Banksparen of niet?

Banksparen of niet? Banksparen kan erg aantrekkelijk zijn als u zo ook fiscaal slim en goedkoop spaart. U kunt banksparen voor de aflossing van de hypotheek en de aanvulling van uw pensioen of met uw ontslagvergoeding. Dit met fiscale voordelen. U kunt een extra pensioen ook in eigen beheer opbouwen. Vergelijk uw polis bijvoorbeeld op Brand New Day of elders op het internet voor een goede keuze.

Banksparen of toch zelf sparen en een spaarbank zijn?

Met Banksparen kunt u fiscaal vriendelijk sparen voor de aflossing van de hypotheek of pensioen. In beide gevallen spaart u via een geblokkeerde rekening bij een bank. En het idee is dat de grotere concurrentie tussen verzekeraars en banken moet kunnen leiden tot lagere beheerkosten en dus betere rendementen. Banksparen is een transparante manier om vermogen op te bouwen voor de oude dag of de aflossing van een hypotheek. De Rabobank en ABN AMRO bieden banksparen aan, Brand New Day, Allianz en Delta Lloyd. Sinds 2013 is een en ander wel beperkt, maar wie een polis heeft kan daarmee op een fiscaal slimme manier doorgaan.

Banksparen voor hypotheek aflossing van uw eigen huis, hoeveel vrijstelling heb ik?

Bij bestaande polissen (van voor 2013) is het grote fiscale voordeel dat u tot een bedrag van maximaal € 168.500 (2020) onbelast mag sparen. Samen met uw partner is het maximum € 337.000. En deze maxima worden ieder jaar met een inflatiepercentage verhoogd. Het is wel zo dat als u later het bedrag van de rekening haalt en het geld alsnog voor andere doelen gebruikt, de belastingvrijstelling vervalt. Dan moet u alsnog belasting over het uitgekeerde bedrag betalen, wat een flinke strop zal betekenen.

Banksparen voor een extra pensioen

Er zijn verschillende banken die banksparen als pensioenaanvulling aanbieden. Toch moet u via offertes bekijken of banksparen voor de pensioenaanvulling altijd gunstiger zal zijn dan zelf uw geld op een goede spaarrekening te zetten of te plaatsen in een langdurig termijndeposito. Een aantal argumenten is wel te geven.

De rente bij banksparen en de spaarbankhypotheek

Allereerst moet u goed moet bekijken welke rente u bij het banksparen door de bank wordt geboden en wat de eventuele beheerskosten zijn. De spaarbankhypotheek maar ook de leefrente.

Wat zijn de voorwaarden bij banksparen?

Er zijn vele stringente voorwaarden waaraan u moet voldoen die niet hoeven te gelden bij gewoon sparen. Bovendien moeten de uitkeringen tussen uw 65e en 70e jaar ingaan en maar liefst twintig jaar duren. Minder dan twintig jaar mag alleen als de uitkering hoogstens circa € 20.000 per jaar bedraagt en minimaal vijf jaar duurt. Als u toch voor uw 65e uitbetaald wilt krijgen, moet de uitkering doorlopen tot minimaal 85 jaar.

Fiscale voorwaarden banksparen, zijn die er wel?

Een belangrijke fiscale voorwaarde om voor aftrek in box 1 in aanmerking te komen, is dat u een pensioentekort hebt. Hierbij gelden vergelijkbare eisen als bij de nieuwe lijfrente polissen. Heeft u geen pensioentekort, dan is er ook geen fiscaal voordeel te behalen. Bij gewoon sparen valt uw spaartegoed in box 3 van de inkomstenbelasting.

Conclusie banksparen is voordelig sparen

Banksparen kent bepaalde voorwaarden, maar is vooral fiscaal voordelig sparen voor de aflossing van de hypotheek of voor de aanvulling op uw pensioen. Meestal is banksparen echt goedkoper dan een lijfrentepolis. Maar u kunt ook een goede spaarbank zoeken met een hoge rente en zelf sparen. Na afloop van de looptijd kunt u eenvoudig weer bij uw geld komen. Dan bent u in feite uw eigen spaarbank. Een goed alternatief zou nieuwkomer Brand New Day kunnen zijn vanwege de lage kosten of andere aanbieders op het internet. Kijk en vergelijk zelf voor de beste keuze.

Lees verder

© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Banksparen & Leefrente bij ABN AMRO 2021Banksparen & Leefrente bij ABN AMRO 2021Belastingvrij banksparen met de lijfrente bij ABN AMRO? Bij deze bank heet dat leefrente sparen in 2020 en 2021. Met de…
Banksparen veilig bij faillissement?Banksparen veilig bij faillissement?Is ook het banksparen bij een bank een veilige manier van sparen bij een faillissement van de bank? Als u niet de juiste…
Lijfrente of banksparen?Lijfrente of banksparen?Lijfrenteverzekering of lijfrente banksparen, wat zijn de verschillen? Sparen voor een extra inkomen en kapitaal kunt u…
Banksparen, sparen voor de alternatieve hypotheekaflossingBanksparen, sparen voor de alternatieve hypotheekaflossingBanksparen tegen een mooie rente bij de bank voor de financiering van de aflossing van uw hypotheek is alleen mogelijk m…

Geld: het gevoelige punt in je relatieEn jij dacht dat seks een gevoelig onderwerp is om over te praten met je lief? Probeer dan maar eens een eerlijk en open…
Beleggingstip: Aandelen voor renteniers‘Rijk worden met aandelen op lange termijn’. Het klinkt allemaal mooi. Maar daar hebben renteniers geen boodschap aan. Z…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 15-11-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.