Wat is de BIC code?
Veelal wordt er bij (internationale) betalingsoverdrachten en andere bankzaken naast het IBAN-nummer gevraagd naar de zogenaamde BIC-code. Er wordt vaak echter niet uitgelegd wat de BIC-code is, en waar je deze kunt vinden. Wat houdt deze BIC-code eigenlijk in? En belangrijker, wat is jouw BIC-code?
Wat is de BIC-code?
De BIC-code kom je naast de IBAN-code tegenwoordig erg vaak tegen als je te maken hebt met (internationale) betalingsoverdrachten via het internet. Sinds 1 januari 2007 is het verplicht om de BIC-code te geven bij overboekingen naar landen binnen de Europese economische ruimte. Zonder de bijgevoegde BIC-code kan een overboeking zonder pardon geweigerd worden. Deze BIC-code maakt samen met de IBAN-code het internationale betalingsverkeer veel goedkoper en een stuk efficiënter.
Betekenis BIC-code
BIC staat letterlijk voor Bank Identifier Code. Dit betekent dat je met behulp van de BIC-code een bepaalde bank kunt identificeren. Vooral voor banken zelf is deze code erg handig, omdat ze zo gemakkelijk kunnen zien waar geldstromen vandaan komen. Ook wordt er zo hier en daar nog gebruik gemaakt van de oude naam; de SWIFT-code. De SWIFT-code is echter overgegaan in de BIC-code, en is dus precies hetzelfde.
Kenmerken BIC-code
De BIC-code bestaat uit de volgende 8 verplichte tekens:
- 4 letters (bankcode)
- 2 letters (landcode)
- 2 letters of getallen (locatiecode)
Daarnaast wordt er soms nog de branchecode aan toegevoegd. Deze branchecode bestaat uit 3 letters. Wordt deze branchecode weggelaten, dan komt er vaak xxx voor in de plaats.
BIC-code grootste banken Nederland
Voor het gemak staan hieronder de BIC-codes van de grootste Nederlandse banken:
- ABN AMRO BANK: ABNANL2A
- AEGON BANK: AEGONL2U
- ING BANK: INGBNL2A
- RABOBANK: RABONL2U
- SNS BANK: SNSBNL2A
- F. VAN LANSCHOT BANKIERS: FVLBNL22
BIC-code berekenen
Als jouw bank niet in het rijtje hierboven staat, dan is de BIC-code van jouw bank vaak wel te vinden op de website van jouw bank. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je BIC-code zelf te berekenen. Met behulp van de volgende formule kun je je eigen (Nederlandse) BIC-code berekenen: BANK ID+NL+2+controleteken.
Verschil BIC en IBAN-code
Sinds 1 augustus 2014 heeft iedereen in Nederland een langer rekeningnummer; de IBAN. Vaak worden de BIC en IBAN-code door elkaar gehaald. De codes hebben allebei de functie om het internationale betalingsverkeer soepeler te laten verlopen, maar zijn wel totaal verschillend. IBAN staat voor International Bank Account Number en verwijst in feite dus naar een bankrekeningnummer, terwijl de BIC-code een bepaalde bank identificeert.
De IBAN-code is ook een stuk langer dan de BIC- code; waar de BIC-code uit maar 8 verplichte tekens bestaat, heeft de IBAN-code minimaal 15 en maximaal 34 tekens! Een Nederlands IBAN-nummer bestaat uit 18 karakters. Ben je op zoek naar jouw IBAN-nummer, dan is het handig om een
IBAN-converter te gebruiken. Met dit hulpmiddel heb je binnen enkele seconden jouw IBAN-nummer. Ook kun je even een blik op je bankpas werpen, want daar staat jouw volledige IBAN-code ook op vermeld.