Goud, welk goud koopt u

Goud, welk goud koopt u Goud trekt vele kopers en verkopers. Goud houdt zijn waarde. Juwelen van goud zijn een zekere investering in onzekere tijden. Maar het ene goud is het andere niet. Wat vertelt het keurmerk van goud u over het gehalte aan goud. Goud is baar goud, plakjes, munten of sieraden, maar ook het beleggen in goudmijnen. Ook de zilvermijnen zijn populair. Beleggen in goud kan grote rendementen opleveren. Beleggen in goud op de effectenbeurs kan op vele manieren. Fysiek goud is niet per se nodig, beleggen kan ook met een turbo of sprinter.

Welk goud koopt u het beste?

Om de ballon maar meteen door te prikken: gouden juwelen hebben ook een grote emotionele waarde. We kennen het veel waarde toe, omdat we het vaak van een dierbare hebben gekregen, of het heel mooi vinden. Als het slechts om de intrinsieke waarde gaat, zult u zien dat u bij verkoop bij lange na niet krijgt wat u verwachtte. Hoe meer een sieraad bewerkt is hoe lager meestal in verhouding de intrinsieke waarde aan goud is. Een eenvoudige slavenarmband kan dan bij verkoop meer opleveren als het puur om het goud gaat dan een veel bewerkte ring. Als u een sieraad bij een goudboer verkoopt kijkt deze naar het gewicht en naar het goudgehalte. Bij het omsmelten gaat immers de bewerking volledig verloren.

Bron: OpenClipartVectors, PixabayBron: OpenClipartVectors, Pixabay

De gouden draad

Goud willen hebben en pronken met goud is een gouden draad door onze geschiedenis. Veelzeggend is het gouden dodenmasker van farao Toetanchamon uit de veertiende eeuw voor Christus. Of de goldrush uit de negentiende eeuw, waarbij vele avonturiers dachten een snelle winst te kunnen maken met goud. Als edelmetaal komt goud puur in de natuur voor. Zelfs in rivierstromen, maar vooral in goudmijnen. Naar verluidt zit ook nog veel goud verborgen onder de ijskappen van de Zuidpool.

Goud als medicijn

Goud wordt ook al vele jaren als medicijn gebruikt. Het werd vroeger door alchemisten gebruikt bij melancholie en hartaandoeningen. Het kreeg ook toepassingen in de homeopathie. De belangstelling voor de therapeutische werking van goud neemt toe. Het zogenaamde colloïdale goud is een begrip geworden. Colloïdaal goud is puur goud, zwevend in gedistilleerd water. Goud komt als sporenelement voor in de bouwstenen van het menselijke lichaam. Vooral in onze hersenen. Het is daarmee voor onze gezondheid een onmisbaar element. Goud wordt ook bijvoorbeeld bij reuma toegediend, maar blijft een dure toepassing.

Goudgehalte en goudprijs

Om gouden voorwerpen en sieraden in goudwaarde te kunnen uitdrukken, moet bekend zijn hoe groot het goudgehalte is. Zo is puur goud gelijk aan 24 karaat goud. Elke andere aanduiding geeft aan dat het om een gedeeltelijk gouden samenstelling gaat. Als we over de goudprijs per troy ounce praten, bedoelen 100 procent goud. Daarom is het goed om bij gouden sieraden de keurmerken van goud goed te kennen. Het goudgehalte wordt uitgedrukt in karaat:
 • 14 karaat wil zeggen 14 24 ste deel is goud, dat wil zeggen 58,5 procent. De rest een ander metaal.
 • 18 karaats, idem maar dan 18 24 ste deel, of wel 75 procent goud.
 • 20 karaat, idem maar dan 20 24 ste deel. Dit kenmerk hoort dus bij 83,3 procent goud.
 • 24 karaat is 99,9% puur goud.

Afgezien van eventuele kosten van bewerking is bij het omsmelten van goud een stuk van 18 karaat dus 75% van de waarde van een stuk van 24 karaat goud. Dus 1 gram goud van 18 karaat is drie kwart de waarde van 1 gram puur goud. Deze goudprijs kan nogal wisselen. De prijs van het goud fluctueert erg, een goede timing is dus belangrijk.

Keurmerken goud

Hoe meer aandeel goud er in zit, hoe geler en zachter het voorwerp, en hoe duurder. In Nederland wordt in juwelen vaak 14 karaat goud gebruikt. Let goed op de bijbehorende merktekens en goudstempels:
 • 22 karaat kent een keurmerk met het getal 916.
 • 20 karaat kent een keurmerk met het getal 833.
 • 18 karaat kent een keurmerk met het getal 750.
 • 14 karaat kent een keurmerk met het getal 585.

Rood goud bestaat ook

Als er meer koper aan goud wordt toegevoegd, wordt het goud roder van kleur. Rood goud bestaat in 9 karaat, 14 karaat, 18 karaat en 22 karaat.

Het merendeel van de sieraden in Nederland bevat 14 karaat goud. Bij beoordeling van de waarde van het goud wordt gekeken naar het karaat en de fijnheid van het goud.

Beleggen in goudmijnen en zilvermijnen

De meeste aandelen in goudmijnen en zilvermijnen staan genoteerd op:
 • De Toronto Stock Exchange.
 • De Australian Securities Exchange.
 • De NASDAQ, AMEX, OTC of PK.
 • De London Stock Exchange.
 • De Johannesburg Stock Exchange.

Via Binck, Lynx kunt u zo beleggen in Canada, de VS en het V.K.. In Australië via Interactive Brokers, Todays brokers, Lynx en een grote bank als ABN AMRO. Bij de goud en zilvermijnen moet u goed letten op het verschil tussen de majors en de juniors. De majors zijn de grote jongens met een beurswaarde van vele miljarden die zich al vaak hebben bewezen. De juniors daarentegen zijn veel kleiner en hebben veel meer moeite om zich te bewijzen.

Goud verkopen

In de advertenties ziet u regelmatig opkopers van goud. Ook op televisie en internet. Als u goud aanbiedt, kan dat op meerdere manieren:
 • Baar goud.
 • Gouden munten.
 • Tandtechnisch goud. Dit levert vaak niet zo veel op, maar toch.
 • Restgoud.
 • Gouden sieraden.

Niet elk goudstuk of sieraad heeft het zelfde goud gehalte. U krijgt alleen de prijs van puur goud als u puur goud aanbiedt. Hebt u iets van van 14 karaat dan is dat 585/1000e deel, ofwel bij 60 procent van de goudprijs voor puur goud.

Niet elke goud opkoper geeft even veel voor uw goud

Een goud opkoper koopt bij u goud en verkoopt dat weer aan een goud smelterij. Het zal duidelijk zijn dat de handelaar geld wil verdienen, waar overigens niets mis mee is, want dat wilt u ook. Het is dus de kunst om een opkoper te vinden die u de beste prijs geeft. De beste prijs kunt u achterhalen door bij een paar handelaren informatie in te winnen. Weeg ook zelf thuis uw goud en probeer in te schatten hoeveel u daar voor kunt krijgen. Vraag zo nodig ook een juwelier om voor u te bepalen om wat voor goud het gaat. De opkoper zal uw goud wegen en ook zelf bepalen hoeveel het waard is. Gaat u met de prijs akkoord dan is het verkocht. Meestal moet u zich dan nog legitimeren om te voorkomen dat het om gestolen waar gaat. Maar goed, dat is natuurlijk ook geen probleem.

Slot

De veelzijdigheid en fraaiheid van goud wordt veel geroemd. U kunt er ook veel geld mee verdienen, bijvoorbeeld door de handel in turbo, certificaten of andere derivaten die het goud als onderliggende waarde hebben.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
In goud handelen: CFD's kopen en verkopenIn goud handelen: CFD's kopen en verkopenIn goud handelen en geld verdienen met beleggen in CFD's? De handel in goud is vooral aantrekkelijk voor wie de goudprij…
Goud, koop goud: waarom eigenlijk?Goud, koop goud: waarom eigenlijk?Goud kopen en verkopen, in goud beleggen, het is niet moeilijk en kan in onzekere tijden zeer verstandig zijn. Het is vo…
Goud, de goudvoorraden en de goudprijsGoud, de goudvoorraden en de goudprijsDe goudprijs is afhankelijk van de goudvoorraad, speculatie en economische onzekerheid. Hoeveel goud is er eigenlijk nog…
Goud & wie in de wereld heeft het meeste goudGoud & wie in de wereld heeft het meeste goudGoud kan steeds meer waard worden door een toenemende vraag naar goud. Dat geldt voor uw gouden sieraad, maar ook voor d…

Zilver met welk zilvergehalte koopt u?Zilver met welk zilvergehalte koopt u?Fysiek zilver is een gewild edelmetaal en de zilverprijs is harder gestegen dan de goudprijs. Hoe herkent u wat voor zil…
Goud, beleggen in goud vandaagGoud, beleggen in goud vandaagBeleggen in goud is een spannende belegging. U kunt ook erg eenvoudig in goud beleggen. Wie in 1980 op de toppen van de…
Bronnen en referenties
Reactie

Peter Schalk, 10-04-2008
Weet iemand misschien of in het verleden Goud ook wel gemerkt werd met 14K. Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Peter,
Het is altijd oppassen met goudstempels, zeker nu het goud duur is. Het keurstempel voor 14 karaat is 585 in een eikenblad.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 13-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.