Wat is lijfrenteverzekering?

Wat is lijfrenteverzekering? Wat is een lijfrenteverzekering? Met een lijfrenteverzekering kunt u aanvullend pensioen opbouwen. De premie of de uitkering is belastbaar, mits er sprake is van een pensioengat. De verzekeringnemer heeft de keuze uit koopsom of periodieke premiebetaling voor de lijfrenteverzekering. Het voortijd afkopen van de lijfrenteverzekering is mogelijk, maar niet zonder gevolgen. Als lijfrente vrijkomt, kan de verzekerde de lijfrente voortzetten, uitstellen of laten uitkeren.

Wat is een lijfrenteverzekering

De lijfrenteverzekering is een levensverekering die u kunt afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij als aanvulling op uw pensioen. Met de lijfrenteverzekering bouwt u kapitaal op, waarmee u uw inkomen kunt aanvullen als u met pensioen gaat. Deze periodieke aanvullingen moeten bij het belastbaar inkomen worden opgeteld.

Lijfrente fiscaal aftrekbaar

Het afsluiten van een lijfrenteverzekering brengt fiscale voordelen met zich mee. Als er sprake is van een pensioengat, dan is de premie of koopsom van de lijfrenteverzekering fiscaal aftrekbaar. Dit moet wel aantoonbaar zijn.

Koopsom of periodieke premiebetaling

Als u een lijfrenteverzekering afsluit, dan kunt u kiezen tussen periodieke premiebetaling en een koopsom. Met een koopsom bepaalt u jaarlijks of u wilt sparen en voor welk bedrag. Als u een lijfrenteverzekering met periodieke premiebetaling afsluit, dan betaalt u periodiek (bijvoorbeeld maandelijks) een bepaalde premie.

Uitkering lijfrente

De uitkering van de lijfrente vindt plaats tijdens een vooraf overeengekomen tijdsbestek of levenslang, maar eindigt in ieder geval bij het overlijden van de verzekerde. Meestal is de hoogte van de uitkering gelijk, maar het is ook mogelijk om de premies te laten beleggen, waardoor de uitkering gekoppeld is aan beleggingsresultaten. De uitkering vindt meestal achteraf plaats, per maand, kwartaal, half jaar of jaar.

Lijfrente: overlijden verzekerde

Als de verzekerde overlijdt tijdens de opbouwfase van de lijfrenteverzekering, dan is het afhankelijk van de voorwaarden of het opgebouwde kapitaal aan de verzekeraar toevalt.

Lijfrente komt vrij

Als u de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt op het moment dat de lijfrente vrijkomt, dan mag u het geld opnemen en besteden. Als u in het verleden de premies voor lijfrente hebt afgetrokken van de inkomstenbelasting, dan wordt de uitkering wel belast.

Direct ingaande lijfrente

Als de lijfrente vrijkomt, dan kunt u ervoor kiezen om de vrijgekomen lijfrente in te zetten in een direct ingaande lijfrente. Als de lijfrente direct ingaat, dan wordt er maandelijks uitbetaald aan de begunstigde. U kunt er echter ook voor kiezen om de opgebouwde lijfrente te storten op een geblokkeerde bankrekening, waardoor uw kapitaal kan doorgroeien. U kunt de uitkering van de lijfrenteverzekering ook uitstellen door een koopsomverzekering af te sluiten, waarmee u extra pensioen opbouwt.

Lijfrente afkopen

Het voortijdig afbreken van del ijfrenteverzekering wordt “afkopen” genoemd. Dit is meestal een dure aangelegenheid en niet zonder gevolgen. De verzekeraar is verplicht om 52% belasting in te houden. Daarnaast moet er een revisierente (boete) worden betaald van 20% over de waarde of over de som van de betaalde premies, als dit bedrag hoger is dan de waarde. De netto lijfrente-uitkering is als gevolg van de belastinginhouding en boete slechts 28% van de waarde. Deze regelgeving is echter versoepeld.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lijfrente BegrippenLijfrente BegrippenIn dit artikel worden de belangrijkste begrippen besproken met betrekking tot lijfrente, op alfabetische volgorde. Afkoo…
Levensverzekering: renteverzekering: lijfrente en erfrenteLevensverzekering: renteverzekering: lijfrente en erfrenteEr zijn verschillende soorten levensverzekeringen. In dit artikel gaat het om de renteverzekering. Er zijn twee soorten:…
Afkoop lijfrente 2020: de minimumwaarderingsregel afgeschaftAfkoop lijfrente 2020: de minimumwaarderingsregel afgeschaftIn veel gevallen is de afkoop van lijfrente een dure zaak, maar toch is de afkoop van een lijfrentepolis iets voordelige…
Lijfrente berekening doet u onlineLijfrente berekening doet u onlineU kunt zelf online uw lijfrente berekenen. Stel uw lijfrente komt binnenkort vrij, dan wilt u ook weten hoeveel geld u n…

Inboedel en huis bij dezelfde verzekeraar verzekerenHet is verstandig om het huis en de inboedel bij dezelfde verzekeraar te verzekeren. Dit geeft namelijk overzicht en voo…
Valt contant geld onder de dekking bij een inbraak?Valt contant geld onder de dekking bij een inbraak?Gestolen goederen en geld uit uw huis vallen onder de dekking van de inboedelverzekering. Contant geld is ook verzekerd,…
Bronnen en referenties
  • Mstermoney
  • Aegon
  • Praktische informatie over sociale zekerheid
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 28-07-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.