Partnerpensioen en samenwonen

Partnerpensioen en samenwonen Jullie wonen wel samen in 2022, maar hebben jullie dan ook automatisch recht op elkaars partnerpensioen als de partner komt te overlijden of niet? Wat moet u regelen om recht te hebben op het partnerpensioen van de partner en wat is het bijzonder partnerpensioen? Wat is de rol van de notaris of is er geen samenlevingscontract nodig waar het om het pensioen gaat, wat zijn de regels? Wat is een afstandsverklaring?

Waarom een partnerpensioen?

Het partnerpensioen is het weduwen of weduwnaarspensioen dat door de partner is opgebouwd. Dit nabestaande pensioen wordt uitbetaald vanaf het overlijden van de partner tot het overlijden van de langstlevende partner. Als de partner niet voortijdig overlijdt, is er geen extra uitkering van pensioen.

Voorwaarden voor het partnerpensioen uit het pensioenfonds, denk aan het samenlevingscontract

Een huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt automatisch door de gemeente aan het pensioenfonds doorgegeven, het samenwonen niet. Bij samenwonen moet u dus zelf in actie komen. De voorwaarden voor het partnerpensioen wanneer jullie samenwonen zijn:
  • Jullie zijn geen bloedverwanten of aanverwanten in de rechte lijn (ouders - kind).
  • Jullie wonen minimaal zes maanden samen op hetzelfde adres.
  • Er is een notarieel samenlevingscontract afgesloten voordat de partner bij het pensioenfonds is aangemeld en er een partnerpensioen tot uitbetaling komt.
  • In dit samenlevingscontract hebben jullie elkaar als enige begunstigde voor het partnerpensioen benoemd. Er is bij de notaris immers ook een samenlevingscontract mogelijk waarbij dit wordt uitgesloten. Bovendien moet dit samenlevingscontract eenzijdig opzegbaar zijn met een aangetekende brief aan de partner of notaris.
  • Er kan tegelijkertijd maar één partner zijn.
  • U moet uw partner als begunstigde van het partnerpensioen aanmelden bij het pensioenfonds.

Moet ik mijn partner aanmelden voor het partnerpensioen?

Als u wilt dat uw partner recht heeft op het partnerpensioen, dan moet u dit het pensioenfonds melden. Bij deze aanmelding stuurt u ook het samenlevingscontract mee. Als u overlijdt, vraagt de partner vervolgens het partnerpensioen aan, waarna wordt bekeken of aan alle voorwaarden is voldaan en wordt berekend op welk bedrag er recht bestaat. Maar u hoeft niet van de mogelijkheid van het partnerpensioen gebruik te maken. In dat geval krijgt u straks bij leven zelf een hoger pensioen uitgekeerd.

Jullie wonen niet meer samen, maar de partner is wel aangemeld. Waar hebt u recht op?

Het gebeurt regelmatig dat men uit elkaar gaat. In dat geval moet u de partner wel afmelden bij uw pensioenfonds. De ex-partner behoudt de rechten op het partnerpensioen voor de jaren dat jullie samenwoonden en de partner bij het pensioenfonds was aangemeld. Het afmelden is pas mogelijk als ook het samenlevingscontract is beëindigd.

Het bijzonder partnerpensioen

Dit gedeelde partnerpensioen wordt ook wel bijzonder partnerpensioen genoemd. Dit wordt afgesplitst van de rest van uw pensioen. Zodra u een nieuwe partner heeft, kan die weer nieuwe rechten opbouwen voor de jaren die er nog aankomen. De meeste pensioenfondsen eisen een aangetekende brief waarin u het einde van de samenleving vermeldt met daarin ook het aantal jaren dat jullie samenwoonden. Let op, want wie geboren is vóór 1950 en deelnemer aan het pensioen werd na 2003, heeft geen recht op een bijzonder partnerpensioen.

Wat is een afstandsverklaring?

Als jullie uit elkaar gaan, mag de ex-partner ook afstand doen van de opgebouwde rechten. Dit gebeurt in een afstandsverklaring. Dit is vergelijkbaar met een afstandsverklaring bij een autoverzekering. U doet alleen nu geen afstand van de opgebouwde schadevrije jaren bij overlijden, maar van het partnerpensioen.

Conclusie partnerpensioen als jullie samenwonen in 2022

Als jullie samenwonen en een partner komt te vroeg te overlijden, dan kunt u er eenvoudig voor zorgen dat de achterblijvende partner een pensioen krijgt uitgekeerd. Daarvoor moet u zelf actie ondernemen en moet er aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. De belangrijkste voorwaarde is een samenlevingscontract waarin u elkaar als enige begunstigden aanwijst. Een andere manier om elkaar verzorgd achter te laten is natuurlijk het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Het is verstandig om over deze mogelijkheden na te denken voordat het niet meer mogelijk is.

Lees verder

© 2015 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat doet u met uw Partnerpensioen?Als u overlijdt, dan heeft uw partner – onder voorwaarden– recht op een pensioenuitkering van uw pensioenfonds. Dit heet…
Partnerpensioen op risicobasis, wat betekent dat?Partnerpensioen op risicobasis, wat betekent dat?Bijna iedereen die in Nederland werkt spaart ouderdomspensioen. Hieraan gekoppeld is het partnerpensioen. Partnerpensioe…
Een samenlevingscontractGeregeld hoor je van samenwonende stelletjes dat ze een samenlevingscontract hebben ondertekend. Hierin hebben ze afspra…
Samenwonen met samenlevingscontractSamenwonen met samenlevingscontractJe besluit te gaan samenwonen én samen een huis te kopen. Het samen kopen van een huis om te gaan samenwonen is een leuk…

UWV Tegemoetkoming arbeidsongeschiktenUWV Tegemoetkoming arbeidsongeschiktenMensen die arbeidsongeschikt zijn krijgen jaarlijks een tegemoetkoming van het UWV. De tegemoetkoming van het UWV wordt…
Wat is de BIC code?Veelal wordt er bij (internationale) betalingsoverdrachten en andere bankzaken naast het IBAN-nummer gevraagd naar de zo…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 23-05-2022
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.