Vastgoed, de woonwaardegarantie voor uw huis

Vastgoed, de woonwaardegarantie voor uw huis Vastgoed kopen is een hele investering, maar hoe behoudt u de waarde en voorkomt u een restschuld? In Nederland bieden een aantal aanbieders de woonwaardegarantie aan. De belangstelling voor de woonwaarde garantie zal wel toenemen, zeker nu ook de Rabobank oproept tot het verzekeren van huizen tegen een waardedaling. De banken zijn bang dat een gedwongen verkoop anders te weinig oplevert. Door de waardeverliezen op de huizenmarkt tot 2013 zijn banken niet scheutig om een woonwaardegarantie af te geven, ze dringen vooral aan op het extra aflossen van een hypotheek om zo de waarde van het onderpand te bewaren.

Vastgoed

De hypotheek crisis en krediet crisis laten zien, dat het investeren in vastgoed niet zonder risico’s is. Ook niet als het uw eigen huis betreft. De markt voor vastgoed kan zo maar omslaan. Nu is de Nederlandse huizenmarkt al vele jaren stabiel, en vertoonde de markt zelfs een forse stijging. Maar er zijn inmiddels signalen, dat de markt aan het afzwakken is.

Vastgoed en de woonwaardegarantie van uw huis

Om u voor enige tijd een garantie te geven, zijn er een aantal aanbieders van de woonwaarde garantie. Ik noem er een paar:
  • Het Zwitserse Swiss Capital and Guarantee, SCG.
  • De Hypotheker.
  • Florius.

Swiss Capital and Guarantee

De in Zwitserland gevestigde organisatie Swiss Capital and Guarantee, SICEG AG, zegt met de Waardevast Wonen Overeenkomst zekerheid aan huizenkopers te kunnen bieden. Het concept is dat SICEG AG garandeert na een vaste periode van tien jaar jouw huis terug te zullen kopen tegen een waardestijging van minimaal 55 en maximaal zo'n tachtig procent. Als het huis inmiddels veel meer in waarde is gestegen, dan mag u verkopen aan wie u wilt en alle winst in uw zak steken. Deze garantie kost de 2,2 en de 2,9 procent van de door SICEG AG gegarandeerde eindwaarde. Deze garantie is mee te financieren bij de hypotheek.

Vastgoed en de Hypotheker

De Woningwaardegarantie van De Hypotheker biedt een vangnet aan mensen die hun huis zouden moeten verkopen door werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, echtscheiding of overplaatsing vanwege hun baan. Het eventuele verlies, dat zij daarbij lijden, wordt tot € 30.000 gedekt. Het is dus geen volledige garantie.

Vastgoed en Florius

Florius is een van de prominente merken uit het portfolio van ABN AMRO Hypotheken Groep. Met de Florius Woningwaarde Verzekering bent u gedurende de eerste 4 jaar gratis verzekerd tegen waardevermindering van de woning bij gedwongen verkoop. Onder de volgende voorwaarden en gebeurtenissen heeft u recht op compensatie van eventuele waardevermindering van de woning:
  • Bij algehele blijvende invaliditeit van verzekerde als gevolg van een ongeval.
  • Bij overlijden van verzekerde als gevolg van een ongeval.
  • Bij werkeloosheid door onvrijwillig ontslag.
  • Bij echtscheiding of beëindiging van geregistreerd partnerschap.

De Florius Woningwaarde Verzekering

De uitkering bedraagt tot 15% van de aankoopprijs tot een maximum van € 20.000. Ook dit is dus geen volledige garantie. Bovendien wordt met het uit te keren bedrag eerst de openstaande schuld aan Florius voldaan. Eventuele resterende bedragen worden aan u uitgekeerd. Momenteel heeft Florius als actie, dat u de garantie er gratis bij krijgt, wanneer u bij Florius een hypotheek afsluit. Wie deze verzekering had is spekkoper. Opnieuw deze verzekering afsluiten is in de praktijk lastig.

Slot

Voor wie een woonwaardegarantie zoekt, zijn er dus meerdere mogelijkheden. Bekijkt u altijd goed de voorwaarden of kies voor het extra aflossen van uw hypotheek om zo een restschuld te voorkomen. Gelukkig zijn er meerdere aanbieders, waaruit u kunt kiezen.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bedden merken - Welk merk bed kies je?Als je een bed wilt kopen kun je uit verschillende merken kiezen. Ieder merk heeft zijn voordelen en nadelen. Vergelijk…
NHG-grens verder omhoog (2020 en 2021)NHG-grens verder omhoog (2020 en 2021)De Nationale Hypotheek Garantie is nauwelijks meer weg te denken voor wie een huis wil kopen. Maar om met deze garantie…
Nieuwbouw huis kopen zonder risico: afbouwgarantieNieuwbouw huis kopen zonder risico: afbouwgarantieHet kan je zomaar overkomen: je koopt een nieuwbouwhuis en de aannemer gaat failliet. De woning is nog niet afgebouwd. D…

Hypotheek - hypotheek meenemen naar nieuwe woningHypotheek - hypotheek meenemen naar nieuwe woningOok in 2021 en 2022 kunt u uw bestaande hypotheek meenemen. Mee verhuizen van de hypotheek naar de nieuwe woning die u k…
Hypotheekrente, meer bezit en minder aftrek hypotheekrenteHypotheekrente, meer bezit en minder aftrek hypotheekrenteDe aftrek van hypotheekrente staat al lang ter discussie. Sommige politieke partijen nu om het hardst dat de hypotheekre…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 06-07-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.