Echtgenoot onterven kan met testament
Met een testament kunt u iedereen onterven. Ook uw echtgenoot en een kind kunt u in 2019 onterven. U kunt geen erfenis nalaten door de onterving van uw echtgenoot of echtgenote in uw testament op te nemen. Dit testament laat u opstellen bij de notaris. Zo maakt u duidelijk wie wel en wie niet uw nalatenschap erven. Ook het onterven van uw kinderen kan met een testament. De echtgenoot of partner houden bepaalde wettelijke rechten en kinderen kunnen dan aanspraak maken op de legitieme portie.
Onterving van echtgenoot of echtgenote, kan dat wel?
Een testament opstellen om uw nalatenschap te regelen
Wees niet bang om een testament op te stellen. Voor een paar honderd euro kunt u namelijk bij de notaris uw nalatenschap en erfenis regelen en een testament laten opmaken. U hoeft ook niet terughoudend te zijn want het is uw erfenis waar we over spreken en u bepaalt dus wat daarmee volgens u moet gebeuren. Regel dus vooraf met een testament naar wie uw nalatenschap gaat. De notaris is niet alleen uw klankbord, hij of zij geeft u advies en verzorgt het opstellen en de registratie van het testament in het testamentenregister.
Bevoorrechte positie echtgenoot en kinderen bij verdeling van de erfenis: wettelijke rechten
De echtgenoot, echtgenote of partner hebben in het erfrecht een bijzondere positie, zowel financieel als qua rechten:
- Zij kunnen bij uw overlijden het vruchtgebruik van het huis en de inboedel opeisen, anderen kunnen dat niet.
- Ze hebben een grote vrijstelling van erfbelasting. Tot een bedrag van € 650.913 in 2019. Ter vergelijking: een broer of zus heeft maar een vrijstelling van ruim tweeduizend euro.
- Zonder testament krijgen de kinderen weliswaar een vordering op de langstlevende ouder, maar die is niet direct opeisbaar om zo de langstlevende te beschermen. Afgezien van de erfbelasting over dit erfdeel heeft de langstlevende ouder hier dus weinig last van.
- Ook de kinderen hebben een bevoorrechte positie bij erfenis en nalatenschap. Zo kan een kind wel worden onterfd maar houdt ook dan recht op een legitieme portie.
Onterven van de echtgenoot kan wel degelijk
Geen enkele erflater kiest zonder reden voor het onterven van een erfgenaam, maar soms onterven toch de beste oplossing. U
kunt zich bijvoorbeeld uitermate slecht behandeld voelen of van mening zijn dat betrokkene niet goed met uw vermogen zal
omgaan. Dat kunt u zelfs vinden van uw echtgenoot en kinderen. Beiden houden ze, zoals aangeven, bepaalde rechten, maar
voor het overige kunt u per testament anders bepalen.
De considerans geeft uitleg
Niemand vindt een onterving prettig en als slechts één kind wordt onterfd is dat vaak reden voor een langlopende ruzie. Wat u kunt doen is gebruik maken van de considerans. Daarin motiveert u uw keuzes in het testament. U kunt daarin aangeven dat iemand iets extra krijgt, omdat hij of zij zo goed voor u heeft gezorgd. Of juist het omgekeerde, dat iemand niets of minder krijgt, omdat hij u nooit heeft bezocht en zich nooit om u heeft bekommerd. Ik zou zeggen, zoek een goede notaris en regel uw nalatenschap zelf nu dat nog kan. Dan weet u zeker dat de verdeling van de nalatenschap plaats vindt zoals u dat voor ogen had. U kunt ook een executeur testamentair aanwijzen die voor u de uitvoering verzorgt. Vooraf duidelijkheid hierover, voorkomt onduidelijkheid en ruzie achteraf.
Een kind onterven, hoe doe ik dat en wat zijn de regels in 2019?
Kinderen onterven doet u ook met een testament. Een kind of kinderen die zijn onterfd kunnen altijd een beroep doen op hun legitieme portie. Let op de details bij het onterven. Een
kind onterven zonder testament of notaris, kan dat ook?. Ja dat kan, als u het goed aanpakt.
Lees verder
Reactie
Jan Verkerk, 15-10-2017 14:32 #1
Vraag ik ben de enige erfgenaam en testementair van mijn buurvrouw. Zij heeft geen familie meer. Er is een testament gemaakt bij de notaris.
De vraag is nu, stel dat ik eerder overlijd en er wordt niks veranderd aan het nu bestaande testament waarin staat dat ik haar enige erfgenaam ben komen mijn kinderen dan daar voor in aanmerking of mijn vrouw (wij leven gescheiden van elkaar maar zijn nog wel officieel getrouwd met elkaar ook geen tafel en bed scheiding).
Reactie infoteur, 05-05-2018
Beste Jan Verkerk,
Als u erfgenaam bent bent en eerder komt te overlijden, dan zijn uw kinderen uw plaatsvervullers voor de erfenis van de buurvrouw. Tenminste, als de buurvrouw niet bepaalt dat bij uw vooroverlijden de erfenis naar een ander moet gaan.