InfoNu.nl > Financieel > Hypotheek > Hypotheekrenteaftrek 2018 omlaag

Hypotheekrenteaftrek 2018 omlaag

Hypotheekrenteaftrek 2018 omlaag De hypotheekrenteaftrek gaat ook in 2018 en 2019 omlaag. Het kabinet wordt daarbij geholpen door stijgende huizenprijzen, de verplichting om een hypotheek af te lossen en de daling van de aftrek voor hogere en middeninkomens. Een woning fiscaal slim kopen vanwege de hypotheekrenteaftrek is een gepasseerd station, uw hypotheekrenteaftrek zal in 2018 zeer waarschijnlijk lager zijn dan in 2017. Het regeerakkoord van het kabinet Rutte 3 doet hier nog een schepje bovenop doen vanaf 2019 en 2020.

Minder hypotheekrenteaftrek in 2018


Een eigen woning kopen vanwege de hypotheekrenteaftrek

De tijd dat u een eigen woning kon kopen om zo een maximale hypotheekrenteaftrek te krijgen is voorbij. Allerlei maatregelen werden er door de overheid ingevoerd om deze aftrekpost verder te beperken. Zo is een nieuwe aflossingsvrije hypotheek wel nog steeds toegestaan, maar is de hypotheekrente daarop niet meer aftrekbaar. Pas als u maandelijks aflost en aan alle regels voldoet, hebt u ook recht op de hypotheekrenteaftrek. De hypotheekrenteaftrek is bovendien steeds ingewikkelder geworden.

Hoeveel hypotheekrenteaftrek krijgt u in 2018

Uw hypotheekrenteaftrek 2018 zal waarschijnlijk ook bij u lager zijn dan de aftrek in 2017 was. Belangrijke redenen hiervoor zijn de lage hypotheekrente, de stijgende huizenprijzen en de verplichting om de hypotheek geleidelijk af te lossen. De lage hypotheekrente speelt een rol als u uw huidige hypotheekrente hebt overgesloten. U hebt als u een hypotheek oversluit of herfinanciert wel het voordeel van de lage rente, maar daarmee neemt natuurlijk ook de aftrek af. Bovendien moet u de betaalde hypotheekrente verminderen met het eigenwoningforfait. Dit forfait stijgt in euro's mee met de gestegen huizenprijzen. Het saldo van beide posten daalt en daarmee vermindert ook het bedrag dat u van de Belastingdienst kunt terugverwachten in 2018. Tot slot leidt de plicht om de hypotheek maandelijks af te lossen tot een lagere hypotheek en daarmee minder hypotheekrenteaftrek. Al deze factoren wijzen op een daling van de aftrekpost, maar er is nog meer aan de hand.

Maximale aftrek in 2018 tegen een lager belastingtarief

Huishoudens met een inkomen in de hoogste belastingschijf zullen merken dat de belastingaftrek in 2018 nog tegen slechts 49,5% mogelijk is, weer een half procent minder dan in 2017 en 2% lager dan in 2013. Sterker nog, in sommige gevallen is de hypotheekrenteaftrek nihil en wordt de hypotheekrenteaftrek vervangen door een hypotheekrentebijtelling. U krijgt dan geen fiscale subsidie van de overheid, maar moet extra aan de fiscus betalen. In 2042 zal de aftrek nog maar tegen maximaal 38% mogelijk zijn.

Rente op restschuld in 2018 niet meer aftrekbaar

Wie in de periode 2012-2017 een woning heeft verkocht met daarop een restschuld kan maximaal 15 jaar de rente op de restschuld aftrekken als hypotheekrente. Wie in 2018 een woning met restschuld verkoopt, heeft deze faciliteit niet meer. De restschuldregeling komt in 2018 namelijk voor nieuwe gevallen te vervallen. Wie een restschuld op zijn woning heeft en twijfelt of hij in 2017 of 2018 een andere woning zal kopen, doet er goed aan om te overwegen om in 2017 van woning te wisselen en niet in 2018. Het vervallen van de restschuldregeling betekent niet alleen dat de rente op de restschuld niet aftrekbaar meer is, maar waarschijnlijk ook dat, als de restschuld moet worden gefinancierd, het in 2018 moeilijker wordt om een hypotheek af te sluiten.

Is hypotheek in box 1 nog lonend?

In een aantal gevallen is het dan ook de vraag of een hypotheek in box 1 nog wel voldoende voordeel geeft. Zeker wie nog een aflossingsvrije hypotheek heeft, doet er goed aan om te bekijken of de hypotheek als schuld kan worden overgeplaatst naar box 3 van de inkomstenbelasting. De heffing in box 3 is relatief hoog en dat betekent dat een een schuld in box 3 deze pijn iets kan verzachten. Bespreek dit eens met uw adviseur.

Hypotheekrenteaftrek 2020

Voor de hogere inkomens gaat de hypotheekrenteaftrek jaarlijks met 0,5% omlaag. Vanaf 2020 zal dit versneld gaan gebeuren met 3%. Dat betekent een fors lagere hypotheekrenteaftrek voor grote groepen van mensen. Ter compensatie zal het eigenwoningforfait iets worden verlaagd.

Hoeveel hypotheekrenteaftrek loopt u mis in 2018

Per geval zal het verlies aan hypotheekrenteaftrek anders kunnen zijn, maar de rode draad is een verdere daling. Wanneer inkomen, hypotheekrente, eigenwoningforfait en hypotheek bekend zijn, kan de verliespost exact worden berekend.

Lees verder

© 2017 - 2019 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tijdelijk twee woningen 2018 en 2019Tijdelijk twee woningen 2018 en 2019U kunt tijdelijk twee woningen in 2018 of 2019 in bezit hebben, omdat het oude huis is nog niet verkocht. Is dat voor de…
Hogere hypotheek 2019 met extra hypotheekrenteaftrek?Hogere hypotheek 2019 met extra hypotheekrenteaftrek?Hypotheek nieuws 2019. Wilt u uw hypotheek verhogen? Wie denkt dat hij in 2019 alle hypotheekrente fiscaal kan aftrekken…
Hoe hypotheekrenteaftrek aanvragen bij de Belastingdienst?Hoe hypotheekrenteaftrek aanvragen bij de Belastingdienst?Alles over de aanvraag hypotheekrenteaftrek. Stel u hebt een huis gekocht met een hypotheek, hoe kunt u dan in 2018, 201…
Huurwaardeforfait 2018 berekenenHuurwaardeforfait 2018 berekenenVoor uw eigen woning betaalt u in 2018 ook een huurwaardeforfait. Het huurwaardeforfait behoort tot de woonlasten. De ge…
Eigenwoningforfait 2018Eigenwoningforfait 2018Het eigenwoningforfait 2018 stijgt in euro's, omdat de huizenprijzen zijn gestegen, maar daalt als percentage ten opzich…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Hypotheekrenteaftrek 2018 omlaag"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

J. de Jong-Oosterom, 01-11-2017 09:45 #1
Heb onlangs een lage aflossingsvrije hypotheek afgesloten. De rente is derhalve niet meer aftrekbaar. Hoe zit het nu in 2019 met de bijtelling huurwaardeforfait? Reactie infoteur, 17-11-2018
Beste J. de Jong-Oosterom,
De afschaffing van de Wet Hillen wordt met ingang van 2019 ingevoerd:

https://financieel.infonu.nl/belasting/184523-wet-hillen-afgeschaft-hypotheekrenteaftrek.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 21-07-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Special: Lineaire hypotheek
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!