Voorwaarden geld lenen

Voorwaarden geld lenen Wanneer je geld wilt lenen, gelden er vaak bepaalde voorwaarden. Geld lenen vraagt daarom flink wat aandacht. In de voorwaarden van geld lenen kunnen namelijk addertjes onder het gras zitten. Alleen door de voorwaarden van geld lenen goed te bestuderen ontdek je deze. Veel mensen slaan deze stap echter over. Belangrijk advies: geld lenen moet je pas doen als je de voorwaarden kan dromen.

Voorbereiding op lenen

Een groot deel van de Nederlanders heeft weleens een lening gehad, of heeft momenteel één of meerdere leningen openstaan. Opvallend echter is dat de voorbereiding op geld lenen nogal te wensen overlaat. Het Nibud heeft een onderzoek gedaan naar de bekendheid van leners met het rentepercentage, de aflossingstermijn, de kleine lettertjes van hun lening en andere voorwaarden. Geld lenen doe je immers tegen bepaalde voorwaarden. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat men niet altijd bekend is met de precieze voorwaarden van geld lenen. Niet erg handig, onderzoek deze voorwaarden, geld lenen kost veel geld en door je vooraf te verdiepen in de voorwaarden van geld lenen voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan. Bij sommige banken kun je namelijk tegen wel heel aantrekkelijke voorwaarden geld lenen, waardoor het haast te mooi om waar te zijn is. En dat is het dan meestal ook.

Algemene voorwaarden van geld lenen: rentepercentage, looptijd en maandelijks af te lossen bedrag

33 procent van de leners bleek vooraf helemaal niet of slechts ongeveer op de hoogte van het rentepercentage te zijn. Het blijkt dat lageropgeleiden vaak minder goed op de hoogte zijn van de rente die zij moeten betalen dan hogeropgeleiden. Men bleek ook niet altijd even goed op de hoogte te zijn van de looptijd van de lening, hoewel hier wel meer mensen bekend mee waren dan met het rentepercentage van de lening. Desondanks was 25 procent van de leners niet of slechts ongeveer op de hoogte van de looptijd van de lening. De hoogte van het maandelijks af te lossen bedrag levert ook nog weleens verrassingen op. 10 procent van de leners had namelijk een lager bedrag verwacht. Er zijn echter ook leners die het af te lossen bedrag juist hoger ingeschat hadden dan het daadwerkelijke af te lossen bedrag. Opvallend is dat relatief oudere mensen vaak beter op de hoogte zijn van de hoogte van het af te lossen bedrag. Leners uit de hoogste inkomenscategorie weten vaak minder goed welk bedrag zij maandelijks af moeten lossen dan leners uit de laagste inkomenscategorie.

Aanvullende voorwaarden van geld lenen

De grove hoogte van het rentepercentage, de looptijd en het maandelijks af te lossen bedrag zijn gegevens die zeer gemakkelijk en zonder veel inspanning te achterhalen zijn. De aanvullende voorwaarden van geld lenen zijn over het algemeen minder toegankelijk. Deze worden ook weleens gekscherend de 'kleine lettertjes van een lening' genoemd, omdat deze vaak in een kleiner letterformaat afgedrukt zijn en minder prettig lezen. Mede daardoor slaan veel leners de aanvullende voorwaarden van geld lenen bij een bank over in hun voorbereiding. 14 procent geeft aan dat zij de aanvullende voorwaarden te ingewikkeld vinden, en nog eens 22 procent gaf aan dat ze er geen zin in of tijd voor hadden of de aanvullende voorwaarden van geld lenen nooit lezen.

Vrouwen blijken wat secuurder en lezen de aanvullende voorwaarden vaker door dan mannen. Het zijn dan ook de mannen die vaker dan gemiddeld aangeven de kleine lettertjes sowieso nooit te lezen. Ook leners uit de hoogste inkomenscategorie en de jongere leners gaan makkelijker dan gemiddeld met de aanvullende voorwaarden om.

Een slechte voorbereiding heeft niet alleen financiële consequenties, mensen die zich slecht voorbereid hebben op het afsluiten van een lening ervaren de lening ook vaker als een last. Logisch, zij moeten niet zelden meer aflossen dan ze vooraf ingeschat hadden en hebben door de voorwaarden niet te lezen de eventuele addertjes onder het gras niet kunnen ontdekken.

Geld lenen onder gunstige voorwaarden

Geld lenen onder gunstige voorwaarden is alleen mogelijk wanneer je bekend bent met de voorwaarden. Geld lenen zonder de aanvullende voorwaarden gelezen te hebben is nogal een risico namelijk. In deze aanvullende voorwaarden kunnen immers bijzondere bepalingen zijn opgenomen, die je kunnen doen besluiten de lening wel of niet af te sluiten. Er zijn bedrijven die je advies bij het geld lenen kunnen geven. Dit is echter niet verplicht, je kunt met en zonder een dergelijk advies geld lenen. Op welke voorwaarden van geld lenen moet je goed letten?
  • Het te lenen bedrag: controleer of het te lenen bedrag duidelijk omschreven staat in de juiste valuta. Ga ook na hoe de lening uitgekeerd wordt, krijg je een krediet of een bepaald geldbedrag per periode? Of krijg je het te lenen bedrag in één keer uitbetaald?
  • De rente van de lening: wat is de hoogte van de rente? Wordt deze per dag, maand of jaar berekend en is het rentepercentage variabel of staat dit vast voor de looptijd van je lening? En wanneer betaal je de rente? Tijdens het aflossen van de lening, of pas wanneer de looptijd bijna afgelopen is?
  • Looptijd van de lening: heeft de lening een vaste looptijd of is er sprake van een doorlopend krediet zonder vooraf afgesproken looptijd?
  • Aflossen van de lening: op welk moment moet je de lening gaan aflossen? Begin je daar aan het begin van de looptijd al mee? En los je het bedrag dan in één keer af of in termijnen? En hoe worden die termijnen vastgesteld?
  • Boeteclausules: wat gebeurt er op het moment dat je de aflossing of de rente niet of te laat betaalt? Of wanneer je de schuld vroegtijdig aflossen wilt?

Tot slot: vergelijk de voorwaarden van geld lenen bij diverse banken, banken hebben nogal eens verschillende voorwaarden. En alleen door deze te vergelijken kun je onder de allerbeste voorwaarden geld lenen.
© 2011 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lenen zonder BKR: geld lenen in België als NederlanderLenen zonder BKR: geld lenen in België als NederlanderNederlanders die in België geld willen lenen, kunnen dit doen om meerdere redenen. Eén daarvan is om niet bij het BKR ge…
Lenen van een klein bedragLenen van een klein bedragEen klein bedrag lenen was nog nooit zo gemakkelijk en daardoor ook nooit zo verraderlijk als nu. Vergeet minimale bedra…

Lening afsluiten voor een verbouwingLening afsluiten voor een verbouwingU kunt een verbouwing financieren met een tweede hypotheek, maar u kunt ook kiezen voor een vorm van krediet. De rente o…
Autolening als je een auto wilt kopenAutolening als je een auto wilt kopenZit je erover te denken om een nieuwe auto te kopen? Een autolening kan je helpen met de kosten. Een nieuwe auto is imme…
Bronnen en referenties
  • Lening: lust of last? Een onderzoek naar de achtergronden van lenen (2010) Nibud
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 18-08-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.