Veel vrouwen in geldproblemen bij onverwachte dood partner
Wanneer je als vrouw plotseling alleen komt te staan, en geen idee hebt of je financieel gezien het einde van de maand haalt, stop dan gelijk alle minder belangrijke bestedingen. Een paar maanden later, als je weer tot rust bent gekomen en je financiën kunt overzien, kun je altijd de financiële teugels weer wat laten vieren. Begin om alle abonnementen kritisch te bekijken, want een dagblad kost ook circa € 35,- per maand, terwijl je wel andere dingen aan je hoofd hebt, dan uitgebreid de krant te lezen.
Financiële zorgen alleenstaande vrouw
Als je onverwacht alleen komt te staan, doordat je partner is overleden of omdat hij je in de steek heeft gelaten, kan je financiële positie er ineens minder rooskleurig uitzien. Meestal is het wat betreft je maandelijks inkomen plotseling een stuk ongunstiger, dan toen je nog met z’n tweeën alle lasten en lusten eerlijk verdeelde.
Lasten eenpersoonshuishouden
Een eenpersoonshuishouden valt per persoon uiteraard aanmerkelijk duurder uit dan een tweepersoonshuishouden. Vooral op gebied van de vaste lasten is het ongunstig, omdat met name de kosten van huisvesting nauwelijks verminderen. Huur- c.q. hypotheeklasten wijzigen immers niet voor degene die alleen in het huis blijft wonen. Dat is ook de reden dat de AOW-uitkering voor een alleenstaande aanmerkelijk gunstiger is dan voor een gehuwd persoon. De vaste lasten die wel enigszins in je voordeel kunnen wijzigen, zijn misschien de iets lagere energiekosten, waterverbruik enz.
Als je partner alle financiën deed
Het komt vaak voor dat de heer des huizes degene is die de financiën thuis regelt en alle betalingen doet. De gemiddelde vrouw vindt dat vaak een prima rolverdeling, maar de consequentie daarvan is natuurlijk wel dat je totaal het overzicht mist als zich onverhoopt een calamiteit voordoet. En jezelf uitgebreid inzicht verschaffen op geldelijk gebied, is ook niet het eerste waar je zin en energie voor kan opbrengen, als je onverwacht alleen komt te staan. Maar daarmee houdt de buitenwereld natuurlijk geen rekening, want de abonnementskosten, automatische afschrijvingen, heffingen, belastingen, aanmaningen en acceptgiro’s blijven onverminderd in het zelfde tempo doorgaan.
Noodmaatregelen
Hoewel je begrijpelijkerwijs geen zin hebt om je gelijk volledig in je financiën te verdiepen, is het wel nuttig een paar noodmaatregelen te nemen die de uitgaven, waar mogelijk onmiddellijk doen verminderen. Zeker als je denkt krap te komen zitten is het verstandig zo snel mogelijk de volgende acties te nemen:
Abonnementen
- Zo snel mogelijk het dagblad opzeggen, evenals het abonnement van eventuele tijdschriften, want je hoofd staat er voorlopig toch niet naar, om eens lekker ontspannen te gaan lezen. En je blijft uitstekend op de hoogte van het nieuws via radio, TV en PC. Doe desnoods samen met de buren een abonnement.
- Als je veel afleiding hebt aan het bezoeken van de sportschool is het misschien wijs dit door te laten lopen, tenzij je toch al twijfelde aan het nut ervan.
- Heb je naast je mobiele telefoon ook nog steeds een overbodige vaste telefoonaansluiting, hak dan ook gelijk die knoop door.
Verzekeringen
Loop ze de komende tijd eens door of ze nog wel nut hebben, maar ook om te zien of je wellicht korting krijgt, omdat je een eenpersoonshuishouden bent geworden. In veel gevallen is dat namelijk het geval en krijg je een aanmerkelijke premiereductie. Maar daarover moet je de verzekeringsmaatschappij wel zelf informeren. Sowieso de doorlopende reisverzekering en annuleringsverzekering, mocht je die hebben, stoppen, want aan een vakantiereisje zal je wellicht voorlopig ook even geen behoefte hebben.
Auto
Als je een relatief nieuwe auto hebt, kun je overwegen het ding te verkopen, want dan krijg je niet alleen een aardig bedrag in handen, maar stopt ook je verzekering en wegenbelasting, alsmede de benzinekosten. Is de wagen al een oud beestje dan is het misschien handig om er nog een tijdje in te rijden, omdat je er toch weinig voor terug krijgt. Het blijft al met al een kwestie van afwegen en je moet ook de reiskosten die je kwijt bent aan openbaar vervoer in ogenschouw nemen. Indien je besluit de eventuele auto te behouden, let dan op of het nog wel nut heeft de allrisk verzekering te behouden. Wellicht is de auto nog zo weinig waard dat het verstandiger is uitsluitend een WA-verzekering te nemen i.p.v. volledig casco.
Boodschappen
Eerst kijken of ze het hebben bij Aldi, Lidl en Action, en daarna pas een andere zaak binnen stappen. Voorlopig geen kleding aanschaffen. En als je schoenen zijn versleten is er ook nog de schoenmaker. Geen dure vruchtensappen, vleeswaren e.d.
En bij de kringloopwinkels zijn er veel spullen die goed en goedkoop zijn.
Garderobe
Koop het eerste jaar geen kleding en schoenen. Want met al die spullen die je hebt hangen, en die je vaak amper draagt kun je jaren door voordat de eerste slijtplekken verschijnen.
Gemeentelijke belastingen
Als je alleen woont kan het gunstig uitpakken voor de gemeentelijke- en provinciale belastingen, zoals reinigingsrechten, waterschapslasten, rioolrecht enz. Let hierop als je de aanslag krijgt en ga in beroep als de aanslagen ten onrechte nog op een meerpersoonshuishouden zijn gebaseerd.
Stoppen met roken
Scheelt een kapitaal, maar is in deze omstandigheden wellicht wat veel gevraagd.
Hou je haaks meid!
Lees verder