Winkelen en toch op producten bezuinigen is vaak mogelijk

Winkelen en toch op producten bezuinigen is vaak mogelijk Iedereen moet meestal eenmaal per week winkelen. Niet, omdat het leuk is, maar vooral omdat er eten, drinken en huishoudelijke producten binnen gehaald moeten worden. Men moet in de supermarkten de noodzakelijke boodschappen doen en ook kleding, schoenen, producten voor de lichaamsverzorging en schoonmaakproducten moeten toch af en toe ingeslagen worden. Voor wie het niet breed heeft is dat een wekelijkse martelgang, maar dat hoeft het niet altijd te zijn. Het kan zelfs een sport worden om tegen een minimale prijs een maximale waarde van de benodigde artikelen te kunnen kopen. Vooral in gezinnen met kinderen is dat heel belangrijk. Er moet alleen wel gelet worden op een aantal belangrijke dingen.

Geen “nee-nee” sticker op de deur, want dan mist u de aanbiedingen

Haal om te beginnen die sticker van de deur. U krijgt dan natuurlijk een hoop papier binnen waar u niets mee kunt doen, maar in al dat reclamemateriaal zitten ook vaak echte aanbiedingen. Zeker na een jaarwisseling en tijdens flinke concurrentieperioden kunt u als klant daar vaak uw voordeel mee doen. Ook winkels die gaan sluiten willen meestal het laatste wel voor een klein prijsje kwijt. Hebt u echter een sticker op de deur, dan krijgt u vaak ook die aanbiedingen niet binnen.

Reclamefolders doornemen

Wie het niet al te breed heeft doet er goed aan om wekelijks bij het opstellen van de boodschappenlijst de aanbiedingen op te zoeken. Kijk daarom altijd alle reclamefolders met aanbiedingen door. U kunt op die manier nogal eens de prijzen van dezelfde producten bij verschillende supermarkten vergelijken. Daarbij moet er wel goed opgelet worden, want niet alle aanbiedingen zijn ook voordelig. Vaak zijn er schreeuwerige aanbiedingen van bijvoorbeeld basterdsuiker of hagelslag, waarbij u pas later ontdekt, dat niet alleen de prijs, maar vooral ook de hoeveelheid die in het pak zit, gezakt is. Meestal betaalt u dan per 100 gram meer dan daarvoor het geval was.

Winkelen in verschillende supermarkten

Voor de aanbiedingen moet u vaak naar een paar verschillende supermarkten. U kunt daarmee goedkoper uit zijn, maar alleen als u zich bij die bezoekjes aan uw thuis opgestelde boodschappenlijstje houdt. Wie in elke winkel toch weer wat extra’s meeneemt is aan het einde van de rit immers duurder uit dan wanneer er slechts op een plaats ingeslagen was. Het blijft dus wel uitkijken en zichzelf in bedwang houden.

Tijdens het winkelen kunt u het beste contant betalen

Ga vlak voor het doen van de weekboodschappen het huishoudgeld bij de bank pinnen en zorg dat u daar ook die week mee uitkomt. Betaal alle boodschappen contant. Ook de kleinere boodschappen en eventuele extra’s zoals een bloemetje voor een zieke. Op die manier weet u precies wat u uitgeeft en komt u aan het einde van de maand niet voor verrassingen te staan. Als het bedrag op is, is het ook op. Na een paar weken weet u precies wat u een week aan boodschappen kost en kunt u met een vast bedrag rekenen.

Ga slechts een keer per week winkelen

Het is verstandig om slechts eenmaal per week de huishoudelijke boodschappen binnen te halen. Houd hooguit wat geld achter de hand voor het halen van wat verse groenten, broodjes voor de zondag of vers boterhamvlees. Zoek goed uit welke boodschappen bij welke supermarkt het goedkoopste zijn en maak daar lijsten van die u regelmatig controleert. Kijk daarbij niet alleen naar de prijs, maar ook naar de inhoud, want daar wordt vaak mee gegoocheld.

Voorbeelden

Soms bevat een pak basterdsuiker, hagelslag of iets anders plotseling minder inhoud als het als aanbieding in de folder staat. Ook pakken of flessen drank kunnen daaraan meedoen. Het is dan ook verstandig om de reclame goed te bekijken.

Huismerken zijn toch nog steeds vaak goedkoper

Huismerken van de diverse supermarkten zijn vaak goedkoper dan de A-merken. Ze smaken vaak hetzelfde en komen ook meestal van dezelfde fabrikant. Kijk altijd op de informatie. Probeer ze echter altijd uit. Als het product niet op dezelfde plaats gefabriceerd is en het smaakt minder goed dan het merkproduct, is het vermoedelijk ook anders klaargemaakt. De kwaliteit kan dan verschillend zijn.

Goedkope winkels helpen u te bezuinigen op aankopen

Loop voor uw andere producten af en toe eens binnen bij de "Action", “Een-Euro-winkel”, “Accent”, de “Europshopper” of andere zaken die allerlei uiteenlopende producten voor een lage prijs aanbieden. Hun producten komen vaak uit faillissementen en opkopingen. Er is meestal niets mis mee, maar u kunt er wel een goede slag slaan als u wat huishoudtextiel, kleine huishoudelijke producten, schoonmaakartikelen, en dergelijke nodig hebt. Ook speelgoed en knutselmateriaal is er vaak tegen een heel lage prijs te koop.

Zeeman, Wibra en Kruidvat

Overigens kunt u voor het bezuinigen op huishoudtextiel, schoonmaakmiddelen en kleine, huishoudelijke producten ook goed terecht bij Zeeman en Wibra. Houd u wel goed in de hand en neem alleen mee waar u echt op uit was, anders komt u met meer thuis dan u nodig had en daar heeft uw beurs dan weer last van. Let ook op de kwaliteit van de producten. Vaak kunt u echter kwalitatieve producten tegen een gereduceerde prijs in die winkels kopen. Een doosje LEGO kan bij het Kruidvat soms zelfs twee euro goedkoper zijn dan bij Blokker.

Winkelen in de uitverkoop voor kleding en schoenen

Koop kleding en schoenen in de opruiming. Wel goed opletten, want dan wordt er ook veel minder goed materiaal verkocht, maar u kunt er soms toch een goede slag slaan. Bedenk ook hiervoor thuis eerst wat u nodig hebt en waar u naar wilt zoeken, zodat u niet meer dan nodig mee naar huis neemt.

Kleding en schoenen van mindere kwaliteit

Voor de uitverkoop worden vaak ook partijen kleding en schoenen gemaakt die van een mindere soort materiaal gemaakt zijn. Deze zijn dan vaak ook sneller stuk of zijn niet kleurvast. Het is dus wel belangrijk, dat u in de uitverkoop de kwaliteit keurt en niet alleen de prijs. Daarnaast worden er ook vaak kledingstukken van hogere kwaliteit in de uitverkoop aangeboden, die niet gemakkelijk verkocht werden door een verkeerde maat, een te hoge prijs of die gewoon te lang in de winkel zijn blijven hangen en nu niet meer echt modieus zijn.

Inrichting, verlichting, enzovoort

Kijk hiervoor altijd even bij de kringloopwinkel of op marktplaats. Vooral na Sinterklaas en Kerst worden er veel nieuwe producten op internet aangeboden die u tegen een veel lagere prijs dan in de winkel kunt kopen. Het zijn vaak cadeaus die iemand gekregen heeft, maar die bij die persoon niet in de smaak gevallen zijn. Ook hier kunt u vaak voor nieuwe kledingstukken terecht.

Geen grote sommen geld overmaken

Wees wel op uw hoede en maak niet teveel geld over. Dure stukken kunt u beter zelf tegen betaling gaan ophalen. In de kringloopwinkel kunt u soms prachtige schemerlampen en dergelijke voor een spotprijs op de kop tikken. Dat lukt overigens soms ook op braderieën en rommelmarkten.

Bestel niet teveel via internet

Betalen met een creditcard is gemakkelijk, maar gevaarlijk voor wie snel voor een aanbieding valt. Kopen met contant geld is beter, want u ziet dan wat u uitgeeft. Vooral kleine betalingen met een creditcard worden snel vergeten en aan het einde van de maand krijgt u dan een negatieve verrassing als het bankafschrift binnenvalt.

Prijs van producten bij diverse winkels vergelijken

Wilt u iets op internet kopen, ga dan eerst naar een site waar u de prijzen voor het betreffende product kunt vergelijken. Internetwinkels kijken immers ook rond en stemmen hun prijzen af op hun concurrenten en op de verkoop van hun producten. Behalve dat komt er regelmatig nog een bedrag voor de verzending bij. Op den duur bent u dan soms duurder uit dan wanneer u hetzelfde product in de winkel bij u in de buurt koopt.

Ook interneprijzen kunnen flink van elkaar verschillen

Wordt een product in hun webwinkel goed verkocht, dan stijgt vaak de prijs ook. Via vergelijkingssites kunt u zien waar u hetzelfde product goedkoper kunt kopen. Pas wel op, want als het verschil in prijs al te groot is, klopt er meestal iets niet met de aanbieding. Ga er dan niet op in, hoe verleidelijk dat ook is.

Impulsaankopen zijn vaak verkeerde aankopen

Vermijd impulsaankopen. Deze blijken vaak achteraf overbodig. Neem vooral bij de duurdere zaken altijd even afstand en slaap er een nachtje over. Denk er goed over na of u het product wel nodig hebt. Laat u bovenal niet in een hoek drukken door een verkoper die zegt dat u snel moet beslissen, omdat het product anders uitverkocht zal zijn of omdat er al andere geïnteresseerden op de stoep staan. Dat zijn verkooppraatjes.

Koop met overleg

Impulsaankopen zijn vaak verkeerde aankopen. U komt dan meestal thuis met iets dat u eigenlijk niet nodig had, of dat bij nader inzien niet echt uw kleur of uw smaak is. Met overleg inkopen zorgt voor een goede besteding van uw inkomen.

Lees verder

© 2013 - 2023 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld besparen met boodschappen doenVoordat je het weet, heb je het winkelwagentje volgeladen met producten die je eigenlijk niet nodig hebt. Je hebt je lat…
De meest gehaaide bezuinigingstipsDe meest gehaaide bezuinigingstipsBespaar op je kosten door te bezuinigen en te besparen. De crisis blijft maar voortduren, en is het ergste al geweest? w…
De voor- en nadelen van online boodschappen kopenDe voor- en nadelen van online boodschappen kopenHoewel het nog niet heel erg populair is komen er toch steeds meer mogelijkheden om online uw boodschappen te halen. Het…
Winkelen in Toscane: winkels, outlets en marktenWinkelen in Toscane: winkels, outlets en marktenDe prachtige Italiaanse regio Toscane is een paradijs voor shoppers. Grote steden zoals Pisa en Florence hebben talrijke…

Munteenheden van de wereldMunteenheden van de wereldIn Nederland en België wordt sinds 2002 de Euro als nationale munteenheid gebruikt als vervanger van de gulden en de Bel…
Het huishoudboekje in het nieuwe jaarHet huishoudboekje in het nieuwe jaarVeel mensen hebben met wel of geen “onderpand” in de decembermaand stevig uitgepakt. Het lijkt wel alsof dat moet en dus…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 29-01-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.