Vrijwillig extra pensioen opbouwen als aanvulling op uw AOW

Vrijwillig extra pensioen opbouwen als aanvulling op uw AOW Als u eerder wilt stoppen met werken, dan is in de meeste gevallen het opbouwen van een extra pensioen nodig. Zorg zelf voor een goed aanvullend pensioen, voorkom een pensioentekort en voorkom dat alles naar de Belastingdienst gaat (box 3). Zeker als u een pensioentekort of pensioengat hebt, is een goede aanvulling op het pensioen belangrijk, want alleen AOW betekent vaak een forse teruggang in inkomen. Zelf sparen of beleggen voor een pensioen is helemaal belangrijk als u niet voor een werkgever werkt en dus volledig op uzelf bent aangewezen. Dit kan fiscaal vriendelijk met een lijfrenteverzekering bij een verzekeringsmaatschappij (belastingvoordeel), maar ook met pensioensparen bij een bank. De pensioenleeftijd is verschoven, basisregelingen versoberd en de AOW-partnertoeslag afgeschaft. De pensioenpot waarop u vertrouwde loopt ook nog eens leeg door de lage rente. Hoe gaat u een extra pensioen opbouwen in 2022?

Alleen een AOW is niet genoeg


Geen werkgever, geen pensioen

Werkt u niet in loondienst, dan zult u later alleen maar AOW ontvangen en dat bedrag zal voor vele mensen onvoldoende zijn om leuk van te leven. Daarom, en ook als u een pensioentekort of pensioengat hebt, is het zeer verstandig om zelf het heft in hand te nemen: ga sparen en beleggen voor uw (extra) pensioen. Vaak kan dit fiscaal voordelig, laat die mogelijkheden dus niet liggen. Hoe eerder u begint met sparen en beleggen voor uw pensioen, hoe meer pensioen u zult opbouwen bij een relatief kleine maandelijkse inleg. Wie laat begint met het zelf opbouwen van een pensioen moet veel meer pensioenpremies betalen (afdracht aan pensioensparen).

Fiscaal slim een extra pensioen opbouwen, profiteer van het belastingvoordeel

In de meeste gevallen is rondkomen van alleen een AOW niet eenvoudig. Er zijn vele redenen om ook een extra pensioen op te bouwen in eigen beheer:
  • U hebt te weinig AOW opgebouwd.
  • Uw partner is jonger dan 66 jaar en zeven maanden (2022) en u komt gezamenlijk geld tekort door verlaging of afschaffing van de partnertoeslag AOW.
  • U hebt te weinig pensioen opgebouwd.
  • U werkt niet in loondienst.
  • U bent werkloos.
  • U wilt eerder kunnen stoppen met werken.
  • U heeft geen vertrouwen in de potten bij de pensioenfondsen.
  • Ook u gaat, als het aan de regering ligt, gedwongen later met pensioen.

U hebt te weinig pensioen en vertrouwt de pensioenfondsen niet

Vaak is het een mengeling van factoren waardoor u straks te weinig pensioen hebt. Het kan zijn ontstaan door het overstappen naar een andere werkgever, een pensioengat, een echtscheiding of eerder stoppen met werken. Daar komt bovenop dat het vertrouwen in de pensioenfondsen niet is toegenomen en dat de pensioenleeftijd steeds verder wordt verschoven. Allemaal zaken die nadelig zijn voor wie straks een mooi pensioen wil hebben en wil genieten van de oude dag. Hebt u bovendien een aantal jaren in het buitenland gewerkt, dan is ook de AOW lager dan dat die zou kunnen zijn. Elk jaar in het buitenland kost u twee procent AOW.

Vrijwillig een extra pensioen opbouwen als pensioenaanvulling

Dus zit er niets anders op om, als het even kan, een aanvullend pensioen op te bouwen. Of beter gezegd, een uitkering die aanvullend is op uw pensioen. De meest gebruikelijke manieren hiervoor zijn:
  • Een lijfrenteverzekering afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij;
  • Banksparen voor uw pensioen bij een bank, ook wel pensioen sparen genoemd;
  • Langer doorwerken;
  • De overwaarde van uw woning benutten als dat er is bijvoorbeeld via een opeethypotheek.
  • Bijstorten in het pensioenfonds.
  • Zelf sparen en beleggen.

Lijfrenteverzekering afsluiten en banksparen

Een lijfrenteverzekering afsluiten, een koopsompolis afsluiten of pensioen sparen kan fiscaal vriendelijk, als u een aantoonbaar pensioengat en pensioentekort hebt. Elk jaar kunt u aan de hand van de opgave van het pensioenfonds zien hoeveel pensioen u hebt opgebouwd en dat vergelijken met wat het had kunnen zijn. U kunt in het afgelopen jaar een pensioentekort hebben opgebouwd, maar ook in eerdere jaren. Beide bestanddelen, de jaarruimte en de reserveringsruimte, mag u bij de berekening meenemen. De lijfrentepolis sluit u af bij een verzekeringsmaatschappij en banksparen doet u op een geblokkeerde spaarrekening of beleggingsrekening bij een bank.

Langer doorwerken als mogelijkheid

Langer doorwerken is altijd een optie, maar sommigen doen dat graag en anderen zijn er niet meer toe in staat.

Bijstorten in pensioenfonds en inkopen van pensioenjaren

Soms bestaat de mogelijkheid om pensioenjaren erbij te kopen door geld bij te storten in het pensioenfonds.

Zelf sparen en beleggen

Helaas levert sparen in 2022 weinig rendement op en zal de rente in 2023 naar verwachting ook niet erg hoog zijn. Op de effectenbeurs kunt u beleggen, maar dan loopt u ook risico om kapitaal te verliezen. Zelf sparen en beleggen is ook niet zonder risico. Maar ja, niet sparen en niet beleggen is ook geen doen. U betaalt dan alleen maar belasting over uw opgebouwde spaargeld. Pensioensparen kan fiscaal wel aantrekkelijk gebeuren. De pensioenpremies kunnen aftrekbaar zijn en het vermogen wordt niet in box 3 belast.

Dus zelf een aanvullend pensioen opbouwen in 2022

Vele bedrijven kunnen u adviseren over hoe u het beste een aanvullend pensioen kunt opbouwen. Banken, verzekeraars en een bedrijf als Brand New Day. Brand New Day propageert pensioen sparen en beweert zeer goedkoop te zijn. Vraag dus bij voldoende instanties een offerte aan. Ook het internet helpt u snel verder.

Lees verder

© 2011 - 2024 Info4mij, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf sparen voor pensioenZelf sparen voor pensioenWie voor een werkgever werkt heeft vaak een goede pensioenregeling. Maar soms is dit niet het geval. De werkgever heeft…
Wat is lijfrenteverzekering?Wat is lijfrenteverzekering?Wat is een lijfrenteverzekering? Met een lijfrenteverzekering kunt u aanvullend pensioen opbouwen. De premie of de uitke…
Lijfrente sparen of lijfrentepolis in 2020 en 2021?Lijfrente sparen of lijfrentepolis in 2020 en 2021?Lijfrente uit lijfrente sparen bij een bank (banksparen) of uit een lijfrentepolis en lijfrenteverzekering bij een verze…
Mogelijkheden met een premievrije lijfrenteverzekeringMogelijkheden met een premievrije lijfrenteverzekeringIn combinatie met de spaarloonregeling zijn in het verleden veel lijfrenteverzekeringen afgesloten. De spaarloonregeling…

Partnertoeslag AOW omlaagPartnertoeslag AOW omlaagDe partnertoeslag verdwijnt voor nieuwe aanvragen. De partnertoeslag AOW wordt ook wel gehuwdentoeslag genoemd. De AOW-t…
Echtgenoot onterven kan met testamentEchtgenoot onterven kan met testamentMet een testament kunt u iedereen onterven. Ook uw echtgenoot en een kind kunt u in 2022 onterven. U kunt met de juiste…
Reactie

Lewicz, 08-06-2014
Ben naar Polen geemigreerd, en zal 16 jaar niet in Nederland woonachtig zijn totdat ik pensioenuitkering ontvang.

Is het nuttig om een verzekering af te sluiten in NL om mij te waarborgen dat ik dat "pensioen" gat kan opvullen?

Graag uw advies, m.vr.gr. Reactie infoteur, 11-02-2020
Beste Lewicz,
Als u naar Polen bent geëmigreerd, is het wellicht beter om in Polen een aanvullend pensioen op te bouwen. Handig voor straks zou zijn als het een internationaal bedrijf is dat ook in Nederland werkzaam is (ING Bank, ABN AMRO en dergelijke).

Info4mij (91 artikelen)
Laatste update: 15-06-2022
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.