Hypotheek - hypotheek meenemen naar nieuwe woning

Hypotheek - hypotheek meenemen naar nieuwe woning Ook in 2021 en 2022 kunt u uw bestaande hypotheek meenemen. Mee verhuizen van de hypotheek naar de nieuwe woning die u koopt is een interessante optie. Een nieuwe hypotheek afsluiten kan namelijk duurder zijn dan de bestaande hypotheek eenvoudig verhuizen naar de nieuwe woning en de regels worden steeds strenger. Let op de doorgeefregeling die van toepassing is. Het voordeel is ook afhankelijk van de soort hypotheek die u hebt. Bespaar zo op uw hypotheek en verlaag uw maandelijkse lasten. De goedkoopste hypotheek heeft u als u samen met uw inboedel in huis ook de oude hypotheek op uw huis verhuist naar de nieuwe woning.

Hypotheek meenemen en verhuizen naar nieuwe woning in 2021 of 2022

Veel dingen moeten worden geregeld bij een verhuizing naar een ander huis. Zo ook de financiering van het eigen huis, de hypotheek. Maar velen sluiten, wanneer ze naar een nieuwe koopwoning gaan, ook meteen een nieuwe hypotheek af bij een andere aanbieder. Met opnieuw taxatiekosten, notariskosten en noem maar op. U kunt zich beter afvragen of een nieuwe hypotheek wel nodig was. Was de oude hypotheek dan niet meer goed en waarom dan niet. Soms is het namelijk veel voordeliger om de hypotheek mee te verhuizen, want dat scheelt behoorlijk in de kosten:

Voordelen meeverhuizen oude hypotheek naar nieuwe woning

Er zijn genoeg redenen te bedenken om uw hypotheek mee te verhuizen. U kunt beter ook uw hypotheek verhuizen als het zo is dat:
  • Uw huidige hypotheek gunstige voorwaarden heeft.
  • Er geen reden is om te veranderen van hypotheek.
  • Uw hypotheekrente lager is dan de huidige rentestand.
  • Handhaven van de oude hypotheek voordeliger is.
  • U hoeft de spaarhypotheek of andere complexe hypotheek niet open te breken.
  • Geen nieuwe hypotheek betekent ook geen nieuwe afsluitkosten.

Mee verhuizen betekent dat de rente niet verandert, de maandlasten gelijk blijven, de voorwaarden hetzelfde blijven, de polissen simpelweg meeverhuizen en er minder kosten zijn.

Doorgeefregeling hypotheek

U kunt zelfs uw hypotheek soms doorgeven aan de koper van uw woning via de doorgeefregeling. Soms want de optie tot het doorverkopen van uw hypotheek moet wel in de voorwaarden van de hypotheek staan. Het kan voor een koper zeer aantrekkelijk zijn om de hypotheek tegen gunstige voorwaarden van u over te nemen. Dit kan de verkoop van uw woning dus ook versnellen.

De hoogte van de hypotheekrente

Als de hypotheekrente inmiddels veel lager is dan ten tijde van de bestaande hypotheek kan het inderdaad voordeliger zijn om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Of als u zonder boetebeding een flink deel van de hypotheek wilde aflossen. Wat doet de rente met een spaar- of beleggingshypotheek? Moet u nu de oude hypotheek soms onvoordelig afkopen, terwijl dat op voorhand niet nodig was. Bedenk ook dat de hypotheekrenteaftrek maximaal dertig jaar mogelijk is. Een langdurige nieuwe hypotheek zou dan wel eens kunnen betekenen dat de hypotheekrenteaftrek niet voor de totale periode zal gelden. De aftrek van hypotheekrente is wellicht beperkter dan u denkt, zeker nu de hypotheekregels voor nieuwe hypotheken steeds strenger worden. Allemaal lastige punten, waar u wel bij stil moet staan.

De hypotheek voor de nieuwe woning

De persoonlijke situatie is meestal bepalend of het verhuizen van een hypotheek naar de nieuwe woning ook financieel verstandig is. De voorwaarden van de bestaande hypotheek, de financieringsbehoefte, de gewenste looptijd, de ontwikkeling van het inkomen, de gezinssituatie, bepalen gezamenlijk de uitkomst. Noem maar op. Dat betekent ook dat er niet één passend ook veel hulp om te berekenen wat u maximaal aan hypotheek kunt krijgen en wat voor u de beste hypotheek is.

Soorten hypotheek, welke hypotheek?

De bekendste soorten hypotheek op een rij waarbij een nieuwe hypotheek vanaf 2013 met hypotheekrenteaftrek is bij een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek:

1. De annuïteitenhypotheek

U betaalt maandelijks een vast bedrag dat bestaat uit rente en aflossing. De rente is fiscaal aftrekbaar. Door het aflossen betekent dit dat u in het begin lagere netto maandlasten hebt en dat is wel prettig.

2. De lineaire hypotheek

Bij deze hypotheek wordt in gelijke delen afgelost. Dat betekent hogere lasten in het begin en lagere maandlasten aan het einde van de looptijd van de hypotheek. U neemt met andere woorden de extra lasten in de beginperiode van de hypotheek.

3. De aflossingsvrije hypotheek

Bij de aflossingsvrije hypotheek is er geen enkele verplichting tot geen aflossing, waardoor u altijd lage netto maandlasten hebt. U mag wel aflossen. Uw hypotheek (nieuwe hypotheken) mag tot 50 procent aflossingsvrij zijn.

4. De krediethypotheek

De krediethypotheek is een flexibele hypotheek die veel gelijkenissen vertoont met een doorlopend krediet, zij het met de woning als onderpand. U kunt dus tot een van te voren afgesproken limiet geld opnemen en aflossen wanneer u dat wilt. Voorbeelden zijn de Blok-hypotheek, zorghypotheek, omgekeerde hypotheek.

5. De beleggingshypotheek

Er wordt niet afgelost, maar belegd via een beleggingsrekening. Met het zo opgebouwde bedrag betaalt u later de lening af.

6. De levenhypotheek

Deze hypotheek is vergelijkbaar met een aflossingsvrije hypotheek. Extra is dat u een spaar garantie hebt om vermogen op te bouwen voor de aflossing van de hypotheek. U moet ook een levensverzekering afsluiten.

7. De spaarhypotheek

Kenmerkend voor de spaarhypotheek is dat u op een geblokkeerde spaarrekening spaart voor de aflossing van de hypotheek. De hypotheekrente is gelijk aan de spaarrente op de spaarrekening. Als u wilt verhuizen en er is een restschuld mag u de restschuld verrekenen met het spaardeel. De rest neemt u, als de bank meewerkt, mee naar de volgende woning.

8. Een hybride hypotheek

De hybride hypotheek is een mengvorm van een spaarhypotheek en beleggingsverzekeringshypotheek. Het is een flexibele vorm van sparen en beleggen met uw huis als onderpand.

Voor nieuwe hypotheken vanaf 2013 is er alleen een hypotheekrenteaftrek mogelijk als de lening in dertig jaar wordt afgelost volgens de nieuwe regels voor een hypotheek.

Goed de voorwaarden van de hypotheken vergelijken

Let altijd goed op de voorwaarden bij de hypotheek. Ik zal een aantal voorbeelden noemen van zaken die u goed in de gaten moet houden:

1. Welke hypotheekrente geldt er?

Belangrijk is te weten om wat voor rente het gaat en wat u verkiest. Gaat het om een variabele rente, een vaste rente, een actie rente voor korte duur en wanneer krijgt u te maken met een nieuw hypotheekrente. Wat is dus de looptijd voor de rente.

2. Looptijd hypotheek

Voor hoe lang gaat u de hypotheek aan. Is het voor dertig jaar of voor 1 jaar. Dat kan in de rente veel verschil maken. Wie meer zekerheid wil kiest voor een lange vaste periode. Dat kan op korte termijn duurder zijn, maar geeft wel rust.

3. Hoeveel netto maandlasten?

Wat zijn de netto maandlasten, rekening houden met de aftrek van hypotheekrente. Vergelijk die ook eens met andere situaties. Bijvoorbeeld als er wat minder inkomen is, omdat de partner minder gaat werken of doordat de aftrek van hypotheekrente door de politiek wordt beperkt. Is het dan ook nog allemaal betaalbaar.

4. Vervroegd aflossen van een hypotheek

Als u beter of meer gaat verdienen, een prijs in de loterij wint of erft beschikt u ook over extra geld. Stel u wilt dan ook de hypotheek voor een deel vervroegd aflossen. Mag dat dan van de bank of moet u een boete rente betalen? Hoeveel mag u wel vervroegd aflossen zonder boete? Meestal is dat immers ook toegestaan voor een bepaald percentage, maar hoe is dat in uw geval geregeld.

5. Hypotheek meenemen, meeneemregeling

Stel u wilt over een paar jaar verhuizen. Bestaat dan ook de mogelijkheid om de hypotheek naar de nieuwe woning mee te nemen onder dezelfde condities. Dat kan interessant zijn als de rente tegen die tijd hoger is dan nu, maar mag dat ook of moet eerst uw oude huis verkocht zijn?

6. Afsluitprovisie en notaris

Wie rond kijkt naar de tarieven van verschillende notarissen ziet dat de tarieven nogal kunnen verschillen. Het zelfde geldt voor de provisie van de hypotheek. Ga dus na welke notaris goedkoop is en welke adviseur u niet te veel in rekening brengt voor het afsluiten van een hypotheek.

Fiscale gevolgen verhuizen hypotheek

Als u een bestaande hypotheek openbreekt en misschien ook overstapt naar een andere hypotheekvorm, moet u ook goed letten op de fiscale gevolgen. Ik denk dan aan bijvoorbeeld de kapitaalverzekering of spaarhypotheek die na 15 of 20 jaar voor een deel belastingvrij uitkeert. Als de hypotheek eerder komt te vervallen of wordt afgekocht kan dat ook betekenen dat u deze vrijstellingen van de fiscus misloopt.

Mee verhuizen van hypotheek is lastiger geworden, let op de termijnen

In zijn algemeenheid zijn banken lastiger geworden en zijn de voorwaarden van de AFM strenger. Dat betekent ook dat u niet altijd de medewerking krijgt van een bank om de hypotheek mee te nemen. De bank let meer dan ooit op uw inkomen en de waarde van het huis. Wie in 2021 of 2022 een hypotheek heeft met de Nationale hypotheekgarantie, kan die meeverhuizen met de garantie en hoeft op zijn bestaande hypotheek niet plotseling af te lossen.

Slot meeverhuizen hypotheek

Vraag voldoende offertes aan en lees de financiële bijsluiter altijd goed. Geeft die onvoldoende duidelijkheid, stel dan extra vragen. En ga niet over één nacht ijs, want dat kan u veel geld schelen. Maar beantwoordt in ieder geval de vraag of niet ook de bestaande hypotheek met een verhuisdoos mee moet naar het nieuwe huis. En voor wie voor de eerste keer een hypotheek afsluit, is het de moeite waard om te bekijken of die hypotheek in de toekomst ook kan worden verhuisd naar de nieuwe woning.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aflossingsvrije hypotheek met hypotheekrenteaftrek in 2021?Aflossingsvrije hypotheek met hypotheekrenteaftrek in 2021?U hebt of had een aflossingsvrije hypotheek, is er in 2023 dan ook hypotheekrenteaftrek? Velen zullen neen antwoorden, w…
Hypotheek aflossen: verstandig?Hypotheek aflossen: verstandig?Is het verstandig om een hypotheek af te lossen tijdens de looptijd? Als u veel spaargeld heeft, kan het wellicht een op…
Overgangsrecht: huis kopen in 2021/'22 met oude hypotheekOvergangsrecht: huis kopen in 2021/'22 met oude hypotheekAls u in 2021 of 2022 een woning koopt ter vervanging van een andere eigen woning met hypotheek, is fiscaal van belang v…
Hypotheek Duitse bank afsluiten in NederlandHypotheek Duitse bank afsluiten in NederlandU wilt een Duitse hypotheek in Nederland afsluiten, dat kan. De hypotheekrente is bovendien laag. U kunt bijvoorbeeld ee…

Erfpacht en de Wet Hillen als aftrekpost eigenwoningschuldErfpacht en de Wet Hillen als aftrekpost eigenwoningschuldWat is aftrekbaar? Wie in 2022 of 2023 weinig hypotheek op zijn huis heeft, kan met de aangepaste Wet Hillen zijn hypoth…
Vastgoed, de woonwaardegarantie voor uw huisVastgoed, de woonwaardegarantie voor uw huisVastgoed kopen is een hele investering, maar hoe behoudt u de waarde en voorkomt u een restschuld? In Nederland bieden e…
Reacties

Natasja, 17-07-2018
Hallo allemaal,
Graag wil ik jullie advies vragen. Ex en ik hebben 12 jaar een koophuis gehad (met hypotheekrenteaftrek), verkocht met restschuld maar die gelijk afgelost. Hypotheek was 265k en wij waren fiscale partners. Ik overweeg nu de aankoop van een nieuw huis met een hypotheek van 200k.
Hoe lang en over welk bedrag heb ik nu nog recht op hypotheekrenteaftrek? 18 Jaar over 132.5k en 30 jaar over 61.5k? Wordt er nog gekeken naar op wiens inkomen de hypotheekrenteaftrek is toegepast of maakt dat niet uit wanneer je fiscale partners bent?
Alvast enorm bedankt! Reactie infoteur, 15-01-2020
Hallo Natasja,
Een hypotheek kan worden verstrekt op basis van beide inkomens of op basis van één inkomen. Dat zal verschil maken voor de hoogte van de hypotheek die u kunt krijgen en uw adviseur kan de verschillen voor u in kaart brengen. Omdat u al 12 jaar geen hypotheek meer hebt, zal de aftrek op een nieuwe hypotheek maximaal weer 30 jaar zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

J. A. van Grootel, 02-01-2018
Ik heb op dit moment nog een hypotheek van 60.000 betaald maandelijks hiervoor nog 145.000. Waarde huis op dit moment 360.000. Wil een appartement kopen van 295.000 Kan ik mijn restschuld van de oude hypotheek door laten lopen.

gaarne advies

met vriendelijke groet

J.A.van Grootel Reactie infoteur, 15-01-2020
Beste J. A. van Grootel,
In 2018 is de rente op een nieuwe restschuld niet meer aftrekbaar, waardoor de banken extra naar uw draagkracht zullen kijken. Van de hoogte van uw inkomen zal afhankelijk zijn of een extra financiering mogelijk is:

https://financieel.infonu.nl/belasting/182529-is-rente-herfinanciering-restschuld-in-2019-nog-aftrekbaar.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ruud, 24-11-2017
Wij willen onze spaarhypotheek meenemen maar dit kan niet zegt de bank.dit omdat ze dit product niet meer verkopen!? Moeten wij dit accepteren of kunnen wij juridisch zeggen dat was je ons toen verkocht tot 2025 hebben we nu nog recht op?

Mvgr rd Reactie infoteur, 15-01-2020
Beste Ruud,
Dat zou je denken (contract is contract), maar als een bank het spaarproduct niet meer aanbiedt, dan houdt het op.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

L. Bot, 16-05-2017
Hoi,
Mijn vriend heeft 13 jaar geleden een woning gekocht. Het huis staat te koop voor 159000. We hebben recent een bod gehad van 145.000. Mijn vriend heeft destijds een hypotheek genomen van 170.000. En heeft inmiddels middels zijn spaarhypotheek een pot opgebouwd van 30000. Staat de woning onder water? We willen heel graag samen iets kopen in een hele andere prijsklasse. Ik zelf verwacht dat de woning nooit meer dan 150000 euro gaat opleveren. Reactie infoteur, 18-05-2017
Hoi L. Bot,
Feitelijk staat de woning niet onder water als de woning niet voor minder dan 140.000 euro wordt verkocht (afgezien van eventuele makelaarskosten bij verkoop).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Eelco, 24-02-2017
Beste zeemeeuw,

Wij hebben een nieuwbouwhuis gekocht met een hypotheek van 360.000,-. Op dit moment wonen we in een appartement met een spaarhypotheek van 267.000 waarvan 60.000,- op de bankspaarrekening. We hebben de nieuwe hypotheek om laten zetten in twee delen. Een deel van 267.000 en een ander deel van 93.000. Beide leningen zijn op dit moment annuitair. De bedoeling is om na verkoop van ons huidige appartement het eerste leningdeel weer om te zetten naar een spaarhypotheek. De desbetreffende bank heeft hier toestemming voor gegeven. Het ziet ernaar uit dat we na verkoop een overwaarde hebben van ongeveer 180.000,- op ons huidige appartement.

Kan deze overwaarde worden gebruikt worden om leningdeel 2 helemaal af te lossen en de nieuwe spaarhypotheek te verlagen naar +- 170.000? (met de eerder gespaarde 60.000 nog actief) Of denk ik hier te makkelijk over?

Vriendelijke groet,

Eelco Reactie infoteur, 27-02-2017
Beste Eelco,
De meeste banken hanteren een boeteclausule als u vervroegd gaat aflossen. Vaak is slechts 10 tot 20% boetevrij. Uw bank kan u precies aangeven hoeveel u in 2017 extra mag aflossen:

http://financieel.infonu.nl/hypotheek/29730-boeterente-berekenen-oversluiten-hypotheek-of-aflossen.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Arie, 22-02-2017
Beste zeemeeuw,

Erg fijn om al deze kennis door te kunnen lezen ik heb al een hoop aan uw verschillende stukken gehad.
Ik zit met een vrij complexe situatie.

Mijn vrouw en ik hebben op dit moment een woonhuis waarvan de verkoopwaarde rond de 125.000 euro zit met een Bankspaarhypotheek van 112.000 en rond de 18.000 in de 'spaarpot'.
Nu willen wij graag een nieuw huis kopen om daar te gaan wonen echter willen wij het huidige huis niet verkopen maar verhuren. Wij hebben wel aardig wat spaargeld waarmee we een groot deel van de hypotheek zouden kunnen aflossen, echter zitten er veel haken en ogen aan omdat wij een bankspaarhypotheek hebben die loopt sinds 02-2010.

Heeft u nog tips hoe wij in deze situatie het beste kunnen handelen?

Bij voorbaat dank voor uw reactie,

M.v.g. Arie Reactie infoteur, 23-02-2017
Beste Arie,
Als u een woning met hypotheek wilt verhuren, hebt u toestemming van de bank nodig. Bovendien is bij een verhuurde woning de hypotheekrente niet aftrekbaar. Wellicht is het mogelijk om de bankspaarhypotheek fiscaal slim mee te nemen naar uw nieuwe woning in ruil voor de hypotheek op uw oude woning. Hierbij kunnen een aantal complicatie spelen zoals de mogelijke overwaarde op de oude woning en de maximaal toegestane hypotheek op de nieuwe woning. Overleg hierover met uw bank want die kent uw situatie het beste.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Eric, 03-02-2017
Mijn zus en haar vriend willen binnenkort gaan samenwonen. Zij heeft momenteel een aflossingsvrije hypotheek van 120.000 en haar vriend een aflossingsvrije hypotheek van 150.000. Zij hebben beiden hun woningen verkocht.

Mogen zij nu bij het afsluiten van een nieuwe gezamenlijke hypotheek beiden het aflossingsvrije deel van hun oude hypotheken meenemen? Dus per saldo een aflossingsvrije hypotheek van 270.000 afsluiten? (afgezien van de 50% eis) Reactie infoteur, 15-01-2020
Beste Eric,
Fiscaal nemen ze elk kun hypotheek mee als onderdeel van de eigenwoningschuld.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Fghvankralingen, 21-01-2017
Als ik een goedkopere woning koop dan de verkoopwaarde van mijn huidige woning, mag ik dan nog wel mijn huidige hypotheek die een vierde van de verkoopwaarde is, meenemen naar mijn nieuwe woning? Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Fgh van Kralingen,
Of uw hypotheek kan worden meegenomen is afhankelijk van de bank en de waarde van de nieuwe woning, niet de verkoopwaarde. De aftrekbaarheid van de rente kan wel afhankelijk zijn van de verkoopwaarde van de oude woning.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kees V., 03-01-2017
Hallo,
Wij hebben een krediethypotheek bij de ING, afgesloten in 2006.
We hebben de ING gebeld met de vraag, of we de krediethypotheek mee kunnen nemen naar een nieuw te kopen woning.
ING geeft telefonisch door dat de krediethypotheek niet meegenomen kan worden. Deze hypotheek vorm bestaat niet meer,

In een artikel van LNI(Landelijk Netwerk Inkoopcombinatie) staat;
Dat per 1-09-2014 doorstromers uitsluitend de volgende producten kunnen behouden of afsluiten.
-Aflossingsvrije hypotheek(inclusief Krediethypotheek)
-Annuïteiten / Lineaire hypotheek, etc.
Heeft u een antwoord of er nu wel / niet een krediethypotheek van de ING mag worden meegenomen naar een nieuwe woning.

Mvg Kees V Reactie infoteur, 01-07-2020
Hallo Kees V,
Een bestaande hypotheek en hypotheekvorm kunnen bij een verhuizing worden meegenomen als de bank dat toestaat. Een omzetting naar een gewone aflossingsvrije hypotheek zal eenvoudiger zijn, omdat die vaak ook nieuw nog wordt aangeboden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

J. K., 29-07-2016
Hallo,
Heb een hypotheek van 155.000, wil graag kleiner en in een appartement van een 100.000 gaan wonen. Nu heb ik een gedeeltelijke wga uitkering. Dit is duurzaam omdat er geen kans op herstel is. (Uwv geeft hier geen brief over af.) Kan ik mijn hypotheek dan meenemen want hoor dat mijn inkomen dan opnieuw getoetst moet worden en de bank valt over het feit dat ik gedeeltelijke wga uitkering heb en dat ze dat niet meerekenen… Ik heb deze hypotheek die ik nu heb 12 jaar geleden afgesloten op basis van een fulltime baan. Inkomen is praktisch hetzelfde gebleven… Misschien heeft u een antwoord/advies?
Mvg JK Reactie infoteur, 01-07-2020
Hallo J.K,
Helaas is dit niet bij elke bank hetzelfde, sommige banken doen hierover moeilijk, andere niet. Voordat u verhuist, zou u bij een andere bank eens vrijblijvend een offerte kunnen aanvragen om te zien wat die u kunnen aanbieden. Dan neemt u weliswaar niet de oude hypotheek mee, maar kunt u waarschijnlijk wel tegen een lage hypotheekrente een hypotheek afsluiten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Richard K., 26-07-2016
Ik heb een (spaar)hypotheek van € 197.500 waarbij € 60.000 aflossingsvrij is en de rest spaar. Mijn gespaarde deel tot nu toe bedraagt € 15.000. Betekent dit dat mijn hypotheek nu in feite 182.500 bedraagt? Stel ik verkoop mijn huis voor 202.500 en ik wil een nieuw huis kopen (inclusief kosten voor het gemak) voor 217.500, dat ik dan mijn hypotheek volledig kan meenemen en hetzelfde blijft doordat ik de overwaarde mee neem? Waar moet ik rekening mee houden? Het klinkt zo simpel maar dat is het niet volgens mij. Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Richard K.,
Bij een spaarhypotheek zijn hypotheek en spaardeel gescheiden, u hebt dus een hypotheek van € 197.500. Bij verkoop wordt wel, als u de hypotheek niet kunt meenemen, het spaardeel direct afgelost op de hypotheek en het restant met de verkoopwaarde van uw woning. Een spaarhypotheek meenemen lukt niet altijd, de bank is niet altijd bereid om hieraan mee te werken. Bovendien is een spaarhypotheek aflossingsvrij gedurende de looptijd en staan banken tegenwoordig nog maar 50% aflossingsvrij op een nieuwe woning toe.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Roy B., 29-06-2016
Is het altijd mogelijk om een lopende hypotheek mee te nemen bij een verhuizing? Stel ik sluit vandaag een hypotheek van 175.000,- af met 30 jaar rentevast 3%. Na 10 jaar koop ik een ander huis, kan het resterende bedrag meegenomen worden met de rente (3%) die vandaag vast wordt gezet? Wanneer is dit met en wanneer is dit niet mogelijk? Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Roy B,
Het is niet altijd mogelijk om een hypotheek (volledig) mee te nemen. Daarvoor is de medewerking van de bank nodig. Uw inkomen speelt een rol en ook de waarde van de nieuwe woning.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nieuwschierige A., 22-06-2016
Koopwoning op het oog voor 250.000
Huidige hypotheek 155.000 spaarhypotheek (4,6%)
verkoop oude woning 148.000.

Stel dat ik de spaarhypotheek mee wil nemen. Moet ik dan 95.000 anuiteitenhypotheek nemen + bestaande hypotheek?

Kan ik met het 'gespaarde deel' de restschuld aflossen en een geheel nieuwe an.hypotheek voor 250.000 afsluiten? Of is het voordeliger de bankspaarhypotheek (4,6%) te houden en +-95.000 anuiteitenhypotheek bijnemen (2,4%)? En wat gebeurt er dan met de bestaande restschuld? Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Nieuwschierige A.,
Dat hangt er vanaf. Het voordeel van het meenemen van de spaarhypotheek is dat u spaart tegen 4,5%, een rente die u op een gewone spaarrekening momenteel nergens krijgt. Verder is van belang hoeveel jaren u al spaart en of u dan in aanmerking komt voor de grote vrijstellingen of niet. De spaarhypotheek is wel een aflossingsvrije hypotheek en als die groter is dan 50% van de waarde van de woning, zoals in dit geval, kan de bank daar moeilijk over doen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Iwan, 15-05-2016
Nieuwbouw woning op het oog: 310.000. Huidige hypotheek 225.000 (100K aflossingsvrij en 125K spaarhyp).
Voor de extra hypotheek nodig om nieuwbouw woning te kopen, kan je aflossingsvrije en spaarhypotheek gedeelte beide verhogen om aan de extra financiering te komen? Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Iwan,
Als je een andere woning koop, mag de aflossingsvrije hypotheek daarop maximaal de helft van de waarde van de woning bedragen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Irene, 08-04-2016
In 2010 een woning gekocht met een hypotheek van 245.000 waarvan 133000 spaarhypotheek en 112000 aflossingsvrij. Toen de rente van 5,05 % voor 10 jaar vast laten zetten. Bij deze hypotheekvorm moesten wij ook een levensverzekering afsluiten (Im een voor ons qua gezondheid ongunstige periode waardoor we per maand 45euro meer moeten betalen dan normaal. Voor 30 jaar een aanzienlijk bedrag dus )

Door de zeer lage rente stand momenteel zijn wij nu gaan denken of het niet veel voordeliger is om eventueel te verhuizen of groter/duurder te wonen voor dezelfde maandlasten. Ook de dure levensverzekering meegenomen (de gezondheidsredenen zijn nu namelijk niet meer van toepassing. Echter wil de Aegon daar niets op aanpassen.)

Is dit een gekke gedachte? Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Irene,
Dat de levensverzekering meegenomen moet worden, is zeker niet altijd het geval. Vaak kan de hypotheek gewoon doorlopen, terwijl de levensverzekering bij een goedkopere aanbieder wordt afgesloten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Theo, 02-04-2016
Ik heb mijn huis verkocht voor 315.000 waarop een aflossingsvrije hypotheek van zit van 220.00 Nieuw huis gekocht van 260.000 wil mijn hypotheek meenemen voor 200.000 (mag 10% boete vrij aflossen). Maar ik moet een nieuwe hypotheek afsluiten waarvan 130.000 aflossingsvrij en 70.000 Annuïteit. Klopt dit? Mijn hypotheek loopt bij Moneyou Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Theo,
Als u een nieuw huis koopt mag nog maar maximaal 50% van de waarde aflossingsvrij worden gefinancierd, dat zou inderdaad 130.000 aflossingsvrij zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Harry, 01-04-2016
Hoe zit dit bij senioren? Als senioren verhuizen en nog een restant hypotheek hebben, moeten zij dit dan aflossen of kunnen ze dat stuk meenemen naar de nieuwe (koop)woning? Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Harry,
Voor senioren is dit op zich niet anders. Ook hier wordt gekeken of het inkomen dusdanig is dat de hypotheek zonder problemen kan worden meegenomen naar de nieuwe woning en is er dus medewerking van de bank nodig.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anneke, 29-03-2016
Ik zie dat ik het verkeerd omschreven heb. Kunnen ze de spaarhypotheek meenemen naar hun nieuwe huis en een nieuwe hypotheek op het appartement nemen. Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Anneke,
Ja dat kan als de bank meewerkt en het inkomen hoog genoeg is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anneke, 28-03-2016
Onze zoon en schoondochter hebben een appartement in Amsterdam met een flinke overwaarde en een spaarhypotheek. Nu willen zij de spaarhypotheek meenemen naar een nieuw te bouwen huis en de rest financieren met een hypotheek uit de holding van hun eigen bedrijf. Met eigen geld of lenen van de ouders willen zij de spaarhyptheek aflossen en het appartement gaan verhuren.
Verhuren met de spaarhypotheek is vanwege de grote overwaarde geen probleem, maar de hoge hypotheekrente kunnen ze bij verhuur niet aftrekken en in hun hoofdwoning wel. Reactie infoteur, 15-01-2020
Beste Anneke,
Klopt, bij een spaarhypotheek is het vaak voordeliger om de hypotheek mee te nemen naar de nieuwe woning. Zo is er wel hypotheekrenteaftrek en wordt afkoop van de spaarhypotheek met bijkomende kosten voorkomen:

https://financieel.infonu.nl/hypotheek/135593-extra-storting-spaarhypotheek-spaardeel-of-aflossing.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

E. H., 18-03-2016
Geachte,

We zijn ons financieel aan het oriënteren over het financieren van een nieuwbouw twee onder 1 kap. Op dit moment hebben we een bankspaarhypotheek van 190.000euro. Voor de nieuwbouw zullen we een hypotheek nodig hebben van 235.000euro. Bij de hypotheker gaf de adviseur aan dat het meenemen van onze huidige hypotheek moeilijk was ivm de aflostijd van 24 jaar i.p.v. 30 jaar. Hij raadt ons een combinatie van annuïteiten en lineaire hypotheek aan.

Nu bedacht ik me later dat als deze combinatie mogelijk is een andere combinatie misschien ook wel een optie is. Zou het een optie kunnen zijn om 190.000euro bankspaarhypotheek te behouden, maar ivm het openbreken aan een lagere rente (was 6 jaar geleden 5,7%, nu eerder 3%) enl aflossen in 24 jaar. En dit combineren met 46.000euro annuïteitenhypotheek?

Door de lagere hypotheekrente verlaagt dit onze maandlast die we nu hebben (1000euro bruto aan 190.000 hypotheek) waardoor het bijlenen van de 46.000euro misschien financieel mogelijk wordt.

Heeft u enig idee of deze constructie een optie is?
Mvg Reactie infoteur, 01-07-2020
Geachte E.H.,
Die 24 jaar hoeft geen probleem te zijn als u ook kapitaal hebt opgebouwd. Wat wel kan spelen is dat niet de hele hypotheek kan worden meegenomen omdat voor een andere woning nog maar 50% aflossingsvrij kan worden gefinancierd. Wat wel kan worden meegenomen zou inderdaad met een andere hypotheekvorm kunnen worden gecombineerd.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rutger, 25-02-2016
Beste,

In december 2014 hebben mijn vrouw en ik een woning gekocht met een hypotheek van 180.000 tegen 3.2% rente o.b.v. 10 jaar rente vast (60%ann./ 40%afl.vrij). Nu heb ik de mogelijkheid onze woning, waar we met veel plezier wonen, te verkopen voor een bedrag van 190.000

Door het stukje overwaarde kan ik het eigen vermogen inbrengen voor een nieuwe hypotheek om alles kosten dekkend te maken.

In mijn beleving los ik de gehele hypotheek af en ga naar een nu nog lager aanbieder van 2.6% o.b.v. 20 jaar vast met behoud van het recht op aflossingsvrij, klopt mijn denkwijze?

Want mocht dit kloppen. Dan heb ik dus de mogelijkheid om naar een woning met een waarde van +/- 220.000 te gaan tegen dezelfde condities als ik nu betaal en ook nog een een hele safe stap i.v.m. de 20 jaar vast.

Groet Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Rutger,
Als uw inkomen hoog genoeg is, kan dit inderdaad.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

B., 23-02-2016
Mijn vriend heeft vorig jaar zijn appartement verkocht waar hij een spaarhypotheek op had. De restschuld die hij had op zijn appartement hebben wij meteen volledig afgelost. Op dit moment wonen wij samen in een huurwoning. De hypotheekadviseur geeft aan dat wij bij de koop van een nieuwe woning alsnog gebruik kunnen maken van 50% aflossingsvrije deel, ook al is die hypotheek volledig ingelost, omdat mijn vriend in 2012 een hypotheek op zijn naam had staan. Klopt dit? Reactie infoteur, 18-08-2019
Beste B,
Ja dat kan onder voorwaarden:

https://financieel.infonu.nl/hypotheek/167520-aflossingsvrije-hypotheek-met-hypotheekrenteaftrek-in-2019.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wouter, 21-12-2015
Mijn vriendin heeft nog een hypotheek hoofdsom van 165.000, waarbij 150.000 eur bankspaarhypotheek. Nu gaat het huis verkocht worden per 4 januari (passeren) 2016 en is de vraag of we de bankspaarhypotheek mee willen/kunnen nemen naar een eventueel nieuw koophuis (het komende jaar gaan we huren). Kan iemand ons advies geven of dit verstandig is en wat gebeurt er als je de opgebouwde spaarpot vrij laat vallen? Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Wouter,
Als jullie een nieuwe woning kopen mag daarvan nog maar 50% aflossingsvrij zijn. Het beste bespreekt u met de bank de mogelijkheden, want zeer waarschijnlijk lost de bank een deel van de hypotheekschuld in met het opgebouwde kapitaal.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jp, 19-12-2015
Beste,

Ik ben benieuwd naar de huidige regels mbt:
- huidig huis heeft een hypotheek van 155.000 (verwachte verkoop 175.000), hypotheekvorm aflossingsvrij (net verlengd voor 15 jaar tegen 3%)
- appartement op het oog van 145.000

Tijdens aankoop dus 3 leningen: huidige hypotheek, overbruggingshypotheek en hypotheek nieuwe woning. Ivm huidige aflossingsvrije hypotheek wil ik dit behouden en id toekomst niet gaan aflossen. Kan dit of moet ik een nieuwe hypotheek afsluiten?
Alvast erg bedankt.

Groet Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Jp,
Als u uw huidige huis hebt verkocht, valt de 20.000 euro overwaarde onder de bijleenregeling en mag het appartement voor de helft aflossingsvrij worden gefinancierd:

https://financieel.infonu.nl/hypotheek/69975-hypotheek-en-inkomstenbelasting-bijleenregeling.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Henrie, 15-12-2015
Goedendag,

Wij hebben momenteel samen een huis in bezit met een hypotheek van 257500. Dat zal het huis ook ongeveer waard zijn, misschien ietsje minder. De hypotheek is aantrekkelijk en staat nog voor 20 jaar vast met zeer aantrekkelijke rente. Stel dat wij het huis verkocht krijgen voor dit bedrag en we verhuizen naar een huis wat (inclusief kk hetzelfde waard is of goedkoper is) kan ik dan de hypotheek meenemen? Of moet ik de 6 tot 8 % die ik aan kk maak uit eigen zak betalen? Reactie infoteur, 19-09-2019
Goedendag Henrie,
Het is zo dat het maximale leenplafond als percentage van de woning steeds lager wordt, in 2016 is dat nog 102% (in 2015 is dit 103%), in 2020 100%. Dat betekent dat u een deel met spaargeld zult moeten betalen en dat zal de komende jaren meer worden (tot 100%):

https://financieel.infonu.nl/hypotheek/161279-hypotheekregels-en-financiering-eigen-woning-2020.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Van Dam, 12-12-2015
Ik heb in 2010 een nieuwbouw huis gekocht van 180.000 heb een spaarhypotheek van 207.000 ( voledig aflos) tegen 5.15 rente
nu gaan wij volgend jaar een ander nieuwbouw huis kopen van ongeveer 410.000 met opties
Is het mogelijk om mijn huidige hypotheek mee te nemen en die om te laten zetten naar gedeelte aflosvrij ivm rente aftrek
of moet ik deze spaarhyporheek laten staan zoals hij nu is en dan een ander deel anuiteit aflos vrij nemen
Alvast bedankt voor uw antwoord Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Van Dam,
Als de bank meewerkt, kunt u uw huidige hypotheek meenemen met hypotheekrenteaftrek op voorwaarde dat er geen overwaarde is. Het aflossingsvrije deel mag maximaal 50% zijn van de aanschafwaarde nieuwe woning minus overwaarde. Het restant zal, als u ook daarvoor hypotheekrenteaftrek wilt, een annuïteitenhypotheek moeten zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Arjan, 07-12-2015
Wij hebben een hypotheek van totaal 185.000.
83.500 hiervan is een spaarhypotheek, 101.500 is aflossingsvrij.
De rentevaste periode van het spaarhypotheekdeel loopt in mei 2016 af, het aflossingsvrije stuk (bestaat uit twee delen van 93.500 en 10.000) loopt af in respectievelijk mei 2021 en mei 2022 en hebben een rente van respectievelijk 4,1% en 5,2%.
Wij willen omdat we altijd vrij krap zitten, misschien een goedkopere woning gaan kopen.
De verwachte waarde van de huidige woning is ongeveer 250.000.
De woning die we op het oog hebben heeft een vraagprijs van 215.000
Na aftrek van alle bijkomende kosten zou er ongeveer nog 18.000 over blijven.
1. Mag ik deze 18.000 in eigen zak steken, of moet ik die gebruiken om de hypotheek voor een deel af te lossen?
2. Wat is in deze situatie het verstandigst, de hypotheek meenemen, of oversluiten? Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Arjan,
De overwaarde van uw te verkopen woning is gelijk aan de verkoopprijs minus verkoopkosten en minus de hypotheek. Dit verschil kunt u in eigen zak steken maar niet financieren als hypotheek met een aftrekbare hypotheekrente. Of meenemen verstandig is, zou berekend moeten worden. Op de nieuwe woning mag nog maar 50% aflossingsvrij worden gefinancierd met hypotheekrenteaftrek.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Daan, 02-12-2015
Momenteel heb ik een hypotheek van 151.500 die alleen op mijn naam staat. Deze hypotheek is 7 jaar oud en voor de helft aflossingsvrij. Nu heb ik samen met mijn partner een nieuw huis gekocht waarvoor wij een hypotheek van 300.000 nodig hebben. Mogen wij deze nieuwe hypotheek ook voor 50% aflossingsvrij afsluiten? Of voor 25%? Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Daan,
De hypotheek op het nieuwe huis mag voor 50% aflossingsvrij zijn en u mag (als de bank meewerkt) uw hypotheek (bijna) volledig meenemen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Monica, 30-11-2015
Ik heb in 2007 een huis gekocht voor € 173.500 en dat is tevens de hoogte van de hypotheek. De WOZ bedraagt nu € 164.000,00. Dit jaar heb ik mijn rente verlaagd; mijn hypotheek loopt dus nog 10 jaar met een rente van 4,6 %. Dit is grotendeels aflossingsvrij en een klein deel belegging. Nu wil ik graag verhuizen naar een nieuwbouwhuis van €185.000,00 in een andere woonplaats. Het verschil van € 11.500,00 kan ik uit vermogen betalen.
Als ik bereken wat ik kan verhypothekeren, kom ik slecht op ca € 130.000,00 uit (wat een verschil met 8 jaar geleden!). Kan ik mijn hypotheek meenemen, of is mijn inkomen toch bepalend voor de hypotheek? Maakt het nog iets uit dat je kunt aantonen al jaren een hoger hypotheekbedrag te kunnen dragen ten aanzien van het hypotheekbedrag dat nu bij mijn salaris hoort? Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Monica,
Uw huidige bank kent uw betaalgedrag het beste en daarom kunt u het beste met uw huidige bank overleggen over het meenemen van uw hypotheek. Punt van aandacht is wel dat voor een andere woning nog maar 50% aan aflossingsvrije hypotheek is toegestaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wouter, 24-10-2015
Ik heb nu een hypotheek van 150.000 euro met een spaar/ levensverzekering er op bij een andere maatschappij. Daarbij heb ik nog een overig deel aflossingsvrij De huidige rente is 4.75%. In de afgelopen tien jaar heb ik in de verzekering een bedrag van 30000 euro gespaard. Ik zet mijn huidige woning te koop en speel quitt, e met de totale hypotheek. Ik zou de voorwaarde van de hypotheek mee willen nemen naar mijn Volgende hypotheek met een rente van 3.4 %voor een nieuwbouwwoning, maar het gespaarde bedrag in de verzekering dat vrij mag komen Bij de verkoop van mijn woning willen gebruiken om een deel van mijn toekomstige hypotheek vervroegd af te lossen. Mag een dergelijke constructie? Is dat gunstiger dan het spaarbedrag in de nieuwe hypotheek op te nemen Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Wouter,
Het voordeel van het meenemen van de spaarhypotheek is dat de rente die u krijgt op het gespaarde bedrag relatief hoog is, verder groeit en onbelast is. Maar als u liever een lagere hypotheek wilt, is daar ook iets voor te zeggen. Vraag uw bank wat in uw geval (ook afhankelijk van de polisvoorwaarden) het voordeligste is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hedwig, 06-10-2015
Ik heb een hypotheek van 156.000 op mijn huidige woning. Aflossingsvrij en met een variabele rente. Ik wil een appartement kopen van 65 à 70.000 waar ook wat verbouwingskosten bijkomen. Ik wil 75.000 meenemen naar dit appartement en de rest aflossen. Kan dit allemaal tegen dezelfde condities?
Bij voorbaat dank voor uw reactie. Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Hedwig,
Als het appartement uw tweede woning wordt en u de andere woning niet verkoopt, zal het meenemen van de hypotheek waarschijnlijk niet zomaar gaan, omdat de financiering van een tweede woning andere voorwaarden kent dan bij een eerste eigen woning.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Chris, 24-09-2015
Ik heb over 7 jaar terug samen met mijn moeder mijn vader zijn deel van het huis uitgekocht omwille van een scheiding. Nu mijn moeder is helaas veel te vroeg overleden en onze lening op het huis is dan ook ineens vereffend omdat we een 100% schuldsaldo hadden. Nu wil ik mijn zussen uitkopen en ik weet dat de hypotheek er nog wel staat maar nu is mijn vraag of ik deze terug kan heropnemen en deze eventueel kan meenemen naar een andere kredietverstrekker (bank) buiten mijn huidige bank waar de lening liep? Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Chris,
1. Als de hypotheek is vereffend, is er geen hypotheek meer. U kunt dan nog wel een nieuwe hypotheek openen.
2. Als u wilt verhuizen, de hypotheek ook op uw naam stond en nog open staat, kunt u die in ieder geval voor een deel naar een andere woning meenemen. De bank zal wel altijd toetsen of de hoogte van de hypotheek voor u houdbaar is. De bestaande bank zal dit alles eenvoudiger laten verlopen, dan een nieuwe bank.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Iskra, 13-09-2015
Hallo! Mijn vriend heeft een eigen woning en een hypotheeklening. Hij maakt gebruik van de hypotheekrente aftrek. Het huis heeft hij in augustus 2014 gekocht. Hij neemt een jaar vrij (2016) van zijn werk om rond te reizen. Gedurende dit jaar (2016) heeft hij geen inkomen. Hij blijft zijn hypotheekkosten betalen. Hoe zit het met het rente aftrek? Mag hij daarvan gebruik maken maar op een later moment, bijvoorbeeld jaar later (2017) wanneer hij weer aan het werk gaat en dus ook weer een inkomen zal hebben? Reactie infoteur, 11-01-2019
Hallo Iskra,
De hypotheekrenteaftrek is geen persoonsgebonden aftrek en daarom niet in een later jaar aftrekbaar. Wel kan hij bijvoorbeeld een half jaar vooruit betalen en dat dit jaar aftrekken (in overleg met de bank):

https://financieel.infonu.nl/belasting/112943-vooruitbetaalde-hypotheekrente-2019-fiscaal-aftrekbaar.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wendy, 08-09-2015
Mijn vriend en ik zijn uit elkaar. Wij hebben samen een koopwoning gekocht en hierop rust een aflossingsvrije hypotheek van €395000 die op ons beider naam staat. Kan ik mijn helft van de hypotheek meenemen bij aanschaf van een nieuwe eigen woning? Ik wil een woning kopen voor €250000 en dan voor het ontbrekende geld een aanvullende hypotheek afsluiten die aan de eisen van 2015 voldoet Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Wendy,
Ja dat kan als duidelijk is wat er met de totale hypotheek gaat gebeuren. Wordt het huis verkocht, wordt u uitgekocht, wordt door de ex een aanvullende hypotheek afgesloten. Overleg dus ook eerst met de bank.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rene, 06-09-2015
Ik heb in 2014 een annuïteitenhypotheek afgesloten bij ing. Zou ik deze hypotheek ook kunnen meeverhuizen naar Duitsland? Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Rene,
De ING zit ook in Duitsland, dus is dat het proberen waard.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ron, 19-08-2015
Ik heb een lening (hypotheek) op de overwaarde van mijn woning. De lening is voor 170,000 euro en is aflossingsvrij. verder is er geen hypotheek meer op de woning. Stel dat ik mijn woning kan verkopen voor 280,000 euro en ik wil een huis kopen voor 200,000 euro. Is het mogelijk om de aflossingsvrij lening over te nemen op de nieuwe woning en de overige 30,000 betalen uit de verkoop van mijn huis? Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Ron,
Op de nieuwe woning mag de aflossingsvrije hypotheek nog maar 50% van de waarde van de woning zijn (100.000 euro).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Albert, 10-08-2015
Wij hebben een aflossingsvrije hypotheek voor een 150.000 euro.
Ons pand staat in de verkoop en zal binnen kort (ondertekening een dezer dagen) verkocht worden voor een € 345.000,-
Lijkt me een gezonde situatie.
Wij willen echter een ander kleiner pand aanschaffen en een groot gedeelte al van de hypotheek aflossen.
Gedacht wordt aan aan € 50.000,- (mogelijk meer)
Wij denken aan een ander pand van plus minus € 240.000,-
Inmiddels heb ik per 1 augustus helaas mijn ontslag gekregen met daar bij een transitie vergoeding welke ik nog moet ontvangen.
1: Kan ik deze middelen gebruiken ter aflossing van de hypotheek?
2: Is dit meenemen van de hypotheek mogelijk na mijn ontslag? Reactie infoteur, 15-01-2020
Beste Albert,
Als u uw huidige woning met een overwaarde van 195.000 euro weet te verkopen en u koopt een nieuw pand van 240.000 euro, dan is hiervan maar 45.000 euro te financieren met behoud van de aftrek van hypotheekrente. Dit komt door de bijleenregeling:

https://financieel.infonu.nl/belasting/112720-bijleenregeling-2019-en-2020-aflossingsplicht-hypotheek.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Saskia, 26-07-2015
Mijn huidige hypotheek heb ik 10 jaar geleden afgesloten en bestaat uit een deel spaar en een deel aflossingsvrij. Ik ben van plan te verhuizen naar een goedkoper huis, waardoor ik een deel van mijn huidige hypotheek kan aflossen. Ik voel er eigenlijk weinig voor om een nieuwe hypotheek af te sluiten, daar mijn huidige hypotheek gunstig is. Stel ik kan mijn huidige hypotheek meenemen, dus spaar en aflossingsvrij (minder dan 50%) ben ik er dan van verzekerd dat ik mijn belastingaftrek behoud? Reactie infoteur, 15-01-2020
Beste Saskia,
Ja als de hypotheek op de nieuwe woning niet hoger is dan de aankoopprijs (plus kosten) minus de overwaarde op de oude woning. Dit in verband met de bijleenregeling:

https://financieel.infonu.nl/belasting/112720-bijleenregeling-2019-en-2020-aflossingsplicht-hypotheek.html

Met vriendelijke groet,
Zeemeeuw

Joris, 29-06-2015
Ik heb nu een hypotheek van 190.000 (120 leven en 70 aflosvrij) uit 2006 en ben bezig met de verkoop van de woning. Ik speel ongeveer quitte. Maar wil een nieuw huis kopen van ongeveer 300.000. Wat is nu financieel voordeliger? Een hele nieuwe hypotheek van 300.000? Dit lijkt me vrij duur omdat je alles moet aflossen of niet mag aftrekken als je gedeelte aflosvrij neemt. Of de bestaande hypotheek meenemen en restant aanvullen met een lineaire? Maar dan ga ik over de max 50% aflossingvrij heen? En mag je een bestaande hypotheek meenemen als je tussen de (snelle) verkoop en de nieuwe koop tijdelijk (3 maanden) iets huurt? Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Joris,
U zou de bank kunnen vragen wat het u kost als u (een deel van) de spaarhypotheek meeneemt. U mag het nieuwe huis in de regel tot 50% van de waarde van de woning aflossingsvrij financieren (via de spaarhypotheek), maar soms wordt ook meer toegestaan. Bijvoorbeeld als uw inkomen dat meerdere toestaat. Dan zal minder fiscaal aftrekbaar zijn, maar kunt u een boete door een vervroegde afkoop van de spaarhypotheek voorkomen. De drie maanden aan tussentijd kan een probleem zijn (ook dit kunt u bespreken met uw bank):

https://financieel.infonu.nl/hypotheek/41147-hypotheek-spaarhypotheek-afkopen.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marc, 17-06-2015
Stel ik heb een hypotheek van 200.000 van voor 12-2012 (spaar en aflossingsvrij). Nu wil ik verhuizen en heb een hypotheek van 300.000 nodig. De huidige woning wordt verkocht voor 160.000.
Adviseur A zegt:
Je kunt de huidige hypotheek van 200.000 meenemen plus 100.000 annuïteitenhypotheek. De 40.000 euro verlies los je af met eigen geld.
Adviseur B zegt:
Nee je mag niet de volledige huidige hypotheek van 200.000 meenemen. Omdat je het huis met verlies verkoop, mag maar 160.000 euro van je huidige hypotheek meenemen en je hebt dan nog 140.000 (bijv) annuïteitenhypotheek nodig. De 40.000 euro verlies los je af met eigen geld.

Welk advies is nu correct? Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Marc,
Dat hangt van de waarde van uw nieuwe huis af. Als uw inkomen de lasten kunnen dragen, mag de helft van de waarde van het nieuwe huis aflossingsvrij worden gefinancierd (spaarhypotheek valt daar ook onder) plus uw restschuld en de rest als annuïteit.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Newslara@yahoo Com, 13-06-2015
Mijn Partner heeft koophuis met hypotheek
Hij heeft geen baan
Ik heb een dure huurwoning en kan geen hypotheek krijgen (te laag salaris en weinig eigen geld)
Kan hij zijn hypotheek mee nemen Naar nieuwe woning? Hij heeft ook eigen geld
Of moeten we eerst hypotheek krachtig zijn? Een baan hebben
We hebben nu zeer hoge lasten
Hebben een huis nodig Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Newslara,
Als jullie een nieuwe woning willen kopen, zal de bank bekijken of jullie voldoende inkomen hebben. Als hij de woning verkoopt, moet de hypotheek worden afgelost. Als hij bij u gaat wonen en zijn koophuis nog bewaart, kan het zijn dat hij maximaal twee jaar zijn hypotheekrenteaftrek behoudt op voorwaarde dat het huis leeg te koop staat.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Chi, 09-06-2015
In 2010 heb ik een hypotheek afgesloten met een bedrag van 150.200, in de vorm van een bankspaarhypotheek. Aankoopwaarde van mijn huidige woning was 162.000 en momenteel is de WOZ waarde ongeveer 124.000. Op de bankspaarrekening is een bedrag gespaard van 30.000 (incl. tussentijdse inleggingen). Hypotheek was afgesloten obv maximale lening, met NHG en Koopsubsidie.

Nu willen we gaan verhuizen naar een iets grotere woning, koopwaarde ligt op 200.000 en wil mijn huidige hypotheek meenemen. Het is wel zo dat mijn inkomen wat lager is dan in 2010 toen ik mijn hypotheek had afgesloten en een snelle berekening kom ik uit op zo'n 127.000 max lenen.

Aantal vraagjes:
- Wanneer dit wordt omgezet, geldt er berekening op basis van de normen van nu?
- De 30.000 wat ik heb opgespaard in me bankspaarrekening, dat kan "opgenomen" worden voor aanschaf van me nieuwe hypotheek?
- Nieuwe looptijd van 30 jaar (meer lenen), of resterende looptijd aanhouden (minder lenen)?
- Kan ik extra spaargeld gebruiken? Ongeveer 20.000 moet dat zijn.
- Kan iemand een snelle simpele berekening maken voor me?

Thanks alvast! Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Chi,
Ja de hypotheekverstrekker zal het meeverhuizen van de hypotheek zien als een nieuwe hypotheekaanvraag waarvoor een nieuwe berekening moet worden gemaakt op basis van het huidige inkomen, waarde oude en nieuwe woning. Ook zonder meeverhuizen is dit het geval. Het opnemen van de 30.000 euro wordt gezien als het afkopen van de hypotheek en zal met een boete gepaard gaan (er blijft wel geld over maar minder dan 30.000 euro). Vervolgens zal moeten worden berekend hoeveel hypotheek u kunt krijgen en of dat samen met de afkoop en eigen geld genoeg is om de grotere woning te kunnen kopen. Een probleem kan nog zijn dat u tijdelijk twee woningen hebt die betaald moeten worden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anita, 25-05-2015
Mijn vriend en ik willen allebei ons huis verkopen en samen een nieuw huis kopen, met meenemen van onze hypotheken (deels bankspaarhypotheken). nu verwachten we dat het ene huis sneller zal verkopen dan het andere, en dat er een periode zal zijn dat een hypotheek al afgelost is, terwijl een nieuw huis nog niet aangekocht is (want in de tussentijd trekken we in in het nog niet verkochte huis). is er een maximale periode dat dit kan, terwijl we dan nog wel de oude hypotheek in het nieuwe huis kunnen gebruiken? Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Anita,
Zolang jullie vrienden zijn, maar nog geen fiscale partners, kan ieder een eigen woning in box 1 hebben. Dat kan niet meer zodra jullie wel fiscale partners zijn, want dan moet er fiscaal een keuze worden gemaakt en dat heeft ook gevolgen voor de hypotheek, het meenemen van de hypotheek en de hypotheekrenteaftrek. De volgorde van verkoop, aankoop en fiscaal partnerschap is hier dus belangrijk. Bespreek ook met de bank welke voorwaarden er kleven aan jullie hypotheek en of die meeverhuisd kan worden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

A. Kohl, 21-05-2015
Momenteel hebben wij een huis met een waarde van € 210.000,- waarop een aflossingsvrij/bankspaarhypotheek van € 137.500,- rust. Deze hypotheek was oorspronkelijk € 250.000,- en is afgesloten in 2008. Op 31-12-2012 was de hypotheekschuld nog € 185.000,- Bij verkoop van de woning komt in theorie € 72.500,- overwaarde vrij.

Deze woning zetten wij op korte termijn in de verkoop, maar gegarandeerd voordat de woning is verkocht sluiten wij al een nieuwe hypotheek voor een (veel duurdere) nieuwbouwwoning (€465.000 hypotheek) af bij een andere bank. En een tijd lang (we verwachten maximaal een half jaar) zullen wij dus twee hypotheken naast elkaar hebben lopen. Hoe regelen we dat we de aflossingsvrije hypotheek kunnen meeverhuizen naar de uiteindelijke nieuwe situatie? We willen graag zoveel als mogelijk/toegestaan aan aflossingsvrije hypotheek nemen mits we de rente mogen aftrekken van de inkomstenbelasting. (het oude huis is verkocht, het nieuwe huis gaan we bewonen) En hoeveel aflossingsvrije hypotheek mogen we aftrekken van de inkomstenbelasting? € 250.000 zijnde de oorspronkelijke hypotheeksom van de oude woning? of € 185.000,- zijnde de hypotheeksom van de oude woning op 31-12-2012? Of € 137.500 zijnde de huidige hypotheeksom op de oude woning? Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste A. Kohl,
1. Bij tijdelijk twee hypotheken kunt u afspreken dat zodra uw oude woning is verkocht een deel van de hypotheek van de nieuwe hypotheek wordt vervangen door de nog bestaande hypotheek op de eerste woning. Eigenlijk is daarmee een deel van de hypotheek van de nieuwe woning tijdelijk. U moet dit wel van te voren goed afspreken met de bank.
2. Zolang de eerste woning niet is verkocht maar nog wel te koop staat, is alle hypotheekrente die u betaalt aftrekbaar. Zodra de eerste woning is verkocht, is dat nog de rente op de hypotheek van de nieuwe woning met aftrek van de behaalde overwaarde op de eerste woning.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

A. J. Boon, 02-03-2015
Momenteel hebben wij een aflossingsvrije hypotheek van € 50.000,-. Wij willen onze eengezinswoning verkopen en verhuizen naar een (kleiner) koopappartement. Wij hebben aan de hypotheek verstrekker gevraagd of het mogelijk is om, na de verkoop van onze woning, de hypotheek mee te nemen naar het koop appartement. Wij willen dit doen om meer financiële armslag te krijgen. De financier verstrekker gaf aan dat de consequentie is dat wij een bedrag van ruim € 2100,- zullen moeten betalen voor de kosten van het aflossen incl. boete voor de bestaande hypotheek en voor de kosten van een nieuwe aflossingsvrije hypotheek. Is dit advies terecht mede omdat mij direct een formulier werd voorgehouden waarbij een intentie verklaring moest worden getekend dat wij geen contact op zouden zoeken met andere hypotheek verstrekkers. Graag willen wij worden geïnformeerd of deze handelswijze, van de hypotheekverstrekker correct is en of er nog mogelijkheden zijn om verder te kijken. Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste A. J. Boon,
Uw nieuwe koopappartement mag maximaal voor 50% aflossingsvrij zijn gefinancierd. Als dat lukt met uw bestaande aflossingsvrije hypotheek, neemt u contact op met uw bank met de vraag of meenemen naar de nieuwe woning boetevrij kan. Die intentieverklaring zou ik niet tekenen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hans, 24-02-2015
En een spaarhypotheek geldt als aflossingsvrij, toch?
In dat geval kunnen we dus, als we volledige renteaftrek willen houden, alleen de spaarhypotheek (115.000) plus 65.000 aflossingsvrij (samen 180.000) meenemen. Daarnaast zullen we dan een lineaire/annuiteit hypotheek moeten nemen van zo'n 60.000.
Duidelijk.
Groeten,
Hans Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Hans,
Ja een spaarhypotheek geldt als aflossingsvrij. Klopt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hans, 23-02-2015
Mijn vriendin en ik hebben nu ieder een eigen huis en willen gezamenlijk een nieuw huis kopen. Mijn vriendin heeft een aflossingsvrije hypotheek van E105.000, en E95.000 overwaarde. Ikzelf heb een spaarhypotheek van E115.000, een aflossingsvrije van E60.000 en E25.000 overwaarde. We willen een huis van ongeveer E350.000 kopen.
Het is voor mij onduidelijk of we nu al deze hypotheken mee kunnen nemen naar ons nieuwe huis. We zullen zeker de E120.000 overwaarde in het nieuwe huis moeten steken. Maar is het nog toegestaan om E115.000 spaarhypotheek en E115.000 aflossingsvrije hypotheek te hebben? Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Hans,
Het is niet zo dat u de overwaarde in het huis moet stoppen, maar als u dat (voor een deel) niet doet is voor dat deel de hypotheekrente niet aftrekbaar. U kunt dus altijd nog proberen om zoveel mogelijk hypotheek mee te nemen. Vooral bij een spaarhypotheek kan dat interessant zijn. Verder geldt nog dat het aflossingsvrije deel niet meer mag bedragen dan de helft van de koopwaarde van de woning.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Trudy, 18-02-2013
Kom net bij een hypotheek adviseur vandaan. Als alles goed is kunnen we onze huidige hypotheek meeverhuizen naar het nieuwe huis. Dit had ik overigens zelf al aangegeven. We hebben ook geen extra hypotheek meer nodig. Dus gauw klaar dacht ik. Ze vragen wel 1650, -- euro voor het totaal plaatje. Is dit niet een beetje veel voor weinig advies? We wisten eigenlijk al precies wat we wilden. Reactie infoteur, 15-01-2020
Beste Trudy,
Hoeveel u betaalt, hangt sterk af van de bank:

https://financieel.infonu.nl/hypotheek/36726-uurtarief-bij-financieel-advies-en-provisieverbod-2020.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 15-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.