Wat te doen als u uw schuld niet meer aankunt

Wat te doen als u uw schuld niet meer aankunt Het is tegenwoordig helemaal niet meer vreemd om een schuld te hebben. Het is alleen wel belangrijk dat u daar goed mee om gaat en zodoende niet omkomt in de rente die u moet betalen. Want die rente stapelt zich vervolgens op en dit zorgt ervoor dat u na verloop van tijd steeds meer financiële problemen gaat krijgen. Dus onderneem gelijk actie en laat het niet zitten, dan zullen de schulden alleen maar toe blijven nemen en steeds moeilijk te redden zijn.

Zet alles op een rijtje

begin met alles op een rijtje te zetten zodat duidelijk wordt waar precies het probleem zit en wat er het beste aan gedaan kan worden. Soms is er zelfs helemaal geen probleem omdat er zo'n onduidelijk over de situatie is terwijl dit helemaal niet nodig hoeft te zijn. Om te beginnen is het dus goed om onderstaand stappenplan uit te voeren.

  • Maak eerst een begroting.
  • Vervolgens maakt u een overzicht van al uw schulden, dit wordt een inventarisatie genoemd.
  • Uit de begroting kunt u het maximale bedrag halen wat u kunt terugbetalen aan de kredietverstrekker, dit is de aflossingsruimte.
  • Als uit bovenstaande stappen volgt dat u uw schuld echt niet meer af kan betalen, moet u actie onder nemen door contact op te nemen met de schuldeisers. U kunt dan met bovenstaande gegevens een voorstel maken voor de kredietverstrekkers dat u vervolgens naar hen toestuurt.

Begroting

In een begroting staan al uw geplande in- en uitgaven. Het is goed om eens een begroting te maken van uw eigen in- en uitgaven, zo wordt u gedwongen om hierover na te denken. Sommige posten blijken dan overbodig of kunnen voor een groot deel worden gereduceerd. Ook wordt er in dit overzicht duidelijk hoeveel van uw schulden u maandelijks kunt aflossen. Om het maken van een begroting te vergemakkelijken zijn er op internet veel beschikbare tools, het is zeker aan te raden om deze te gebruiken. Soms is er na het maken van een begroting zelfs duidelijk dat er helemaal geen probleem is, na het schrappen en reduceren van verschillende posten houdt u misschien wel geld over.

Inventaris

Voor een goed overzicht van uw schulden moet u een inventaris maken. Hierin staan precies alle schulden vermeld, met hun hoogte en ook met de bijbehorende rente die u over de schuld moet betalen. Het is belangrijk dat u hier echt alle schulden vermeld, zo is een betaling in termijnen of een uitgestelde betaling aan een postorderbedrijf ook een schuld. Weet u niet precies wat de hoogte van de schuld op dit moment is of hoeveel u al wel heeft afgelost, dan doet u er goed aan dit te vragen aan de schuldeiser. Nu kunt u deze inventaris ook meenemen in uw begroting.

Wat verder?

U heeft nu bepaald wat uw maximale aflossingsruimte is en wat u maandelijks wilt aflossen. Als het goed is is nu duidelijk geworden wat en waar het probleem zit. U moet in ieder geval als uitgangspunt nemen om te proberen om al uw schulden af te lossen en zodoende geen opstapelde rente meer te hoeven betalen. Zo kunt u nu met bovenstaande gegevens een uitstel van betaling aanvragen aan de schuldeisers, omdat u duidelijk heeft laten zien dat u echt niet in staat bent om aan de gestelde verplichtingen te voldoen. Echter een schuldeiser is niet verplicht hieraan te doen dus vraag dit op een juiste manier aan. Over het algemeen zullen schuldeisers begrip voor uw situatie hebben. Mocht dit geen succes hebben zijn er ook nog een aantal andere oplossingen die u kunt proberen.

Mogelijke aftrekposten, toeslagen of subsidies

Zo kunt u de begroting nog eens langslopen om te kijken of er nog ergens regelingen zijn te verzinnen waar u recht op hebt, denk hierbij aan huursubsidie, belastingaftrek, kwijtschelding van de gemeentelijke heffingen, de langdurigheidstoeslag of bijzondere bijstand (neem hiervoor contact op met uw gemeente).

Maandlasten schuld verlagen

U kunt proberen om de maandlasten van uw schuld te verlagen, dit kan op een aantal manieren worden gedaan. U kunt, als de rentestand momenteel lager is dan de rente die u moet betalen, proberen de rente omlaag te laten veranderen. Hiervoor moet u weliswaar een 'boete' betalen maar de maandlasten zullen wel omlaag gaan. Ook kunt u een deel van uw persoonlijke lening omzetten in een doorlopend krediet, nu zit u niet zo strikt aan de aflossing elke maand. Let wel op dat dit extra rente zal kosten uiteindelijk, dus denk hier van te voren goed over na.

Lengen met hoge rentes aflossen

Bepaalde leningen waarover hoge rentes gevraagd worden kunt het beste zo snel mogelijk proberen af te lossen. Zo kunt u proberen om een goedkopere lening ergens anders af te sluiten om een lening met hoge rente af te betalen. Wanneer u meerdere leningen met deze nieuwe en goedkopere lening aflost heeft u tevens minder schuldeisers achter u aan. Ook een (tweede) hypotheek kan een optie zijn, hierbij zijn de maandlasten meestal ook lager omdat deze over een langere periode worden berekend. Maar let hier wel op dat uw huis als onderpand staat voor deze lening. Wat u ook kunt doen is een familielid of goede kennis vragen om een lening, veelal hoeft u zo maar lage rente te betalen. Zorg hier wel dat u alles netjes op papier zet zodat er achteraf geen ruzie
ontstaat over het geleende bedrag.

Gefaseerd aflossen

U kunt ook proberen om gefaseerd mag aflossen. Dit betekent dat u tijdelijk mag stoppen met aflossen om eerst andere schulden af te betalen. Zo kunt u eerst de kleine schulden aflossen zodat u alleen nog de grote overhoudt. Ook hier weer is het voordeel dat u slechts één of misschien twee schuldeisers heeft. Let wel op dat u hier ook weer rente over betaalt en dat een schuldeiser dit niet hoeft te accepteren.
© 2009 - 2024 Combuster, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De lineaire hypotheek, voor- en nadelenDe lineaire hypotheek, voor- en nadelenDe lineaire hypotheek is een hypothecaire lening waarmee de aankoop van bijvoorbeeld een huis gefinancierd kan worden. G…
De annuïteitenhypotheek, voor- en nadelenDe annuïteitenhypotheek, voor- en nadelenDe annuïteitenhypotheek is een hypothecaire lening waarmee de aankoop van bijvoorbeeld een huis gefinancierd kan worden.…
Verdienen aan je studieschuldVerdienen aan je studieschuldHoge schuld kan een mens flink in de problemen brengen. Met aflossing kan je dat tegengaan. Maar bij studieschuld daaren…
Doorlopend Krediet of Persoonlijke Lening?Doorlopend Krediet of Persoonlijke Lening?Via de media worden wij als consument aangespoord om geld te lenen voor grote uitgaven. Kredieten zijn er ook in meerder…

Vormen van lenenVormen van lenenU heeft op dit moment even extra geld nodig, maar waar haalt u dit vandaan? Het lijkt eng, u moet gaan lenen, maar er zi…
Combuster (5 artikelen)
Gepubliceerd: 22-10-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.