Besparen op kosten hypotheek in 2021

Besparen op kosten hypotheek in 2021 Een goedkopere hypotheek? Hoe kunt u in 2021 besparen op de hypotheek, wat zijn hiervoor de tips? Minder kosten voor de woning en dus minder maandlasten van uw hypotheek. Besparen op de hypotheek kunt u als u de woning koopt, maar ook als u al een hypotheek hebt, er kan worden afgelost, de renteopslag op de hypotheek kan worden beperkt of als er opnieuw onderhandeld moet worden met de bank.

Minder betalen voor uw hypotheek, zo doet u dat in 2021


Besparen op de maandlasten, kosten hypotheek

Er zijn meerdere momenten waarop het besparen op de kosten van een hypotheek mogelijk is:
  • Op het moment van het afsluiten van de hypotheek. Denk aan de hypotheekrente bij de start en de afsluitkosten;
  • Tijdens de looptijd van de hypotheek. Denk aan het extra aflossen, de renteopslag en de renteherziening die regelmatig plaats vindt.
  • Bij het vernieuwen van een hypotheek.

Kosten afsluiten hypotheek

De kosten van het afsluiten van een hypotheek bestaan uit:
  • De kosten van het hypotheekadvies.
  • Kosten taxatie woning.
  • De afhandelingskosten.
  • De kosten van de notaris.

Geef niet meer geld uit dan nodig is

Op al deze onderdelen kan met een nieuwe hypotheek in 2021 worden bespaard, ook op de advieskosten. Zo is een hypotheekadvies niet strikt noodzakelijk als u weet wat u wilt. Bovendien is de keuze uit hypotheken betrekkelijk eenvoudig geworden als u hypotheekrenteaftrek wilt. Het zijn geen ingewikkelde sommen meer met mogelijke opbrengsten van beleggingen, sparen op een geblokkeerde spaarrekening en andere hocus pocus. U kunt kiezen uit een annuiteitenhypotheek of een lineaire hypotheek en wat dat dan betekent voor rente en aflossing is relatief eenvoudig in beeld te brengen. Natuurlijk zal een adviseur u vertellen dat een hypotheek een ingewikkeld product is en advies nodig is. Maar dat hoeft zeker niet in alle gevallen zo te zijn en wie dan kiest voor execution only door zelf via het internet een hypotheek af te sluiten heeft geen advieskosten.

Kosten notaris hypotheekakte 2021

Bij een eerste hypotheek zijn de kosten van een notaris niet te voorkomen, maar u kunt wel op zoek naar een goedkope notaris. Niet elke notaris is even duur en in overleg met de bank is er vaak keuze genoeg. Vergelijk dus de tarieven van notarissen onderling. Als uw inkomen een verhoogde inschrijving van de hypotheek toestaat, hoeft u voor meer hypotheek niet nog eens naar de notaris, maar kunt u de hypotheek helemaal met de bank afhandelen zolang u binnen het maximaal afgesproken krediet blijft.

Besparen op hypotheek tijdens de looptijd van de hypotheek 2021

Een hypotheek sluit u af voor vele jaren. Meestal wordt een rentevaste periode afgesproken, waarna een renteherziening en verlenging van de hypotheek kan plaats vinden. Het moment van renteherziening is ook het moment om nog eens goed rond te kijken. Is de hypotheekrente die u wordt aangeboden dan nog een goede keuze of kunt u beter uw hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekaanbieder? Vergelijk wederom verschillende aanbiedingen en hypotheekoffertes van banken en stap eventueel over. Het moment van herziening is ook het moment dat u zonder boeterente te betalen kunt overstappen. Blijft u bij de bank waar u de hypotheek eerder afsloot, dan kunt u bij de renteherziening grote bedragen boetevrij aflossen en is de toegestane aflossing niet beperkt tot 10% of 20%. Dit zijn allemaal manieren om met uw hypotheek goedkoper uit te zijn en zo te besparen op uw maandlasten.

De renteopslag kan omlaag

Als u relatief veel hypotheek hebt, berekent de bank een hoge renteopslag die ervoor zorgt dat u meer hypotheekrente moet betalen. Die renteopslag kan lager en er af worden gehaald als u extra aflost of als u de Nationale Hypotheekgarantie binnenhaalt. Dat was misschien bij de start van de woning niet mogelijk, maar kan na een paar jaar zeker een nieuwe optie zijn die u kunt bekijken.

Hypotheek vernieuwen in 2021

De concurrentie op de hypotheekmarkt is groot, zeker als u kiest voor een lange looptijd. Bij de lange looptijden doen niet alleen de bekende banken mee, maar ook verzekeraars en soms ook pensioenfondsen. Is de rentecurve invers, wat betekent dat de hypotheekrente voor een 10 jaars hypotheek lager is, dan voor een hypotheek met een kortere looptijd. Zo kunt u uw hypotheek voor lange tijd vastzetten tegen een lage rente.

Conclusie besparen op de kosten van een hypotheek

De tijd dat u dertig jaar bij dezelfde bank blijft met uw hypotheek is voorbij. De tijd dat u hypotheekadvies moet inwinnen en daarvoor ruimschoots moet betalen is sinds het provisieverbod in 2021 ook achterhaald. De stelling dat aflossen van een hypotheek altijd onverstandig is, omdat de hypotheekrenteaftrek dan minder wordt, is inmiddels ook achterhaald. Dit alles betekent dat iemand met een hypotheek op zijn eigen huis voortaan actief de ontwikkelingen zal moeten volgen om te zien hoe hij het beste op zijn maandlasten kan besparen. Gelukkig kan nu veel via het internet online worden geregeld en uitgezocht, waardoor u in de meeste gevallen goedkoper uit bent.

Lees verder

© 2013 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheek verlengen in 2021Hypotheek verlengen in 2021De hypotheekrente daalt. Wie in 2021 zijn hypotheek moet verlengen door de renteherziening en het aflopen van de renteva…
SNS plafondrente hypotheekSNS plafondrente hypotheekProfiteer van uw bestaande plafondrente hypotheek. De plafondrente betekent een lagere hypotheekrente en u wordt niet ve…
Beleggingshypotheek oversluiten naar een lineaire hypotheekBeleggingshypotheek oversluiten naar een lineaire hypotheekTot 2013 was het hypotheekadvies gericht op de laagst mogelijke maandlasten en maximaal fiscaal voordeel. Tegenwoordig w…
Checklist renteherziening hypotheek rentevastChecklist renteherziening hypotheek rentevastEen nieuwe rente voor uw hypotheek moet goedkoper kunnen, zult u denken, maar welke rentevaste periode kiest u dan als d…

Hoeveel moet u per maand werken voor uw hypotheek?Hoeveel moet u per maand werken voor uw hypotheek?Een maandelijkse hypotheeklast van 1.000 tot 1.500 per maand zijn wij normaal gaan vinden. Beide partners moeten werke…
Aflossingsvrije hypotheek niet omzetten, maar aflossenAflossingsvrije hypotheek niet omzetten, maar aflossenDe aflossingsvrije hypotheek is de hypotheekvorm met de laagste mogelijke maandlasten. Deze hypotheekvorm bevat geen ver…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 11-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.