eigen spaargeld is bij het kopen van een tweede woning vaak een must. Het is lastig om een tweede woning met een forse h…
De Koopgarant regeling voor een betaalbaar eigen huisDe Koopgarant regeling voor een betaalbaar eigen huisDe Koopgarant regeling kan zorgen voor een betaalbare woning. De Nationale Hypotheekgarantie is bij een koopgarant-wonin…

Hypotheekrente vastzetten in 2021?Hypotheekrente vastzetten in 2021?De hypotheekrente bleef laag in 2020, maar hoe lang nog. Is dat een goede reden om uw rente vast te zetten in 2021 of ni…
Blok-hypotheek: 50 procent waarde huis aflossingsvrijBlok-hypotheek: 50 procent waarde huis aflossingsvrijAlternatieve namen voor de Blok hypotheek zijn de Duo-hypotheek, planningshypotheek, schuldopbouwhypotheek of meerwaarde…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 15-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.