Geld: een noodzakelijk kwaad
Zonder geld ben je nergens en toch maakt geld niet gelukkig. Waar draait het dan wel om in het leven? Een welvarend leven wordt gerelateerd aan goede relaties, een goede gezondheid en vrijheid en niet, zoals velen denken, aan allerlei materiële bezittingen. En wat direct invloed heeft op jouw welvaart, is hoe je omgaat met je geld. Juist omdat geld een noodzakelijk kwaad is, is het heel belangrijk om een financieel plan te hebben en gedisciplineerd om te gaan met geld, zodat je geldproblemen kunt voorkomen.
Inhoud
Met de dag leven
Heel veel mensen leven
van loonstrook naar loonstrook. Al het geld en zelfs meer dan dat wordt uitgegeven. Ze zien wel hoe ze rondkomen. Hun welvaart wordt bepaald door hun inkomen plus de schulden die ze hebben. Dit betekent een heel onzekere toekomst, omdat een recessie, baanverlies, prijsverhogingen en dergelijke direct invloed kunnen hebben op hun leven. Verder maakt het niet uit hoe hoog het salaris is. Wanneer je je geld slecht beheert en je niet gedisciplineerd met je geld omgaat, zul je geldproblemen blijven hebben. Ook meer geld lost de problemen niet op wanneer je op de gebruikelijke manier geld blijft uitgeven en je je blijft omringen met materiële bezittingen, die je je eigenlijk niet kunt veroorloven.
Geld maakt niet gelukkig
Als je geen enkel financieel doel hebt en je blijft je geld uitgeven aan zaken, die je je niet kunt veroorloven, dan heb je nooit genoeg geld.
Schulden stapelen zich dan op. Dit gaat onvermijdelijk ten koste van wat werkelijk belangrijk is in het leven: goede relaties (je partner en gezin), een goede gezondheid (de schulden maken je letterlijk ziek) en vrijheid (meer werken om aan de schulden te kunnen voldoen). Geld maakt niet gelukkig, maar meer geld geeft jou wel meer mogelijkheden. Hoe beter je omgaat met je geld, hoe meer vrijheid je je kunt veroorloven om te doen wat je wilt.
Een financieel plan
Als je het verstandiger wilt aanpakken, maak je voor jezelf eerst een financieel plan, waarin je alle mijlpalen opneemt, die je in je leven wilt bereiken. Denk hierbij aan het halen van een rijbewijs, de eerste auto, het afbetalen van je studie, de eerste woning, etc... Neem hierin ook een financiële buffer op, zodat je deze kunt aanspreken in mindere tijden. Probeer dit plan het liefst helder te hebben voordat je een partner hebt. Zo’n financieel plan helpt jou namelijk om veel bewuster bezig te zijn met jouw inkomsten en uitgaven. Je leeft dan niet met de dag. Mocht je uiteindelijk een partner hebben, dan stel je je plan natuurlijk bij. Wanneer je eindelijk alle
korte termijndoelen hebt bereikt, is het tijd om te werken aan financiële zekerheid op de lange termijn. Investeer dan je geld verstandig, zodat het uit zichzelf groeit.
Uitgaven in de hand houden
Iedereen wil een comfortabel leven. Helaas is dit wel afhankelijk van allerlei factoren, waarop je zelf eigenlijk geen invloed kunt uitoefenen. Bedenk dat je je baan kunt verliezen, dat een economische recessie invloed heeft op de te betalen belastingen en dat je gezondheid achteruit kan gaan. Eén van de weinige zaken waarop je wel invloed hebt, zijn je uitgaven. Het gaat er niet om zo zuinig mogelijk te leven. Probeer je uitgaven echter wel zo goed mogelijk in de hand te houden. Stel jezelf doelen middels een financieel plan en ga er op een gedisciplineerde manier mee om. Wees kritisch met wat je moet betalen. Waarom zou je meer betalen als het goedkoper kan? Als je je uitgaven zo laag mogelijk weet te houden, houd je geld over. En als je hebt gewerkt aan een financiële buffer met het geld dat je hebt overgehouden, dan heb je in ieder geval wat geld om op terug te vallen wanneer het even minder gaat. Op deze manier heb je het voor jezelf beter geregeld dan de gemiddelde persoon en
voorkom je problemen met geld.
Lees verder