Blok-hypotheek: 50 procent waarde huis aflossingsvrij

Blok-hypotheek: 50 procent waarde huis aflossingsvrij Alternatieve namen voor de Blok hypotheek zijn de Duo-hypotheek, planningshypotheek, schuldopbouwhypotheek of meerwaardehypotheek. Maar het is vooral een ingewikkelde manier om ook voor starters een eigen woning betaalbaar te houden via een extra hypotheek. Er is ook een Blok-lening waarmee u met een lening uw huis relatief goedkoop energiezuinig kunt maken (Nationaal Energiebespaarfonds). De Blok-hypotheek staat toe dat uw hypotheek uiteindelijk voor 50 procent aflossingsvrij is via een extra omgekeerde hypotheek. Hoe zit dat?

Wat is de Blok-hypotheek in 2020?


De Blok-hypotheek, eenvoudiger kunnen we het niet maken

Sinds 1 januari 2013 wordt u voor een nieuwe hypotheek geacht deze binnen dertig jaar af te lossen. Doet u dat niet dan is er geen hypotheekrenteaftrek. Doet u dat wel dan is er het voordeel in de maandlasten door de teruggave van de belastingdienst van een deel van de betaalde hypotheekrente, maar het nadeel dat u maandelijks een bepaald bedrag de annuïteit moet aflossen. U moet maandelijks voor uw hypotheek per saldo meer betalen. Over de hele periode van dertig jaar bezien is deze methodiek goedkoper dan een volledig aflossingsvrije hypotheek, maar omdat de overheid minder meebetaalt, merkt u het toch in de portemonnee. Dit plus enkele aangescherpte hypotheeknormen leiden ertoe dat in veel gevallen een minder hoge hypotheek kan worden afgesloten en voor starters op de woningmarkt betekent het in veel gevallen dat een eigen huis voorlopig nog niet mogelijk is. De Blok-hypotheek, genoemd naar minister Blok, probeert de starters toch nog over de streep te trekken.

De Blok-hypotheek als duo-hypotheek of omgekeerde hypotheek

Van deze namen voor de nieuwe hypotheek is de schuldopbouwhypotheek nog de meest passende naam. Wat is er namelijk aan de hand? Het is een extra hypotheek die maximaal gelijk is aan de helft van de waarde van de woning. Het meest eenvoudig is het om deze Blok-hypotheek te vergelijken met een doorlopend krediet. U spreekt met de bank een bovengrens van de lening af en mag elke maand, gecorrigeerd voor de rente, maximaal de helft van wat u op uw eerste hypotheek aflost weer als schuld opnemen in een omkeerhypotheek. Maximaal (twee hypotheken samen) bouwt u dus zo langzaam aan een extra schuld die gelijk is aan de helft van de waarde van uw woning. Het is tevens een Duo-hypotheek, omdat deze hypotheek gekoppeld is aan uw annuitaire hypotheek en de naam planninghypotheek is ook nog wel uit te leggen: als u wat ruimer bij kas zit, kunt u alsnog meer van de hypotheek aflossen. De hypotheken moeten op enig moment wel worden afbetaald.

50 procent aflossingsvrij kan en mag nog steeds?

Dat betekent dat uw hypotheek dus maximaal voor 50 procent aflossingsvrij kan zijn met dien verstande dat de hypotheekrente op de Blok-hypotheek niet fiscaal aftrekbaar is. Die schuld wordt gezien als een consumptieve lening, omdat u het geld gebruikt om uw maandlasten te verlagen en daardoor springt de belastingdienst niet meer bij. Wat u aan hypotheekrenteaftrek hebt, wordt dus elk jaar minder.

Voordeel van deze schuldopbouwhypotheek

Een voordeel van deze schuldopbouwhypotheek is dat de hypotheekrente lager zal zijn dan de rente op een doorlopend krediet, omdat het huis als onderpand dient. Nog een voordeel is dat vooral starters gebaat zijn bij een verlichting van de maandlasten. Een belangrijk nadeel is dat er toch weer een schuld wordt opgebouwd, waarvan de rentelasten oplopen en waardoor de kans op een restschuld aanwezig blijft. Minister Blok zal volhouden dat de kans op een restschuld wel afneemt, omdat in feite nog maar 50% aflossingsvrij is.

De Blok-lening 2020

En dan is er de Blok-lening. Voor bijvoorbeeld de isolatie van het dak, hoog rendement beglazing en energiezuinige kozijnen kunt u bij het Nationaal Energiebespaarfonds een lening aanvragen tegen 1,7 procent rente (looptijd 10 jaar, januari 2020). Het bedrag van de lening ligt tussen 2.500 en 25.000 euro.

Conclusie 50% aflossingsvrij uw woning financieren

50 procent aflossingsvrij is toegestaan, maar let goed op de voorwaarden van deze Duo-hypotheek om te weten wat uw maandlasten zijn. Anders dan bij een echte aflossingsvrije hypotheek van vóór 2013 kan sinds 2013 niet meer alle hypotheekrente worden afgetrokken, daarna bestaan nu speciale spelregels voor.

Lees verder

© 2013 - 2020 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Misverstand aflossingsvrije hypotheek! De helft waarvan?In hypotheekland heerst een misverstand. Iedereen heeft het kortweg over 'men mag nog maar de helft aflossingsvrij lenen…
Persoonlijke lening of hypotheek: Blok-hypotheek?Persoonlijke lening of hypotheek: Blok-hypotheek?Een Blok-hypotheek betekent een combinatie van hypotheken afsluiten. Wat is sinds de nieuwe hypotheekregels in 2019 en 2…
Lening afsluiten voor een verbouwingLening afsluiten voor een verbouwingU kunt een verbouwing financieren met een tweede hypotheek, maar u kunt ook kiezen voor een vorm van krediet. De rente o…

Duokoop maakt in 2020 woning kopen betaalbaarDuokoop maakt in 2020 woning kopen betaalbaarDuokoop kan in 2020 de oplossing zijn voor wie in 2020 start op de woningmarkt. Woningen zijn duur en vaak niet meer bet…
Wat is een familiebank hypotheek?Banken gaan steeds meer eisen stellen bij het verstrekken van een hypotheek. De spaarrente is op dit moment dermate laag…

Reageer op het artikel "Blok-hypotheek: 50 procent waarde huis aflossingsvrij"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 19-01-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Special: Restschuld woning
Schrijf mee!