Geldgebrek leert mensen vaak met minder geld om te gaan

Geldgebrek leert mensen vaak met minder geld om te gaan Geldgebrek is niet leuk en noodzaakt tot het zoeken van creatieve oplossingen. Oplossingen die iedereen in het eigen huishoudboekje moet zoeken. Als het financieel allemaal wat minder gaat wordt het immers moeilijker om het huishoudboekje sluitend te krijgen. Veel gezinnen moeten het vakantiegeld en het kindergeld gebruiken om de gaten in hun begroting te dichten en achterstallige rekeningen te betalen. Sommigen redden het zelfs daarmee niet en hebben langzaam oplopende schulden. Dan wordt het gevaarlijk en moet er iets gebeuren. Wachten tot zich vanzelf een oplossing aanbiedt, heeft meestal geen zin. Oplossingen worden niet aangeleverd, maar moet men zelf zoeken. Blijven zitten en duimen draaien is dan ook het ergste dat men zichzelf en zijn gezin aan kan doen.

Minder inkomen, maar dezelfde uitgaven

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om via spaargeld, extra baantjes of internetinkomsten het dalende inkomen wat op te krikken. Vaak komt het dan ook in eerste instantie neer op extra bezuinigingen. Voor veel gezinnen is dat niet gemakkelijk. Er moeten immers luiers, schoenen, kleding, voedsel en andere noodzakelijke dingen gekocht worden.

De noodzakelijke uitgaven eerst

Elke euro kan echter slechts eenmaal uitgegeven worden. Aan het einde van de maand is er dan vaak te weinig over om de huur, de hypotheek, de energierekening of de rekening van de waterleidingmaatschappij te betalen. Dit te laten staan tot de volgende maand is het begin van veel ellende.

De oorzaak van het geldgebrek komt vaak van buitenaf

Meestal is de oorzaak van een tekort een niet direct verwachte belastingaanslag, hogere ziektekosten, een erg hoge tandartsrekening (die vroeger voor het grootste deel in het zorgpakket zat), een noodzakelijke reparatie aan auto of huis of een kapotte wasmachine of diepvries. Men zit plotselinge in financiële nood. Heeft men dan geen reserves, zoals een redelijk gevuld spaarbankboekje, dan wordt het erg lastig als aan het einde van de maand de bankrekening leeg is.

Schuiven met de uitgaven of uitstellen van betalingen

Vaak proberen mensen het ontstane gat te dichten door “maar eventjes rood te staan op de bank”, maar dat is geen oplossing. Als men het de ene maand immers juist redt, zal men de extra uitgave van de volgende maand ook niet in de maanden daarna weer in kunnen lopen. Dat betekent vaak kleding op afbetaling kopen bij verzendhuizen, waardoor de schuld nog meer oploopt.

Veel mensen beginnen vaak eerst het ene gat met het andere te dichten

Op een bepaald moment wordt alleen nog het ene gat met het andere gedicht tot het helemaal vast loopt en men in de schuldsanering belandt. Schuldsanering is vaak noodzakelijk, maar niet leuk, want in dat geval bepalen anderen waar het geld aan uitgegeven wordt. Daar zit niemand op te wachten.

Leningen zijn duur

Leningen kosten bovendien altijd veel extra geld aan rente, of dat nu bij een verzendhuis, bij de bank of bij een andere geldverstrekker is. Overal betaalt u rente en soms is dat zelfs overmatig veel. Het is dan ook altijd beter om vooraf te sparen, dan om te lenen. Aan het eind van een lening heeft die u meestal het derde deel meer gekost dan u daar ooit van ontvangen hebt.

Een huishoudboekje kan iedereen bijhouden

De enige manier om bij een gelijk blijvend, of minderend inkomen hogere rekeningen en kosten voor het leven van alledag te kunnen blijven betalen, is vooruit te kijken en te bezuinigen. Dat is niet altijd gemakkelijk. Houd daarvoor alle uitgaven op de computer of in een huishoudboekje bij en bekijk aan het einde van de maand welke uitgaven vermeden of tenminste verminderd kunnen worden. Daarbij gaat het om kleine dingen.

Voorbeelden

Broodjes voor het weekend zijn bijvoorbeeld duurder dan een lekker, vers brood van de bakker. Verse groenten van het seizoen kosten minder (en zijn dan ook vaak nog gezonder ook) dan diepvries groenten of groenten uit een potje. Planten zaaien en stekken is niet alleen leuk, maar kosten zo minder geld dan de al op grootte gekochte plantjes bij een tuincentrum. De auto kan ook gewoon met een emmer water gewassen worden, in plaats van hem door de wasstraat te rollen. Met de kinderen een boswandeling maken en zoeken naar materiaal voor een voorjaarsstukje of een herfststukje is leuker en veel goedkoper dan een middag in een overdekte speeltuin, en ga zo maar door. U vindt vast zelf ook nog genoeg uitgaven, waarop bezuinigd kan worden, zonder in kwaliteit te verliezen.

Zoveel mogelijk uitgaven beperken door het zelf maken van diverse zaken

Geldgebrek noodzaakt vaak tot veel zelfwerkzaamheid. Dat hoeft niet altijd negatief te zijn. Sommige mensen houden van naaien, breien of haken en vinden het leuk om de kleren voor hun kinderen zelf te maken. Anderen bakken graag of knippen zelf de haren van man en kinderen. Dat hoeft niet moeilijk te zijn. De kosten van een eigen tondeuse haalt u er in de loop van de tijd gemakkelijk uit. Die bezigheden kosten echter wel allemaal tijd, maar wat u niet hoeft te kopen en dus niet uitgeeft, kunt u voor andere zaken gebruiken, die echt nodig zijn.

Tips om te bezuinigen bij geldgebrek

Uitgaven voor cadeautjes kunnen vaak best iets minder, als ze maar met zorg uitgezocht of zelf gemaakt worden. Op braderieën en rommelmarkten kunt u vaak nieuwe producten kopen, die daar voor een krats worden aangeboden, maar waar u een vriend, vriendin of familielid een groot genoegen mee kunt doen.

Het maximum aan benzinegebruik vaststellen

Stel ook een vast bedrag voor een tank benzine per maand vast en zorg dat u daarmee uitkomt. Dat betekent dan allereerst de grote weekboodschappen in een keer halen (zo economisch mogelijk natuurlijk) en de rest van de ritten op noodzakelijkheid bekijken. Combineer de noodzakelijke ritten zo economisch mogelijk, zodat u geen dubbele ritten hoeft te maken.

Een tuin geeft mogelijkheden tot bezuinigen

Bedenk hoe men nog maar vijftig jaar geleden omging met het inkomen. Bijna iedereen had een kleine moestuin, waar naar eigen behoefte groenten en fruit verbouwd werden. Iedereen had wat aardbeiplantjes, boontjes, prei, een rabarberstruik, wat sla, radijsjes, een paar rijtjes aardappels, enzovoort. Het gebruik van een moestuin komt weer in zwang. Op diverse plaatsen worden alweer stadstuintjes aangelegd.

Ook in een siertuin is vaak meer mogelijk

U hoeft er vaak niet eens uw siertuin voor te veranderen. Hier en daar past best wel een bessenstruik, appelboompje, hazelaar, een bramenstruik, wat tuinkruiden of een paar aardbeienplanten tussen. Bieslook geeft bijvoorbeeld daarnaast ook nog leuke, paarse bloemen. Als u het goed aanpakt vallen deze planten niet eens op tussen de bloemen en struiken van uw siertuin. Ze zijn niet alleen leuk, maar u kunt er in de zomer ook gemakkelijk gebruik van maken bij de maaltijden.Het is zelfs leuk om even voor het dessert wat blauwe en rode bessen of wat aardbeien uit de tuin te halen

Ervaring leert: lenen bij familie is niet altijd bevorderlijk voor de relatie

Probeer het lenen bij familieleden en vrienden te vermijden. Soms is er geen andere mogelijkheid, maar heel vaak wordt de relatie met hen door een geldelijke lening verstoord. Stel dat u de lening niet op de afgesproken tijd kunt terugbetalen, of uw familielid of vriend komt in de problemen door verlies van werk en inkomen en heeft zelf zijn geld op korte termijn nodig om te kunnen overleven. De relatie met die persoon kan daardoor blijvende schade oplopen.

Ga geen nieuwe leningen aan

Elke nieuwe lening veroorzaakt een nieuwe, maandelijkse last op uw toch al loodzware pakket. Zoek liever een bijbaantje in de vorm van het rondbrengen van folders of iets dergelijks. Dat is wel zwaar, maar zorgt voor verlichting en niet voor extra problemen.

Leer uw kinderen al vroeg met (minder) geld omgaan

Iedereen geeft de eigen kinderen graag alles dat hun hartje begeert, maar als er geldgebrek is, zullen ook zij terug moeten in hun wensen. Betrek ze in de bezuinigingen en leer hen om mee te helpen om op de uitgaven te passen. Leer hen de deur te sluiten, als de verwarming brandt. Leer hen op het geld te passen als ze een boodschap moeten doen. Geef uw kind vanaf zes of zeven jaar al wat zakgeld en leer het de waarde ervan kennen.

Altijd iets op een rekening laten zetten

Laat het kind een gedeelte van dat zakgeld zelf op de spaarbank zetten. Het andere gedeelte mag het gebruiken, maar kan daar ook zelf iets van speelgoed van bij elkaar sparen. Vaak passen kinderen beter op de spullen die zij zelf bijeen gespaard hebben, dan op de cadeau's die zij met verjaardagen en Sinterklaas gekregen hebben.

Gebruik zelf nooit het spaargeld van uw kind

Al zit u ook nog zo krap, gebruik nooit het spaargeld van uw kind. Op die manier ziet het 't nut van het sparen niet meer in en zal zelf zijn/haar geld steeds opmaken en het heeft dan ook gelijk. U laat het kind dan eigenlijk zien dat uw beloften niets waard zijn en dat men als het nodig is overal en bij iedereen geld mag halen. De overheid geeft hier wel het verkeerde voorbeeld, maar dat hoeven de burgers haar niet na te doen. Ook kinderen moeten leren dat sparen en iets opzij leggen loont.

Laat uw kind nooit bij u lenen voor een luxe artikel

Laat het kind nooit bij u lenen. Wil het graag een spelcomputer of een moderner mobieltje, laat het daar dan zelf voor sparen of, als het al wat ouder is, er een bijbaantje voor nemen. Als u het kind het geld alvast leent en via het zakgeld terug laat betalen, geeft u het immers al de indruk dat lenen een heel normale zaak is. Dat gedrag zet het meestal later ook door, waar door het eventueel zelf ook in geldproblemen kan raken.

Nooit meteen grote, dure wensen van kinderen vervullen

Het kind leert dan niet op iets wachten, maar wil eventuele wensen ook later meteen vervuld zien. Wie bijvoorbeeld voor een mooie smartphone heeft moeten sparen, zal er daarna ook voorzichtiger mee omgaan, want hij/zij weet hoeveel moeite het gekost heeft om eraan te komen. Leer het kind dus dat het niets kan kopen, waar het geen geld voor heeft. De kans is dan groter dat het als volwassene ook alleen datgene koopt, waar het geld voor heeft.

Lees verder

© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kostgeld vragen is redelijkKostgeld vragen is redelijkKostgeld vragen van uw kinderen klinkt voor veel mensen vreemd in de oren, maar is wel verstandig om te doen. Dit is een…
Financiele onafhankelijkheidFinanciele onafhankelijkheidGeld speelt in het leven van bijna iedereen een belangrijke rol. Vaak weerhoud een (gebrek) aan geld mensen ervan dingen…
Wat is een modaal inkomen?De meeste mensen denken dat het modaal inkomen het gemiddelde inkomen is in Nederland, maar dat is niet het geval. Het i…
Financieel onafhankelijkFinancieel onafhankelijkVeel mensen hebben de doelstelling om financieel onafhankelijk te zijn. Helaas is dit niet voor iedereen weg gelegd. Fin…

Geld lenen aan vrienden of familie: beter niet doenGeld lenen aan vrienden of familie: beter niet doenGeld lenen aan vrienden of familie. Een spreekwoord zegt dat je dat beter niet kunt doen. Iedereen kent het wel: een vri…
Schadevergoeding bij stroomstoring: compensatieregelingSchadevergoeding bij stroomstoring: compensatieregelingEen stroomstoring die langer dan een uur duurt zorgt altijd voor kosten. Je kunt spullen uit koelkast en vriezer weggooi…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 18-03-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.