Ook een consumptieve lening geeft fiscaal voordeel

Ook een consumptieve lening geeft fiscaal voordeel Geld lenen betekent ook minder belasting betalen doordat schulden aftrekbaar zijn bij uw belastingaangifte. Bij de fiscaal aftrekbare rente denkt bijna iedereen alleen aan de hypotheekrenteaftrek. Maar ook een lening voor consumptieve doeleinden, persoonlijke lening of doorlopend krediet, biedt fiscale voordelen. Niet de rente maar de consumptieve lening en consumptief krediet zelf zijn een fiscale aftrekpost in box 3 van de inkomstenbelasting. Profiteer dus van het fiscaal voordeel van een consumptieve lening. Laat dus de belastingdienst mee betalen aan uw lening door minder vermogensbelasting te betalen.

Lenen en belasting

De Belastingdienst maakt bij het lenen onderscheid tussen lenen voor uw huis in de vorm van een hypotheek en lenen voor een consumptieve aankoop, zoal een auto. De financiering van het huis wordt bevalt in box 1 van de inkomstenbelasting waaronder de hypotheekrente aftrek en andere leningen vallen in box 3. In de praktijk hoeft het niet zo zwart wit te zijn, omdat ook een persoonlijke lening of een doorlopend krediet voor de verbetering en renovatie van een eigen huis kan worden gebruikt, waardoor ook deze rente als hypotheekrente aftrekbaar is. Bovendien geven ook consumptieve leningen in box 3 een belastingvoordeel, omdat u dan zeer waarschijnlijk minder belasting over spaargeld en vermogen betaalt.

Hypotheekrenteaftrek betekent minder belasting betalen

Een koophuis met een hypotheek geeft u dertig jaar lang de mogelijkheid tot hypotheekrenteaftrek. Als u uw hypotheek verhoogt, gaat voor de verhoging van de hypotheek wederom een nieuwe termijn van dertig jaar in, op voorwaarde dat de extra hypotheek wordt benut voor de verbetering van uw huis. Dat de hypotheekrenteaftrek, zeker voor mensen met een hoog inkomen, aardig in de papieren kan lopen, spreekt voor zich. Bij een marginaal tarief van 52% betaalt u netto maar 48% van de hypotheeklasten. En dat scheelt.

Ook een consumptieve lening geeft fiscaal voordeel, uw schulden zijn fiscaal aftrekbaar

Een consumptieve lening is meestal een lening die u niet gebruikt voor de aanschaf of verbetering van uw eigen huis als hoofdverblijf en niet gebruikt voor een restschuld. Ook de lening voor een tweede huis is een consumptieve lening. Er zijn vele vormen van consumptief krediet af te sluiten. De bekendste vorm van lenen zijn wel de persoonlijke lening, een doorlopend krediet of gewoon rood staan bij de bank. Internet biedt veel informatie over soorten leningen. Er zijn vele aanbieders, vele tarieven en in beginsel vele mogelijkheden. Anders dan met de hypotheekrenteaftrek is de rente van een consumptieve lening niet fiscaal aftrekbaar. Maar toch kunt u van uw rente via de Belastingdienst een fors deel afsnoepen. Dit gaat via box 3. Leningen die u niet hebt afgesloten voor aankoop of verbetering van de eigen woning, vallen namelijk in box 3 als aftrekpost en verlagen daarmee het belastbare vermogen. Denk aan een persoonlijke lening voor de koop van een auto, wasmachine, een vakantie, noem maar op. Een dergelijke lening moet in 2016, 2017 en 2018 minimaal 3.000 euro bedragen en voor fiscale partners 6.000 euro om als aftrekpost te kunnen worden opgevoerd. In 2019, 2020 en 2021 is dit 3.100 euro respectievelijk 6.200 euro. Profiteer van deze mogelijkheden. Als de lening wel wordt gebruikt voor de koop of verbetering van een eigen huis of ter financiering van een restschuld, is de rente overigens wel aftrekbaar als hypotheekrente in box 1.

De Belastingdienst betaalt mee aan uw lening

De belasting op sparen en vermogen, de vermogensbelasting of vermogensrendementsheffing, loopt via box 3 van de belastingaangifte inkomstenbelasting. De Belastingdienst bekijkt wat u in het begin en aan het einde van het jaar aan netto vermogen en spaargeld hebt, middelt deze bedragen en laat u daarover 1,2% belasting betalen. Ongeacht het rendement dat u op uw vermogen hebt gemaakt in het jaar. Daar staat tegenover dat het vermogen, dat u uitgeeft voor persoonlijk gebruik, zoals een auto of mooi schilderij aan de muur, fiscaal onbelast is. En daar zit eveneens uw fiscale voordeel. Er is een drempel van 3.100 euro in 2019, 2020 en 2021.

Aftrekbare schulden

De volgende schulden minus de drempel van 3.000 euro zijn fiscaal aftrekbaar:
  • Uw consumptieve lening voor auto of een vakantie.
  • Schulden ter financiering van uw beleggingen in aandelen, obligaties. Niet uw aanmerkelijk belang, want dat is box 1.
  • Hypotheek voor uw tweede woning of vakantiewoning.
  • Studieschulden.
  • De in een jaar te betalen erfbelasting.

Sparen en lenen tegelijkertijd

Als u uw spaargeld in tact wil laten, omdat u denkt daarop nog een goed rendement te kunnen maken, maar toch ook een auto wilt kopen, moet u afwegen of u de auto toch met eigen geld wilt betalen. Vaak is met eigen geld betalen goedkoper, maar dat hoeft dus niet zo te zijn. Als u geld leent voor uw auto, mag u deze lening in mindering brengen op uw vermogen in box 3, zonder dat u de waarde van uw auto bij uw vermogen hoeft op te tellen. Concreet betekent dat dat een lening van 5,5% netto maar 4 tot 5% kost zodra u met uw spaargeld boven de drempel van ruim 30.000 euro uitkomt. En dat is dan geen slechte deal, want er zijn nog voldoende spaarvormen die meer rente opbrengen. Denk bijvoorbeeld aan een spaardeposito.

Spaardeposito nemen

Nu de rente op een gewone spaarrekening daalt, zijn de hoge rentes op spaar deposito's des te interessanter geworden. Daar zitten nogal wat hoge rentes tussen. Let u wel op de garantie van De Nederlandse Bank. Die bedraagt 100.000 euro per persoon per instelling.

Slot consumptieve lening en consumptief krediet, aftrekbare schulden

Wie wat spaargeld heeft, zit in een luxe positie. Maar ook in dat geval kan een consumptief krediet uitkomst bieden, omdat u zo de belasting in box 3 kunt verlagen. Zo houdt u geld achter de hand en bespaart u op de vermogensbelasting.

Lees verder

© 2009 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lening, schulden en belasting betalenLening, schulden en belasting betalenEen lening, een hypotheek of andere schulden kunnen ook een grote fiscale aftrekpost zijn bij uw aangifte inkomstenbelas…
Hoge rente restschuld fiscaal aftrekbaarHoge rente restschuld fiscaal aftrekbaarIs uw huis nog met een restschuld verkocht en financiert u de restschuld, dan is de rente op de schuld wellicht aftrekba…
Lening eigen woning doorgeven aan de Belastingdienst?Lening eigen woning doorgeven aan de Belastingdienst?Wilt u hypotheekrenteaftrek voor uw eigen woning, dan moet u uw lening wel doorgeven aan de Belastingdienst. Niet alle l…
Lening en hypotheek samenLening en hypotheek samenHet samenvoegen van lening en hypotheek kan een aantrekkelijke optie zijn. Zo kunt u met een vast maandbedrag uw leencap…

Rijkste royalty’sRijkste royalty’sLeden van het koninklijk huis hebben financieel niets te klagen. De tien rijkste leden van het koninklijk huis wereldwij…
Annuïteiten: periodieke aflossingAnnuïteiten: periodieke aflossingWanneer je een bepaald bedrag wilt lenen kan je ervoor kiezen dit bedrag in één keer terug te betalen of in termijnen. H…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 28-11-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.