Zelf online een hypotheek afsluiten zonder hypotheekadvies

Zelf online een hypotheek afsluiten zonder hypotheekadvies Zelf online een hypotheek afsluiten en dit zonder hypotheekadvies, gaat misschien wat ver maar is wel mogelijk bij sommige banken. Wie voldoende kennis van zaken heeft en op de kosten wil besparen kan zelf een hypotheek afsluiten. U moet wel een toets doen, de kennis- en ervaringstoets. Wat zijn de voordelen en nadelen van deze manier van een hypotheek afsluiten?

Online een hypotheek afsluiten


Hypotheek zonder hypotheekadvies

In beginsel bent u niet verplicht om een hypotheekadvies in te winnen. U kunt een hypotheek aanvragen en wijzigen zonder dit advies. Sommige banken maken dit mogelijk, andere banken stellen een hypotheekadvies altijd verplicht. Zonder hypotheekadvies zijn deze handelingen mogelijk:
 • ABN Amro;
 • Argenta;
 • BijBouwe;
 • Centraal Beheer;
 • Colibri Hypotheken (geen bank, intermediair);
 • Lloyds Bank;
 • MoneYou;
 • SNS bank.

Een grote bank als de ING of Rabobank ontbreekt vooralsnog in deze lijst. Wellicht is dat een kwestie van tijd.

De kennis- en ervaringstoets

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) eist wel dat u aantoont over voldoende kennis van zaken te beschikken. Logisch, een hypotheek is in het algemeen een lastig product, de financiële consequenties van een verkeerde keuze kunnen groot zijn, dus als u zelf de hypotheek wilt afsluiten, moet u aantonen dat u die klus goed kunt klaren. Betrokken banken bieden op hun website daarom een kennis- en ervaringstoets aan. Gemiddeld hebt u 20 minuten nodig om de vragen te kunnen beantwoorden. Hebt u een voldoende gescoord, dan krijgt u van de bank een code opgestuurd naar uw e-mailadres om verder te kunnen gaan. De vragen behelzen een toets omtrent:
 • Uw begrip van wat een hypotheek is en wat de gevolgen van bepaalde keuzes zijn.
 • Kennis van de voorwaarden van een hypotheek.
 • Uw beoordeling of de hypotheek ook past bij uw persoonlijke en financiële situatie.

Wilt u samen met een ander een hypotheek afsluiten, dan dienen beiden apart de toets te doen. De toets is gratis.

Voordelen van zelf een hypotheek afsluiten

Het belangrijkste voordeel is misschien wel de kosten. Een online hypotheekadvies kan vele honderden euro's kosten en oplopen tot een bedrag tussen de 1.500 tot 3.000. U bespaart dus meteen een fors bedrag. Een ander voordeel is dat u het allemaal zelf kunt doen zonder dat u een afspraak met een adviseur hoeft te maken. Tot slot kunt u zo relatief snel een nieuwe hypotheek regelen of een bestaande hypotheek wijzigen. Maar er zijn ook nadelen.

Nadelen online hypotheek afsluiten

Een aantal nadelen op een rij:
 • Een belangrijk nadeel is dat als u voor een bepaalde bank kiest, u alleen de hypotheken van die bank te zien krijgt. Kiest u voor een onafhankelijke hypotheekadviseur, dan zal die vele hypotheken in kaart brengen van vele hypotheekverstrekkers.
 • Een onafhankelijke hypotheekadviseur heeft veel verstand van zaken en zal bij uw financiële situatie de best mogelijke hypotheek zoeken. Dat advies loopt u nu mis.
 • Bij een evident fout advies kunt u de adviseur aansprakelijk stellen.
 • Regelmatig is er hypotheeknieuws. Of de voorwaarden van een hypotheek veranderen, of de eisen aan uw inkomen of de regels van de hypotheekrenteaftrek. Er is bijna altijd wel wat aan de hand.
 • Wilt u wijzigingen aanbrengen als gevolg van een echtscheiding, dan wordt het vaak helemaal ingewikkeld. Al die informatie is voor een leek nauwelijks bij te benen.

Afhandelingskosten van een hypotheek

Bedenk wel dat ook als u het hypotheekadvies overslaat en online zelf een hypotheek afsluit of wijzigt, er nog allerlei afhandelingskosten aan de bank moeten worden betaald. Dit nog los van de kosten van de hypotheekakte, kosten van de taxatie en de notariskosten. Dit kan overigens voor een aantal mensen een goede reden zijn om het advies over te slaan en de hypotheek zelf te regelen. Een aantal kosten zijn overigens fiscaal aftrekbaar.

De hypotheekmaat van MoneYou

Hoe weet u wat er mogelijk is? MoneYou (onderdeel van ABN AMRO) bijvoorbeeld heeft een hypotheekmaat. Zo kunt u in vier stappen bepalen:
 • De hoogte van de hypotheek.
 • Welke hypotheekvorm uw voorkeur heeft
 • Naar welke looptijd uw voorkeur uitgaat.
 • Hoe lang u de rente wilt vastzetten.

Deze maat geeft een eerste inzicht, maar u kunt bij MoneYou ook zelf een hypotheek afsluiten. Uw gegevens en hypotheekkeuze stuurt u online op en als alles in orde is, kunt u naar de notaris. U betaalt afsluitkosten en geen bemiddelingskosten of advieskosten.

Conclusie zelf hypotheek aanvragen en wijzigen

Het kan dus wel, zelf een hypotheek afsluiten en u bespaart zo op de korte termijn op de kosten. Voor wie duidelijk genoeg kennis van zaken heeft en dit heeft aangetoond met zijn score op de kennis- en ervaringstoets, is dit een mooie oplossing. Maar u loopt dan wel een gedegen advies mis en als er een fout is gemaakt, dan kunt u niemand aansprakelijk stellen. Worden er toch fouten gemaakt of worden de betere oplossingen over het hoofd gezien, dan kan de kortetermijnwinst ook omslaan in een verlies. De keuze is natuurlijk aan u.

Lees verder

© 2018 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uurtarief bij financieel advies en provisieverbod 2020Uurtarief bij financieel advies en provisieverbod 2020Wat kost een online financieel advies in 2020 of een hypotheekadvies van uw hypotheekadviseur? Hoe hoog is de afsluitpro…
Jazeker. De HypothekerJazeker. De HypothekerJazeker. De Hypotheker. Iedereen heeft deze zin wel eens ergens gehoord of gelezen in een reclame. Wat is de Hypotheker…
Waarom is hypotheekadvies niet meer gratis?Waarom is hypotheekadvies niet meer gratis?Vóór 2013 hoefde je de hypotheekadviseur nooit iets te betalen. Hypotheekadvies? Het kostte niets. Hypotheek afsluiten?…
Geld besparen door geen hypotheekadviseur in te schakelenGeld besparen door geen hypotheekadviseur in te schakelenEen hypotheekadviseur inschakelen kost geld. Door af te zien van advies kunt u veel geld besparen. Is het mogelijk om ee…

De crowdfunding hypotheek van JungoDe crowdfunding hypotheek van JungoJe kunt als particulier beleggen in de crowdfunding hypotheek van Jungo. De constructie van deze hypotheek is innovatief…
Verbouwing: hypotheek oversluitenVerbouwing: hypotheek oversluitenU hebt extra geld nodig voor een verbouwing en uw woning heeft overwaarde. Dan kan het oversluiten van uw hypotheek met…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 03-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.