Schuldenvrij raken: stappenplan
Het eerste wat je moet doen wanneer je merkt dat je niet meer genoeg geld hebt, is orde brengen in je schulden! Pas als je overzicht hebt van je schuldenpositie kan je de volgende stap zetten: bepalen wat je nodig hebt om van te leven. Want schuldenvrij raken we heus niet met een lege maag, zonder baan of met een slecht humeur.
Schuldenvrij begint met schulden op orde brengen
- Hebben de schuldeisers veel met je gecorrespondeerd, leg dan voor elk van hen een aparte klapper aan;
- Heb je daarentegen nog een redelijk overzicht van je schulden, dan kan je volstaan met één ordner;
- In dat geval kan je de diverse schulden opdelen via aparte tabbladen;
- Elk document (rekeningen, herinneringen, aanmaningen enzovoort) berg je vervolgens op datum op;
- De meest recente stukken moeten altijd bovenop liggen, zodat ze altijd grijpklaar liggen voor eventuele vragen;
- Ook gevoerde correspondentie met je schuldeisers moet je op die wijze archiveren. Daarmee zijn brieven en e-mails bedoeld die je hebt verstuurd naar de schuldeisers.
Tip: Als je toch bezig bent met het ordenen van je bescheiden, controleer dan tegelijk welke claims of vorderingen terecht zijn en welke niet!
Tweede fase stappenplan: administratie op orde houden
De moeilijkste stap heb je nu gehad. Je hebt orde gebracht in je schuldenadministratie. En die administratie op orde hoúden, is nu eigenlijk een makkie. Elke keer als er nieuwe post van een schuldeiser binnenkomt, archiveer je die op dezelfde wijze. Ook jouw antwoord of reactie berg je gelijk daarbij op.
Tip: Om overzicht op je betalingen te houden, maak je één A4-tje voor elke schuldeiser. Daarop noteer je bij elk betaald bedrag
- datum;
- bedrag;
- openstaand bedrag.
Wie veel schuldeisers heeft, kan ook een extra schrift of map aanleggen waarin hij de betalingen bijhoudt.
Wat is nodig om te leven
Tot het ordenen van je boekhouding behoort ook: weten wat je aan geld nodig hebt, puur om van te leven. Wil je serieus schulden afbouwen, dan moet je op de eerste plaats alle luxe vergeten. Maar belangrijk is wél dat je een menswaardig bestaan kunt blijven leiden; Daar heeft iedereen recht op. En ook het kunnen blijven uitoefenen van je werk heeft voorrang op elke vorm van schuldvermindering.
Uitgaven die voorrang hebben op afbetalen van schulden
Laten we beginnen met het opstellen van een overzicht met uitgavenposten die elk voor zich voorrang moeten hebben op
schuldvermindering:
- huur
- energiekosten
- levensmiddelen
- de auto, indien nodig voor het werk
- kleding
- onderwijsuitgaven
- schoolbenodigdheden
Besparingen op de kosten van levensonderhoud
Wie eenmaal zicht heeft op zijn kosten van levensonderhoud, kan ook mogelijkheden voor besparingen ontdekken. Het beste is om een simpel kasboek bij te houden, dat verschaft altijd een goed overzicht. Maar alleen dán, als daar álles in staat
wat je aan geld uitgeeft. Je zult versteld staan waaraan je je geld eigenlijk beter niet zou moeten uitgeven. Budgetadviseurs zijn van mening dat juist bij de kosten van levensonderhoud de meeste besparingsmogelijkheden bestaan.
Voordat je überhaupt schulden kan aflossen, is het belangrijk dat je zorgt een redelijk bestaan te kunnen leiden. Want eerst zullen toch zaken als de huur, de energienota en voeding betaald moeten zijn.
Hieronder zal worden bekeken op welke zaken in de huishouding eventueel besparingen mogelijk zijn. Want niet zelden is daarbij sprake van onverwachte gaten in de begroting waarin het geld zomaar verdwijnt.
Schuldenvrij raken: gaten in begroting lokaliseren
Natuurlijk is het niet doenlijk om in dit kort bestek een volledige lijst van alle denkbare “lekken” in een huishoudbudget op te sommen. Daarvoor is immers elk huishouden te verschillend. Onderstaande opsomming wil wél een aansporing zijn om zelf gaten in je
budget te ontdekken. Want wie wil besparen en schulden wil aflossen , zal zélf moeten nadenken.
- gewoontes kritisch bekijken: Vaak zijn het onze schulden wil aflossen gewoontes die ons geld kosten. Dat begint met vergeten om het licht uit te doen en stopt bij het open laten van een raam. Denk na over je gewoontes: ga voor jezelf na wát je doet en hoé je het doet. Je zult zien dat er altijd ruimte is voor verbetering.
- energie besparen: Let op apparaten die onnodig stroom verbruiken. Zet in kamers waar je zelden zit de verwarming lager of helemaal uit indien mogelijk. Vermijd onnodig stroom- en energieverbruik door slecht luchten en verwarmen van ruimtes. Douchen in plaats van een bad nemen kan bijvoorbeeld een hoop geld besparen.
- reiskosten: Gebruik de auto alleen wanneer dat echt nodig is. Een kleine boodschap om de hoek kan bijvoorbeeld vaak te voet gedaan worden. Dat is bovendien gezonder en beter voor het milieu. Ook openbaar vervoer kan goedkoper zijn. En als je werk niet te ver weg is, kan je net zo goed de fiets gebruiken.
- abonnementen: Iedereen die schulden heeft, moet ervoor zorgen dat hij krantenabonnementen en vergelijkbare terugkerende kosten kwijt raakt. Niet zelden schaffen we producten aan die we niet nodig hebben. Denk goed na of je dingen wel echt nodig hebt.
- winkelen: Juist hier bestaan er vaak grote mogelijkheden voor besparing. Houd een huishoudboek bij waarin alles vermeld staat, wat je aankoopt. Je zult ongetwijfeld dingen ontdekken die je echt niet nodig hebt.
Wat altijd betaald moet worden
Er zijn zaken die altijd voorrang moeten hebben als het gaat om de vereffening van schulden. Er zijn weliswaar
incassobureaus die daar anders over denken, maar dat zijn de zwarte schapen in de branche. Laat je daardoor niet van de wijs brengen. Wat hieronder staat, moet altijd prioriteit hebben. Dat is althans mijn mening.
- voeding: Vóór alles gaan levensmiddelen. Alles wat we nodig hebben om te kunnen leven, gaat voor. Want alleen wie een helder hoofd heeft en fit is, kan schulden afbouwen. Niets is belangrijker dan voeding en drank, alcohol en snacks daarvan uitgezonderd uiteraard!
- stroom en energie: heel belangrijk, want om schoon te blijven, geen koude woning te hebben en je werk te kunnen doen, moeten deze kosten altijd betaald worden.
- huur: niemand wil graag op straat belanden. Daarom de huur altijd betalen, want wie eenmaal zijn onderkomen kwijtraakt, die heeft het nóg moeilijker.
- arbeidsuitgaven: alles wat nodig is om je baan te behouden of een nieuwe baan vinden, gaat voor. Oké, soms kan men geld verdienen zonder te werken, maar doorgaans kunnen normale stervelingen als jij en ik alleen "aan de bal blijven" met een baan en vast inkomen.
- opvoeding van de kinderen: hier is geen discussie mogelijk. Alles wat kinderen nodig hebben voor school, om van te leven, enz., moet worden betaald.