Voordelig geld lenen: aandachtspunten bij een lening

Voordelig geld lenen: aandachtspunten bij een lening Het klinkt heel aantrekkelijk: voordelig geld lenen. Maar wees gewaarschuwd: aan sommige leningen zitten nogal wat haken en ogen die je op het eerste gezicht niet zou verwachten bij het idee van goedkoop geld lenen. Laat je goed informeren alvorens je ergens dé goedkoopste lening afsluit. Goedkoop lenen kan een uitkomst bieden wanneer je het tijdelijk even wat minder breed hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de (onvewachte) komst van een kind, een scheiding, een ernstig ziek huisdier en dergelijke. Het is dan erg prettig dat je tijdelijk wat centjes kan lenen zodat je uit de geldproblemen bent en jezelf de zorg en middelen kan bieden die je nodig hebt. Voor je een lening afsluit is het verstandig je goed te laten informeren en zeker ook zelf uitgebreid vooronderzoek te doen.

De looptijd van de lening

Een lening kan diverse looptijden hebben. Zo zijn er bijvoorbeeld leningen die je binnen een jaar af moet lossen. Maar ook leningen waar je veel langer over de aflossing mag doen.

Hoe lang loopt de lening?

Bij sommige leningverstrekkers staat de looptijd vast. Bij andere leningverstrekkers kan je zelf de looptijd van de lening bepalen. Om te berekenen welke looptijd het meest geschikt is moet je naast de rente en de hoogte van de lening ook het bedrag je maandelijks af wilt lossen mee nemen in je berekening. Van belang bij het bepalen van de looptijd van de lening is de gebruiksduur van het product waarvoor je een lening afsluit. Het geeft geen prettig gevoel wanneer je een lening voor een inmiddels kapot koffiezetapparaat nog aan het aflossen bent.

Wat zijn de mogelijkheden en verplichtingen bij het einde van de looptijd?

Als alles goed verloopt heb je aan het einde van de looptijd de lening inclusief de rente volledig afgelost. Het is echter ook mogelijk dat je door uiteenlopende omstandigheden en oorzaken er niet aan toe gekomen bent de volledige lening afbetaald te hebben. Controleer voor je een lening afsluit altijd wat de mogelijkheden bij en consequenties van een onvolledig afbetaalde lening aan het eind van de looptijd zijn om niet voor verrassingen te komen te staan.

De aflossing

Wanneer je een lening afsluit moet deze uiteraard terugbetaald worden. Dit gebeurt in de vorm van een zogenaamde aflossing. Met de leenverstrekker spreek je af hoe hoog het percentage is van de lening wat je aflost. De meeste aflossingen zijn berekend op basis van maanden.

Welk bedrag aan aflossing?

Hoeveel je per maand af kan lossen van de lening is afhankelijk van meerdere factoren. De belangrijkste is hoeveel je per maand af kán lossen. Het is onverstandig een lening af te sluiten waar de maandlasten veel te hoog van zijn voor je. Er wordt tegenwoordig steeds meer gekeken naar de draagkracht van de lener alvorens de lening afgesloten wordt. Desondanks is het ontzettend handig om zelf ook een berekening te maken van je maandelijkse aflosmogelijkheden. Houdt hierbij rekening met onvoorziene gebeurtenissen die je draagkracht (tijdelijk) kunnen verlagen.

Over het algemeen geldt dat hoe groter het bedrag is dat je per maand aflost, hoe lager je totale lening inclusief rente uiteindelijk uitvalt. Wanneer je een langere looptijd hebt doordat je minder geld per maand aflost betaal je ook meer rente, het komt dan een beetje neer op rente lenen.

Tussentijds aflossen

In sommige gevallen is het mogelijk je lening vroegtijdig of tussentijds af te lossen. Hier zijn echter vaak wel voorwaarden aan verbonden. Sommige leningverstrekkers rekenen zelfs een boete voor tussentijds aflossen.

Het rentepercentage

Het onvermijdelijke dat gepaard gaat met een lening is rente. Goedkoop lenen betekent in de meeste gevallen tevens rente lenen. Je leent immers zó voordeling dat de rente wel hoog móet zijn wil de leenverstrekker er niet zelf aan te gronde gaan.

Vaststaande rente

Je kan in sommige gevalen kiezen of je een vaste of een variabele rente wilt. Beide vormen hebben zo hun voordelen en nadelen. Het grote voordeel van een vaststaande rente is dat je precies uit kan rekenen wanneer je klaar bent met aflossen, je hebt een stukje zekerheid. Een nadeel van vaststaande rente is dat er mogelijk een renteverlaging trend gaande is die helaas dan niet voor jou op gaat.
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop snel geld lenenGoedkoop snel geld lenenGoedkoop snel geld lenen is een keuze. Snel geld lenen kan bij aanbieders van geld zoals Ferratum. Extra krediet door go…
Bestaat goedkoop geld lenen?Geld lenen, iedereen krijgt er vroeg of laat wel eens mee te maken. Het nadeel zijn alleen de torenhoge rentes die je va…
Snel geld lenen per SMS bij VoorschotjeSnel geld lenen per SMS bij VoorschotjeWie eenvoudig en snel geld wil lenen, kiest voor de flitslening of minilening van Voorschotje. Direct geld lenen met een…

Lenen in de familieLenen in de familieGeld lenen bij familie en vrienden is de goedkoopste manier van lenen. Deze manier heeft echter grote nadelen.
Nullening; wat voor lening is dat?Een nullening klinkt erg onlogisch: betekend een nullening echt dat je nul euro leent? Waarom zou je dat doen en waar ka…
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 02-12-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.