Economisch boodschappen doen spaart geld en levensmiddelen

Economisch boodschappen doen spaart geld en levensmiddelen Economisch boodschappen doen is een vorm van boodschappen doen waarbij u zoveel mogelijk goede levensmiddelen en andere noodzakelijke producten voor zo weinig mogelijk geld in huis haalt. Veel mensen moeten het in de tegenwoordige tijd wat zuiniger aan doen. Besparen op goede etenswaren is niet de oplossing, want de gezondheid gaat immers voor alles. Gezond en vers eten is niet altijd goedkoop, maar wie goed rondkijkt, kan toch gezond, vers en tegen een goede prijs voedsel inkopen. Een van de mogelijkheden is het inkopen bij een boerderijwinkel. Daar vindt u vaak verser en goedkopere groenten, fruit en aardappelen dan in de supermarkt, maar ook daar is het uitkijken. Wat de boer niet zelf verbouwt, moet hij immers ergens anders inkopen en dat maakt het natuurlijk soms wel duurder. Uitkijken blijft noodzakelijk.

Economisch boodschappen doen gaat het beste met contant geld

Haal eenmaal per week voor de hele week het benodigde bedrag van uw bankrekening af. Doe dat vlak voordat u de weekboodschappen gaat halen en zorg ook dat u daarmee die hele week verder uitkomt. Pin zo weinig mogelijk in de winkels.

Gepinde bedragen worden sneller vergeten

Gepinde bedragen worden vaak snel vergeten, vooral als het geen grote geldbedragen zijn. Aan het einde van de maand blijkt er vaak via het pinnen toch meer geld verbruikt te zijn dat eigenlijk de bedoeling was. Als u een vast bedrag in uw beurs hebt, ziet u dat ook tijdens het boodschappen doen echt slinken en bent er beter op bedacht om het hier of daar wat kalmer aan te doen.

Ga slechts eenmaal per week naar de supermarkt

Haal hooguit nog een keertje tussendoor wat vers fruit of verse groente, maar ga niet vaker. U kent dat vast wel: eenmaal in de winkel ziet u altijd wel iets dat u eigenlijk nog nodig hebt en u komt met meer thuis, dan u van tevoren dacht te halen. De inrichting van de supermarkten is erop gericht om u zoveel mogelijk geld uit uw zakken te kloppen. Meestal komt u in de winkel nog iets tegen dat u "eigenlijk toch ook in huis moest halen", maar als u niet gegaan was, had u dat product vermoedelijk niet eens gemist.

Dagelijks naar de supermarkt kost extra geld

Wie dus elke dag vers boterhamvlees en vers fruit of verse groente gaat halen is op den duur per week duurder uit dan iemand die eenmaal per week de boodschappen haalt en hooguit nog eens een keertje, bijvoorbeeld voor het weekend, wat vers in huis haalt.

Maak van tevoren thuis een economisch opgesteld lijstje voor de levensmiddelen

Er zijn twee redenen om nooit zonder boodschappenlijstje voor levensmiddelen de deur uit te gaan. Op de eerste plaats onthoudt u alles dat u opschrijft veel beter. Het blijft beter in het geheugen “plakken” en veel mensen hoeven daarom ook alleen vlak voordat ze bij de kassa komen nog even op dat lijstje te kijken of ze nog iets vergeten zijn.

Twijfelen hoeft dan bijna niet meer

Daarnaast staat u in de winkel ook nooit te twijfelen of u van het een of ander nog iets thuis in voorraad hebt staan of niet. U hebt immers alle voorraadplanken nagekeken en weet beter wat u in huis hebt. Natuurlijk mag er best eens iets extra’s mee naar huis gaan om uit te proberen, maar doe dat slechts af en toe. Koop nooit in een opwelling. Meestal is dat niet de goede weg en blijft het thuis op de plank of in de kast liggen.

Vooruit kijken spaart vaak geld

Kijk bij het maken van uw boodschappenlijstje vooruit. Voor een verjaardag of een ander feestje kunt u vaak al ruim van tevoren aanbiedingen van producten die niet slecht kunnen worden of die langer houdbaar zijn en/of goed ingevroren kunnen worden, in huis halen. Denk bijvoorbeeld ook aan vlaai, gebak of vlees in de aanbieding. In de diepvries is dat goed houdbaar en als u gebak vijf tot zeven uur voordat het bezoek komt laat ontdooien, merkt daar niemand wat van.

Ingemaakt fruit

Bakt u zelf dan is het verstandig om blikgoed van fruit, of fruit in glazen potten, tijdens een aanbieding in voorraad te nemen. Beter nog is het zelf inmaken in de zomer, waardoor u het hele jaar voorzien bent van vlaaivullingen. Wel wat werk, maar zeker zo lekker en u weet precies wat erin zit. Hetzelfde geldt voor het maken van jam en compote.

Aanbiedingen van de supermarkt zijn niet altijd goedkoper

Let op aanbiedingen. Koop van houdbare producten wat meer in voorraad als het echt om een aanbieding gaat. Kijk echter uit, want wat bij de ene supermarkt een aanbieding is, kan bij de andere de gewone prijs zijn. Soms zijn er gratis producten die u wel aan de kassa moet betalen, maar waar u naderhand de prijs voor teruggestort kunt krijgen.

Doe dat alleen als u het product ook zeker gebruikt

Leg bovendien bij het thuiskomen meteen het bonnetje daarvoor op het bureau, zodat het niet vergeten wordt. Leg hier ook eventuele cadeaubonnen neer die u met een verjaardag ontvangen hebt. Op die manier krijgen ze niet zo snel de kans om vergeten te worden. Een verlopen cadeaubon is weggegooid geld.

Seizoensproducten

Neem voor de maaltijden voor het overgrote deel seizoensproducten. Deze zijn meestal goedkoper dan de producten die de supermarkt van ver moet laten komen. Spaanse aardbeien zijn al vroeg te krijgen, maar moeten wel naar Nederland vervoerd worden. Streekproducten zijn meestal goedkoper, omdat daar minder vervoerskosten voor betaald moeten worden. De Hollandse aardbeien zijn meestal verser en goedkoper in de tijd dat ze in Nederland rijp worden. Hetzelfde geldt voor de asperges. In het begin van het seizoen zijn ze enorm duur, maar wie bereid is om te wachten tot het aspergeseizoen in volle gang is, vaart er wel bij.

Kopen in een standje bij de boer of in de boerderijwinkel

Wie het geluk heeft om dicht bij een aspergegebied te wonen, kan nog goedkoper uit zijn als hij deze bij de boer zelf gaat halen. Hetzelfde geldt voor fruit als appels, peren, kersen, perziken, enzovoort. Eieren die direct van de boerderij gehaald kunnen worden zijn vaak veel verser dan via de supermarkt of zelfs de poelier. Kijk wel uit, want ook de boer houdt de prijzen goed in de gaten en sommige levensmiddelen zijn er echt niet goedkoper dan in de supermarkt, maar meestal wel verser. Asperges kunnen in het voorjaar ook veel goedkoper bij de boer gekocht worden, dan in de supermarkt. Soms zijn ze in de supermarkt wel de helft duurder dan bij de boer.

Boodschappenritten economisch met de auto combineren

Combineer ritten naar de verschillende winkels op een goede manier, zodat u geen enkele weg dubbel hoeft te rijden. Dat spaart benzine en u bent er sneller doorheen. Maak een vaste route naar de verschillende voordelige winkels van uw keuze en combineer die met de eventuele gang naar de boerderij of naar een andere winkel met speciale aanbiedingen.

Combineer ook andere ritten

Neem ook op dezelfde rit uw lege flessen, pakken, blikken, overbodige kleding en schoenen, overbodige plastic zakken en dergelijke mee, zodat u die meteen in de daarvoor bestemde bakken kunt opruimen en daar niet apart voor hoeft te rijden. Kijk af en toe eens bij de Action winkel binnen als die in uw buurt is, maar doe dat met verstand en haal daar alleen wat u echt nodig hebt.

De markt

Ook de markt heeft zijn goede kanten. Kaarten voor speciale gelegenheden kunt u meestal het beste op de markt kopen. Soms is er ook wel eens een aanbieding in de winkel, maar de markt blijft toch de beste aanbieder hierin. Ook voor onderdelen voor de fiets, kleding, bloemen, plantjes, groente en fruit kunt u op de markt goed terecht. Ook hier echter oppassen: sommige groenten en fruit zijn in de winkel soms even duur als op de markt. Zorg dus dat u de gangbare prijzen kent.

Voor wie het zeker wil weten

Maak op de computer in Excel een document aan waar u per supermarkt de prijzen invoert van de producten die u gebruikt. Op die manier kunt u de gangbare producten op de goedkoopste manier binnenhalen, zonder daarbij aan kwaliteit in te boeten. Vergelijk alleen dezelfde producten en dezelfde merken. Kijk echter ook eens af en toe naar andere merken, want vaak worden deze door dezelfde fabriek gemaakt, maar met een andere verpakking in een goedkoper jasje gestoken. Met een dergelijke lijst van verschillende aanbieders kunt u ook per jaar zien wat er allemaal duurder is geworden en welke supermarkt het meest in prijs gestegen is.

Lees verder

© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoeveel geef ik wekelijks uit aan boodschappen?Hoeveel geef ik wekelijks uit aan boodschappen?Uw vaste lasten kunt u niet of nauwelijks beïnvloeden. Er valt veel geld te besparen op de dagelijkse boodschappen. Zond…
Geld besparen op boodschappenGeld besparen op boodschappenBoodschappen doen is voor veel mensen een wekelijkse of dagelijkse bezigheid, maar veel mensen zijn niet precies op de h…
Tips om geld te besparen op levensmiddelenTips om geld te besparen op levensmiddelenOf het nu financieel nodig is om te besparen op je uitgaven of niet, het is mogelijk je uitgaven aan levensmiddelen te v…
Tips voor een zuinig levenZuinig leven is voor veel mensen onder ons volgens mij veel lastiger dan dat het klinkt. Het klinkt zo makkelijk maar he…
De Tightwad Gazette, de Amerikaanse VrekkenkrantDe Tightwad Gazette, de Amerikaanse VrekkenkrantDe Tightwad Gazette is de Amerikaanse tegenhanger van de Nederlandse Vrekkenkrant. De website behorende bij de Tightwad…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 18-03-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.