Samenwonen met samenlevingscontract

Samenwonen met samenlevingscontract Je besluit te gaan samenwonen én samen een huis te kopen. Het samen kopen van een huis om te gaan samenwonen is een leuke gebeurtenis. Toch vergt het samenwonen in een gezamenlijk eigen huis dat je zaken vastlegt, zeker wat betreft erfrecht. Dit gebeurt in een samenwoningscontract of een verblijvingsbeding. Wanneer je gaat samenwonen in een eigen huis dat je samen koopt, is een overlijdensrisicoverzekering afsluiten handig. Sommigen stellen ook een testament op. Samenwonen in een eigen huis wat je samen koopt doe je dus niet zomaar. Want behalve het afsluiten van een samenlevingscontract (of verblijvingsbeding) is het ook handig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Je wilt je partner toch niet in financiële nood achterlaten wanneer je komt te overlijden, en je wilt voorkomen dat je partner het huis dat je samen hebt gekocht niet moet verlaten in zo'n geval. Als je samen een huis koopt ben je natuurlijk ieder voor de helft eigenaar van het huis. Juridisch gezien is het niet vanzelfsprekend dat je als partner erfrecht hebt. Dus is het belangrijk om zaken juridisch geregeld te hebben. Want als wanneer je partner overlijdt, kan familie van de partner aanspraak maken op het huis: zij zijn wettelijke erfgenamen. Om problemen te voorkomen maak je een samenlevingscontract op, een verblijvingsbeding of een testament.

Samenlevingscontract

Een samenlevingscontract is een contract dat je bij de notaris opstelt, waarin afspraken en regels tussen je partner en jij zwart op wit staan. Een samenlevingscontract hoeft niet heel uitgebreid te gebeuren, sommigen laten een samenlevingscontract opstellen ter grootte van een A-viertje. Een samenlevingscontract mag zo uitgebreid zijn als je zelf wilt. In een samenlevingscontract staan afspraken wat betreft toewijzing van de woning in geval van scheiding of overlijden. Een samenlevingscontract is verplicht wanneer je aanspraak wilt maken op een uitkering wanneer je partner komt te overlijden. Een samenlevingscontract is dus helemaal geen overbodige luxe. Maar in het samenlevingscontract worden ook afspraken gemaakt over de uitbetaling van levensverzekeringspremies in geval van overlijden van partner.

Verblijvingsbeding

In plaats van een samenlevingscontract kun je kiezen voor een verblijvingsbeding. In een verblijvingsbeding worden eveneens zaken vastgesteld voor wanneer één van de partners overlijdt. In een verblijvingsbeding leg je bijvoorbeeld vast dat het onroerende goed en ander bezit van de partner is wanneer de ander overlijdt. De hypothecaire schuld gaat dan eveneens over op de partner. Het verblijvingsbeding is een testament in het klein. Voordat je een verblijvingsbeding opstelt moet je dan ook beiden nagaan of jij of je partner al een testament heeft opgesteld. Wanneer dat het geval is, staat dit het verblijvingsbeding in de weg. Wettelijke erfgenamen zoals kinderen gaan voor de partner die in het verblijvingsbeding genoemd staat. Een testament opstellen voorkomt dit soort strubbelingen en schept duidelijkheid.

Testament

Omdat je in geval van overlijden je partner niet wilt opschepen met in het ergste geval dakloos worden of financiële problemen, en om duidelijkheid te scheppen over de nalatenschap van het huis en andere bezittingen kun je een testament opstellen. Ook al zijn er wettelijke erfgenamen, in een testament maak je helder voor wie je nalatenschap bestemd is. Voordat je een testament wilt opstellen heb je al besproken en overlegd welke zaken hierin beschreven moeten staan. Een notaris speelt hierin ook een adviserende en ondersteunende rol. Een notaris heeft immers ervaring met testamenten. Dus vraag advies aan de notaris bij het opstellen van een testament, want het is een ingewikkeld klusje.

Je moet denken aan zaken als:

  • Wat gebeurt er met de inbreng eigen geld in het huis wanneer je partner.
  • Wanneer je overlijdt, erft je partner alles en daarna zijn erfgenamen (en jouw familie dus niets).

Een testament kan altijd weer herzien en aangepast worden.
© 2009 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom een samenlevingscontract?Waarom een samenlevingscontract?Samenwonen met of zonder samenlevingscontract in 2022? Samenwonen zonder samenlevingscontract betekent dat er wettelijk…
Verdeling erfenis zonder testamentVerdeling erfenis zonder testamentDe verdeling van een erfenis zonder testament. Als er geen testament is opgesteld, wordt voor de verdeling van de erfeni…
Samenlevingscontract: voordelen & nadelenSamenlevingscontract: voordelen & nadelenOmdat de wet voor samenwoners vrijwel niets regelt, zullen zij zelf actie moeten ondernemen, door bijvoorbeeld een samen…
Een samenlevingscontractGeregeld hoor je van samenwonende stelletjes dat ze een samenlevingscontract hebben ondertekend. Hierin hebben ze afspra…

Partnerpensioen en Algemene NabestaandenwetPartnerpensioen en Algemene NabestaandenwetHeel veel mensen weten niet wat een partnerpensioen is, zo is gebleken uit een onderzoek dat NIPO heeft gedaan in opdrac…
Bearer bonds, wat zijn het?Bearer bonds, wat zijn het?Zo nu en dan kom je het tegen in films: bearer bonds. Dit is echter niet alleen een thema in Hollywood maar ook in de ec…
Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.