Hoe zelf van bank of betaalrekening veranderen

Hoe zelf van bank of betaalrekening veranderen Er zijn steeds meer redenen om over te stappen naar een andere bank. Niet alleen de periodieke kosten kunnen bij een andere bank lager zijn, maar ook kun je tegenwoordig creditrente ontvangen over het positief tegoed. Overstappen naar een andere bank is echter veel werk. Velen laten het dan ook over aan de bank of laten het zelfs helemaal maar zitten. Als je het echter systematisch aanpakt, is het toch goed zelf te doen en zeker in minder tijd dan de bank ervoor nodig heeft. Toch is het niet van de ene op de andere dag geregeld. Zeg het oude bankrekeningnummer dan ook niet op voordat alles is verwerkt.

Zelf van bank veranderen


Eenvoudig stappenplan

Eigenlijk lijkt het alleen veel werk, omdat je zoveel relaties moet informeren over jouw nieuwe bankrekeningnummer. Daarnaast ontvang en betaal je gespreid in de maand. De werkwijze is echter vrij eenvoudig.
 1. Je bepaalt eerst een rustig moment waarop je alles in gang wilt zetten.
 2. Nadat je hebt geïnventariseerd wie je allemaal moet informeren,
 3. geef je pas de wijziging door.
 4. Tot slot wacht je op een bevestiging.

Wanneer wijziging bankrekeningnummer doorgeven

Je begint te bedenken wanneer je alles in gang wilt zetten. Het is namelijk niet iets wat je zomaar even doet. Plan het in ieder geval niet wanneer je bijv. op het punt staat te verhuizen. Het best is een rustig moment van betalingen en ontvangsten te kiezen, dus ook niet aan het eind van het jaar gezien de drukke feestdagen. De wijziging geef je door in fases in plaats van in één keer, omdat je betalingen en ontvangsten gespreid in de maand hebt. Daarom is het belangrijk om te noteren op welke dag van de maand je geld ontvangt of betaalt. Zodra de betaling is afgeschreven of geld is ontvangen, is dit namelijk het moment om de wijziging door te geven. Houd er daarom rekening mee dat het minimaal een maand kan duren. Om het proces nog overzichtelijker te houden, kun je de wijziging eerst doorgeven aan de relaties, die je moet betalen en als laatste pas de instanties van wie je geld ontvangt.

Inventariseren van relaties

Vervolgens ga je inventariseren. Dit kun je het beste doen door de rekeningafschriften van het afgelopen jaar te bekijken.
 • Noteer elk bedrijf of elke particulier aan wie je met regelmaat betaalt of van wie je ontvangt in een lijst. Vermeld daarbij ook op welke dag van de maand dit altijd gebeurt. Vanaf deze dag moet je namelijk de wijzigingsbrief opsturen of de wijziging telefonisch doorgeven aan het bedrijf.
 • Probeer zoveel mogelijk jouw klantnummer, lidnummer of debiteurennummer te achterhalen. Zo kunnen zij snel jouw gegevens terugvinden.
 • Zoek op internet of vraag telefonisch na hoe je de wijziging kunt doorgeven. Bij sommige bedrijven kan het per e-mail, bij bepaalde instanties op jouw persoonlijke pagina van het bedrijf en bij enkelen zelfs telefonisch. Meestal dient het echter schriftelijk te gebeuren, dus heb je het juiste adres nodig. Informeer enkel telefonisch, maar wijzig nog niets. Het wijzigen doe je pas nadat de betaling is uitgevoerd.

Verzoek om bankrekeningnummer te wijzigen

Nadat een betaling is gebeurd, geef dan de wijziging door per brief (zie voorbeeld) of telefonisch. Geef op de lijst aan wanneer je een brief hebt gestuurd of een telefoontje hebt gepleegd. Als een telefoontje voldoende is, vergeet dan niet te vragen wanneer deze wijziging ingaat en vraag meteen om een schriftelijke bevestiging.

Denk er verder aan om eerst de relaties te informeren, die je moet betalen en als laatste pas de instanties van wie je geld moet ontvangen. Zo blijft het hele proces het meest overzichtelijk. Mocht je geld nodig hebben op de nieuwe rekening, dan kun je altijd geld overmaken naar die rekening.

Brief met het verzoek om bankrekeningnummer te wijzigen

Houd bij de brief rekening met het volgende om vertraging in het proces te voorkomen:
 • Afhankelijk van wat het best van toepassing is, kun je de brief maar beter specifiek richten aan een bepaalde afdeling, bijv. de afdeling Contracten, Lidmaatschap, Abonnementen of Consumenten. Je loopt anders het risico dat de brief binnen het bedrijf gaat zwerven, waardoor de verwerking ervan langer duurt.
 • Gebruik als adres zoveel mogelijk het postadres van de instantie om stagnatie in het ontvangst van jouw brief te voorkomen.
 • Als het een en/of rekening betreft dient de mederekeninghouder de brief altijd mede te ondertekenen.
 • Meestal voldoet een eenvoudige brief met alle klantgegevens (naam, adres, telefoonnummer, klantnummer en handtekening). In enkele gevallen wordt echter ook gevraagd om een kopie van een afschrift van de nieuwe en/of de oude bank en/of een kopie van het legitimatiebewijs van jou en eventueel de mederekeninghouder. Stuur deze direct met jouw eigen brief mee om extra correspondentie te voorkomen.
 • Probeer altijd zoveel mogelijk persoonlijke gegevens te vermelden, waaronder jouw adresgegevens, jouw geboortedatum, eventueel Burger Service Nummer (BSN) en klantnummer of debiteurennummer. Op deze manier kunnen instanties jouw gegevens het snelst vinden en dan ook wijzigen.
 • Maak een kopie van alles wat je verstuurt, zodat je altijd kunt controleren wat je hebt verzonden en wanneer. Mocht je zaken opnieuw moeten sturen, dan heb je alles bij de hand.

Voorbeeld brief met verzoek wijziging bankrekeningnummer

BEDRIJF
Afdeling Contracten
Postbus XX
POSTCODE en WOONPLAATS

STAD, datum

Onderwerp: Wijziging bankrekeningnummer van klantnummer: XXXX

Geachte heer/mevrouw,

Ik ben bij u bekend onder klantnummer NUMMER en bankrekeningnummer REKENINGNUMMER. Middels deze brief wil ik u vragen om per direct mijn bankrekeningnummer te wijzigen. De correcte gegevens zijn als volgt:

BANK, BANKREKENINGNUMMER, t.n.v. NAAM te PLAATS

Graag ontvang ik een bevestiging dat u dit hebt aangepast in uw administratie.

Met vriendelijke groet,

.........................................................
Handtekening NAAM
ADRES
POSTCODE en WOONPLAATS
GEB.DATUM
Evt. BSN

Mede-rekeninghouder:

.........................................................
Handtekening NAAM
ADRES
POSTCODE en WOONPLAATS
GEB.DATUM
Evt. BSN

De bevestiging van de wijziging

Vraag altijd om een schriftelijke bevestiging. Mocht je deze binnen anderhalve week niet hebben ontvangen, dan kun je het best telefonisch navragen of de brief is ontvangen en wanneer je alsnog een bevestiging kunt verwachten. Zodra je de schriftelijke bevestiging hebt ontvangen of eventueel wanneer het geld is bij- of afgeschreven, kun je dit bedrijf direct op jouw lijst doorhalen.

Betalingen via het nieuwe bankrekeningnummer

Houd er rekening mee dat betalingen en ontvangsten gespreid in het jaar gebeuren. Als je dus een wijziging hebt doorgevoerd, besef dan dat de betaling of het ontvangst op de nieuwe bankrekeningnummer zal gebeuren. Als je weet dat een wijziging is doorgevoerd, moet je nog wel regelen dat je geld overmaakt naar de nieuwe rekening om de betaling te kunnen uitvoeren. Dit is vanzelfsprekend niet meer nodig zodra de laatste opdracht(en) zijn verwerkt. Dan pas kun je regelen dat jouw werkgever je salaris op de nieuwe rekening overmaakt. Als je deze werkwijze aanhoudt, houd je de periode dat je dubbele kosten moet betalen voor het aanhouden van twee bankrekeningen, zo kort mogelijk.

Bankrekeningnummer wijzigen bij de Belastingdienst

Heel veel mensen rekenen op de teruggaven, die ze ontvangen van de Belastingdienst. De werkwijze van de Belastingdienst is echter zodanig omslachtig, dat er heel zorgvuldig mee moet worden omgegaan. Anders riskeer je dat je het enkele maanden zonder deze inkomsten moet doen. Wat kun je verwachten en waarmee moet je rekening houden?

De procedure bij de Belastingdienst

Het is geen ingewikkelde procedure. Je bezoekt de website van de Belastingdienst, zoekt op Wijzigen rekeningnummer, download het formulier Opgaaf rekeningnummer particulieren, print deze uit, vult het in, ondertekent het en stuurt deze op naar de Belastingdienst in Apeldoorn.

Betalingen Belastingdienst stopgezet

Zodra de Belastingdienst jouw schriftelijke verzoek heeft ontvangen, zet deze direct al haar betalingen stop. Ondanks het belang om dit als particulier te weten, staat dit niet vermeldt op de website. Houd er dan ook rekening mee door extra geld achter de hand te hebben in het geval het langer dan verwacht duurt om weer geld van de Belastingdienst te ontvangen. Zo voorkom je dat betalingsverplichtingen stagneren.

Wijzigingsbevestiging van de Belastingdienst

De Belastingdienst stuurt een tweede formulier op, die je ook moet ondertekenen en terugsturen om te bevestigen dat je je rekeningnummer wilt wijzigen. Dit deel van de procedure is noodzakelijk, omdat je hiermee fraude door derden kunt voorkomen. Deze werkwijze betekent echter dat het moeilijker wordt om het verzoek snel af te handelen. En aangezien de betalingen zijn stopgezet, is een snelle verwerking natuurlijk essentieel.

Vertraging met de retourzending

Houd er verder rekening mee dat het kan tegenzitten met de postverzending, wat de snelheid ook niet ten goede komt. Allereerst duurt het tegenwoordig langer voordat je post ontvangt. Daarnaast kan ook het ontwerp van de retourenvelop van de Belastingdienst niet meewerken aan een snelle afhandeling. Bij de retourenvelop van de Belastingdienst staat namelijk het retouradres van de Belastingdienst in een kleine venster linksboven de envelop. Centraal op de achterzijde van de envelop kun je je eigen postcode en huisnummer invullen. Het gebeurt regelmatig dat de postmaatschappij per abuis de achterzijde ziet als het adres waarnaar de envelop naartoe moet, waardoor je de retourenvelop enkele dagen later weer terug ontvangt.

Lees verder

© 2012 - 2024 Juliejulie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rentevergoeding op de betaalrekeningRentevergoeding op de betaalrekeningRente op een betaalrekening ontvangen kan wel degelijk. Bij de meeste banken krijgt u op uw betaalrekening geen rentever…
Betaalrekening opzeggen: hoe je bankrekening stopzetten?Betaalrekening opzeggen: hoe je bankrekening stopzetten?Een betaalrekening stopzetten, hoe doe je dat? Het is een vraag die mensen zich meer en meer stellen in tijden van een e…
Overstappen: een nieuwe spaarrekening zonder voorwaardenOverstappen: een nieuwe spaarrekening zonder voorwaardenU wilt overstappen van bank, een nieuwe betaalrekening en spaarrekening bij een andere bank dan u gewend bent. U kunt ki…

Vermogensbeheer, financieel advies op maatVermogensbeheer, financieel advies op maatVermogende klanten krijgen bij banken financieel advies op maat en kunnen bij goed vermogensbeheer rekenen op advies van…
Bronnen en referenties
 • www.belastingdienst.nl
Juliejulie (24 artikelen)
Laatste update: 09-10-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.