Hulp bij schulden

Hulp bij schulden Niemand maakt graag schulden. De meeste schulden ontstaan uit noodsituaties. Werkloosheid en ziekte kunnen tot grote betalingsproblemen leiden. Maar wat doen als er eenmaal schulden zijn? En wat heeft de meeste kans van slagen om een vermindering van schuld of kwijtschelding te krijgen?

Tips en trucs bij betalingsproblemen

Hoe kan men zich het best opstellen in een schuldensituatie? Bestaan er tips of aanbevelingen om betalingsproblemen onder controle te krijgen? En wat is bij schuldeisers het meest effectief om vermindering van schuld te bepleiten? Het werkt natuurlijk niet altijd, maar het is in ieder geval het proberen waard. Schulden kwijtraken is niet onmogelijk en moet men niet als een onoverkomelijk obstakel zien!

Wat doen bij schulden?

Help, ik heb schulden, wat moet ik doen? Die vraag horen we steeds vaker.

Wel, op de eerste plaats is het geen schande om tegenwoordig schulden te hebben, daarvoor is het leven in tijden van crisis te complex. Ontslag, ziekte en echtscheiding kunnen de aanleiding zijn voor grote financiële problemen. En sommigen van ons raken in deze gecompliceerde maatschappij simpelweg het overzicht kwijt en voor men het weet ziet men zich geplaatst voor de vraag: ik heb schulden, wat kan ik eraan doen?

Nou eigenlijk is het antwoord simpel: betalen. De volgende vraag is dan natuurlijk: maar hoe dan?
  • Op dat moment kan alleen maar worden aangeraden om eerst alle inkomsten en uitgaven in kaart te brengen;
  • Vervolgens moet u als schuldenaar bepalen hoeveel van dat inkomen u kan missen;
  • Met dát bedrag kunt u vervolgens aan uw schuldeisers een verminderingsvoorstel doen.

Belangrijk: schuldeisers laten zien dat u als schuldenaar actief betrokken bent bij het zoeken naar een oplossing.

Kwijtschelding van schulden

Als iemand schulden heeft bij meerdere schuldeisers, is het vaak de moeite waard, vooral als al een aanzienlijk deel van de schuld is terugbetaald, om na verloop van tijd algehele kwijting of schuldvermindering te vragen. En voor mensen die niet precies weten wat ze kunnen verzoeken of hoe ze moeten schrijven om de meeste kans op succes te maken: er bevinden zich op internet tal van voorbeeldbrieven.

Kwijtschelding werkt volgens het principe : "ik zal eenmalig het merendeel, meestal de helft, van mijn schulden betalen en daarvoor wordt me het restant kwijtgescholden”. Zo heeft de schuldeiser het voordeel überhaupt nog iets van zijn vordering te ontvangen en is de debiteur blij dat hij slechts de helft hoeft te voldoen.

Nu kunnen er uiteraard verschillende situaties denkbaar zijn en op internet vindt men dan ook voorbeeldbrieven die bij diverse situaties kunnen worden ingezet:
  • soms gaat het over schulden waarop al erg lang betaald wordt terwijl de schuldenaar een eind aan de ellende wil maken;
  • soms gaat het om een vordering die niet geheel hard te maken is terwijl beide partijen een kostbare juridische strijd uit de weg willen gaan.

Schuldhulpverlening

Raakt u op het punt van kwijtschelding of vermindering niet verder of is de schuldenlast te groot, dan leidt de weg onvermijdelijk naar de schuldhulpverlening en misschien wel tot een persoonlijk faillissement. Dat is uiteindelijk de laatste mogelijkheid om binnen afzienbare tijd schuldenvrij te zijn.

Onder de benaming schuldhulpverlening verstaat men consultatie- en/of bemiddelingsbureaus die personen of gezinnen met een zware schuldenlast bijstand verlenen als die niet op eigen kracht uit een financiële crisis kunnen geraken of voor wie sociale verpaupering dreigt.

De schuldhulpverlening biedt de betrokken personen uitvoerig advies en ondersteuning bij het oplossen van financiële en persoonlijke problemen. In de advisering staat ten alle tijde de hulpzoekende centraal, met andere woorden, de fundamentele levensbehoeften van mensen met schulden en hun families (huisvesting, elektriciteit en voeding) moeten gegarandeerd zijn.

Om met een schuldhulpverleningsinstantie in contact te komen kunnen de sociale diensten van de gemeenten mensen met schulden en hun gezinnen verwijzen naar diverse bureaus van schuldhulpverlening.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is schuldhulpverlening?Wat is schuldhulpverlening?Consumenten die schulden hebben die ze niet meer zelf kunnen oplossen, hebben recht op schuldhulpverlening. De schuldhul…
Nieuwe regels schuldhulpverleningNieuwe regels schuldhulpverleningGemeenten passen vanaf eind 2012 strengere regels toe bij de schuldhulpverlening. Wie naast schulden ook gedragsprobleme…
Saneringskrediet: schuldhulpverleningSaneringskrediet: schuldhulpverleningDoor diverse oorzaken kunnen financiële problemen ontstaan. Indien men niet zelf in staat is de schulden te betalen, kan…
Schulden versneld afbetalenSchulden versneld afbetalenOm grip te krijgen op uw financiën is het belangrijk om een goed overzicht te hebben van de inkomsten en de uitgaven.
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 20-03-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.