Familiehypotheek Obvion heet Met Elkaar hypotheek

Familiehypotheek Obvion heet Met Elkaar hypotheek De familiehypotheek Met Elkaar van Obvion is geen gewone familiehypotheek. Met deze Met Elkaar hypotheek garandeert Obvion, dochter van de Rabobank, de geldlener ook in 2020 een hypotheekrentekorting op het leendeel van de familie. Nog een garantie is dat de bank de familie hypotheek volledig overneemt als de familie de direct opeisbare lening weer opeist. Een woning kopen met hulp van de familie kan al een tijdje, maar nu wordt er dus een stap extra gezet. Wat zijn de voordelen en nadelen voor de koper en familie van deze nieuwe hypotheek?

Familie of bekenden financieren een deel van de hypotheek: de familiehypotheek

Het is al een tijd mogelijk voor familie of bekenden om een familiehypotheek te geven. Vaak is het een ouder die zijn kind wil helpen door een deel van de aankoop van de woning zelf te financieren. Stel een woning kost 200.000 euro euro en vader of moeder financiert hiervan 50.000 euro onderhands, dan hoeft zoon of dochter nog maar 150.000 euro bij de bank te lenen. Een simpele constructie die steeds vaker wordt toegepast. De familiehypotheek is aan een opmars bezig.

De Obvion familiehypotheek

De bank wil natuurlijk wel graag weten of de koper elders nog een lening heeft lopen en voldoende koopkrachtig is om de lening bij de bank te kunnen betalen. De bank wil ook graag zeker zijn dat het andere door de familie gefinancierde deel in stand blijft. Als immers de geldschieter (familie of bekende) zijn lening opvraagt, kan de koper in de problemen komen en daarmee ook de bank. Zo werd de Met Elkaar hypotheek geboren. Obvion noemt dit zelf de MetElkaarhypotheek. Wat houdt deze hypotheek dan in?

MetElkaarhypotheek Obion: de voorwaarden

De naam Met Elkaar hypotheek geeft al aan dat het een gezamenlijk project wordt van bank en familie. Maar het is meer dan dat. Deze hypotheek komt tot stand onder de garantie dat ook als de andere financier zich terugtrekt, Obvion de totale hypotheek voor zijn rekening neemt. Hierbij stelt Obvion een aantal voorwaarden:
  • Het minimale bedrag van familie of vrienden bedraagt 10.000, het maximum is van 40% van de totale hypotheek die nodig is.
  • Een ouder mag zo maximaal 125.000 lenen aan een kind.
  • Een ander (al dan niet familie, maar wel een bekende) mag u maximaal 50.000 uitlenen.
  • Obvion neemt over de totale hypotheek, inclusief familiehypotheek, de regie. Obvion bepaalt de rente.

Berekening van de hypotheekrente en de hypotheekrente korting

De totale hypotheek bestaat uit twee delen: het met elkaar deel (familiehypotheek) en het deel dat Obvion vanaf de start aan hypotheek geeft. De hypotheekrente is eveneens een samengestelde rente. Een deel is een vaste rente over het deel dat Obvion financiert een ander deel is een door Obvion bepaalde variabele rente over de familiehypotheek. De variabele rente die Obvion berekent is de gebruikelijke variabele rente minus 25%. De geldlener betaalt de vaste en variabele rente minus korting aan Obvion en Obvion betaalt vervolgens de variabele rente minus korting minus een vergoeding plus de aflossing aan de verstrekker van de familiehypotheek. De rentekorting blijft gelden zolang de familiehypotheek nog aanwezig is en nog niet volledig door Obvion is overgenomen.

Wat betekent dit voor de huiseigenaar: voordelen en nadelen?

De huiseigenaar krijgt voor een deel te maken met een variabele rente, maar deze is door de rentekorting lager dan zonder familiehypotheek het geval zou zijn geweest. Als echter de hypotheekrente stijgt, gaat de eigenaar meer hypotheekrente betalen over het familiedeel. Dat is dus ook een extra risico voor wie de hypotheek afsluit. Het effect van een hogere rente wordt voor een deel gedempt omdat de rest van de hypotheek wel een vaste hypotheekrente heeft. Een voordeel is ook dat de huiseigenaar eenvoudiger zijn hypotheek kan rond krijgen. Dat kan gelden voor een starter op de woningmarkt of voor iemand die een duurdere woning wil kopen.

Wat betekent dit voor de verstrekker van de familiehypotheek?

De uitlener heeft het grote voordeel dat hij zich op een later moment altijd kan terugtrekken. Hij verstrekt eigenlijk een direct opeisbare lening met een opzegtermijn van één maand. Hij of zij is ook zeker dat er wordt betaald en afgelost, want daar zorgt de bank als intermediair voor. Hiervoor betaalt de uitlener wel een vergoeding van minimaal 0,5%. Bovendien is de rente lager dan onderhands mogelijk kan zijn en kan het zelfs gebeuren dat de betaling door de bank negatief wordt. Als dat zo is, wordt dit verrekend met de maandelijkse aflossing. Anderzijds kan de hypotheekrente ook stijgen, waardoor u meer ontvangt.

Wat betekent dit voor de bank Obvion?

Het grote voordeel voor de bank is dat deze de regie houdt en een vergoeding krijgt voor zijn verleende diensten.

Conclusie is de Met Elkaar hypotheek iets voor u in 2020?

Al met al zijn er extra risico's door de variabele rente, maar is er extra zekerheid omdat Obvion de totale hypotheek garandeert. Voor wie de hypotheek afsluit kan van doorslaggevend belang zijn dat het ideale huis eindelijk gekocht kan worden. Voor de ouders of andere bekenden van de koper, kan van doorslaggevend belang zijn dat men weet dat men ook direct zijn geld kan opvragen terwijl een dergelijke direct opeisbare lening bij een hypotheek anders nauwelijks mogelijk is.

Lees verder

© 2015 - 2020 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zeven manieren voor extra korting op de hypotheekrenteZeven manieren voor extra korting op de hypotheekrenteU kunt in 2020 op zeven manieren een slimme extra korting op de hypotheekrente krijgen. Zowel voor een bestaande hypothe…
Wat is uw rentekorting?Wat is uw rentekorting?Hebt u in 2020 relatief weinig hypotheek ten opzichte van de waarde van uw woning, dan komt u in aanmerking voor een ren…
Hypotheek, is de korting van de ING bank echt zo voordeligHypotheek, is de korting van de ING bank echt zo voordeligDe ING bank geeft kortingen op de hypotheek, als u bij deze bank bankiert en als u een deel van de aankoop van de woning…
Lot Hypotheken als goedkoop alternatiefLot Hypotheken als goedkoop alternatiefLot Hypotheken is een nieuwe aanbieder van hypotheken in 2020. Lot Hypotheken is in de markt gezet door NIBC die ook via…

Hypotheekregels en financiering eigen woning 2020Hypotheekregels en financiering eigen woning 2020Weer is er hypotheeknieuws, weer zijn er nieuwe regels voor de eigen woning in 2020. In hoofdzaak gaat het om veranderin…
Verschil maand- en jaarrente bij lineair en annuïtairVerschil maand- en jaarrente bij lineair en annuïtairBij het afsluiten van een hypotheek met de mogelijkheid van renteaftrek, moet u voor de lineaire of annuïtaire hypotheek…
Bronnen en referenties
  • Obvion

Reageer op het artikel "Familiehypotheek Obvion heet Met Elkaar hypotheek"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 06-01-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Special: Lenen 2020
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!