Vakantiegeld uitbetalen, hoeveel krijg ik?

Vakantiegeld uitbetalen, hoeveel krijg ik? Hoeveel vakantiegeld je krijgt hangt af van je brutoloon. Het vakantiegeld bedraagt 8% van het brutoloon. Daarna moet je er nog belasting aftrekken. Hoeveel belasting er af gaat is afhankelijk van de hoogte van het bedrag aan vakantiegeld. Zie hiervoor de tabel in dit artikel. Je kunt je vakantiegeld eenvoudig zelf berekenen.

Wat is vakantiegeld?

Iedere werknemer met een arbeidsovereenkomst in Nederland bouwt vakantiegeld op. Om dit in goede banen te leiden is hiervoor een wet opgesteld. Deze wet heet ‘Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag’, afgekort WMM. Volgens deze wet heeft iedere werknemer recht op een uitkering van het vakantiegeld van 8% van het brutoloon. De opbouw van het bedrag gebeurt tussen 1 juni jaar x en 1 juni jaar x+1, bijvoorbeeld tussen 1 juni 2010 en 1 juni 2011. Alle onderdelen van het brutoloon tellen mee in de opbouw van het vakantiegeld.

Vakantiegeld en belasting

Vakantiegeld wordt gezien als loon. Over het vakantiegeld moet de werkgever dus loonbelasting betalen. En daarmee is het ook klaar voor wat betreft belasting betalen over vakantiegeld. Er hoeft niet nog extra belasting te worden betaald over vakantiegeld.

Ergens tijdelijk gewerkt?

Als je ergens tijdelijk hebt gewerkt via bijvoorbeeld een uitzendbureau dan heb je ook recht op vakantiegeld. Let dus goed op wanneer je veel verschillende werkgevers hebt gehad in een korte tijd. Meestal wordt bij het beëindigen van het tijdelijke contact alles uitbetaald. Je krijgt dan in één keer de openstaande verlofdagen plus het opgebouwde vakantiegeld. Dit is voor de werkgever veel gemakkelijk in de administratie te verwerken.

Wanneer krijg ik mijn geld?

Het vakantiegeld wordt in de maanden mei en juni uitbetaald. Afhankelijk van de keuze die de werkgever maakt krijg je het dus in de ene of de andere maand. Vakantiegeld wordt gelijktijdig met de salarisbetaling uitbetaald. Als je werkgever te laat is met het uitbetalen van het vakantiegeld dan bestaan er regels op basis waarvan je een verhoging kunt eisen. Die verhoging kan maximaal 50% zijn.

Ik krijg niet de volledige 8%

Werknemers die minimaal drie keer het minimumloon ontvangen kunnen een afwijkende vakantiegeld uitbetaling hebben. Dit moet dan wel zijn overeengekomen tussen werkgever en werknemer. Deze uitzonderingsregel bepaalt dan dat een werknemer maximaal 8% van drie keer het minimumloon kan krijgen.

Vakantie geld berekenen, hoeveel krijg ik?

Je kunt zelf het vakantiegeld berekenen. Als je het brutoloon weet over een heel jaar dan kun je daar 8% van nemen. Je hebt dan het bruto vakantiegeld. Van dit bedrag moet nog belasting af worden gehaald. In de onderstaande tabel kun je zien hoeveel belasting je moet betalen over het vakantiegeld. De tarieven gelden voor personen tot 65 jaar.

Belastingtarieven vakantiegeld
BedragTarief
t/m € 18.21833,45%
€ 18.219 t/m € 32.73841,95%
€ 32.739 t/m € 54.36742%
€ 54.368 en hoger52%

Wat kun je het beste met vakantiegeld doen?

Er zijn vele mogelijkheden om je vakantiegeld te besteden. Als je het geld niet echt nodig hebt kun je natuurlijk kiezen voor een spaarrekening met een aantrekkelijke rente. Je kunt het geld ook gebruiken om je tuin op te knappen, of om van op vakantie te gaan. Veel mensen gebruiken het vakantiegeld echter ook om schulden mee af te lossen. Je hebt dan op een andere manier profijt van dit extraatje. Nadeel is wel dat je het gelijk kwijt bent en er dus niet heel erg lang van kunt genieten.
© 2011 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantiegeld; wat is dit en wanneer krijg je het?Vakantiegeld; wat is dit en wanneer krijg je het?In de vijfde à zesde is het weer zover, dan wordt samen met je salaris ook weer je vakantiegeld gestort. Velen kijken hi…
Vakantiegeld is een deel van het loonWerknemers hebben een wettelijk recht op vakantiegeld. U hebt recht op minimaal 8 procent van het loon. Meer mag, minder…
Banken en belasting willen uw vakantiegeld 2021 en 2022Banken en belasting willen uw vakantiegeld 2021 en 2022In de maand mei krijgt u in 2022 en 2023 uw vakantiegeld, vakantie uitkering en vakantietoeslag extra uitbetaald. Hoevee…
De vakantiedagen en het vakantiegeldDe vakantiedagen en het vakantiegeldDe meeste werknemers hebben in 2016 recht op het wettelijk aantal opgebouwde vakantiedagen per jaar. Bij het opnemen van…

Wanneer is een spel een kansspel?Wanneer is een spel een kansspel?Een kansspel is een spel waarbij geluk een grote rol speelt. In het geval het gaat om vaardigheden en niet om geluk, val…
Bronnen en referenties
  • www.belastingdienst.nl
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 16-05-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.