Banksparen & Leefrente bij ABN AMRO 2021

Banksparen & Leefrente bij ABN AMRO 2021 Belastingvrij banksparen met de lijfrente bij ABN AMRO? Bij deze bank heet dat leefrente sparen in 2020 en 2021. Met de introductie van het banksparen per 1 januari 2008 ontstond de leefrente als aanvulling op de lijfrentepolis van een verzekeraar. U kunt bijvoorbeeld bij ABN AMRO fiscaal sparen en beleggen met banksparen. U hebt een belastingvoordeel als er een pensioengat is en wat extra geld voor later kan tegenwoordig geen kwaad. ABN AMRO maakt onderscheid tussen leefrente 2008-2013 en de leefrente daarna waaronder 2020 en 2021.

Bij ABN AMRO heeft lijfrente leefrente


Wat is lijfrente?

Wanneer u uw lijfrente tot uitbetaling wilt laten komen, doet u er goed aan, om verschillende aanbieders goed te vergelijken. Misschien is door de lage rente een uitgesteld betalen van lijfrente zelfs te prefereren. Een voordeel van het jaar 2008 is dat het Banksparen is ingevoerd, waardoor niet alleen veel meer producten op de markt komen om uw pensioen en eventuele pensioenbreuk aan te vullen, maar er ook veel meer aanbieders zijn. Het monopolie van de verzekeraars is op dit punt per 1 januari 2008 namelijk verdwenen. Steeds meer banken bieden producten aan die zijn gebaseerd op banksparen. ABN AMRO introduceerde de leefrente. Let wel: leefrente via een bank en niet lijfrente via een verzekeringsmaatschappij.

Wat is uw fiscaal voordeel?

Als u aan de fiscale voorwaarden voldoet, betaalt u in de opbouwperiode geen belasting over het opgebouwde kapitaal en kunt u de storting van uw inkomen aftrekken. De uitbetaling is wel fiscaal belast. Voor wie de AOW-leeftijd heeft bereikt, betekent dit meestal een veel lager belastingtarief en daarmee een belastingvoordeel. U mag maximaal elk jaar het bedrag van uw jaarruimte of reserveringsruimte inleggen.

Banksparen, de leefrente van ABN AMRO bij lijfrente sparen

Met de ABN AMRO kunt u een bestaand lijfrentecontract, uw lijfrentespaarrekening van een andere financiële instelling of uw ABN AMRO Pensioen Plan gedurende een vastgestelde periode laten uitkeren als aanvulling op uw inkomen of uw pensioen. Deze leefrente van ABN AMRO heeft onder meer de volgende kenmerken:
  • U bepaalt vooraf wat de einddatum is.
  • U weet precies welk bedrag per maand wordt uitgekeerd. De rente is over de gehele looptijd constant.
  • U weet vooraf welke rente u ontvangt over uw gehele saldo.
  • U ontvangt jaarlijks een overzicht.
  • U betaalt bij het afsluiten en gedurende de looptijd geen kosten.
  • Bij tussentijds overlijden, dat wil zeggen vóór het einde van de looptijd van de uitkering, gaat de lijfrente niet verloren, maar wordt uitgekeerd aan de erfgenamen.
  • ABN AMRO zorgt voor de inhouding van verschuldigde belastingen en premies.

Wanneer is de uitkering van de leefrente, op welke datum?

Vooraf wordt de einddatum van de uitkering vastgesteld. De leefrente is een maandelijks gelijk bedrag, waarover u inkomstenbelasting in box 1 betaalt. Hierbij gelden een aantal wettelijke regels voor banksparen:
  • De minimale uitkeringsduur is 20 jaar plus het aantal jaren dat u bij de start jonger bent dan de AOW-leeftijd.
  • Wanneer u begint met laten uitkeren van leefrente in of na het kalenderjaar waarin u 66 jaar en vier maanden wordt in 2019 (de AOW-leeftijd in 2019, 2020 en 2021) is de minimale uitkeringsduur 5 jaar. Uiterlijk moet de uitkering beginnen op 31 december van het jaar waarin u 70 jaar wordt.
  • Rekening houdend met bovenstaande looptijden kunt u zelf de gewenste uitkeringsduur bepalen. Wettelijk is wel nog bepaald dat de hoogte van de jaarlijkse uitkering maximaal 21.741 mag zijn in 2019 en 22.089 in 2020, wanneer de looptijd korter is dan 20 jaar (tijdelijke oudedagslijfrenten).

De Financiële bijsluiter bij banksparen

De Leefrente van ABN AMRO is een financieel product en heeft dus een degelijke Financiële bijsluiter, om een en ander verder uit te leggen. Leest u de bijsluiter goed. Een groot voordeel is dat u alle zorgen uit handen worden genomen en de uitkering ook bij overlijden niet verloren gaat. Wanneer in vergelijking met andere offertes ook de uitkering aan de hoge kant blijkt te zijn en de kosten laag, kan dit product een mooie borging zijn voor uw aanvullend pensioen. U kunt zich door de bank altijd hierover persoonlijk laten adviseren.

Slot

De toekomst is zo onzeker dat het goed is om nu al voor later wat te sparen. U doet dat tegen lage kosten en transparant als u kiest voor banksparen. Bij een bank als ABN AMRO of bij een aanbieders zoals Brand New Day.

Lees verder

© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lijfrente of banksparen?Lijfrente of banksparen?Lijfrenteverzekering of lijfrente banksparen, wat zijn de verschillen? Sparen voor een extra inkomen en kapitaal kunt u…
Lijfrente sparen of lijfrentepolis in 2020 en 2021?Lijfrente sparen of lijfrentepolis in 2020 en 2021?Lijfrente uit lijfrente sparen bij een bank (banksparen) of uit een lijfrentepolis en lijfrenteverzekering bij een verze…
Lijfrente uitkeren: bank of een verzekeringLijfrente uitkeren: bank of een verzekeringLijfrente banksparen of een lijfrentepolis afsluiten? De uitkering en aankoop van een lijfrente kan niet alleen bij een…
Banksparen biedt de consument vele voordelenBanksparen biedt de consument vele voordelenBanksparen heeft vele voordelen boven verzekeren en is daarmee een goede keuze. Banksparen is niet voor niets het nieuwe…

Besparen op uw maandlastenBesparen op uw maandlastenU kunt op veel verschillende manieren geld besparen. De meest effectieve manier is om de maandlasten te drukken.
Erfenis niet automatisch naar schoonfamilie (uitsluiting)Erfenis niet automatisch naar schoonfamilie (uitsluiting)Een uitsluitingsclausule in uw testament of bij een schenking opnemen? Dat doet u omdat u wilt voorkomen dat uw erfenis…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 11-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.