Vrijwillig pensioenfonds voor zzp 2021/'22

Vrijwillig pensioenfonds voor zzp 2021/'22 In 2021 en 2022 hebt u als zzp’er de mogelijkheid om deel te nemen aan een vrijwillig pensioenfonds. Bouw zo uw aanvullend pensioen op als zelfstandige in aanvulling op andere manieren van sparen en beleggen. Dit pensioenfonds zal vrijwillig en flexibel zijn. Als het even kan is het rendement ook beter dan als u zelf belegt. Als veel zelfstandigen meedoen, kunnen de kosten laag zijn, wat uw pensioen zeker ten goede zal komen. Een alternatief is de pensioenrekening van Brand New Day. Een aantal bedrijfstakken kent een verplichte pensioenregeling.

Vrijwillig of verplicht aanvullend pensioen zzp'ers


Verplicht pensioen

In een aantal bedrijfstakken bent u ook als zzp'er verplicht om u aan te sluiten bij een collectief pensioenfonds. Deze verplichting geldt bijvoorbeeld voor:
 • Afwerkingsbedrijven.
 • Apothekers.
 • Afbouwbedrijven
 • Dierenartsen.
 • Fysiotherapeuten.
 • Glaszetters.
 • Huisartsen en medisch specialisten.
 • Loodsen.
 • Natuursteenbedrijven
 • Notariaat.
 • Schilders en stukadoors.
 • Verloskundigen.
 • Vloerenbedrijven.

Vele zzp'ers vallen dus buiten de boot.

Waarom een vrijwillig pensioenfonds voor zzp’ers?

Onder de zzp'ers die geen verplichte pensioenopbouw hebben naast hun AOW, stellen velen het opbouwen van een aanvullend pensioen uit. Dit terwijl iedereen die straks een redelijk inkomen wil hebben, moet weten dat hoe eerder met de pensioenopbouw wordt begonnen, hoe beter dat dat is. De tijd werkt dan in uw voordeel. Het vrijwillig pensioenfonds voor zzp'ers dat per 1 januari 2015 van start is gegaan, wordt beheerd door een grote pensioenuitvoerder, het APG. Een dergelijke grote club wordt geacht verstand van beleggen te hebben, is een vertrouwde naam. kan de kosten laag houden, neemt u veel werk uit handen en kan zo zorgen voor een mooi pensioen. Dit alles en de flexibiliteit van de regeling, moet veel zzp'ers over de streep kunnen trekken.

Zeer flexibel pensioenfonds zzp

De regeling is zo dat u mag kiezen hoeveel en hoe vaak u geld inlegt (flexibele inleg), hoe u het uitgekeerd wilt krijgen (flexibele uitkering) en hoe lang u het geld uitgekeerd wilt hebben (flexibele uitkeringsduur). De pensioenuitkering waarvoor u kiest als u tussen de zestig en zeventig jaar bent bedraagt 10, 15 of 20 jaar. Enkele andere kenmerken zijn:
 • U mag als zzp'er het opgebouwde vermogen aanspreken bij een langdurige arbeidsongeschiktheid. Daarmee vervangt de regeling niet de AOV maar is een mooie extra buffer. U hoeft het vermogen niet aan te spreken.
 • Bij een voortijdig overlijden in de uitkeringsperiode gaat het geld naar uw erfgenamen.
 • Het opgebouwde vermogen wordt niet opeisbaar voor derden, ook niet in geval van schulden.
 • Het opgebouwde vermogen is fiscaal onbelast zolang het geld bij het pensioenfonds is gestald (geen box 3, geen vermogenstoets).

Kosten zzp worden collectief verdeeld

Als u een lijfrentepolis aanschaft of kiest voor een andere individuele manier van pensioensparen, zijn de kosten geheel voor uw rekening. Wie zijn pensioen opbouwt bij dit nieuwe pensioenfonds van de APG. zal merken dat de kosten collectief worden gedeeld en dus lager zullen zijn. Wie belegt weet dat lage kosten in belangrijke mate ook het rendement zullen bepalen. Mensen met een woekerpolis hebben in het verleden ook duur leergeld met de hoge kosten betaald. Dit hoeft met dit pensioenfonds niet het geval te zijn, zolang er maar genoeg deelnemers meedoen en het APG voor de goede beleggingen zorgt. Doordat een paar grote belangenorganisaties voor zelfstandigen volledig achter het pensioenfonds staan (Stichting ZZP Nederland, FNV Zelfstandigen, Platform Zelfstandige Ondernemers PZO-ZZP, Zelfstandigen Bouw) is impliciet gezorgd voor een groot draagvlak onder de zelfstandigen.

Zorg voor uw pensioen als zzp'er in 2021 en 2022

Naar schatting bouwt meer dan de helft van de zelfstandigen zonder personeel geen pensioen op. Dat moet met het nieuwe pensioenfonds dus anders worden. Wie wel aan een pensioenopbouw doet, kiest in belangrijke mate voor een lijfrenteregeling, meer nog dan voor gewoon sparen, beleggen of banksparen. Het mooie van het nieuwe pensioenfonds voor zzp'ers is dat er geen verplichting is. Wie nog geen pensioen opbouwt of dat wel privé doet, kan straks voor een extra manier van pensioensparen kiezen. U hoeft niet volledig in het pensioenfonds te stappen, maar kunt dat er extra bij doen. Als de rendementen goed blijken te zijn, kunt u uw inleg altijd nog verder uitbreiden. Bij alle manieren van sparen en beleggen geldt immers dat diversificeren en spreiden van geld belangrijk is. Stop niet al uw geld in slechts één fonds. Werknemers in loondienst kennen dit voordeel niet, zij moeten een bepaald percentage van hun loon sparen bij een verplicht pensioenfonds. De zelfstandige kan kiezen.

Pensioenrekening Brand New Day

Ook Brand New Day heeft een pensioenrekening voor u, de zzp pensioenrekening. Deze rekening opent u eenvoudig online. U bepaalt zelf hoe vaak u geld inlegt, dat kan eenmalig zijn of regelmatig. Brand New Day belegt het geld in indexfondsen. Gaat de index omhoog dan stijgt uw kapitaal. Als u met pensioen gaat, kunt u dit kapitaal omzetten in inkomen. Brand New Day is een grote jongen op het vak van vermogensbeheer.

Conclusie pensioenfonds voor zzp'ers

Wie nu niks spaart en wel een pensioen wil opbouwen, maar daar zelf te weinig tijd voor heeft, zal er eerder voor kiezen om zijn totale pensioen bij het nieuwe fonds op te bouwen. Wie wel al pensioen opbouwt, heeft er nu een extra fonds bij. De mogelijkheid om uw pensioen ook bij langdurige arbeidsongeschiktheid aan te kunnen spreken is daarbij een groot pluspunt. Bij vele andere manieren van sparen en beleggen voor later is die optie er namelijk niet. Begin als zelfstandige op tijd met uw pensioenopbouw en bespreek de fiscale mogelijkheden eens vrijwillig met een bank of verzekeraar. Hoe langer u dat uitstelt, hoe duurder het voor u wordt.

Lees verder

© 2014 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrijwillig extra pensioen opbouwen als aanvulling op uw AOWVrijwillig extra pensioen opbouwen als aanvulling op uw AOWAls u eerder wilt stoppen met werken, dan is in de meeste gevallen het opbouwen van een extra pensioen nodig. Zorg zelf…
Extra pensioen opbouwenExtra pensioen opbouwenJe pensioen bestaat uit AOW, het pensioen dat je hebt opgebouwd bij je werkgever, en het vermogen dat je zelf gespaard h…
Partnerpensioen en samenwonenPartnerpensioen en samenwonenJullie wonen wel samen in 2022, maar hebben jullie dan ook automatisch recht op elkaars partnerpensioen als de partner k…
Klein pensioen afkopenKlein pensioen afkopenEen pensioenfonds kan zelfstandig een klein pensioen afkopen. De reden daarvoor is vaak dat de administratieve rompslomp…

Fraude met valse verkeersboetesFraude met valse verkeersboetesIn 2014 werd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) bij justitie aangifte gedaan van fraude met valse verkeer…
De inkomensverschillen verkleinenDe inkomensverschillen verkleinenMet het boek van de econoom Piketty (2014) is de discussie over inkomensverschillen weer helemaal los gebarsten. Uit ond…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 14-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.