De Koopgarant regeling voor een betaalbaar eigen huis

De Koopgarant regeling voor een betaalbaar eigen huis De Koopgarant regeling kan zorgen voor een betaalbare woning. De Nationale Hypotheekgarantie is bij een koopgarant-woning verplicht, waardoor de rente laag kan blijven en u gedekt bent tegen een restschuld. De rente en de terugkoopgarantie maken goedkoop starten op de woningmarkt weer voor velen mogelijk. Gaat u maar eens kijken in Rotterdam, Dordrecht, Spijkenisse, Den Haag, Utrecht of ook in Amsterdam. Kopen met Koopgarant is volop mogelijk.

Woningmarkt 2020 en 2021 en prognose hypotheekrente

De woningmarkt 2020 is een aantrekkende markt. Ook 2021 zal deze markt door de woningnood in bepaalde gebieden naar verwachting verdere prijsstijgingen laten zien. Dat betekent hogere prijzen dan we gewend waren. Voor de starter op de woningmarkt is dit een nadeel. Een starter heeft veel moeite om een betaalbaar huis te kopen en dan is enige steun welkom. De prognose voor de hypotheekrente in 2021 is dat de rente wat omhoog zal gaan voor wie kiest voor een variabele rente, maar relatief laag zal blijven.

Koopgarant regeling is prima

De Koopgarantregeling wordt in grote delen van Nederland aangeboden door ruim 161 woningcorporaties. Zo wordt het kopen van een woning betaalbaar. De aankoopprijs en aankoopkosten zijn lager door een lagere rente met de vereiste Nationale Hypotheekgarantie NHG, en u loopt minder risico om later het huis met verlies te verkopen. Met de Koopgarant kunt u een retourkorting van 25% of 30% op de marktwaarde van de woning krijgen. Dat betekent minder financiering, een lagere hypotheek en een veel grotere bereikbaarheid om een eigen woning te kunnen kopen. Bovendien is er een terugkoop garantie van de woning. Die houdt in dat als u wilt verhuizen, u de garantie hebt dat de woning wordt terug gekocht door de corporatie. Dit betekent ook in dat geval een snelle verkoop en geen dubbele woonlasten. Deze achtervang plus de garantie van de NHG maakt het een stuk eenvoudiger om een betaalbare hypotheek te bemachtigen.

Verkoop van een koopgarant-woning

De Koopgarant is niet gemaakt om een snelle winst bij verkoop te boeken. Het liefste ziet men u in de woning blijven. Bij verkoop worden winst en verlies gedeeld met de corporatie. Eerst vindt een taxatie van de waarde van de woning plaats. Dan wordt de taxatie vergeleken met de prijs die u destijds betaalde, ongerekend de korting. Als de waarde is gestegen, krijgt ieder de helft. Dit gebeurt ook bij een waardedaling.

Voorwaarden en verplicht eigen gebruik

Zoals een bank die de hypotheek op uw huis verstrekt meestal verhuur niet toestaat, geldt dat ook bij de Koopgarant regeling. U mag daarom uw woning niet verhuren of gebruiken als bedrijfsruimte. Het is bedoeld en bestemd om er zelf in te wonen. Bovendien houdt de terugkoop regeling in dat de corporatie bij verkoop als eerste van dit recht gebruik mag maken. Aan een partner of een ander verkopen is dan niet mogelijk. Verbouwen mag, maar als het bedrag van de verbouwing meer bedraagt dan 10% van de koopsom, is hiervoor toestemming nodig van de corporatie. Bovendien moet er een goede kostenspecificatie zijn, die voldoet aan de richtlijnen die de NHG daarvoor heeft. De meerwaarde van de woning als gevolg van de verbouwing is bij verkoop volledig voor u.

Waar vindt u Koopgarant regeling?

Er is een veel aanbod. Gaat u maar eens kijken in Rotterdam, Dordrecht, Spijkenisse, Den Haag of Utrecht. Binnenkort kan het ook in Amsterdam. Koopgarant is er ook in allerlei kleinere plaatsen.

Bedenktijd en ontbindende voorwaarden zijn belangrijk

Na het tekenen van de koopovereenkomst mag u binnen drie werkdagen na het tekenen van de koopovereenkomst zonder opgaaf van redenen de koop van de woning ongedaan maken. Het rond krijgen van de financiering van de aankoop en aankoopkosten is een belangrijke ontbindende voorwaarde in het koopcontract. Denk ook aan het geval dat u niet in aanmerking zou komen voor de goedkopere hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie.

Slot

Wie een betaalbare woning zoekt, doet er ook goed aan of er in de buurt een woning te koop is met een Koopgarant. U kunt ook kijken naar de mogelijkheid van het afsluiten van een startershypotheek. Zo kunt u relatief goedkoop een huis kopen.
© 2011 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een hypotheek voor starters: starten op de huizenmarktEen hypotheek voor starters: starten op de huizenmarktStarten op de woningmarkt betekent vaak ook een hypotheek aanvragen en de koper zijn van een eerste eigen huis. De beken…
WOZ-krediet of startersleningWOZ-krediet of startersleningStarten op de woningmarkt anno 2020 of 2021 en jonger zijn dan 35 jaar, hoe komt u dan aan geld? Kies dan voor een start…
Starten op de woningmarktStarten op de woningmarktStarten op de woningmarkt is in 2024 niet eenvoudig, maar wordt eenvoudiger voor wie zicht heeft op een hoger inkomen. W…
Duokoop maakt in 2020/'21 woning kopen betaalbaarDuokoop maakt in 2020/'21 woning kopen betaalbaarDuokoop kan in 2020 en 2021 de oplossing zijn voor wie start op de woningmarkt. Woningen zijn duur en vaak niet meer bet…

Universal Life hypotheek en verzekering afsluitenUniversal Life hypotheek en verzekering afsluitenDe Universal Life hypotheek polis is een flexibele variant op de bekende levenhypotheek en levensverzekering. Omdat er g…
Overwaarde woning berekenenOverwaarde woning berekenenDe overwaarde van de woning kan op diverse manieren worden bepaald, bijvoorbeeld door een taxatierapport op te laten ste…
Reacties

Nikita, 27-05-2014
Beste,
Mijn starterswoning is net opgeleverd. Nu wil echter dat mijn vriend en ik uit elkaar gaan, hoe nu te handelen?Kan (mag) ik er alleen blijven wonen? Reactie infoteur, 15-01-2020
Beste Nikita,
Bij de koopgarant regeling is het zo dat 1) beide (ex-)partners de woning kunnen aanbieden voor terugverkoop of dat 2) er een akte van toedeling wordt opgesteld bij de notaris, waardoor één van de partners in de woning kan blijven wonen. Het komt aan op de betaalbaarheid voor de ene partner en de medewerking van de andere partner.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wendy, 12-09-2013
Nieuwbouw woning te koop 275,000.00 (2012) met koopgarintie korting van 15 procent. In juli 2013 pas deze woning tegengekomen. Nu bezig met hypotheek rond te krijgen en moest een koopcontract tekenen. MAAR in koopcontract staat waarde van woning 265,000.00 Euro en korting is iets meer dan 12 procent. MAAR de koopprijs van de woning blijft wel hetzelfde zoals in brochure staat vermeld van 233,750.00 Euro. Waarom is de koopprijs dan niet meeverlaagd, als woning in waarde is gedaald en korting? Zou u mij kunnen uitleggen en waar moet ik op letten?

Mag dat korting zomaar verlaagd worden. Reactie infoteur, 15-01-2020
Beste Wendy,
Als het kortingpercentage lager is maar de koopprijs toch gelijk (233.750 euro), loopt u minder risico. Waar u vooral op moet letten is dat de hypotheek eerst rond moet zijn. Denk aan de ontbindende voorwaarden daarbij:

https://huis-en-tuin.infonu.nl/kopen-en-huren/53785-ontbinden-koopovereenkomst-huis.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 15-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.