Zilverprijs, beleggen in zilver

Zilverprijs, beleggen in zilver Wat is vandaag de koers, de grafiek en actuele prijs van het zilver? Zoals goud is ook zilver een edelmetaal dat beperkt beschikbaar is. Zilver heeft de potentie om nog flink duurder te worden. De zilverprijs is tot de beginjaren 70 van de vorige eeuw vrijwel stabiel gebleven. De laatste jaren stijgt de zilverprijs sterk. U kunt op vele manieren in zilver beleggen. In zilvermijnen, maar ook in baar zilver via kilo baren. Fysiek zilver is via het internet te koop. De zilverprijs brak al eerder alle records. Er is veel vraag naar zilver en de verwachting is dat de zilverprijs in 2020 verder zal stijgen, door corona en vele onzekerheden in de markt.

Zilverprijs 2018


Zilver is het nieuwe goud: in 2010 bedroeg de prijsstijging maar liefst 75%

Zilver wordt bijna niet in zuivere vorm gevonden. Meestal is het gebonden met andere metalen. Ruim 40% van de zilverproductie op de wereld komt voor rekening van landen als China, Mexico en Peru. Mexico is de grootste zilverproducent. De wereldreserve aan zilver bedraagt momenteel circa 570.000 ton. Doordat de vraag naar zilver de productie van zilver overstijgt, neemt deze wereldreserve per saldo af. Grootgebruiker van zilver is de industrie. Verder wordt het zilver veel gebruikt voor sieraden en de aanmaak van munten. Zilver is een goede geleider en vindt een toenemende afzet in de elektriciteit geleidende producten en de elektronica. Als het huidige tempo van verbruik van zilver wordt voortgezet, zal in de toekomst veel meer zilver moeten worden hergebruikt. Anders zal niet aan de vraag naar zilver kunnen worden voldaan. Wat deed 2012 voor de koers van het zilver?

Daarom beleggen in zilver

Anders dan dat bij goud het geval is is het met het zilver niet zo dat de westerse centrale banken grote reserves aan zilver aanhouden. Als de wereldwijde conjunctuur aantrekt zal ook de vraag naar zilver verder toenemen. Tegelijkertijd is het zo dat het aanbod van zilver ook automatisch daalt als de conjunctuur afneemt. Zilver is een bijproduct bij verschillende basis-metalen en die zullen bij een dalende conjunctuur eveneens minder worden aangeboden. Zo is er in feite altijd een opwaartse druk op de zilverprijs. Deze krapte aan zilver maakt het zilver tot een geliefd speculatieobject. Het is goedkoper dan goud en door de grote vraag naar zilver is een bodemprijs verzekerd. Ook al heeft het zilver nooit de status van het goud gehad als gouden standaard, het heeft als edelmetaal wel degelijk de potentie om nog fors in prijs te stijgen.

Zilverprijs in historisch perspectief, de waarde van het zilver, tabel en grafiek van de zilverprijs

Het speculatieve karakter van zilver komt goed tot uiting in de zilverprijs per ounce. Zie hier de koers van het zilver in historisch perspectief:
  • 1792 tot 1973. Er gebeurde vrijwel niets met de zilverprijs.
  • 1973 tot 1980. Was de zilverprijs in begin 1979 nog 1,95 dollar, eind 1979 en begin 1980 was de prijs opgelopen tot bijna 55 dollar. Dus 28 maal duurder dan in 1973.
  • februari 1980- maart 1980. De zilverprijs klapte in van 54 dollar naar 21,6 dollar. Op 27 maart kwam de grootste klap: een daling op één dag van 21,6 dollar naar 10,8 dollar. Een daling met 50% dus.
  • maart 1980-2007. Afgezien van wat schommelingen en een aanvankelijke daling is een gestage stijging zichtbaar naar ruim 5 dollar medio jaren 90 naar ruim 13 dollar eind september 2007.
  • 2020 is een mooi jaar voor zilver door de onzekerheden als gevolg van corona, de zilverprijs staat begin augustus 2020 op ruim 27 dollar.

Een redelijke belegging dus voor wie na de grote dip in 1980 was ingestapt. Ook al zou dat nog moeten worden gecorrigeerd voor de koers van de dollar. Sinds 2007 is de zilverprijs duidelijk aan een opmars bezig geweest, maar lijkt af en toe op zijn retour, de schommelingen in de zilverprijs kunnen groot zijn. Kijkt u maar:

Wat is de zilverprijs vandaag in US dollar en per troy ounce tot en met 2013:

I. 1994-2010


II. Zilverprijs overzicht 2011 en 2012


III. Zilverprijs overzicht 2013


Uiteindelijk daalde de zilverprijs in 2013 met 38,5% in euro en in 2014 daalde de koers nog eens met 9%.

Zilverprijs 2015

Als de economie aantrek in 2015 zal de zilverprijs na de grote klappen in 2013 en 2014 naar verwachting in 2015 verder gaan stijgen. Op 12 juni 2015 (halverwege het jaar) staat de zilverprijs op 16 dollar voor 1 troy ounce:

I. Zilverprijs overzicht 2015


Zilverprijs 2016 en 2017

De aandelenbeurs is onrustig in het begin van 2016 en dat biedt kansen voor de goudkoers en de zilverprijs:

II. Zilverprijs overzicht 2016


III. Zilverprijs overzicht 2017


Kansen genoeg dus.

Zilverprijs 2018

De vraag naar zilver is groot. De zilverprijs herstelde zich in 2017 en die verwachting staat ook voor 2018. De start in 2018 is goed (17 dollar):

Zilverprijs overzicht 2018


Zilverprijs 2019

2019 was een een turbulent jaar wordt en de vraag naar zilver groot. Zo was 2019 een mooi jaar voor de zilverprijs:

Zilverprijs overzicht 2019 actueel


Zilverprijs 2020-2021

De zilverprijs start 2020 op een niveau van 17,9 dollar en is in 2019 dus met 16% gestegen. Er lijkt nog veel meer in het vat voor 2020 te zitten als toppen worden doorbroken. Corona maakt mensen onzeker, er wordt veel geld in het financiële systeem gepompt, zaken die de vraag naar edelmetalen sterk kan aanwakkeren. In 2021 lijkt nog meer in het vat te zitten (ruim 25 euro in mei 2021)

Zilverprijs overzicht 2020 actueel


Hoe kunt u beleggen in fysiek zilver

Welk zilver koopt u? De zilvermarkt is een wat wispelturige markt die door speculatie en plotselinge dumps behoorlijk kan veranderen. U kunt fysiek zilver kopen in de vorm van kilo baren, zilveren munten, sieraden of repen samengesmolten zilver. Zilver baren zijn door de btw-heffing relatief duur als u er mee wilt handelen, want u betaalt de hoge btw van 19%. U kunt ook kiezen voor de beleggingsmunten van zilver, zoals de Amerikaanse Silver Eagle en de Canadese Maple Leaf. Deze zilveren munten zijn wereldwijd bekend en eenvoudig verhandelbaar. De zilveren munten die nog een wettig betaalmiddel zijn, zijn relatief eenvoudig te krijgen. Bovendien is zilver veel goedkoper dan goud en daardoor ook in moeilijke tijden veel eenvoudiger te koop of als ruilmiddel aan te bieden. Ook zijn er ook allerlei beleggingsproducten beschikbaar om in zilver te beleggen, maar er zijn nog meer mogelijkheden voor een belegging in grondstoffen.

Slot

Via allerlei constructies liggen er behoorlijke winstkansen op de zilvermarkt. Het is wel zaak dat u op het juiste moment instapt en op het juiste moment uitstapt. Zo profiteert u het meest van de ontwikkelingen van de koers van de zilverprijs. Voor 2019 wordt een verdere stijging van de zilverprijs verwacht. Markten zijn onzeker en de grondstoffen als zilver en goud zullen verder in prijs stijgen. Er is meer zilver op aarde dan goud, maar zilver is vaak veel moeilijker winbaar terwijl de vraag naar zilver alsmaar stijgt. Van de grote koersschommelingen kunt u op de beurs ook profiteren.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zilver inkoop & verkoop  de zilverprijsZilver inkoop & verkoop de zilverprijsGeld verdienen met zilver kan heel eenvoudig zijn. De zilver inkoop en zilver verkoop doet goede zaken. Het oude zilver…
Zilver, beleggen in zilver door de gebroeders HuntZilver, beleggen in zilver door de gebroeders HuntZilver en de zilverspeculatie door de gebroeders Hunt zijn legendarische grootheden. De bij leven schatrijke broers Hunt…
Zilver met welk zilvergehalte koopt u?Zilver met welk zilvergehalte koopt u?Fysiek zilver is een gewild edelmetaal en de zilverprijs is harder gestegen dan de goudprijs. Hoe herkent u wat voor zil…
Beleggen in goud, zilver en platina bij ABN AMROTijdens de kredietcrisis zijn de prijzen van edele metalen zoals goud, zilver en platina hard gestegen omdat veel belegg…

Beleggen in slimme gestructureerde beleggingsproductenBeleggen in slimme gestructureerde beleggingsproductenGestructureerde beleggingsproducten worden gebruikt om veel geld te verdienen op de beurs en zijn derivaten. Het zijn be…
Goud, welk goud koopt uGoud, welk goud koopt uGoud trekt vele kopers en verkopers. Goud houdt zijn waarde. Juwelen van goud zijn een zekere investering in onzekere ti…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 01-05-2021
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.