Ppi pensioen met meer risico

Ppi pensioen met meer risico Zelf pensioen opbouwen met beleggen? De ppi kent meer risico. Deze premie pensioen instelling zorgt voor uw pensioen. De ppi is niet een pensioenfonds, maar een beleggingsinstelling. De premie pensioen instelling is sterk in opmars is nu de bekende collectieve pensioenfondsen het slecht doen. Het opgebouwde pensioen is wellicht hoger, maar u loopt wel meer risico bij een ppi. De premie pensioen instelling maakt onderdeel uit van de discussie over een nieuw pensioen. Jongeren willen geen verplicht collectief pensioen maar een eigen pensioenrekening bij een ppi zoals Brand New Day.

Wat is een ppi pensioen?

De afkorting ppi staat voor premie pensioen instelling. De ppi is een mogelijkheid om een pensioen op te bouwen. De Nederlandse Bank verstrekt de vergunning voor een ppi. Enkele gelukkige bezitters van de vergunning zijn:
  • Aegon;
  • APG en ABN AMRO;
  • Nationale Nederlanden;
  • TKP pensioen;
  • Brand New Day met ASR;
  • Be Frank;
  • Robeco en i-PensionSolutions;
  • De Goudse (via Be Frank).

Wat doet een ppi?

Een ppi probeert met de ingelegde premies een zo hoog mogelijk rendement te maken. Anders dan de geëigende pensioenfondsen is een ppi vrijer in zijn handelen en zit niet opgescheept met dekkingsgraden. Professionele beleggers gaan voor u aan de slag als uw werkgever daarvoor heeft gekozen. Ook pensioenfondsen kunnen elk jaar per 1 januari een overstap maken naar een andere pensioenuitvoerder of een ppi. De ppi belegt voor u totdat u met pensioen gaat. Met het zo opgebouwde kapitaal kunt u bij een verzekeraar uw jaarlijkse pensioenuitkering kopen. Een partnerpensioen of arbeidsongeschiktheid moet u zelf regelen. Voor nabestaanden is dus niets geregeld als u dat zelf niet doet.

Geen gegarandeerd pensioen meer, maar op basis van resultaat met beleggen

Steeds meer komt er een vraag naar de mogelijkheid om zelf een pensioen te kunnen opbouwen en zelf te kunnen bepalen hoeveel pensioen er wordt gespaard. Is de ppi dan de oplossing? Nu weten we inmiddels allemaal dat het pensioen bij een pensioenfonds geen gegarandeerd bedrag is. Dat is ook bij een ppi het geval. De beleggingsinstelling mag u als deelnemer geen garanties bieden.

Voordeel ppi boven pensioenfonds

Het grote voordeel van een ppi is vooral dat die goedkoper kan werken doordat er minder regels zijn en minder kosten hoeven te worden gemaakt. Zo kan uw pensioen straks een stuk hoger zijn, omdat er minder aan de strijkstok blijft hangen. Daar staat tegenover dat er geen garanties zijn zoals bij een nominaal pensioen het geval kan zijn. Overigens zijn de zekerheden van de collectieve pensioenen ook onzeker en lang niet meer goudgerand gegarandeerd. Pensioenfondsen kunnen ook in het huidige stelsel jaarlijks korten en uw pensioen niet indexeren en met het pensioenakkoord zijn er vele aanpassingen die zullen worden doorgevoerd.

Nadelen ppi

De werkgever is niet verplicht om bij te springen als een ppi slechte resultaten boekt. Het risico ligt volledig bij de werknemer. Bovendien worden nabestaanden niet meegenomen in de regeling ppi. Tot slot komen alle risico's voor eigen rekening en kunnen niet met anderen en andere generaties worden gedeeld.

Slot

De traditionele pensioenfondsen en hun dekkingsgraden staan onder vuur. De ppi is van start en nu TKP meedoet (één van de grootste pensioenuitvoeringsorganisaties van Nederland voor ruim 3,7 miljoen Nederlanders) kan het snel gaan in deze branche. Pensioen opbouwen kan op meerdere manieren, collectief, via een ppi, via lijfrente, zelf een pensioen opbouwen. Al deze vormen kunnen voordelen en nadelen hebben. De ppi is een nieuwe loot aan de boom die veel kansen biedt. Bekijk dus of dit ook wat voor u is.

Lees verder

© 2012 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe bouw je pensioen op en hoe hoog is dat?Veel mensen hebben wel een pensioen, maar hebben geen idee hoeveel ze krijgen als ze daadwerkelijk kunnen stoppen met we…
Vrijwillig extra pensioen opbouwen als aanvulling op uw AOWVrijwillig extra pensioen opbouwen als aanvulling op uw AOWAls u eerder wilt stoppen met werken, dan is in de meeste gevallen het opbouwen van een extra pensioen nodig. Zorg zelf…
Het opvullen van je pensioengat?Het opvullen van je pensioengat?Het kiezen van een pensioen is een van de belangrijkste beslissingen die bepalend kunnen zijn voor de rest van je leven.…
Pensioenopbouw bij uitkering WW, WIA, WAZ, Ziektewet, WajongBouw je pensioen op als je een uitkering van het UWV ontvangt? In dit artikel vindt u het antwoord op deze vraag.

Op geld uitgeven bezuinigen, niemand ontkomt eraanOp geld uitgeven bezuinigen, niemand ontkomt eraanDe bedrijfseconomische ontwikkelingen zouden in de plaats moeten komen van de inflatie en koopkracht. De overheid beraad…
Keurmerk goud en keurmerk zilverKeurmerk goud en keurmerk zilverWat is echt zilver of echt goud en waaraan ziet u dat? Het keurmerk voor goud of zilver geeft aan wat het gehalte aan go…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.