Een hogere WOZ geeft ook voordeel

Een hogere WOZ geeft ook voordeel Een hogere waarde onroerend goed in 2023, WOZ-waarde omhoog, dat heeft ook voordelen. Namelijk als u wilt lenen of minder hypotheekrente wilt betalen. Een WOZ-krediet krijgt u bijvoorbeeld op basis van deze WOZ-waarde en de overwaarde op uw woning. Bovendien hebt u met een hogere WOZ-waarde in veel gevallen recht op een lagere hypotheekrente en dus lagere maandlasten. Benut de hogere WOZ-waarde slim, een hypotheek op een woning met overwaarde is een stuk goedkoper dan een andere hypotheek.

Aanslag WOZ te hoog

Elke eigenaar van een woning zal nu zo langzamerhand de nieuwe aanslag onroerend goed binnen hebben. Controleer de gemeentelijke WOZ-waarde van uw huis dan goed, want tegen een te hoge waarde kan succesvol binnen zes weken bezwaar worden gemaakt. Zijn de zes weken voorbij, dan moet u weer een jaar wachten. Het eigen woningbezit zal niet alleen maar een melkkoe voor een gemeente zijn, maar sommige huizen zijn de afgelopen jaren wel erg hard in waarde gestegen als we de taxatie van de gemeenten mogen geloven. De taxatie vindt jaarlijks plaats. De waardestijgingen van uw woning werken in vele heffingen en belastingen door en niet in de minste plaats in het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting). Een hoger eigenwoningforfait leidt tot direct een beperking van de hypotheekrenteaftrek.

Liever een hogere aanslag WOZ

U zult het misschien niet geloven, maar sommige mensen vinden de schatting van de WOZ te laag. De buur heeft een hogere taxatie van de woning gekregen en dat willen zij ook graag. En daar zit nog een ratio achter ook. Hypotheekverstrekkers hechten immers wel degelijk waarde aan de taxatie van de gemeente. Er bestaat zelfs een aan de hand van de WOZ-waarde bepaalde WOZ krediet: een kruising tussen een aflossingsvrij krediet en een hypotheek, waarbij een hogere WOZ-taxatie normaliter leidt tot een hoger krediet. Een hogere WOZ-waarde nodigt ook uit tot een hogere marktwaarde en verkoopprijs.

De hypotheekrente kan lager zijn, u hebt er recht op

Maar er is nog een goede reden om niet volledig ontevreden te zijn met een hogere WOZ-waarde. De hypotheekbanken rekenen namelijk een hogere hypotheekrente naarmate de risico’s groter zijn. Wanneer u een tophypotheek heeft, neemt de bank een verhoogd risico, met een hogere hypotheekrente als gevolg. Daarom kunnen mensen bij wie de WOZ taxatie hoger uitvalt, contact opnemen met de bank en verzoeken om een lagere rente te bedingen. Dat kan in de loop der tijd veel geld schelen. Bij een hypotheek van 250.000 euro is dat al vlug 500 euro per jaar.

WOZ-krediet aanvragen

Als de gratis taxatie van de gemeente aangeeft dat uw huis overwaarde heeft, kunt u aan de hand van de WOZ-waarde naar een bank of kredietverstrekker stappen voor een WOZ krediet. Bij voldoende overwaarde is de hypotheekrente meestal wat lager zonder allerlei risico opslagen van de bank. Het is een flexibel krediet tegen een variabele rente. Het WOZ geeft de eigenaar van een bestaande koopwoning op relatief goedkope wijze de mogelijkheid om bij te lenen. Een taxatierapport is niet nodig en er komt ook geen notaris aan te pas. Bovendien geeft een WOZ krediet een bepaalde leenlimiet aan, dat wil zeggen u hoeft niet het hele bedrag op te nemen maar kunt ook ver onder de geboden limiet blijven met het opnemen van geld. Daarmee is het vergelijkbaar met een doorlopend krediet, maar dan goedkoper omdat uw huis als onderpand dient. De rente op de WOZ lening kan fiscaal worden afgetrokken als u het geld gebruik voor uw eigen woning. Denk aan een verbetering of verbouwing. Zo wordt het lenen nog goedkoper. Wilt u meer weten over het WOZ krediet dat op slimme wijze gebruik maakt van de overwaarde op uw huis, dan is er de mogelijkheid van het WOZ krediet op de overwaarde op uw huis of een opeethypotheek.

Herfinanciering van de hypotheek in 2022

Met een waardestijging van uw woning kunt u bij veel geldverstrekkers tussentijds of bij een nieuwe renteperiode terecht voor een lagere hypotheekrente. De rente-opslag, bedoeld om het risico van een relatief hoge hypotheek voor de bank te beperken, kan dan vervallen. U moet hier wel zelf om vragen. Ga dus in de algemene voorwaarden van uw hypotheek na of u een opslag hebt en onder welke voorwaarden die gelden. Probeer zodra dat kan de hypotheekrente te verlagen.

Slot

Wie munt kan slaan uit een hogere WOZ-waarde, via een hoger krediet of en lagere rente, moet zich dus afvragen of bezwaar maken momenteel wel zo verstandig is. Wat u het beste kunt doen is op een rij te zetten wat de hogere WOZ-waarde u gaat kosten aan extra heffingen en dit afzetten tegen de voordelen die u behalen kunt via de hypotheek. Is het voordeel groter dan het nadeel, dan laat u het bezwaar gewoon zitten. Check de WOZ-waarde van uw huis goed. Misschien volgend jaar dan maar weer bezwaar aantekenen.

Lees verder

© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eigenwoningforfait betekent minder hypotheekrenteaftrekEigenwoningforfait betekent minder hypotheekrenteaftrekDoor een hogere eigenwoningforfait (huurwaardeforfait) minder hypotheekrenteaftrek: uw hypotheekrente minus eigenwoningf…
Lenen met huis als onderpandDe overwaarde van de woning kunt u benutten om geld te lenen met het huis als onderpand. Oftewel: het afsluiten van een…
Hypotheek en inkomstenbelasting bijleenregelingHypotheek en inkomstenbelasting bijleenregelingIn hoeverre de hypotheekrente op uw hypotheek fiscaal aftrekbaar is, hangt onder andere af van de overwaarde van de eerd…
Overwaarde woning benuttenAls u een aantal jaren in het bezit bent van een koopwoning, is de kans groot dat uw woning overwaarde heeft. De overwaa…

De aflossingsvrije hypotheek is goedkoopDe aflossingsvrije hypotheek is goedkoopHoe goedkoop is een aflossingsvrije hypotheek? Een aflossingsvrije hypotheek is niet alleen een goedkope hypotheek, het…
Hypotheekrente & kapitaalverzekeringHypotheekrente & kapitaalverzekeringSluit de kapitaalverzekering eigen woning niet altijd over, want dit kan in 2020 en 2021 een belangrijk fiscaal nadeel z…
Reactie

Ria Braaf-Frankel, 07-02-2013
Onze WOZ is schrikbarend laag ten opzichte van de marktwaarde.
In 2012 (en 2011) was dat eigenlijk al zo. We hebben er toen geen aandacht aan besteed. Dat de belastingen lager uitvallen is leuk, maar wij zijn - i.v.m. eventuele taxatie en hypotheek(aflossing) - toch gebaat bij een meer realistische WOZ waardebepaling?

Zouden wij bij een eventueel bezwaar dan mogen verwachten dat de enorme gap wordt bijgesteld?
Hoe verhoud dit verzoek zich tot andere woningbezitters in de buurt die misschien deze gang van zaken juist fijn vinden vanwege de belastingvoordelen? Neemt de gemeente dit ook mee of is het een individuele kwestie? Reactie infoteur, 16-01-2018
Beste Ria Braaf-Frankel,
1. Vragen om een hogere WOZ-waarde is ongebruikelijk omdat het meer belasting kost. Daar staat zoals u aangeeft tegenover dat u minder hypotheek krijgt. Bovendien kijkt een koper al snel naar de WOZ-waarde om te weten wat een huis waard is.
2. Als het voordeel van een hogere WOZ-waarde voor u belangrijker weegt, maakt u bezwaar en geeft aan dat uw huis volgens u (bijvoorbeeld door het goede onderhoud) meer waard is dan de waarde die de gemeente taxeert. Waar de gemeente dan op uit zal komen is nog ongewis. De gemeente kan immers van mening blijven dat uw huis, gegeven de andere woningen in de buurt, niet meer waard is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 24-07-2023
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.