Klein pensioen afkopen

Klein pensioen afkopen Een pensioenfonds kan zelfstandig een klein pensioen afkopen. De reden daarvoor is vaak dat de administratieve rompslomp niet meer in verhouding staat tot het uit te betalen pensioen. Het wordt te duur voor de pensioenuitvoerder om uw klein pensioen te beheren. Wat is uw recht? Wat betekent dit voor u en wat zijn de regels voor afkoop? De wettelijke afkoopgrens bedraagt in 2018 € 467,89, in 2019 €474,11 en in 2020 € 484,09. Over het bedrag van afkoop betaalt u inkomstenbelasting. Let op de datum dat u recht krijgt op AOW. Vanaf 2018 wordt het samenvoegen van kleine pensioenen gestimuleerd in plaats van afkoop. Vanaf 2019 mogen pensioenuitvoerders er ook voor kiezen om uw pensioen over te dragen aan de nieuwe uitvoerder en hoeven pensioenen tot 2 euro per jaar niet meer te worden uitgekeerd. Die vervallen in 2019 en 2020.

Wat is een pensioenbreuk

Wie van werkgever wisselt, heeft als de nieuwe werkgever bij een ander pensioenfonds is aangesloten, al gauw te maken met een pensioenbreuk en pensioengat. Op papier heeft u wel het wettelijke recht om het pensioen over te dragen naar het nieuwe pensioenfonds, maar dat gebeurt bij een klein pensioen vaak niet. Een klein pensioen is meestal een bijna vergeten pensioen dat is opgebouwd door bij een werkgever maar een paar jaar te blijven. Maar dat heeft nadelige gevolgen voor een pensioenuitvoerder omdat de kosten van de administratie wel doorgaan.

Pensioenwet

Op grond van de Pensioenwet mag sinds 2007 de pensioenuitvoerder een klein pensioen afkopen. Een klein pensioen is in 2019 maximaal 474,11 euro per jaar. De wettelijke afkoopgrens in 2020 bedraagt € 484,091. Dit afkopen kan met, maar ook zonder uw toestemming. Maar als de deelname bij het pensioenfonds is gestopt vóór 2007, dit is de ingangsdatum van de nieuwe pensioenwet, en de voormalige deelnemer maakt bezwaar tegen afkoop dan is het betreffende pensioenfonds verplicht dit bezwaar te honoreren en mag niet tot afkoop worden over gegaan.

Klein pensioen afkopen met uw toestemming

Uw toestemming is nodig als de uitkering van het ouderdomspensioen al was ingegaan en bij de start van de uitkering het pensioen weliswaar hoger was dan de minimum afkoop grens, maar twee jaar later alsnog onder de afkoop grens daalt. Bijvoorbeeld doordat het pensioen niet is geïndexeerd en het minimum afkoopbedrag wel.

Klein pensioen afkopen zonder toestemming

Maar afkoop kan ook zonder uw toestemming gebeuren. De pensioenuitvoerder vindt dan bijvoorbeeld dat de administratieve lasten te hoog zijn. Voor een paar honderd euro pensioen per jaar moet de pensioengerechtigde regelmatig op de hoogte worden gehouden en worden uitbetaald. Soms decennia lang.

Welke voorwaarden gelden voor afkoop klein pensioen, waar hebt u recht op?

Afkoop van een pensioen kan in de pensioen overeenkomst zijn beperkt of uitgesloten. Ook kan de gewezen deelnemer binnen twee jaar na beëindiging van de deelneming een procedure zijn gestart tot waardeoverdracht, wat de afkoop verhindert. Als dat niet het geval is, zijn er zijn drie eisen voor afkoop zonder uw toestemming:
  • In 2018 is de maximale grens voor afkoop en uitbetaling € 467,89, €474,11 in 2019 en € 484,09 in 2020. Bij emigratie naar het buitenland kan voor een waardeoverdracht worden gekozen. Afkoop tegen een hoger afkoopbedrag is niet meer mogelijk.
  • Afkoop mag op zijn vroegst twee jaar na het stoppen van de deelneming aan het pensioenfonds plaats vinden.
  • De pensioenuitvoerder moet binnen zes maanden na afloop van de periode van twee jaar, dus in totaal binnen een termijn van 2,5 jaar, de pensioengerechtigde inlichten en de afkoop uitvoeren.
  • Uw deelname aan het pensioenfonds is na 1 januari 2007 gestopt.

Belastingdienst en belasting betalen over de afkoopsom

Met de afkoop van een klein pensioen wordt niet alleen een gat geslagen in uw totale pensioenopbouw, maar u moet over de afkoopsom ook nog eens belasting betalen. Hoeveel is afhankelijk van uw inkomen, maar gemiddeld genomen gaat al snel 40 procent naar de Belastingdienst.

Afkoop pensioen en u wordt 65 jaar

De afkoop van een klein pensioen wordt in veel gevallen uitbetaald als u 65 jaar wordt. Dat betekent een extra inkomen maar heeft sinds 1 december 2014 geen gevolgen voor de AOW partnertoeslag. Bespreek altijd de mogelijkheid om de uitbetaling pas te doen als u AOW gerechtigd bent, een aantal maanden later dus (66 jaar en vier maanden in 2019 en 2020), want dan zijn de belastingtarieven in de eerste en tweede schijf lager.

Slot afkopen van klein pensioen

De lage rente slaat niet alleen gaten in het pensioen, maar pensioenfondsen zullen ook meer op de kosten gaan letten. Wie een klein pensioen bij overgang naar een andere werkgever niet meeneemt, loopt daardoor grote kans dat de pensioen uitvoerder het pensioen zal willen afkopen. En of u dan voldoende meekrijgt en tevreden zult zijn met het netto bedrag is nog maar helemaal de vraag. Ga dan ook altijd na of u nog extra wilt sparen voor uw pensioen en waar u dat het beste kunt doen. Uw pensioen afkopen of overdragen voor 1 januari 2020 kan voordelig zijn.

Lees verder

© 2009 - 2020 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Pensioen in eigen beheer afkopen in 2018 of 2019?Pensioen in eigen beheer afkopen in 2018 of 2019?Sinds 1 juli 2017 kunt u geen pensioen in eigen beheer meer opbouwen. U kunt wel uw opgebouwde pensioen laten uitkeren o…
Nieuwe baan: meenemen pensioen of niet?Nieuwe baan: meenemen pensioen of niet?Wanneer je een nieuwe baan hebt, krijg je vaak ook een nieuwe pensioenregeling. Je kan ervoor kiezen om je opgebouwde pe…
Pensioen DGA - afkoopPensioen DGA - afkoopAls directeur groot aandeelhouder (DGA) moet je zelf aan pensioenopbouw werken. Dit kan op verschillende manieren. Eén v…
Hoe bouw je pensioen op en hoe hoog is dat?Veel mensen hebben wel een pensioen, maar hebben geen idee hoeveel ze krijgen als ze daadwerkelijk kunnen stoppen met we…

De verkoop van openstaande vorderingen aan een incassobureauDe verkoop van openstaande vorderingen aan een incassobureauHet komt in 2019 en 2020 nogal eens voor dat debiteuren niet op tijd of zelfs helemaal niet betalen en er vele openstaan…
Soorten pensioen in loondienstSoorten pensioen in loondienstLet op uw pensioen, al dan niet een collectief pensioen. Wat kost een pensioen in 2020 eigenlijk en bouwt u wel pensioen…

Reageer op het artikel "Klein pensioen afkopen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Vis, 25-03-2020 15:06 #266
Ik heb een AIO-aanvulling op mijn pensioen, omdat ik niet altijd in Nederland heb gewoond. Ik heb een pensioen afgekocht, dit is nu meegerekend als inkomen bij de AIO. Maar door deze afkoop kom ik wel boven de vermogensgrens van de bijstand uit. Is dit een probleem? Reactie infoteur, 26-03-2020
Beste Vis,
Dat hangt van het pensioen af. De afkoop van een klein pensioen (tot 884 euro in 2020) wordt niet meegerekend, een groter pensioen zeer waarschijnlijk wel. Overigens kan de SVB er alleen rekening mee houden als bij de SVB bekend is dat er een pensioen is afgekocht.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Arne, 23-02-2020 14:47 #265
Hallo,

ik wil van voor een eenmalige uitkering berekenen hoeveel loonbelasting en werknemersverzekeringen moeten worden betaald. het gaat om een bedrag van 12.500 euro.

Hoe bereken ik dit?

alvast dank! Reactie infoteur, 24-02-2020
Hallo Arne,
De uitkerende instantie rekent meestal met 49,5% loonbelasting. Afhankelijk van uw inkomen wordt er ook nog zvw-premie ingehouden. Wat u op deze manier te veel aan belasting en premies betaalt, kunt u terugkrijgen bij uw belastingaangifte inkomstenbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

E. C. A. van de Loo, 04-12-2019 15:55 #264
Hartelijk dank voor Uw snelle reactie, gaan opnieuw met de belastingdienst in de slag.
Vr.gr.Bert van de Loo Reactie infoteur, 05-12-2019
Beste E. C. A. van de Loo,
Graag gedaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

E. C. A. van de Loo, 03-12-2019 17:18 #263
Vraag: Mijn vrouw ontving van haar pensioenfonds een bericht dat zij haar eindelijk hadden "gevonden" bijna 8 jaar na haar 65e.
Inmiddels 73 jaar en nooit iets van dit fonds gehoord, heeft ooit in de horeca gewerkt. Of ze maar even het formulier wil invullen en ondertekend retour zenden zodat het bedrag van de afkoopsom overgemaakt kan worden.
MAAR… als we dit bedrag krijgen gestort is het volgens de belasting extra inkomen in 2019 waardoor we zeker boven de grens komen van zorg/huurtoeslag welke wij reeds ontvangen hebben over 2019. Contact met de belastingdienst levert geen echt antwoord op, "het zijn inkomsten die bijgeteld worden bij het inkomen en pas ná het doorgeven kunnen we antwoorden of U eventueel alle toeslagen moet terug betalen"… hier gaan we dus nog niet op in. Het pensioenfonds zegt dat ze het ná haar 65e niet per maand konden uitkeren dus nu alles in één keer uitbetalen en daarmee is voor hun de kous af.
Klopt het dat hele bedrag bij de inkomsten komt en we nu door de fout van het pensioenfonds vrijwel zeker meer moeten terug betalen dan we ontvangen aan afkoopsom? Kunnen we de afkoopsom eventueel weigeren en zo ja moet en we dat schriftelijk melden aan hun?
Hoop dat U ons enigszins op weg kunt helpen in deze kwestie. Mag ik van U een bericht ontvangen?
Vriendelijke groeten, E.C.A.van de Loo. Reactie infoteur, 04-12-2019
Beste E. C. A. van de Loo,
Waarschijnlijk valt dit voor de huurtoeslag (niet de zorgtoeslag) onder het bijzonder inkomen. Maar dat zou de Belastingdienst u moeten kunnen vertellen:

https://financieel.infonu.nl/belasting/109018-toeslagen-en-bijzonder-vermogen-of-bijzonder-inkomen.html

Dit soort zaken geven helaas altijd gedoe, een verzoek voor bijzonder inkomen moet u bovendien zelf aanvragen.

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Frans, 25-03-2019 14:38 #262
Ik heb een WAO-uitkering en kan mijn kleine pensioen van minder dan 420,- bruto per jaar in een keer op afkoop laten uitbetalen. Heeft dit gevolgen voor mijn WAO-uitkering? Reactie infoteur, 25-03-2019
Beste Frans,
De afkoop van een eerder pensioen heeft geen invloed op uw WAO-uitkering, deze is namelijk gebaseerd op uw vroegere loon, leeftijd en mate van arbeidsongeschiktheid.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marion, 27-01-2019 11:17 #261
Hallo
Nee ze heeft geen 5 jaar pensioen gehad ze heeft 2 pensioenen. 1 was de afkoop van 4000.
En 1 die ze maandelijks krijgt. Dat moet ze ook terug elke maand dat begrijpen we, maar de afkoop van 4000 moet ze ook elke maand betalen. 5 jaar lang ze heeft dit eenmalig gehad. Reactie infoteur, 25-03-2019
Hallo Marion,
Kan het zijn dat uw moeder wel recht had op pensioen, maar daar geen gebruik van heeft gemaakt?
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marion, 24-01-2019 09:34 #260
Hallo
Na het overlijden van mijn vader heeft mijn moeder ongeveer 4000 netto pensioen gehad… maar ze heeft ook bijstand en nu moet ze 5 jaar lang een bedrag terug betalen mag dat ze heeft eenmalig geld gehad. Reactie infoteur, 27-01-2019
Hallo Marion,
Als uw moeder in een jaar eenmalig een extra bedrag heeft ontvangen, wordt dat verrekend met de bijstand in dat jaar. Kennelijk vraagt de gemeente een terugbetaling tot vijf jaar terug. Dat zou alleen terecht kunnen zijn als uw moeder ook gedurende die vijf jaar recht had op een pensioen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Eva, 17-12-2018 15:48 #259
In het artikel staat 'De pensioenuitvoerder moet binnen zes maanden na afloop van de periode van twee jaar, dus in totaal binnen een termijn van 2,5 jaar, de pensioengerechtigde inlichten en de afkoop uitvoeren.'
Wat gebeurt er als binnen die termijn wel de pensioengerechtigde is ingelicht maar de afkoop niet is uitgevoerd? Reactie infoteur, 27-02-2020
Beste Eva,
Dan neemt u z.s.m. contact op met de pensioenuitvoerder.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Visscher, 12-12-2018 18:49 #258
Beste zeemeeuw
Bedankt, het is voor ons duidelijk 👍
Gr Visscher Reactie infoteur, 27-02-2020
Beste Visscher,
Dank voor uw reactie.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Visscher, 10-12-2018 21:08 #257
Mij vraag is, klein pension van 350 euro bruto, is de berekening van echtpaar anders dan alleenstaand?
M.v.g. Visscher Reactie infoteur, 12-12-2018
Beste Visscher,
Voor de afkoop van een klein pensioen, maakt het geen verschil of u getrouwd bent of niet. Het gaat bij de berekening vooral om uw levensverwachting en de door het pensioenfonds gehanteerde discontovoet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

E. V. Matei, 17-09-2018 21:52 #256
Ik ben verhuisd naar de Verenigde Staten, inmiddels 5 jaar geleden vertrokken. Mijn pensioen lijkt te zijn net onder de 6.000 euro. Nog 25 jaar tot de pensioen leeftijd.
Kan ik dat bedrag laten afkopen of zijn er andere opties dan alleen wachten nog 25 jaar? Ik zou het anders kunnen gebruiken om eventueel in de VS in een fonds te zetten. Reactie infoteur, 20-09-2018
Beste E.V. Matel,
Afkopen zal niet gaan. Wellicht kunt u met het pensioenfonds een waardeoverdracht afspreken, maar ook dat kan lastig zijn omdat u al vijf jaar weg bent uit Nederland.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

P. V. D. Kolk, 02-08-2018 12:57 #255
Mijn partner, geboren 02-01-1953 krijgt ingaande ca. mei 2019 A.O.W. (1 jaar + 4 mnd na haar 65e jaar). Zij krijgt dan tevens jaarlijks E. 475,00 pensioen van een oude werkgever. Bij afkoop z.g. "kleine pensioenen" wordt aangegeven dat afkoop van kleine pensioenen tot E. 474,18 mogelijk is. Betekent dit daadwerkelijk dat haar kleine pensioen niet kan worden afgekocht wegens overschrijding met E. 0,82?
Zoja, is er wellicht een "foefje" om alsnog afkoop mogelijk te maken?

m.vr.gr.
P.v.d.Kolk Reactie infoteur, 05-08-2018
Beste P. V. D. Kolk,
Ja, maar het bedrag van de afkoopgrens kan in 2019 net iets hoger worden in verband met de jaarlijkse indexering.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Gerard, 27-07-2018 13:40 #254
Beste,
Vandaag kreeg ik een brief van de Caisse Nationale D’Assurance Pension uit Luxemburg waarin alleen gevraagd wordt om mijn bankrekening om mijn pensioen op te storten. Verder staat er niets in de brief, geen enkel bedrag wordt er genoemd. Ik was verrast, heb een eigen horecabedrijf gehad in Luxemburg van 1 mei 1983 tot 1 oktober 1989 maar had helemaal niet meer aan het recht op pensioen vanuit Luxemburg gerekend. Wel wist ik dat ik vanaf 16/9 12% minder AOW ga krijgen omdat ik (ruim) 6 jaar in Luxemburg heb gewejt. Heeft u enig idee wat ik jan verwachten en of zo’n pensioen af te kopen valt? Ook vind ik het enigzins vreemd dat ik nu plots alleen een brief krijg waarin alleen om mijn banknummer wordt gevraagd zonder verdere informatie. Op 16/9 wordt ik 66 jaar… Dank alvast voor de moeite! Reactie infoteur, 29-07-2018
Beste Gerard,
In 2017 betaalde de CNAP bij 40 jaar opbouw van pensioen 1.771,75 euro uit. Elk jaar minder opbouw betekent 1/40 deel minder aan ouderdomspensioen. Het zou in uw geval (bijna 5 1/2 jaar) dus om ongeveer 245 euro per maand kunnen gaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

C. Bart, 06-07-2018 17:18 #253
Mijn partner heeft meer dan 25 jaar geleden kort gewerkt. Daarna heeft zij geen werk meer kunnen vinden. Het opgebouwde pensioen werd vorig jaar oktober (2017) afgekocht, de maand nadat zij AOW gerechtigd werd. Een bedrag van € 28,- bruto, Netto € 22,- dus € 6,- belasting. Na invulling van de aangifte over 2017 krijgen we nu een aanslag van € 591,-
Oorzaak is het feit dat het belastingtarief gemiddeld wordt over het gehele jaar 2017. Dit vinden wij uitermate onrechtvaardig. Uiteraard gaan we bezwaar aantekenen maar ik vraag mij af of het zin heeft. Wat is uw mening? Reactie infoteur, 09-07-2018
Beste C. Bart,
De Belastingdienst werkt inderdaad in het jaar dat men recht krijgt op AOW met een gemiddeld tarief, afkopen in januari 2018 was waarschijnlijk goedkoper geweest. Dit is echter het systeem dat de Belastingdienst al vele jaren hanteert bij de inkomstenbelasting. Men kijkt naar het jaarinkomen en niet naar de maand van ontvangst.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

W. Bastings, 04-07-2018 09:07 #252
Dus ik moet over die 5045 nog eens 40,88% betalen als ik het goed begrijp heb ik eerst 36,55 betaald en dan nog eens 40,88. Reactie infoteur, 04-07-2018
Beste W. Bastings,
Het werkt anders. Bij uw aangifte inkomstenbelasting wordt op basis van uw totale inkomen berekend hoeveel belasting u moet betalen en dat bedrag wordt verrekend met wat u al aan belasting betaald hebt. Het is dus niet en en.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

W. Bastings, 30-06-2018 05:55 #251
Hallo wij hebben vorig jaar een klein pensioen van Aegon kunnen afkopen het bruto bedrag was €5042 euro wij hielden hier aan over €3199 euro dus er is €1843 euro loonheffing afgegaan.Ik weet dat wij dit moeten doorgeven aan de belasting dienst maar hoeveel belasting houden zij hier dan nog eens op in.Wij zitten normaal in belastingschijf 2 zonder dit extra inkomen.

Mvg wbastings Reactie infoteur, 04-07-2018
Hallo W. Bastings,
Als u met de afkoop nog in schijf 2 valt, betaalt u 40,85% belasting (los van bijdrage zvw-premie).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jfa Reniers, 12-06-2018 17:50 #250
Is het verstandig een klein pensioen van € 9.332,- bruto af te kopen? en zo ja, hoeveel belasting betaal je daarover? Reactie infoteur, 13-06-2018
Beste Jfa Reniers,
Eigenlijk hangt dat af van het aantal jaren dat u van een pensioen kunt genieten en dus de leeftijd die u uiteindelijk zult bereiken. Als u ouder wordt dan gemiddeld, is het afkopen van een klein pensioen meestal niet voordeliger. Afkopen heeft wel het voordeel dat u in één keer over een groter bedrag kunt beschikken. Dit bedrag kan wel van invloed zijn op uw toeslagen (huurtoeslag bijvoorbeeld).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Verres, 19-03-2018 11:51 #249
Hallo,

Ik heb een paar jaar gewerkt in de detailhandel en nu als pensioen een bedrag opgebouwd van 452 euro per jaar. Dit wil ik graag afkopen: ik ben nu 31 jaar en het is meer dan 2 jaar geleden dat ik ben gestopt met werken in de detailhandel. Weet iemand warvoor bedrag ik ongeveer kan verwachten?

Alvast bedankt.

groet Reactie infoteur, 20-03-2018
Hallo Verres,
Het is de vraag of afkopen wel mogelijk is als u 31 jaar bent. Is afkoop (door bijzondere afspraken) wel mogelijk, dan kunt u denken aan maximaal factor 10.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Willemina, 14-03-2018 22:17 #248
Geachte dames en heren,
Op internet zie je veel staan over afkoop klein pensioen, maar nergens vind je dat je de dupe wordt als je het bedrag op je spaarboekboek hebt staan. Ik heb alleen AOW en de afkoop van het pensioen is voor mij nodig om iedere maand iets bij te spijkeren. Ik krijg normaal gesproken kwijtschelding gemeentelijke belastingen maar omdat ik nu een spaartegoed heb krijg ik het niet. Is dit rechtmatig? is er geen vermogenvrijstelling voor pensioen afkoop. Ik heb er niet om gevraagd het in 1x te krijgen.

Wie heeft hier ervaring mee? Reactie infoteur, 15-03-2018
Geachte Willemina,
Als u op 1 januari van een jaar geld op de rekening hebt staan, telt dit als vermogen. Gemeenten hanteren wel kleine vrijstellingen van vermogen (dat kan per gemeente een ander bedrag zijn).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hans, 17-02-2018 14:18 #247
Goede dag,
Ik knars al een tijd op het volgende:
Eind 2015 kreeg ik van een 4-tal pensioenfondsen de mededeling dat zij wat kleine pensioen wilden afkopen.
Hierbij ging het om bedragen van tussen de 114.- tot 298.- bruto per jaar. Opgebouwd zo'n 30-35 jaar geleden.
Ik heb de fondsen verzocht om opgave van de afkoopsommen. Enkele weken later heb ik die opgaven ontvangen en heb ingestemd met uitbetaling onder voorwaarde dat de bedragen ná augustus 2016 (AOW ingangsdatum) op mijn rekening gestort zouden worden. Tegelijkertijd heb ik een ooit bij ASR afgesloten koopsom/lijfrentepolis uit laten betalen.
In de loop der jaren zag ik de ingelegde som (Hfl. 5000) als sneeuw voor de zon verdwijnen waarop ik besloot om mijn verlies niet groter te laten worden en het restant van € 1383 te laten uitkeren.
Uiteindelijk heeft de ASR zich niet aan de afspraak -uitbetalen ná aug 2016, gehouden en hebben zij juni 2016 € 909 overgemaakt.
De ASR was tevens de enige die 52% (€473.-) heeft ingehouden. De anderen iets meer dan 20%
Sept 2016 heb ik de resterende pensioenafkoopsommen ontvangen.
Incl. de € 909 van de lijfrente kreeg ik een bedrag van € 12919 NETTO uitbetaald.
Er is in totaal € 3227 ingehouden door de pensioenfondsen aan loonheffing.
Het BRUTO bedrag aan kleine pensioen afkoop was dus samen € 16138.
Gevolg daarvan was dat mijn jaarinkomen 2016 door de belastingdienst op € 51.166 werd gesteld.
En kreeg ik een naheffing van € 5304!
Onder de streep heb ik van de afkoopsom maar € 4388 netto overgehouden.
Ik heb dus € 8531 belasting moeten betalen over de afkoopsommen!
Hoe valt dit te rijmen met de genoemde ± 40 % belasting? Volgens mij heb ik toch heel wat meer moeten betalen.
Mijn plan was, om van het bedrag van de afkoopsommen elke maand een beetje bij mijn AOW te voegen omdat mijn nu 61 jarige en chronisch zieke vrouw, pas met 67+3 mnd (2024) haar AOW krijgt en ik dacht hiermee een deel van dit financiële gat op te vullen. Mede omdat de pensioenfondsen duidelijk hadden aangegeven verplicht tot afkoop over te gaan.
Maar daar heeft onze onbetrouwbare overheid blijkbaar niets mee te maken.
Het houdt me al geruime tijd bezig omdat ik nog steeds het gevoel heb dat hier iets fundamenteel mis is gelopen?
Kan dit kloppen en heb ik nog een kans om een deel terug te vorderen?
Bedankt. Reactie infoteur, 19-02-2018
Goede dag Hans,
De afgekochte pensioenen worden als inkomen gezien waarover inkomstenbelasting moet worden betaald. Niet iedereen betaalt evenveel belasting, omdat niet iedereen evenveel inkomen heeft. De pensioenfondsen doen een soort van voorheffing, de naheffing komt pas als bekend is wat uw jaarinkomen daadwerkelijk is geweest. Daar komt nog bij dat een afgekocht pensioen als een bijzondere beloning wordt gezien, waardoor de tarieven nog een stuk hoger kunnen zijn:

https://financieel.infonu.nl/belasting/62578-bijzonder-tarief-loonheffing.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Maarschalkerweerd J. C., 25-01-2018 20:05 #246
LS. Eerlijk gezegd, duizelt het mij een beetje wanneer ik alle vragen en antwoorden door lees, alsook op andere websites. Bijvoorbeeld: betaal ik nu bij afkoop 19.1% loonheffing + 5.65% zorgpremie, of hoger?
Mijn vraag betreft het volgende. In november j.l. ontving ik bericht, dat ik nog een nimmer uitbetaald pensioentje van 193,77 bruto p.jaar. Dus (80 in maart a.s.) van zo'n 15 jaar geleden = 2906,55. Mijn toenmalig adres zou tot voor kort niet bekend zijn geweest! Binnenkort ontvang ik een afkoopvoorstel. Wat kan ik mogen/kunnen verwacht verwachten?! Reactie infoteur, 26-01-2018
Beste Maarschalkerweerd J. C.
De afkoop van uw pensioen wordt afgerekend tegen het bijzonder tarief, dat is hoger dan het normale belastingtarief. Hoeveel hoger is afhankelijk van de hoogte van uw jaarinkomen:

https://financieel.infonu.nl/belasting/62578-bijzonder-tarief-loonheffing.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rick, 14-12-2017 19:55 #245
Hallo,

Wat mag ik ongeveer verwachten als afkoopsom? Bruto.
1 maal pensioen van +-340 pj
1 maal pensioen van +-444 pj

Ik ben nu 30 jaar. Reactie infoteur, 17-12-2017
Hallo Rick,
De berekening van de afkoopsom is niet bij elk pensioenfonds hetzelfde. Bruto kan het gemiddeld gaan om het tienvoudige. Overigens hoeft een pensioenfonds niet af te kopen, bovendien bent u nog relatief jong.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Joana Rosa, 04-11-2017 20:01 #244
Dag,
In antwoordt op uw reactie:
Nee, zoals ik al zei is het motief van hun dat mijn pensioen hoger is dan 250,- bruto p/j. Dat is wat er letterlijk staat in de brief. over afkoop langer dan 2 jaar na beeindiging (1991) wordt niet gerept. Vreemd dat ze andere regels handhaven bij dit pensioenfonds dan bv bij Bpfbouw waar mijn man een klein pensioen had van 237 bruto p/j deze kon wel afgekocht worden deze maand.

Mvg. Reactie infoteur, 07-11-2017
Dag Joana Rosa,
Vreemd inderdaad, een pensioenfonds mag aanvullend eigen pensioenvoorwaarden hanteren maar niet als ze in strijd zijn met de pensioenwet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Joana Rosa, 31-10-2017 12:21 #243
Ik heb een klein pensioen van het bedrijfstakpensioenfonds voor het kappersbedrijf. Ik vertrek naar mijn geboorteland Angola volgend jaar voorgoed, en wil dit kleine pensioen van 337,- p/j afkopen voor 1 jan 2018.

Nu is mij dit geweigerd door dit pensioenfonds met de mededeling dat mijn pensioen hoger is dan 250,- p/j. Ze houden dus een ander bedrag aan dan gebruikelijk. Kan dit zomaar? Het pensioen is van lang geleden omdat ik al meer dan 10 jaar als zelfstandige werk.

Mvg.

Joana Rosa Reactie infoteur, 01-11-2017
Beste Joana Rosa,
Het wettelijke afkoopbedrag is hoger. Waarschijnlijk is het punt dat u veel later om een afkoop vraagt dan twee jaar na uw deelneming aan het fonds.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marco, 27-09-2017 14:46 #242
Goedemiddag,
Ik kan een klein pensioen afkopen via a.s.r. (er staat dat ik na mijn 65e jaarlijks een bruto bedrag ontvang ad. € 193,-
Wat kan ik ca. verwachten aan netto afkoop na aftrek van belastingen?
Alvast bedankt,
Marco Reactie infoteur, 28-09-2017
Beste Marco,
Het bruto bedrag kan per instantie anders zijn (tussen de 2300 en 2800 euro). Netto wordt er als voorschot een hoog belastingtarief ingehouden (tot 57%), waarvan u waarschijnlijk weer een deel kunt terugkrijgen als u belastingaangifte inkomstenbelasting doet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

R. Laanstra, 01-09-2017 07:22 #241
Op 3 november bereik ik mijn AOW gerechtigde leeftijd (65 en 9 maanden). Ik heb nog een klein pensioen opgebouwd van € 505.00 bruto per jaar. Dit pensioen gaat in op mijn 67e. Is dit pensioen afkoopbaar? Reactie infoteur, 01-09-2017
Beste R. Laanstra,
Helaas niet, want dat is meer dan € 465,94, de grens in 2017.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Josephin, 02-08-2017 10:30 #240
Mijn vraag: het pensioenfonds wil dat ik mijn bedrag 7.197 bruto afkoop. Januari 2018 krijg ik AOW. Heeft dat gevolgen voor mijn huur- en zorgtoeslag?
vr.gr. Josephin Reactie infoteur, 02-08-2017
Beste Josephin,
Als het hier om de afkoop van een klein pensioen gaat (tot € 467,89 per jaar), dan wordt de afkoopsom als bijzonder inkomen gezien dat niet meetelt voor de toeslagen. In andere gevallen is de afkoopsom wel gewoon inkomen:

http://financieel.infonu.nl/belasting/109018-toeslagen-en-bijzonder-vermogen-of-bijzonder-inkomen.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Truus V. D. Pol, 07-07-2017 07:24 #239
Onze zoon die al 7j in australië woont, kreeg geen toestemming om zijn klein pensioen af te kopen bij p.m.e. pensioen.behoudt mijn zoon dan dit opgebouwde deel of is hij deze kwijt?hij overweegt om zijn nederlanderschap op te geven en australier te worden.
alvast bedankt truus Reactie infoteur, 09-07-2017
Beste Truus V. D. Pol,
Normaal gesproken behoudt uw zoon zijn pensioen. Het pensioen is persoonsgebonden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ed Veldhuizen, 02-06-2017 17:56 #238
Beste…,

Ik wil verschillende pensioenen afkopen, alleen krijg ik bij alle pensioenuitvoerders te horen dat ik boven de wettelijke afkoopgrens zit.

Ik wil niet wachten tot mijn 67, ben nu 46, en net een eigen onderneming gestart, wat kan ik nog meer doen of anders, om wel het geld bij de pensioenuitvoerders weg te halen?

Alvast bedankt,
Ed Veldhuizen Reactie infoteur, 05-06-2017
Beste Ed Veldhuizen,
Onder het huidige pensioenstelsel kunt u uw kapitaal dan niet afkopen of weghalen bij een pensioenfonds. Gaat het om lijfrentepolissen, dan is er vaak nog wel wat mogelijk via een gedeeltelijke overdracht.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mariska Michil, 27-05-2017 10:12 #237
Hallo,
Mijn man (45 jaar) heeft bij zijn huidige werkgever een pensioenbeleggingsverzering gehad. Deze loopt nu elders. Hij heeft nu een brief gehad dat hij deze verzekering á €8677,84 af kan kopen. Is dit verstandig om te doen? Hoeveel zou je dan netto overhouden, en heeft zo'n afkoop gevolgen voor zijn pensioen later?

Groet,
Mariska Michil Reactie infoteur, 29-05-2017
Hallo Mariska Michil,
Een pensioenbeleggingsverzekering wordt afgesloten om op latere leeftijd extra inkomen te hebben. Als dit nu wordt afgekocht, krijgt uw man een bedrag ineens en niet straks een maandelijkse uitbetaling. De fiscale afhandeling is afhankelijk van hoe de waardeoverdracht naar de nieuwe verzekering heeft plaats gevonden en of deze nu boetevrij afkoopbaar is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

N. Kaman, 12-05-2017 11:25 #236
Heb recht op een abp pensioen van €. 435,00 per jaar dit wordt afgekocht wat is ongeveer het totale bruto afkoopbedrag is dit 13x of 17x of nog meer? ontvang ik augustus aow ( 65 jaar + 9 maanden ) Reactie infoteur, 14-05-2017
Beste N. Kaman,
Niet alleen de levensverwachting is van belang maar ook de rente waartegen wordt verdisconteerd. Bruto kunt u denken aan factor 13 of 14.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

E. Wever, 07-03-2017 15:15 #235
Ik heb gewerkt bij de Danlon in Emmen van 08 Oktober 1973 tot 23Mei 1977, heb daar ontslag gekregen wegens herstructurering. Nu is mijn vraag of ik daar nog pensioen van tegoed heb, mij is verteld van wel maar ik weet niet waar ik dan moet wezen, bij welk pensioenfonds. Kunt u mij daar wat meer van vertellen? ik ben 67jaar.
Bij voorbaat Mijn Dank Reactie infoteur, 09-03-2017
Beste E. Wever,
U zult daar naar alle waarschijnlijkheid een pensioen hebben opgebouwd. U kunt een brief sturen naar Vergeten Pensioenen, Postbus 785, 1180 AT Amstelveen, of bellen met 020-7512870.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

G. Lehmler, 25-01-2017 15:58 #234
Van mijn pensioenfonds heb ik recht op 6.538,96 bruto dat ingaat 07-07-2017 want ik wordt in 7 juli 2017 65 jaar maar moet nog
Werken tot 7 juli 2018 moet ik nog over dit bedrag belasting betalen want ook mijn vrouw werkt 20 uur per week.

Mvg.
Gerrie Reactie infoteur, 27-01-2017
Beste G. Lehmler,
Zolang u uw pensioen nog niet in 2017 laat uitkeren, hoeft u er in 2017 ook geen belasting over te betalen. Het recht om uw pensioen eerder te laten uitkeren is niet de verplichting om dit ook te doen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Eric Admiraal, 23-01-2017 16:37 #233
Beste zeemeeuw,

van mijn pensioenfonds heb ik recht op 2076 euro per jaar. omdat ik geëmigreerd ben wil ik deze afkopen.
Wat ken ik bruto verwachten? En gaat de belasting er direct af of moet je dat apart regelen?

mvg,

eric Reactie infoteur, 24-01-2017
Beste Eric Admiraal,
Is afkopen wel mogelijk in 2017, het is immers geen klein pensioen. Een afkoopsom wordt als bijzonder inkomen gezien (hoge heffing). Bij uw belastingaangifte inkomstenbelasting wordt vervolgens berekend of u met de hoge heffing niet te veel belasting hebt betaald.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Van Zon, 19-01-2017 11:09 #232
Ik kreeg een brief met een afkoopvoorstel van bpf bouwfonds, hij was voor mijn vader die afgelopen november op 80 jarige leeftijd is overleden. de brief is van 30-11-2016 en mijn vader is 15-11-2016 overleden, volgens het bouwbedrijf heb ik als erven van geen recht op uitbetaling… waarom komen ze nu pas/ineens met dit voorstel en niet jaren geleden al?
mvg. linda van zon Reactie infoteur, 21-01-2017
Beste Van Zon,
Goeie vraag, dat had inderdaad eerder gekund. Het bouwfonds is waarschijnlijk bezig om alles nog eens door te lopen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

C. Gorissen, 12-12-2016 15:02 #231
Wat te doen? Zou op mijn 65 jaar klein pensioen moeten krijgen maar ben nu 81 jaar. Heb nu pas melding gekregen dat ik recht had op een klein pensioen. Men wil het verplicht laten afkopen. Netto bedrag is 507,13 euro. Die jaren (16) geen betalingen. Wat te doen?
Vr.gr.
C. Gorissen. Reactie infoteur, 13-12-2016
Beste C. Gorissen,
U hebt in ieder geval nog recht op 16 jaar aan betalingen. Als die ook worden uitbetaald, is afkoop misschien nog niet zo een slechte keuze.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lidia, 04-12-2016 13:17 #230
4 jaar geleden kreeg ik het verzoek om een pensioen af te kopen, waar ik mee instemde, van de 3800 euro bruto hield ik een 2700 euro netto over, maar de huursubsidie heeft van deze 2700 euro nog eens 1500 euro teruggevorderd. Nu lees ik hier op het forum dat kleine uitkeringen niet meetellen voor de huursubsidie, klopt dat?
In november 2017 ben ik 65 jaar en 9 maanden en dan laat ik een pensioen ook uitkeren, moet ik nu rekening houden dat de huursubsidie weer het grootste deel opslokt? Of kan ik reclameren bij de belastingdienst dat er te veel belasting gevorderd is in 2013 w.b. de huursubsidie? Reactie infoteur, 27-02-2020
Beste Lidia,
Een afkoopsom van een ouderdoms- of nabestaandenpensioen behoort tot het bijzonder vermogen waarmee geen rekening gehouden hoeft te worden. Daarvoor moet wel een verzoek bij de Belastingdienst worden ingediend. Die beoordeelt uw verzoek na afloop van een jaar, wanneer de definitieve rekening wordt opgemaakt:

https://financieel.infonu.nl/belasting/109018-toeslagen-en-bijzonder-vermogen-of-bijzonder-inkomen.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hans, 01-11-2016 19:06 #229
Goedenavond,
Van de horeca krijg ik €63 bruto per jaar. Ben ik verplicht om aan de afkoop mee te werken? Wat is ± het bedrag dat ik zou kunnen krijgen minus de belasting?
Mvg,
Hans Reactie infoteur, 03-11-2016
Beste Hans,
Uw toestemming is niet nodig als het pensioen nog niet is ingegaan. Wat u er netto aan overhoudt is sterk afhankelijk van uw jaarinkomen. Bruto zou het 600 à 800 euro kunnen zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Eva, 26-10-2016 10:50 #228
Ik word in dec. 61 Ben werkloos en heb nu geen enkele inkomen… mij werd gezegd dat ik pas op mijn 65ste ouderdomspensioen kan krijgen.dus 4 jaar zonder inkomen! Reactie infoteur, 29-10-2016
Beste Eva,
Sommige pensioenfondsen staan het toe om eerder pensioen te krijgen, dat kunt u bij uw pensioenfonds navragen. Als er geen inkomen is, hebt u ook recht op een bijstandsuitkering.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Eva, 26-10-2016 01:29 #227
Mijn man is overleden… aantal jaren daarvoor heeft hij zijn pensioen van zijn werkgever afgekocht… kom ik in aanmerking voor een weduwepensioen? Reactie infoteur, 26-10-2016
Beste Eva,
Wellicht hebt u recht op een uitkering via de Algemene nabestaandenwet (Anw). Een afgekocht pensioen betekent echter dat de rechten bij dat pensioenfonds ook zijn afgekocht.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rocus van Oosten, 12-10-2016 19:53 #226
Over een jaar (oktober 2017) heb ik mijn AOW leeftijd bereikt (65 jaar + 9 maanden). In een grijs (of juist toen nog bruin) verleden heb ik een klein ABP pensioen (~300 euro / jaar) opgebouwd. Het ABP zegt waarschijnlijk mijn pensioen dan te willen afkopen. De vraag is wat mij financieel het meeste oplevert. Als ik het goed zie spelen dan twee zaken mee:

- hoelang denk ik nog te leven.
- wat is nu en dan mijn belasting/premie druk.

Over het eerste heb ik geen voorkennis (en het ABP ook niet) maar ik mag hopen nog wel 85 te zullen worden. De belasting/premie druk zal flink lager zijn (dan nu) want lagere belastingtarieven in schijf 1 en 2 en geen AOW premie (dit kan natuurlijk veranderen want de overheid verandert graag de regels tijdens het spel).

Gezien het bovenstaande zou wel/niet afkopen quite spelen met een afkoopvermenigvuldigingsfactor van ongeveer 18. Ik betwijfel of het ABP dat getal ook hanteert.

Ik twijfel aan het tweede punt. Als het afkoop bedrag vlak voor, een maand na of 4 maanden na oktober 2017 wordt uitgekeerd, hoe kijkt de fiscus daar tegenaan? Kunt U hier wat inzicht in verschaffen? Reactie infoteur, 14-10-2016
Beste Rocus van Oosten,
Voor de inkomstenbelasting wordt de afkoopsom als inkomen gezien dat bij uw jaarinkomen in 2017 wordt geteld. Hoe dat financieel voor u uitpakt, zal dus voornamelijk afhangen van dit inkomen en of u door de afkoopsom juist in een hoger belastingtarief terecht komt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hooijer, 02-10-2016 00:02 #225
Mijn vrouw kan een klein pensioen laten afkopen. Ze heeft geen inkomen en krijgt alleen de algemene heffingskorting. Moet zij deze heffingskorting hierdoor terug betalen volgend jaar?

Mvg Hooijer Reactie infoteur, 03-10-2016
Beste Hooijer,
Het afkoopbedrag wordt in het jaar van afkoop als inkomen gezien. Het pensioenfonds zal daarbij zeer waarschijnlijk geen rekening houden met de algemene heffingskorting, als dat wel gebeurt ontvangt uw vrouw te veel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Informaticus, 31-08-2016 21:07 #224
Hallo iedereen,

Ik ben ergens benieuwd naar of hoe ik dit het beste kan uitrekenen. Ik kan een pensioen afkopen van een werkgever waar ik 2 jaar geleden heb gewerkt. Nu krijg ik binnenkort een voorstel maar ik ben benieuwd waar ik al rekening mee kan houden.

Hoe wordt het bedrag van het voorstel berekend? (wellicht dat iemand hier al een 'berekening kan schatten) Hieronder de gegevens van het pensioen zelf.
Eigen leeftijd nu: 33 jaar.
Pensioenwaarde bij 65/67 jaar: 11.701,97
Volgens mijn pensioenoverzicht opgebouwd bruto per jaar vanaf 65: 447 euro (dus kan afgekocht worden)

Nu de hamvraag: wat kan ik bruto qua afkoopaanbod verwachten? (pensioen van A.S.R) Reactie infoteur, 01-09-2016
Beste Informaticus,
Het bedrag van 11.701,97 euro is een geprognostiseerd bedrag voor over 32 jaar. Daar zitten dus tal van veronderstellingen achter. De ASR zal dit bedrag moeten terugrekenen naar een waarde van vandaag en hoeveel dat zal zijn kan alleen ASR u vertellen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Willem, 15-08-2016 00:56 #223
Goedendag, ik heb in 2016 2 kleine pensioenen afgekocht 1x bruto 1570,00 en 1x bruto 5984,00 Euro. Ik ben vanaf 63 jaar met pensioen en ben nu 65 jaar maar heb nog geen recht op AOW, pas in november dit jaar. Deze bedragen op gegeven aan de belastingdienst met 2 verzoeken bijzondere situatie huurtoeslag, dus dat de belasting niet de afkoop sommen bij mijn jaarinkomen op telt. Ik krijg huurtoeslag vanwege zeer weinig inkomen (831 euro AOW hiaat).
Eerste vraag: hebben deze verzoeken kans van slagen? Tweede vraag: Ik ben gescheiden sinds 2010, heeft mijn ex recht op een gedeelte van de afkoop pensioenen?
Alvast bedankt voor uw reactie
Vr Gr willem Reactie infoteur, 27-02-2020
Beste Willem,
Een afkoopsom van een ouderdoms- of nabestaandenpensioen is bijzonder inkomen en telt niet als inkomen mee voor de huurtoeslag. Een klein pensioen valt bij een echtscheiding niet in de verdeling:

https://financieel.infonu.nl/geld/53323-echtscheiding-verdeling-pensioen-en-vechtscheiding.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Otto, 10-07-2016 01:21 #222
Beste. ik heb mijn klein pensioen afgekocht, ik krijg op 16 oktober 2016 1000 euro bruto uitbetaald. mijn vrouw is twee jaar geleden overleden, en heb geen familie meer.wat gebeurd er met dat geld als ik voor 16 oktober komt te overlijden.kan ik het uitlaten betalen aan vrienden bijvoorbeeld.of ben ik dat ook nog kwijt? graag een passende reactie, of suggesties zijn zeer welkom, omdat ik geen stap verder kom zo. vriendelijk bedankt vast. vr gr. otto 65 jaar Reactie infoteur, 11-07-2016
Beste Otto,
Als u voor die tijd komt te overlijden, gaat uw geld naar uw erfgenamen of wie u benoemd hebt in een testament.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Grietje, 27-06-2016 10:04 #221
Beste, Ik heb een 5tal kleine pensioenen lopen, wisselend van €5,- per jaar tot € 450,- per jaar. Ik zou graag willen dat dit afgekocht werd maar heb hier nooit een bericht over gekregen. Kan ik dit zelf aanvragen bij de pensioenfondsen? Zo ja hoe gaat dit dan in zijn werk? Alvast bedankt voor de hulp. Reactie infoteur, 28-06-2016
Beste Grietje,
Een lijfrente kunt u vaak wel afkopen wanneer u dat wilt, een pensioen bij een pensioenuitvoerder niet. Wel kunt u het pensioenfonds daarom verzoeken en dan neemt het pensioenfonds vervolgens hierover een besluit.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Frits Nicolaas, 24-06-2016 12:01 #220
Geachte heer/mevrouw, Ik zoek een verklaring voor het volgende: Wanneer ik een klein pensioen afkoop blijkt dat men een factor (afgeleid van sterftetafel) toepast van circa 15, terwijl ik voor een uitkering van een pensioen een factor van 23,46 wordt toegepast. Ik dacht altijd dat een (pensioen)verzekeraar risico's verzekerd, maar blijkbaar legt hij het risico altijd bij de verzekerde neer. Kunt u dit verklaren, ik namelijk niet!

M.vr.gr.
Frits Nicolaas Reactie infoteur, 24-06-2016
Geachte Frits Nicolaas,
Verschillende instellingen hanteren verschillende factoren, in de wet ligt niet vast hoe er de berekening bij afkoop precies is. Daarom bent u bij de ene instelling veel beter uit dan bij de andere. Een factor 10 ben ik ook al tegengekomen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Dion, 24-06-2016 10:17 #219
Goedendag mijn vraag is van mijn ex krijg ik klein beetje pensioen dat ik af koop mijn papieren heb ik al terug gestuurd hoe lhoelang moet ik wachten dat ze dat uitkeren. Reactie infoteur, 24-06-2016
Beste Dion,
Helaas is niet elke instelling even snel. Het helpt vaak om er achter aan te bellen, want uw papieren moeten eerst in behandeling worden genomen, akkoord bevonden en dan naar uw bankrekening overgemaakt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Dan, 21-06-2016 14:03 #218
Ik heb recentelijk mijn pensioen eenmalig laten uitkeren, een bruto bedrag ad euro 594,- na aftrek hield ik over euro 377,-. Ik ben zo erg teleurgesteld dat er zoveel belasting is ingehouden voor dat beetje pensioengeld. Ik vraag me nu af of ik in aanmerking kom voor het terugvragen van belasting? Reactie infoteur, 22-06-2016
Beste Dan,
Er is ruim 36% belasting ingehouden wat het belastingtarief in de eerste belastingschijf is voor wie jonger is dan 65 plus. Het zou dus best kunnen dat er teveel belasting is ingehouden. Het tarief in de eerste belastingschijf 65 plus is namelijk 18,65%.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sam, 19-06-2016 03:54 #217
Beste

Ben enkele jaren geleden naar België verhuisd… daarvoor heb ik enkele jaren in Nederland gewerkt. Nu heb ik een voorstel gekregen om mijn Nederlands pensioen te laten afkopen… het gaat om een bedrag van 1000€. Wat is jullie advies?
Mvg Reactie infoteur, 20-06-2016
Beste Sam,
De afkoop van een pensioen betekent dat u eenmalig een hoger inkomen hebt. Bij kleine pensioenen is het vaak prettig om af te kopen in plaats van elk jaar een klein bedrag te ontvangen. De veronderstelling is wel dat u dat kleine bedrag later ook niet nodig hebt voor uw kosten van levensonderhoud.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bakker, 13-06-2016 16:57 #216
Beste allemaal,
Ik heb een vraag nu mijn vader kort geleden helaas is overleden. Mijn moeder krijgt ouderdomspensioen van de verzekeraars van mijn vader naast haar AOW. Echter uiteraard maar een schijntje, omdat ze hetgeen willen afkopen. Dit is ten alle tijde nadeliger voor de begunstigde anders willen ze niet afkopen. Vanaf 2016 is het minimum voor afkoop €465,94 euro p/j.
Mag je een uitkeringsinstantie/verzekeraar er op wijzen dit jaarlijks uit te keren ipv in 1x waarna mijn moeder geen rechten meer heeft? Zij is tevens gepensioeneerde. Is dit verstandig gezien je ook belasting moet afdragen en het uiteindelijk bij de volgende belastingaangifte opgeteld wordt, waarschijnlijk dan weer belasting betalen… Kortom, wat is het beste in dit geval en hoe te handelen?
Wellicht heeft 1 van jullie ervaring of in ieder geval weet hoe het precies in elkaar zit en zo een ander van juiste advies kan voorzien. De uitkeringsinstanties zelf geven natuurlijk geen gehoor op mijn vragen en blijven herinneringen sturen om het formulier van afkoop te ondertekenen en op te sturen. Met belangstelling verblijf ik in afwachting. Bij voorbaat dank ik jullie voor de moeite en eventuele reactie. Reactie infoteur, 14-06-2016
Beste Bakker,
Een pensioenuitvoerder mag een klein pensioen afkopen. U mag vragen om dat niet te doen en omdat in dit geval kennelijk ook de handtekening nodig is, kunt u ze daarop wijzen. Afkopen betekent eenmalig een hoger inkomen, maar daarna niet meer.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ciska, 06-06-2016 09:40 #215
Ik heb een heel klein pensioen, ik had een verzoek gedaan tot uitbetaling let op nu heb ik op jaarbasis 2 eurocent te veel en qmwillen ze me iets van 23 euro per maand gaan uit betalen. Het lijkt me voor dat pensioenfonds toch prettiger het ineens af te kopen, en wie zegt dat het voor 1 november al weer niet m8nder is. Wat kan ik doen dat ze dat toch voor me af kopen Reactie infoteur, 07-06-2016
Beste Ciska,
Vraag of het pensioenfonds uw pensioen niet naar beneden kan afronden of wacht nog even met afkopen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ingrid, 02-06-2016 11:23 #214
In november 2016 ga ik met AOW. Een pensioenfonds wil een klein pensioentje afkopen en de afkoopsom uitbetalen als ik 67 word.
Mag een pensioenfonds dit eenzijdig beslissen? Ik wil namelijk dat zij het uitbetalen als ik 65 en 6 maanden ben.
Met vriendelijke groet
Ingrid Reactie infoteur, 02-06-2016
Beste Ingrid,
Als uw pensioendatum bij uw pensioenfonds 67 jaar is, mag dit.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Daan, 22-04-2016 10:47 #213
In 2014 kon ik drie pensioentjes afkopen. Twee pensioen fondsen gingen hier netjes in mee om uit te keren gelijklopend met de ingang van de AOW. In 2015 moest ik daardoor zorg- en huurtoeslag terug betalen. Ik kwam erachter dat bij de fiscus een regeling bestaat om dit als bijzonder inkomen te beschouwen en het buiten de zorg- en huurtoeslag te laten vallen wat voor de eerste twee afkopen dan ook gebeurd is. Alleen over de derde afkoop ligt de fiscus hierin dwars omdat zij zeggen dat het in dit geval om een kapitaal verzekering of een afkoop van lijfrente valt. Als leek zijde en de weinige papieren waarover ik nog beschik lijkt het om een collectieve premiepensioen verzekering te gaan.
Ik kan over de derde nog een keer bezwaar maken maar dan moet ik het hoe en waarom wel duidelijk kunnen uitleggen. Omdat inkomen fiscus en woningcorporaties gekoppeld is aan sociale huur en huurverhoging is het voor nu en in de toekomst belangrijk om dit zo laag mogelijk te houden vandaar mijn laatste poging. Waarom is deze derde voor de fiscus geen afkoop klein pensioen? Ik hoop dat u het mij uit kunt leggen want ik begrijp er niets van. Reactie infoteur, 27-02-2020
Beste Daan,
Het moet echt om een ouderdomspensioen gaan:

https://financieel.infonu.nl/belasting/109018-toeslagen-en-bijzonder-vermogen-of-bijzonder-inkomen.html

In uw geval lijkt het te gaan om een verzekering in aanvulling op een ouderdomspensioen of de AOW. U kunt natuurlijk altijd bezwaar maken en aangeven dat het volgens u om een ouderdomspensioen gaat dat aan de eisen van bijzonder inkomen voldoet en dan de reactie afwachten.

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

H. van Vliet, 27-03-2016 11:11 #212
Ik kreeg van mijn pensioenverzekeraar het verzoek een klein pensioen af te kopen. Na de ingevulde formulieren met mijn toestemming te hebben opgestuurd, kreeg ik een bericht, met excuus, dat afkoop niet mogelijk was omdat ik meerdere pensioenpolissen (aparte polisnummers) bij dezelfde werknemer had. De polis die voor afkoop in aanmerking kwam was een exedent polis die tot stand kwam nadat de pensioenregeling over was gegaan van een eindloonregeling naar een middelloonregeling. Ten tijde van deze overgang werd ik ontslagen, vandaar het kleine verzekerde bedrag. Mijn vraag is, is het standpunt van de verzekeraar correct? De situatie is dat er nu een bedrag van 3,50 euro per maand aan pensioen wordt uitgekeerd en ik per jaar 49 euro aan administratiekosten moet gaan betalen. Te bizar voor woorden natuurlijk. Reactie infoteur, 27-03-2016
Beste H. van Vliet,
Bizar die kosten, kan de pensioenverzekeraar de pensioenen niet gewoon kosteloos samenvoegen?
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

L. Verweij, 26-02-2016 20:16 #211
Ik kan een klein pensioen afkopen van 4000 euro bruto. Maar heb ook een bijstandsuitkering. Word dit bedrag gezien als inkomen en dan gekort op mijn uitkering, of word dit bedrag gezien als vermogen.? Reactie infoteur, 27-02-2016
Beste L. Verweij,
Dit wordt als extra inkomen gezien.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

R. Meijers, 25-01-2016 07:30 #210
Ik heb een klein pensioen afgekocht maar heb een bijstanduitkering en niks door gegeven, wist niet dat dat moest. Maar nu een brief gekregen van de gemeenten dat ze willen weten hoe hoog dat bedrag was. Het gaat om 900 euro. Heb ik nu een probleem en wat kan ik daar aan doen? Reactie infoteur, 25-01-2016
Beste R. Meijers,
Als de gemeente vervelend wil doen, kan die stellen dat u informatie hebt achtergehouden en daarom de bijstandsuitkering stoppen. Gebruikelijk is dat uw bijstandsuitkering wordt verlaagd omdat er kennelijk extra inkomen was.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

H. R. Jansen, 14-11-2015 15:45 #209
Mijn afkoop pensioen bedraagt2.188.00 euro wat moet ik hiervan afdragen.wat houd ik dus netto over.
mvgr h r jansen. Reactie infoteur, 15-11-2015
Beste H. R. Jansen,
Hoeveel belasting u hierover betaalt, hangt helemaal af van de hoogte van uw jaarinkomen. Als het pensioenfonds 52% inhoudt en uw totale inkomen past niet bij dat tarief, dan krijgt u bij uw aangifte inkomstenbelasting een deel van de ingehouden belasting weer terug.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Corry, 05-10-2015 11:13 #208
In juni ben ik 65 geworden en kon ik mijn slagerpensioen afkopen. Formulieren ingevuld en geen reactie vernomen. Weer gebeld en zouden ze papieren opsturen die kwamen in juli binnen, alles ingevuld en maar aangetekend verstuurd. Eind juli gebeld of het in behandeling was en ja een september zou de uitbetaling zijn. In de brief had ik uitdrukkelijk gevraagd om de uitbetaling een oktober te doen i.v.m. belasting. Dat zouden ze om zetten in een oktober en alles zou goed komen. Geen uitbetaling ontvangen op een oktober en met een naar gevoel toch twee oktober gebeld. Het was een fout van hun kant en ze zouden het overmaken. En vanmorgen toch nog weer gebeld, het zou nog niet in behandeling zijn, kletskoek zei ik tegen de aardige dame aan de telefoon en vroeg om iemand van het financiële kantoor te kunnen spreken. Dat is niet mogelijk. Zelf de dame aan de telefoon vond het te gek en was het met mij eens dat ik heel boos ben. Nu wordt het een november uitbetaald en het is geen groot bedrag maar ik ben zo boos en vraag u; kan ik hier wat aan doen? Reactie infoteur, 05-10-2015
Beste Corry,
U kunt altijd een klacht indienen, maar dat zou ik pas doen zodra het geld binnen is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hans de Bles, 12-09-2015 11:51 #207
Ik heb een klein pensioen opgebouwd bij een verz.mij. In 1979 daar ontslag genomen. Ongeveer 450 bruto per jaar, dus het zal wel afgekocht worden. Ben nu 63. Ik kan uit alle onderstaande brieven niet opmaken met welke factor ik rekening moet houden. 15 x 450 lijkt mij een redelijk afkoopbedrag. Is dit niet wettelijk geregeld? Kan elk bedrijf zomaar een (misschien veel te laag) aanbod doen? Ik begrijp dat ik afkoop niet kan weigeren (was het eigenlijk ook niet van plan), maar wat voor mogelijkheden blijven er voor mij over, als ze straks (in 2017) een te laag aanbod doen? Reactie infoteur, 13-09-2015
Beste Hans de Bles,
De berekening van het afkoopbedrag is niet wettelijk geregeld en er zijn factoren bekend van 15 maar ook van 10 maal het jaarlijks bedrag. Een bedrijf kan de afkoop om administratieve reden toch doorzetten. Vraag wel altijd om de berekening en ga daarover eventueel in discussie.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

R. H. Berveling, 25-07-2015 14:21 #206
Graag wil ik weten hoe de afkoop van een klein pensioen berekend wordt. Welke elementen spelen daarin een rol. Verstrekt de betreffende pensioenverzekeraar ook een verantwoording?!

Met vriendelijke groet,
Hans Berveling Reactie infoteur, 25-07-2015
Beste Hans Berveling,
Het afkoopbedrag is afhankelijk van uw leeftijd, de rente, uw opgebouwde pensioenkapitaal, het pensioenfonds. U kunt altijd om een onderbouwing van de berekening vragen.
Met vriendelijke groet,
Zeemeeuw

Marion C., 11-07-2015 13:19 #205
Ik word in augustus 65, aow datum november. Ik krijg nu reacties van diverse pensioenfondsen om mijn (kleine) pensioentjes af te kopen. Kan ik aan de pansieonfondsen vragen of zij het na 1 januari 2016 uit betalen, dat zou voor mijn fiscaal beter uitkomen. Ik heb al een reactie van Zwitser Leven gehad dat zij dat niet mogen doen. Is dat zo?
Dank voor uw antwoord,
Marion Reactie infoteur, 11-07-2015
Beste Marion C.,
U mag het vragen, maar niet elke pensioenbeheerder heeft zijn voorwaarden inmiddels zo aangepast dat een latere uitbetaling mogelijk is. Sommige wel, andere niet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Fam van Duijn, 09-07-2015 13:12 #204
Mijn man en ik hebben AOW met toeslagen. Dit jaar gaat een pensioen (Horeca) afkopen € 4.082,= Nu wil Zorg en Welzijn ook afkopen € 5.338.= Kunnen wij die volgende jaar laten betalen om zo niet mijn toeslagen in gevaar te brengen. Wij hebben € 148.50 lijfrente netto extra en AOW. Wat is verstandig om toch wat geld over te houden. Reactie infoteur, 09-07-2015
Beste Fam van Duijn,
Vraag het pensioenfonds of het een jaar later kan. Misschien kunt u ook afkoop voorkomen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

H. Dierks, 31-05-2015 08:08 #203
Ik heb een uitkering van 912 euro van het uwv. Ben gisteren benaderd door bpfbouw om mij pensioen af te kopen. Ik heb 80,13 euro per jaar aan ouderdomspensieon opgebouwd. De afkoopsom bedraagt 1 135,68. Gaat af loonheffing van 414,52 euro, en het eenmalige netto bedrag bedraagt 721,16 euro. Ben 55 jaar. Als ik akkoord ga, heeft dit dan gevolgen voor mijn uitkering en moet ik aan het eind van het jaar nogmaals belasting betalen?
En de hoofdvraag is, mag ik dit doen van het uwv? Reactie infoteur, 31-05-2015
Beste H. Dierks,
Het hangt van de uitkering van het UWV af of de afkoop van het pensioen gevolgen heeft. Het afgekochte bedrag en de ingehouden belasting geeft u op bij uw aangifte inkomstenbelasting en dan kan het best zo zijn dat u geld terug krijgt omdat te veel belasting is ingehouden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jasmijn, 28-05-2015 07:11 #202
Ik ben uitgeschreven uit Nederland sinds 2000. Ik woon sinds 2000 in het buitenland en ik heb 2 kleine pensioenen die ik in 1 keer kan afkopen. (29 mei 2015 word ik dus 65)
Het bedrag van het ene pensioenfonds (Delta Llyod) is ruim 1700 euro en van de PFZW is ruim 7000 euro, die ik dus in 1x kan afkopen.
Verder heb ik een uitkering van de WUV die dat ook voorstelde om dat te doen, want die verrekenen al pensioenen en natuurlijk ook de AOW met mijn uitkering.

Mijn vraag is daar ik dus niet meer belastingplichtig ben, of deze bedragen Bruto of Netto zijn.
Als deze bedragen bruto zijn, hoe groot is het bedrag dan dat wordt ingehouden in 1 keer?

Ik zie uit naar uw antwoord

Jasmijn Reactie infoteur, 28-05-2015
Beste Jasmijn,
De pensioenfondsen houden belasting in en die kunt u, als te veel is ingehouden, vervolgens weer bij de Belastingdienst terugvragen. Als u AOW uit Nederland ontvangt, betaalt u ook belasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marlie, 27-05-2015 16:56 #201
Mijn man kan een kleinpensioen afkopen van 78,20 bruto per jaar! ze willen 706,00 uitkeren! eris al loonheffing van af! moet nu over die 706,00 euro nog eens belasting betaald worden? bvd! Reactie infoteur, 28-05-2015
Beste Marlie,
Als de loonheffing eraf is, hoeft u niet nog eens belasting te betalen. Wel is de vraag of voldoende belasting is ingehouden. Als dat niet zo is, zal op een later moment wel bijbetaald moeten worden. Dat zal blijken bij de aangifte inkomstenbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

W. Prasun, 16-05-2015 11:11 #200
Ik heb door de afkoop van een pensioen in mei een bedrag van rond 3000 euro ontvangen. Ik wordt pas 25 mei 65 jaar en krijg tot augustus nog een WAO en ANW uitkering. Heeft dit invloed op dit invloed op mijn uitkeringen? Reactie infoteur, 22-12-2019
Beste W. Prasun,
Dit kan van invloed zijn op de ANW uitkering omdat daarbij ook naar de overige inkomsten wordt gekeken, niet uw WAO-uitkering:

https://financieel.infonu.nl/sparen/66895-anw-hiaat-en-hoogte-anw-2019-en-2020.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Housni, 01-05-2015 03:04 #199
Hallo zeemeeuw,

ik heb een bijstandsuitkering… en ik heb 2 brieven gekregen van de particuliere beveiliging en de horeca. ik heb ze allebei ontvangen. nu heb ik een brief gekregen van de gemeente ze willen kijken naar de brieven., moet ik nou terug betalen.?

groet Reactie infoteur, 01-05-2015
Hallo Housni,
Het beste kunt u de reactie van de gemeente afwachten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Dei, 11-04-2015 23:26 #198
Dus ik ben in de laatste jaren enkel en alleen uitzendkracht geweest. Na de uren te hebben vervuld, je weet hoe het werkt, kun je op zoek naar wat anders. ww aanvraag, ander uitzendbureau. eigenlijk altijd wel werk kunnen vinden.
Inmiddels in 2e jaar opleiding met studiefinanciering, geen xtra bijverdiensten.
Pensioenfondsen vallen me lastig en de belastingdienst ook. Ik kan wel een extra zakcentje gebruiken maar dat wat ik aan pensioen heb opgebouwd komt niet in die hoeveelheid terug, dus liever niet afkopen.
Kan ik bij de belastingdienst eigenlijk niet gewoon die loonheffing terugkrijgen. Mijn inkomsten zijn niet eens zelfvoorzienend Reactie infoteur, 12-04-2015
Beste Dei,
Waarschijnlijk kan dat wel, maar daarvoor moet u belastingaangifte inkomstenbelasting doen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Patt, 03-04-2015 22:11 #197
In november 2014 zelf contact opgenomen met mijn pensioengever, deze gaf aan dat inderdaad mijn klein pensioen afgekocht kon worden en dat we persoonlijke gegevens mochten opsturen. Dit heb ik toen gedaan. Daarna nooit officieel bericht meer gehad, wel een mail terug gekregen dat er nog niet bekend was of en wanneer ik zou worden aangeschreven voor afkoop. Hierover konden ze mij niet van te voren informeren. Uitleg gevraagd… er werd toen gesproken over nieuwe regels in 2015, verder kwamen we niet…
Deze week wederom een mail naar ze gestuurd, hier kwam een mail op terug met hetzelfde antwoord…
Kan dit zomaar? Mogen ze het kleine pensioen wat afkoopbaar is volgens hun zeggen "vast" houden?
Ik ben benieuwd naar uw antwoord?
Graag uw reactie! Reactie infoteur, 04-04-2015
Beste Patt,
Een pensioenfonds is niet verplicht om een klein pensioen af te kopen, maar het is wel raar dat het zo lang duurt voordat u uitsluitsel hebt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sebastiaan, 01-04-2015 15:59 #196
Hallo,

Ik heb bij het bakkersbedrijf een klein pensioen van 126 euro per jaar opgebouwd. Dit is al langer dan 2 jaar geleden en inmiddels werk ik al lang ergens anders. Ik heb gevraagd om afkoop. Wat zou een redelijk bod zijn?

Groet,
Bas Reactie infoteur, 02-04-2015
Hallo Sebastiaan,
Wat redelijk is, is moeilijk aan te geven omdat de rente momenteel wel erg laag is. Van een paar honderd euro onder 1000 euro tot een paar honderd euro meer.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nami Djanoko, 30-03-2015 03:03 #195
Ik heb een brief van StiPP gekregen met de mogelijkheid om kleine opgebouwde pensioen af te kopen. Ik ben inmiddels arbeidsongeschikt voor 80-100% bevonden en krijg daardoor een WIA-LAU uitkering. Heeft de afkoop gevolgen voor WIA-LAU uitkering? Moet ik dat aan de UWV door geven? De zelfde vraag voor het in 2014 uitgekeerde geldbedrag van mijn geliquideerde Stamrecht BV, gebruik makend van de door de regering aangeboden 80-20% regeling in 2014. Moet ik dat melden bij de UWV en heeft dat gevolgen voor mijn WIA-LAU uitkering?

Beide zijn wel inkomen, maar net als in eerdere opmerkingen in soortgelijke situatie zijn het geen inkomsten uit (tegenwoordige) arbeid en heeft geen gevolgen voor mijn WIA-LAU klopt dat? Reactie infoteur, 30-03-2015
Beste Nami Djanoko,
Bij de WIA wordt naar uw arbeidsinkomen gekeken. Een afgekocht pensioen is wel inkomen en u betaalt er belasting over maar het is geen loon uit tegenwoordige arbeid.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Walters Gerry, 14-03-2015 11:59 #194
Ik ontvang binnenkort mijn aow mede daardoor ontvang ik diverse kleine pensioentjes. Echter wij zijn altijd zelfstandig geweest op naam van mijn vrouw (zij was eigenaresse). Echter buiten onze schuld de zaak kwijtgeraakt en in de IOAZ regeling terecht gekomen. IOAZ = uitkering voor zelfstandigen ouder dan 55 jaar en langer dan 7 jaar zelfstandig! Nu komt mijn aow leeftijd en ontvang deze. Deze wordt nu volledig gekort op de IOAZ uitkering waar ik me best in kan vinden! Echter navraag bij de uitkerende instantie heeft te kennen gegeven dat ook mijn pensioentjes in mindering gebracht worden. Dit worden waarschijnlijk diverse afkoopsommetjes. Wij genieten de IOAZ uitkering sinds 4 jaar. Mogen de uitekerende instanties het pensieon in mindering brengen?

M vr gr
Gerry Walters Reactie infoteur, 10-02-2020
Beste Walters Gerry,
De IOAZ vult uw inkomen en dat van uw partner aan tot het bijstandsniveau. Dat betekent dat als er ander inkomen is, dit inderdaad hierop in mindering kan worden gebracht. Bij de partner (en dat bent u in dit geval) wordt er ook gekeken naar het pensioen:

https://financieel.infonu.nl/geld/122322-hoogte-ioaw-2020-en-ioaz-2020-voorwaarden.html

Wellicht is het verstandig om de pensioenen nog niet af te kopen.

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Patj, 11-03-2015 13:04 #193
Ik heb een klein pensioen van 462 euro per jaar staan bij NN,Aangezien het net onder de 462,88 in 2015 is zou ik NN kunnen vragen om het af te kopen?

Mvg,
Pat Reactie infoteur, 11-03-2015
Beste Past,
U kunt het NN vragen, maar NN hoeft niet akkoord te gaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Helena, 06-01-2015 12:40 #192
Ik ben 75 jaar en heb van ongeveer1973 tot 1976 ongeveer in de horeca gewerkt in vaste dienst. datums weet ik niet meer
heb ik nu ook pensioen opgebouwd helaas is mijn baas van toen overleden.dus kan het hem niet meer vragen Reactie infoteur, 06-01-2015
Beste Helena,
Als uw baas pensioenpremie heeft afgedragen, hebt u een pensioen opgebouwd. Er is een Pensioenfonds Horeca & Catering, wellicht kan die u verder helpen ((079) 363 14 00, Zoetermeer).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Monique S., 13-12-2014 13:59 #191
Ik heb een weduwepensioen van 107 euro per maand vanuit NL (particuliere beveiliging). Ik ben 50 jaar, woon en ben werkzaam in België. Dat weduwepensioen zou ik graag willen afkopen, omdat ik nu nog altijd verplicht ben Belastingaangifte te doen in Nl. Is immers een Nederlands inkomen. Ik heb geïnformeerd, maar dat bedrag zou te hoog zijn om af te kopen. Mag ik evt toch een voorstel doen bij dat pensioenfonds? Of staat dit wettelijk vast? Reactie infoteur, 14-12-2014
Beste Monique S.,
De waarde is inderdaad te hoog om volgens de letter van de wet een klein pensioen te zijn, bovendien is het een weduwepensioen. U zou het pensioenfonds kunnen vragen of een eenmalige uitbetaling (afkoop) bij dat fonds toch mogelijk is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Robert, 09-12-2014 18:24 #190
Ik heb 8 jaar in Luxemburg gewerkt en daar pensioen opgebouwd. Werk nu weer een paar jaar onder Nederlandse condities. Ken ik mijn pensioen afkopen? Reactie infoteur, 10-12-2014
Beste Robert,
Als het pensioen bij een Luxemburgs pensioenfonds is opgebouwd en niet is overgeheveld naar een Nederlands pensioenfonds (waardeoverdracht), gelden hiervoor de Luxemburgse condities.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Karel, 06-11-2014 14:44 #189
Geachte heer/mevrouw Zeemeeuw,
Mijn pensioenfonds wil mijn kleine pensioentje afkopen. Het is ca. Euro 800,00.
Wordt - na belasting - het resterende bedrag door het UWV ingehouden op mijn WAJONG-uitkering? Reactie infoteur, 06-11-2014
Beste Karel,
Een afgekocht pensioen is geen arbeidsinkomen en daarom in 2014 niet van invloed op uw wajong-uitkering. Het is wel inkomen, daarom wordt er wel belasting op geheven en kan het van invloed zijn op uw toeslagen (huurtoeslag, zorgtoeslag).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Paans, 31-10-2014 19:07 #188
Wat kan ik doen als een pensioenuitvoerder weigert op mijn verzoek een klein pensioen af te kopen? Reactie infoteur, 01-11-2014
Beste Paans,
Helaas kunt u een pensioenfonds niet verplichten om af te kopen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

P., 31-10-2014 11:17 #187
Vanwege een klein pensioenbedrag bij een op te heffen pensioenfonds heb ik een afkoopbedrag gekregen van bruto 839 euro. Dit is een factor 9,7 t.o.v. het jaarbedrag. Ik ben 42 jaar. Is dit een redelijk bedrag of kan ik meer vragen? Ik lees namelijk over vuistregels van factor 15. Heeft dat zin bij een pensioenfonds meer geld te vragen? Reactie infoteur, 01-11-2014
Beste P,
Dat lijkt me een redelijk bedrag, veel lager kan gegeven uw leeftijd namelijk ook (factor 5) door het netto contant maken tegen de rente. Factor 15 kan van toepassing zijn als mensen dicht tegen hun pensioen aanzitten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

H. V. Diepen, 12-10-2014 11:02 #186
Als deelname voor 1 januari is gestopt kan dan het pensioenfonds zonder mijn toestemming het pensioen beneden de wettelijke norm uitbetalen? Reactie infoteur, 12-10-2014
Beste H.V. Diepen,
Afkoop zonder uw toestemming is toegestaan op zijn vroegst twee jaar na uw deelname.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

A. Scholten, 01-10-2014 16:45 #185
Ik krijg ook een afkoop pensioen in maart want het is te weinig om permaand uit te betalen,
iets van 6000 bruto
ongeveer 3000 netto
trekken ze dan van het bruto bedrag belasting af of ook nog van het netto.
want dit moet ik opgeven als inkomsten. Reactie infoteur, 02-10-2014
Beste A. Scholten,
Als het pensioenfonds geen belasting inhoudt, gaat dat er (later) nog van af. U geeft het bruto bedrag op en het bedrag dat is ingehouden aan belastingen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ivana Dodik, 21-09-2014 21:33 #184
Goededag,

Ik heb een brief gekregen van pensioenfonds Detailhandel dat ze mij de mogelijkheid bieden om mijn pensioen af te kopen en ik eenmalig een brutobedrag ontvang van 334,53 euro (exclusief belastingpercentage). Ik heb gebeld met het contact center van pensioenfonds om meer informatie te verkrijgen over het afkopen van mijn pensioen en ik begreep van een medewerker dat ik op 65 jarige leeftijd in 2014 (als voorbeeld) 334,53/4,3= 77 euro zou krijgen. De medewerker had het ook over een factor die in 2014 op 17 stond maar dit elke jaar aangepast kan worden. Betekent deze factor dat je in 2014 stel je bent de leeftijd van 65 gepasseerd je recht hebt op 17 x 77euro euro. Ik vind het lastig om nou na te gaan of het bedrag dat zij mij bieden wel redelijk is en of ik dit bedrag inderdaad moet afkopen aangezien ik op dit moment 25 jaar ben en ik het geld niet nu nodig heb.

Alvast bedankt

Ivana Reactie infoteur, 22-09-2014
Goedendag Ivana Dodik,
Een pensioen ontvangt u vanaf uw pensioengerechtigde leeftijd. Dat kan meer of minder dan 17 jaar zijn. Maar nu een factor 4 lijkt me wel heel weinig.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ivana Dodik, 18-09-2014 13:36 #183
Goededag,

Ik heb een brief gekregen van pensioenfonds Detailhandel dat ze mij de mogelijkheid bieden om mijn pensioen af te kopen en ik eenmalig een brutobedrag ontvang van 334,53 euro (exclusief belastingpercentage). Ik heb gebeld met het contact center van pensioenfonds om meer informatie te verkrijgen over het afkopen van mijn pensioen en ik begreep van een medewerker dat ik op 65 jarige leeftijd in 2014 (als voorbeeld) 334,53/4,3= 77 euro zou krijgen. De medewerker had het ook over een factor die in 2014 op 17 stond maar dit elke jaar aangepast kan worden. Betekent deze factor dat je in 2014 stel je bent de leeftijd van 65 gepasseerd je recht hebt op 17 x 77euro euro. Ik vind het lastig om nou na te gaan of het bedrag dat zij mij bieden wel redelijk is en of ik dit bedrag inderdaad moet afkopen aangezien ik op dit moment 25 jaar ben en ik het geld niet nu nodig heb.

Alvast bedankt

Ivana Reactie infoteur, 22-09-2014
Goedendag Ivana Dodik,
Een pensioen ontvangt u vanaf uw pensioengerechtigde leeftijd. Dat kan meer of minder dan 17 jaar zijn. Maar nu een factor 4 lijkt me wel heel weinig.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kasper, 15-09-2014 21:36 #182
Ik heb bij mijn pensioenuitvoerder een pensioenafkoopvoorstel gehad van 3000 bruto. Brief ontvangen, ik had erom gevraagd. Kan de pensioenuitvoerder nu nog weigeren? Reactie infoteur, 16-09-2014
Beste Kasper,
In het afkoopvoorstel zal staan tot wanneer het aanbod geldig is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Flexer, 14-09-2014 15:14 #181
Als eeuwige uitzend- dan wel tijdelijke kracht heb ik 7 kleine pensioenen en het worden er steeds meer. Zo te zien kunnen ALLE pensioenfondsen dit gedwongen afkopen op mijn pensioengerechtigde leeftijd. Op 1 na zijn de bedragen ook te klein voor overdracht. Middeling is een druppel op een gloeiende plaat en is sowieso niet van toepassing op toeslagen (als die dan nog bestaan). Is er een manier om te vermijden dat ik helemaal geen oudedagsvoorziening krijg? Reactie infoteur, 27-02-2020
Beste Flexer,
Misschien kunt u toch wat pensioenen samenvoegen zodat u boven het maximaal toegestane bedrag voor (automatische) afkoop komt:

https://financieel.infonu.nl/sparen/135621-pensioen-waardeoverdracht-zesmaandstermijn-vervallen.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sjoerd, 11-09-2014 10:53 #180
Beste,
Pensioenfonds landbouw wil mijn toenmalige vakantiebaan, opgebouwd pensioen afkopen. Het gaat om 60 euro per jaar. Ik ben nu 25 jaar oud. Ze willen het afkopen voor 230 euro. Is dat redelijk? Daarnaast had ik ook partnerpensioen, hoeveel kan dat zijn? Ik ben verplicht het af te laten kopen, is er wel ruimte voor onderhandeling over het bedrag?
Mvv Reactie infoteur, 11-09-2014
Beste Sjoerd,
Of er ruimte is voor onderhandeling hangt van de statuten van het pensioenfonds af. Het bedrag is relatief laag en dat komt waarschijnlijk doordat het nog lang duurt voordat u met pensioen gaat. U kunt altijd proberen om meer te krijgen. U krijgt nu factor vier. Iemand van 60 jaar kan factor 10 tot 15 krijgen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Dick, 08-09-2014 09:05 #179
Ik heb ook een afkoopvoorstel voor totaal € 7000 ontvangen. In feb 2015 word ik 65, ik heb een minimaal inkomen (<€9000/jaar) en een jongere werkende (fiscaal) partner met een inkomen van >€30000. Ik ontvang geen toeslagen.

Maakt het wat uit of ik het afkoopbedrag laat uitbetalen in de maand waarop ik 65 word (feb) óf de AOW leeftijd heb bereikt, feb+3 maanden? Of verrekent de Belastingdienst in 2016 de evt te veel/te weinig belasting in 2015 met vaststelling verzamelinkomen? Reactie infoteur, 08-09-2014
Beste Dick,
De afkoopsom is onderdeel van uw verzamelinkomen in het jaar dat u het laat uitbetalen. Als het wordt uitbetaald wanneer u nog niet AOW gerechtigd bent, zal het hogere tarief worden ingehouden, maar dat wordt bij de aangifte inkomstenbelasting weer goed gemaakt omdat het jaarinkomen wel tegen het gemiddelde (deels hoge, deels lage) tarief wordt belast.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nelly Drop, 07-09-2014 14:00 #178
Ik heb een voorstel gekregen van het Pensioen Detailhandel om het opgebouwde pensioen af te kopen voor € 4.773,00. Sinds 2000 werk ik niet meer. Ik word in maart 2015 65 jaar Mijn man werkt nog tot half 2016 dan heeft hij zijn pensioengerechtigde leeftijd behaald. Ik heb geen uitkering en of toeslagen. Wat is verstandig de uitkering nu uit te laten keren of na mijn 65e. Reactie infoteur, 08-09-2014
Beste Nelly Drop,
Daar gaat nog wel belasting vanaf. Het voordeel is dat u nu een bedrag ineens krijgt, in plaats van vele malen een klein bedrag.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Leo, 02-09-2014 17:03 #177
Ik ben nu 59 jaar heb:
1 groot pensioen bij spoorwegpensioenfonds
1 middel pension bij het ABP
beide met prepensioen vanaf 61 jaar.

1 klein pensioen van 200 euro vanaf 65 jaar met prepensioen vanaf 62 jaar van 342 euro
1 klein pensioen van 115 euro vanaf 65 jaar
1 klein pensioen van 232 vanaf 67 jaar.
de kleine pensioenen alle van voor 2007.

zou graag de 3 kleine pensioenen laten overgaan naar het spoorwegpensioenfonds, is dit mogelijk? Ik heb een pensioengat! kan ik de 3 kleine laten afkopen en inbetalen bij het spoorwegpensioenfonds als aanvulling pensioengat?

leo Reactie infoteur, 27-02-2020
Beste Leo,
1. De waardeoverdracht naar een ander pensioenfonds kan binnen zes maanden na overstap naar een andere werkgever. Op een andere manier inkopen is in de meeste gevallen niet mogelijk:

https://financieel.infonu.nl/sparen/135621-pensioen-waardeoverdracht-zesmaandstermijn-vervallen.html

2. U kunt wel uw pensioenfondsen vragen of ze aan een afkoop willen meewerken.

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Prince, 19-08-2014 12:30 #176
Goedendag,

Ik ben momenteel 52 jaar en heb 25 jaar gewerkt. Is het mogelijk om mijn totaal opgebouwde pensioen ineens te ontvangen en daarna vanaf heden weer aan mijn pensioen te bouwen? Ik hoor allerlei verhalen rondom mij heen dat het mogelijk is om je totale pensioen (dus geen klein pensioen) nu te ontvangen. Indien mogelijk, wat zijn de voorwaarden hiervoor? Ik hoor graag van u.

Alvast bedankt,

Prince. Reactie infoteur, 27-02-2020
Goedendag Prince,
Een pensioen in één keer laten uitbetalen (kapitaal) is alleen mogelijk als het een klein pensioen is (minder dan € 458,06 in 2014) en het pensioenfonds meewerkt. Wel is een kapitaaloverdracht naar een ander pensioenfonds mogelijk:

https://financieel.infonu.nl/sparen/135621-pensioen-waardeoverdracht-zesmaandstermijn-vervallen.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wil, 15-08-2014 13:53 #175
Goedendag,
ben zelf in het bezit van 2 kleine pensioentjes te weten 389 van zorg en welzijn en 320 van SBZ wil deze graag afkopen. ben momenteel 58 jaar, heb zelf geen inkomen behalve de algemene heffingskorting.Kan ik deze afzondelijk afkopen of moet het totaal onder de wettelijk afkoop liggen? Kunt U mij globaal vertellen wat ik ieder apart kan verwachten van dit dus van de 389 en de 320?
Vriendelijke groet Reactie infoteur, 16-08-2014
Goedendag Wil,
De grens om een pensioen af te kopen telt per pensioen. PFZW staat in zijn pensioenreglement afkoop pas toe op de pensioengerechtigde leeftijd. SBZ staat ook een eerdere afkoop toe. Hoeveel wordt uitbetaald, is niet bekend (factor 10 wellicht).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lenie van Balkom, 13-08-2014 15:52 #174
Ben een ( weduwe ) vrouw van nu 48 met 2 kinderen van 16 en 19. Ik heb vorig jaar een klein pensioen in 1 keer laten uitkeren, na ontvangst van een brief van Zwitser Leven. Heb dat na een en ander uitgezocht ook laten uitkeren. Heb dus een na aftrek van de loonheffing en bedrag van ca. € 1188,-- ontvangen. Daar ik een ANW uitkering ontvang heb ik nu in juli een schrijven van de SVB gekregen, dat het bij mijn inkomen wordt gerekend en ik dus ruim € 950,-- moet terug betalen. Ik vind het zeer onterecht en weet nu even niet meer wat ik moet doen om hier verder mee te komen. Heb Zwitser Leven hierover gebeld, en zij zeiden dat het in de voorwaarden stond, ik heb dit echter niet in hun schrijven gezien. Als ik dit toch geweten had, had ik dus echt niet gedaan. Maar het feit dat een uitbetaling van een pensioen in 1 keer, meegeteld wordt in de maand van uitbetaling en niet over een jaar, vind ik al heel raar. Maar dat zijn wel meer dingen hier. Reactie infoteur, 14-08-2014
Beste Lenie van Balkom,
Het is inderdaad zo dat de afkoopsom van een (vervroegd) pensioen voor de ANW als inkomen telt in de maand waarin deze wordt uitbetaald en in veel gevallen daarom niet voordelig is. Wellicht is de SVB bereid om de terugbetaling over een aantal maanden uit te smeren, want natuurlijk zou u niet voor afkoop hebben gekozen als u dit geweten zou hebben.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Theo van den Heuvel, 06-08-2014 16:40 #173
Geachte,
voor mijn vader (85jaar) heb ik bij Delta Lloyd een voorstel gevraagd om het pensioen van € 13,50/maand af te kopen.
Hun antwoord is: "Omdat het pensioen al is ingegaan is er helaas geen mogelijkheid meer tot afkoop van dit pensioen. Wij nemen uw verzoek niet in behandeling. Wij vinden het vervelend dat wij u niet anders kunnen inlichten."
-> Is dit correct?
met vriendelijke groet,
Theo van den Heuvel Reactie infoteur, 06-08-2014
Geachte Theo van den Heuvel,
Als de uitbetaling meer dan twee jaar heeft geduurd, is geen afkoop mogelijk.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Alex, 29-07-2014 20:41 #172
Ik heb een voorstel gekregen tot afkoop, maar deze pensioen uitvoerder (Nationale Nederlanden) weigert tot nu toe te komen met de berekening van het afkoopbedrag.

Via een andere website ben ik een vuistregel tegen gekomen van 15x het jaarbedrag.

Is dat een algemeen geldende regel of kan elk pensioenfonds zijn eigen methodes gebruiken. Het afkoopvoorstel zit daar niet eens in de buurt namelijk Reactie infoteur, 30-07-2014
Beste Alex,
Hiervoor is geen vaste regel, maar 15 jaar is prima om een eerste indruk te krijgen. Dit bedrag moet u daarna nog wel contant maken met de rente (lastige berekening).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Plop, 12-07-2014 11:17 #171
Heb drie kleine pensioentjes waarvan de oudste E 219,= per jaar wil uitkeren. De tweede wil afkopen voor E 5.789,65 en de jongste wil afkopen voor E 1.171,98. Partner loopt vanwege operaties in de ziektewet en krijgt E 264 p.w. Ook ik kwakkel en ben dus erg laat met reageren terwijl 1 en 3 met 65 wil laten in gaan en 3 netjes met 65 en twee maanden. Zit met de handen in het haar vanwege dit alles en de huur- en zorg toeslag en hoop niet dat ik al te laat ben met reageren. Zijn bang kopje onder te gaan vanwege eventuele terug betalingen. Reactie infoteur, 13-07-2014
Beste Plop,
Een afgekocht pensioen maakt deel uit van het toetsingsinkomen voor de toeslagen. Als u geen afkoop wilt, neemt u het beste contact op met het pensioenfonds en legt u uw situatie uit. Misschien kan daarmee nog rekening worden gehouden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Joosten, 15-06-2014 11:54 #170
Is het mogelijk om je uitkering uit een afkoop klein pensioen op een belasting gunstige manier (belasting vrij) in te zetten in bijvoorbeeld extra hypotheekaflossing of in een eigen pensioen voorziening? Reactie infoteur, 27-02-2020
Beste Joosten,
In sommige gevallen kan een pensioen wel worden overgedragen aan een ander pensioenfonds, maar dat is geen afkoop en gaat niet op voor een hypotheek. Zie voor meer informatie over deze waardeoverdracht:

https://financieel.infonu.nl/geld/8002-pensioen-een-pensioenbreuk-en-pensioengat-repareren.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bert, 08-06-2014 08:22 #169
Geachte heer/mevrouw,
Ik heb in september 2013 van het Pensioenfonds Detailhandel een voorstel afkoop ontvangen van € 2.905,- Pensioendatum: 31 maart 2014. Dit is over en weer geaccepteerd en schriftelijk bevestigd! Heb later het verzoek gedaan om, i.v.m. fiscaal gunstiger afdracht, de feitelijke betaling 2 maanden later te doen. Dit is door het pensioenfonds goedgekeurd. Nu ontvang ik, tot mijn stomme verbazing, op 14 mei j.l. een bericht dat mijn toekenning van het afkoopbedrag € 86,- wordt. Ik heb een bezwaar hiertoe ingediend, pensioenfonds verschuilt zich achter het pensioenreglement en geeft aan dat het daardoor het bedrag lager moet zijn.
Ik ben het hier nog steeds niet mee eens, want ik heb een getekende overeenkomst, mijn afkoopbedrag had eigenlijk al betaald moeten zijn eind maart 2014.En dan als mosterd na de maaltijd een verlaging toepassen.
Ik word al twee maanden gekort door de regering (€1436,) en nu door het pensioenfonds ook nog een keer.
Ik ben van mening dat ik een wettige overeenkomst heb gesloten en dat het pensioenfonds achteraf niet zo maar geld kan terugvorderen, wat in feite al betaald had moeten zijn.
Wat is uw mening hieromtrent? Reactie infoteur, 08-06-2014
Geachte Bert,
1. Het moment van uitbetaling is fout gegaan, dat zou het pensioenfonds kunnen corrigeren. Sterker nog u bent hierdoor financieel benadeeld.
2. Bij de uitbetaling kan bruto-netto een rol spelen. De uitleg dat men met het penionregelement rekening moet houden is logisch, maar dat wist het pensioenfonds ook toen u de overeenkomst kreeg. Dat mag geen reden voor het verschil zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sara, 08-06-2014 01:02 #168
Hallo,

Ik heb zelf een afkoop aangevraagd, omdat ik voor een schoonmaakbaantje 1,5 jaar heb gewerkt, en maar 48 euro heb opgebouwd per jaar, hoeveel zou het totaal ongeveer zijn die ik wil afkopen? Loon per maand was ongeveer 380 euro. Reactie infoteur, 08-06-2014
Hallo Sara,
Dat verschilt helaas per pensioenfonds. Bij 48 euro per maand is het een afkoopsom van bruto een paar honderd euro.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Piet, 22-05-2014 23:18 #167
Bedankt voor snelle info Zeemeeuw. Heb inmiddels gemaild naar pensioenfonds. Ik laat U weten hoe ze reageren op mijn verzoek alsnog een eenmalige afkoop te doen. Ik denk dat ik het wel snap, is natuurlijk gewoon een geldkwestie ( het is immers crisis ) die voor een pensioenfonds voordelig kan uitpakken indien een deelnemer niet oud mag worden. Ik bedoel, uitgaande van 15 jaar maal 427,29 is 6409 euro ineens betalen of 15 jaar is 180 maanden slechts 35,61 per maand betalen. Reactie infoteur, 23-05-2014
Beste Piet,
Ik denk dat u gelijk hebt, zo houden ze voor de korte termijn meer in kas.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Piet, 22-05-2014 09:59 #166
Geachte M, Ik ben op mijn 62e met vervroegd pensioen gegaan in mei 2011. Op 65 jarige leeftijd zou nog een restbedrag aan pensioen zijn van 427,29 euro, zijnde de afkoopgrens in 2011. Ik ging er bij mijn aanvraag (ik moest indienen voor 1 maart 2011) voor vervroegd pensioen van uit dat het bedrag van 427,29 dan ook op mijn 65e zou worden afgekocht. Echter op 24 maart 2011 ontving ik bericht van het fonds dat er per 1 januari 2011 een nieuw pensioenreglement is ingegaan. Daarin staat o.a. dat alleen nog wordt afgekocht wanneer het pensioen lager is dan 100 euro bruto per jaar. Omdat 427,29 hoger is betaald het fonds mij nu dus levenslang 427,29 gedeeld door 12 maanden is 35,61 bruto per maand uit. Mijn vraag is nu: kan ik het pensioenfonds vragen toch nog af te kopen volgens de oude regeling? Reactie infoteur, 22-05-2014
Geachte Piet,
Ja dat kunt u het pensioenfonds vragen in verband met de bij u gewekte verwachtingen, maar het pensioenfonds kan, als er geen overgangsregeling is, van afkoop afzien.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ricardo, 09-05-2014 14:24 #165
Hallo

Ik heb bij NN een pensioen opgebouwd via mijn vorige werkgever van 2600,- Ik ben al 3 jaar niet meer in dienst bij die werkgever.
Hoezo krijg ik geen aanbod van afkoop? ik heb al een aantal keer contact met ze opgenomen maar elke keer krijg ik te horen dat ze bij NN druk zijn met het bekijken van hun hele pensioenportefeuille. Ze zeggen dat nu al een jaar lang.

Mvg,
Ricardo Reactie infoteur, 10-05-2014
Hallo Ricardo,
Een pensioenuitvoerder is niet verplicht om tot afkoop over te gaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Leonie, 09-05-2014 07:03 #164
Hallo,

Mijn vader wordt binnenkort 65 en heeft een versnipperde pensioenopbouw. 2 Pensioenfondsen hebben het pensioen afgekocht en betalen uit in de week na zijn 65e verjaardag. Dit is bevestigd.

Echter mijn vader is ook terminaal ziek. Wat gebeurt er met deze afkoop mocht mijn vader onverhoopt in de week voor zijn 65e overlijden. Wordt dit dan nog steeds uitbetaald, moet mijn moeder het (gedeeltelijk) terug betalen? Geldt er bij overlijden dan een afkoop voor de partner?
Kunt u ons hier meer over vertellen?

Met vriendelijke groet,
Leonie Reactie infoteur, 09-05-2014
Hallo Leonie,
De afkoop van een klein pensioen is alleen mogelijk als uw vader nog in leven is. Afhankelijk van de pensioenregeling bij het betreffende pensioenfonds is hoeveel uw moeder zou krijgen (ze moet wel als partner of uitkeringsgerechtigde zijn aangemeld).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Theo, 13-04-2014 20:43 #163
Ik heb een brief gekregen van Nat Ned om mijn opgebouwde pensioen daar, wat ik in een half jaar opgebouwd heb (toen ging het bedrijf failliet), af te kopen het gaat dus om een Klein Pensioen, het bedrag €1525.12 bruto zou dan uitbetaald worden minus de belasting, mijn vriendin waar ik een samenlevingscontract mee heb gesloten heeft een ww uitkering, gaat zij hierdoor gekort worden.
En volgens de brief en dit heb ik al eerder gehoord kan ik het niet meer gebruiken voor een waardeoverdracht naar mijn huidige pensioenverlener omdat dat binnen 6 maanden na indiensttreding had moeten gebeuren, en ik werk daar nu al meer dan 5 jaar.
Ik hoor het graag
Met vriendelijke groet Theo Reactie infoteur, 14-04-2014
Beste Theo,
1. Voor een waardeoverdracht bent u inderdaad te laat.
2. Het inkomen van de partner is niet van invloed op de hoogte van de ww uitkering, wel op toeslagen zoals de zorgtoeslag of de bijstandsuitkering.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anneke, 12-04-2014 12:30 #162
Hallo,
Vandaag een brief gekregen van Nationale Nederlanden, om mijn pensioen af te kopen, ruim 1600 euro bruto. Ik hoef niet perse af te kopen, heb het geld nu ook nog niet nodig! Wat kan ik het beste doen?
Anneke Reactie infoteur, 13-04-2014
Hallo Anneke,
Dat hangt er vanaf. Is die 1600 euro een mooi bedrag in verhouding tot uw jaarlijke bedrag, dan kunt u ervoor kiezen. Maar is uw belastingpercentage nu veel hoger dan straks of komt hierdoor een toeslag of uitkering in gevaar, dan kunt u, omdat u het geld nog niet nodig hebt, de afkoop afwijzen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Linda, 06-04-2014 10:49 #161
Hallo,

Mijn man heeft van zwisersleven een aanbod gekregen om zijn pensioen af te kopen.
In de brief staat dat de afkoopwaarde afwijkt van de daadwerkelijke waarde omdat ze het pensioen afkopen per onderstaande data;
Indien u reageert voor 17 april wordt de afkoopwaarde gebaseerd op de koers van de beleggingseenheden van 17 april.
Indien u reageert na 17 april en voor 23 april wordt de afkoopwaarde gebaseerd op de koers van de beleggingseenheden van 23 april.
Nu mijn vraag want ik kan hier nergens iets over vinden; kan dit uiteindelijk veel verschil maken op het uit te keren bedrag omdat het een kwestie van een week is tussen de 2 genoemde data's?
Hartelijk dank voor uw antwoord. Reactie infoteur, 06-04-2014
Hallo Linda,
Dat kan veel verschil maken als de beurs in korte tijd veel stijgt of daalt en uw pensioen op aandelen is gebaseerd, anders niet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

D. Stokkel, 31-03-2014 21:03 #160
Mijn man wordt op 21 mei 65, in juli krijgt hij voor de eerste keer AOW, ik ben 60 dus krijg partnertoeslag. Nu krijgt hij op 21 mei van de bouw een afkoop pensioen. Van €1200 netto eenmalig. Wordt mijn partnertoeslag in juli dan gekort?
Groet dick en lida Reactie infoteur, 01-04-2014
Beste D. Stokkel,
Ja dan wordt de partnertoeslag gekort. Het beste neemt u contact op met het pensioenfonds om te zien of de uitbetaling van de afkoop een paar maanden kan worden uitgesteld.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anton, 16-03-2014 10:17 #159
Onlangs een brief ontvangen van Nationale Nederlanden met het verzoek akkoord te gaan
met het afkopen van een pensioenkapitaal van ca 2000 euro(netto 1200).
Nu heb ik sinds enkele jaren een bijstandsuitkering van de Gemeente Rotterdam en een deel
Pensioen van de Nederlandse Spoorwegen, (De gemeente vult het tekort aan van de NS tot bijstandsniveau.)
Ben 61 jaar.
Wanneer ik dit voorstel accepteer, kan de gemeente Rotterdam dan dit geld vorderen?
Dit gaat over een pensioen van 1985.Is dit dan inkomen of valt dit onder vermogen?Wat zijn de gevolgen voor de Toeslagen
e.d?Graag uw reactie.Bij voorbaat dank. Reactie infoteur, 16-03-2014
Beste Anton,
1. Het zijn extra inkomsten die van invloed kunnen zijn op uw bijstandsinkomen.
2. Een afkoopsom van een ouderdoms- of nabestaandenpensioen is voor de huurtoeslag bijzonder inkomen en dit hoeft u niet mee te tellen bij de opgave van uw inkomen. U moet de dienst toeslagen dan wel vragen om met deze correctie rekening te houden. Voor de zorgtoeslag is het wel inkomen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Celina, 15-03-2014 22:45 #158
Ik heb een brief gekregen waarbij ik mijn pensioen kon afkopen dit was een eenmalig aanbod en het gaat om een bedrag bruto van ongeveer 1600,-. Ook stond er in de brief dat als ik het afkoop het gevolgen voor mijn ww uitkering kan hebben.? Ik heb verder geen toeslagen… Geld dit dan ook voor mij? Want als je alleen een ww uitkering krijgt werd het niet gezien als arbeidsinkomen?

Ik snap er niet zo veel van eerlijk gezegd maar ik wil niet dat ik straks iets moet terug betalen! Reactie infoteur, 16-03-2014
Beste Celina,
Het klopt dat de afkoop van pensioen geen arbeidsinkomen is, maar ook inkomsten uit een ouderdomspensioen of uit een regeling voor vervroegde uittreding kan van invloed zijn op uw ww uitkering en dus ook de afkoop daarvan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Christa, 05-03-2014 12:35 #157
Uit het verleden krijg ik een oud pensioentje van mijn overleden man, waar hij ooit kort gewerkt heeft. Het bedraagt 48 euro bruto per jaar, dus nog geen 4 euro per maand. Ik heb gevraagd het af te kunnen kopen, scheelt beide partijen administratie. Hun bod was 86 euro bruto, dit lijkt me een belachelijk bod. Wat is redelijk?
Ik heb geweigerd, laten ze dan maar de administratie daarvoor doen, dit lijkt nergens naar. Reactie infoteur, 05-03-2014
Beste Christa,
Nou bijvoorbeeld 500 euro (10 jaar).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Fl Marcus, 27-02-2014 14:55 #156
Geachte,

Kan ik mijn pensioen afkopen of kan ik het bij mijn huidige inbrengen?
Graag uw reactie.


vr gr frans marcus. Reactie infoteur, 27-02-2020
Geachte Fl Marcus,
Of uw pensioen afkoopbaar is, hangt ondermeer af van de hoogte ervan en de medewerking van het pensioenfonds. Bijna altijd is een pensioen overdraagbaar naar een ander pensioenfonds:

https://financieel.infonu.nl/geld/8002-pensioen-een-pensioenbreuk-en-pensioengat-repareren.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rob, 20-02-2014 14:00 #155
Beste Zeemeeuw

Dat Zwitserleven niet wil uitkeren, was me al gelijk duidelijk. Dat is hun recht, en ik kan niet eisen. Maar waar het mij omgaat is: Is mijn klein pensioen nu (wettelijk)afkoopbaar of niet? (ongeacht of ze het willen)
Klopt hun berekening? Want volgens hun beredenering is dan geen enkel klein pensioen afkoopbaar, want wat is het over 20 jaar waard? En wat als het niets meer waard is, krijg ik dan helemaal niets als ik 65 ben? Sorry, maar snappen doe ik het niet

M vr gr
Rob Reactie infoteur, 20-02-2014
Beste Rob,
1. De afkoop van een klein pensioen uit de pensioenwet geldt voor een pensioen bij een werkgever.
2. U hebt naar ik begrijp een koopsompolis die waarschijnlijk niet afkoopbaar is (nee, tenzij toch in de voorwaarden van de polis is toegestaan).
3. Er zijn vele onzekerheden: wat is uw polis straks waard en hoeveel lijfrente krijgt u daarvoor? Zwitserleven kan die vraag kennelijk niet beantwoorden, doet een aantal veronderstellingen en concludeert dan dat u niets kunt afkopen. Maar het kan best zijn dat het plaatje er over een aantal jaren weer geheel anders uit zal zien.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Aalt, 19-02-2014 12:21 #154
Ik wil een klein pensioen afkopen, maar zit € 23.00 te hoog.
Het pensioenfonds rekent ook de 8 % vakantiegeld bij het bruto bedrag, is dat juist? Reactie infoteur, 19-02-2014
Beste Aalt,
Het gaat inderdaad om het totaalpensioen (inclusief vakantiegeld).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rinus Bosma, 18-02-2014 16:23 #153
Ja pensioen afkopen is niet voordelig, maar ik moest deze wel afkopen want ik zat onder een limit, en moet je afkopen, ik had liever gezien dat de pensioenfondsen het geld gehouden hadden, nu moet ik de ongeveer 10.000 bijna al maal aan de belasting afdragen. Wat hou je over ongeveer 700 netto.
En dat niet alles vrijwillergers werk word ook belast, staat op de jaaropgave gemeente, tel uit je winst.
Toen ik mijn netto bedrag binnen kreeg was er ook al gekort op het brutto bedrag.
Ik snap het niet meer hoe dat allemaal kan.

En dan nog de huur/zorg toeslag misschien geeft dat ook al problemen Reactie infoteur, 27-02-2020
Beste Rinus Bosma,
1. Bij de uitbetaling van een afkoopsom wordt wel al een percentage ingehouden, maar de finale afrekening met de belasting is bij de aangifte inkomstenbelasting.
2. Niet al het vrijwilligerswerk is fiscaal belast:

https://financieel.infonu.nl/belasting/67956-vrijwilligerswerk-2019-en-de-belasting-of-bijstandsuitkering.html

3. Misschien is middeling van inkomens iets voor u om toch minder belasting te betalen:

https://financieel.infonu.nl/belasting/16642-minder-belasting-bij-middeling-van-inkomen.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rob Kamphuis, 18-02-2014 14:55 #152
Geachte Zeemeeuw

Hartelijk dank voor uw korte en duidelijke reactie. Die heb ik naar Zwitserleven doorgestuurd
(samenvatting, mijn br/jaarlijkse pensioenuitkering ligt onder de max afkoopsom (€454), zwitserleven wil niet meewerken, om mijn pesioen af te kopen)

Dit is hun reactie op uw antwoord:

** De uitkeringsgegevens (uw jaarlijks pensioen) die u op de site ziet staan, kunnen op een lager percentage gebaseerd zijn. Tot voor 2013 werd een voorbeeldberekening gemaakt op basis van 4%. Sinds 2013 is dat 2,4% omdat dat een meer realistisch percentage is (gezien de huidige lage marktrente). Het exacte percentage is pas bekend op het moment dat u met pensioen gaat.
Om te bepalen of uw verzekering voor afkoop in aanmerking komt, moet de huidige waarde van uw verzekering (€ 5.825,86) met 4% doorgerekend worden naar de pensioendatum. Dat levert een bedrag op van € 10.910,00. Dit bedrag ligt boven de maximale afkoopgrens. De afkoopgrens is voor dit jaar gesteld op een jaarlijkse uitkering van € 458,06. Deze jaarlijks levenslange uitkering vertegenwoordigt een waarde van ongeveer € 8.500,00. Daarom is de verzekering, op dit moment, niet afkoopbaar **

Ik begrijp er steeds minder van; klopt mijn jaarlijkse uitkering die er nu staat van €454, wel of niet?

Bvd en m vr gr

Rob Kamphuis Reactie infoteur, 18-02-2014
Beste Rob Kamphuis,
Ik lees de reactie van Zwitserleven als volgt. U hebt een koopsompolis ter waarde van € 5.825,86 waarvan de waarde op uw pensioendatum nog niet vast staat. Hoeveel straks jaarlijks zal worden uitgekeerd, staat ook niet vast. Maar volgens een aantal veronderstellingen zit u nog wel boven de afkoopgrens. Overigens hoeft Zwitserleven niet akkoord te gaan met afkopen als dat niet in uw verzekering staat en is deze ingewikkelde redenering ook niet nodig, het werkt alleen maar verwarrend.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

R. Bosma, 18-02-2014 11:36 #151
Ik heb aangifte gedaan bij de belasting over mijn jaarinkomen en pensioen afkoop, maar ik hou bijna niets over van mijn pensioen. Als ik zo het bekijk moet ik meer dan 85 procent belasting betalen, en dan nog de zorg/huur toeslag terug betalen. Ik moet mijn Eigen geld gebruiken om de toeslagen waarschijnlijk terug betalen. Ik had een WAO uitkering en een paar maanden AOW met kleine toeslag voor mijn vrouw. Als je het zo ziet, dan word je wel arm door de belasting dienst gemaakt en komt straks de voedselbank inzicht. Reactie infoteur, 18-02-2014
Beste R. Bosma,
Het afgekochte pensioen wordt inderdaad als extra inkomen gezien. Dat heeft gevolgen voor de belasting en toeslagen. Afkopen kan daardoor zeer onvoordelig zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rob Kamphuis, 12-02-2014 18:47 #150
Goedenavond,

Bij Zwitserleven krijg ik als ik met pensioen ga €452 br/jr, dat is onder de norm, dus afkoopbaar. Echter de reactie van Zwitserleven:
** De wettelijke afkoopgrens, waaronder afkoop mogelijk is, bedraagt € 456,02 (dit geldt voor het jaar 2014).
Dit komt ongeveer overeen met een pensioenkapitaal van € 9.000,00.
Om een inschatting te krijgen van het pensioenkapitaal, gaan wij uit van een gemiddeld rendement van 4% per jaar. De huidige waarde van uw pensioenpolis is € 5.775,17.
Doorgerekend op basis van 4% rendement per jaar, levert dit een indicatieve waarde op uw pensioendatum (1-7-2030) op van € 10.994,68.
Deze indicatieve waarde ligt ruim boven de afkoopgrens. Het is helaas niet mogelijk uw pensioenverzekering af te kopen.**

Klopt dit nu? En wie zegt me dat die indicatieve waarde ook gehaald wordt?

m vr gr
Rob Kamphuis Reactie infoteur, 13-02-2014
Beste Rob Kamphuis,
De pensioenwet spreekt bij afkoop niet over een pensioenkapitaal maar over een jaarlijks bedrag. Eigenlijk zegt Zwitserleven dat uw jaarlijkse pensioen boven de afkoopgrens ligt, maar dan zouden ze meer moeten uitbetalen per jaar dan u veronderstelt. Het kan niet beide zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

R. Visser, 10-02-2014 13:44 #149
Hallo Zeemeeuw, Voegpensioen "dwingend" opgelegd en afkoopsom ontvangen van €. 785,42 netto in 2012. In 2012 ontving ik een WAZ en een WW uitkering. Men heeft bij het UWV bij de aanvraag een paar jaar ervoor verzuimd om de heffingskorting toe te passen, met als gevolg dat ik een aanvullende bijstandsuitkering heb moeten aanvragen. Tijdens die aanvraag zijn er bij de SoZaWe ook geen bellen gaan rinkelen. Bij mij trouwens ook niet. Later ben ik er achter gekomen en heb ik e.e.a. zelf gecorrigeerd. Maar de SoZaWe wil dat het door hun teveel uitgekeerde bedrag van €. 506,94 door mij wordt terug betaald. Bovedien is mij een boete opgelegd van €. 510,00 wegens het niet in kennis stellen van de Gemeente Rotterdam. Het afgekochte pensioen zijn weliswaar inkomsten, maar geen inkomsten uit arbeid en merk ik derhalve aan als spaargeld. Iets voor een jurist? Reactie infoteur, 10-02-2014
Hallo R. Visser,
Het afgekochte pensioen is geen inkomen uit arbeid en zou geen invloed moeten hebben op de WAZ-uitkering. Bij de bijstand is dat anders en wordt het afgekochte bedrag wel als vermogen gezien. Om u nu een boete te geven gaat ook wat ver, want de regels zijn best ingewikkeld.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

S. L. Tjin A. Lien, 05-02-2014 13:13 #148
Vraag: Is afkoop pensioen gelijk aan uitkoop pensioen? Dwz. ik heb zelf mijn pensioen bij 1 pensioenmaatschappij opgezegd. Ik heb alleen nog een afschrift, waar op staat uitkoop.

Volgens de belastingdienst betaal je belasting over het ontvangen bedrag. Voor de inkomstenbelasting kan je, als je kan bewijzen dat het pensioen is afgekocht, voorkomen dat het bij je inkomsten wordt opgeteld.

Verwarrend.
Mevr. S. L. Tjin Reactie infoteur, 05-02-2014
Beste S. L. Tjin A. Lien,
Waarschijnlijk bedoelt ook het pensioenfonds afkoop. De term uitkoop wordt wel gebruikt bij een echtscheiding. Bij afkoop is het ontvangen bedrag inkomen voor de inkomstenbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

K. Brummer, 13-01-2014 09:59 #147
Ik ga een eigen ondernemening starten. Kan ik het in loondiensttijd opgebouwde pensioen over hevelen naar wat anders? Daar ik niet tevreden ben met de partij die het pensoein beheert (Rabo). Reactie infoteur, 27-02-2020
Beste K. Brummer,
Als u in dienst komt bij een andere werkgever is overheveling en waardeoverdracht mogelijk naar het betreffende pensioenfonds:

https://financieel.infonu.nl/geld/8002-pensioen-een-pensioenbreuk-en-pensioengat-repareren.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Fj van Rooijen, 11-01-2014 12:42 #146
Ik heb sinds 2009 AOW + toeslag en heb nu bericht gehad van een eenmalige uitkering ouderdomspensioen van netto 1465 euro.Heeft dit gevolgen voor mijn huur/zorgtoeslag en AOW uitkering als ik dit laat uitbetalen en zoja, is er een manier om dit te voorkomen?Want anders moet ik het toch op een of andere manier terugbetalen.
B.v.d. Reactie infoteur, 11-01-2014
Beste Fj van Rooijen,
Een afgekocht pensioen wordt als extra inkomen gezien. Dat kan gevolgen hebben voor de huur- en zorgtoeslag, maar niet voor de hoogte van de AOW. U kunt vragen om niet af te kopen, maar de pensioenuitvoerder hoeft zich daaraan niet te houden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

J. V. D. Leest, 29-12-2013 13:03 #145
Vraag: Delta Lloyd wil de bijdrage ouderdomspensioen van het FVP afkopen maar als het wordt samengevoegd met het bestaande vrijkomende pensioen kom ik boven de afkoopgrens. Delta Lloyd wil dit niet en heeft voor deze uitkering een nieuwe pensioenpolis afgesloten die zij willen afkopen Het is voor mij gunstiger om een klein pensioen te ontvangen dan af te kopen. Volgens FVP mag Delta Lloyd de polissen wel samenvoegen. Is hier nog iets aan te doen?

Met vriendelijke groet,
J.v.d.Keest Reactie infoteur, 29-12-2013
Beste J. V. D. Leest,
Helaas mag Delta Lloyd in dit geval ook zonder uw toestemming afkopen. Nog een keer op papier zetten dat u liever geen afkoop wilt, maar een samenvoeging kan helpen, maar biedt geen garantie.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kiara, 23-12-2013 20:32 #144
Ik heb pas geleden een klein pensioen van 633 euro netto afgekocht en ik vroeg mij af of het ingehouden zal worden op mijn Wajong uitkering? (ik heb een volledige Wajong uitkering + 6,53 euro bruto toeslag (volgens Toeslagenwet). UWV zelf kon mij daar geen duidelijkheid over geven aan de telefoon, ik moest het wel schriftelijk aan hen doorgeven en dan zouden zij het verder gaan bekijken of het gevolgen heeft voor mijn uitkering. Reactie infoteur, 23-12-2013
Beste Kiara,
Een Wajong-uitkering is een aanvulling op het loon dat u verdient met werken. Het afgekochte pensioen is wel inkomen maar geen arbeidsinkomen. Daarom zou het niet in mindering moeten komen op uw Wajong uitkering.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

C. Heger, 17-12-2013 10:12 #143
Ik heb bij het pensioenfonds voor de detailhandel een erg klein pensioentje opgebouwd namelijk 471,45 per jaar. Ik wil dit afkopen maar dat weigeren ze omdat het jaarbedrag bijna 20 euro te hoog is. Ik woon in Griekenland namelijk op Kreta en in het artikel wordt aangegeven dat er bij emigratie andere bedragen kunnen gelden. Zou u mij hierover kunnen informeren?
met een vriendelijke groet
Cees heger Reactie infoteur, 17-12-2013
Beste C. Heger,
Afkoop tegen een hoger bedrag is helaas niet meer mogelijk.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bakker L. C. M., 09-12-2013 12:14 #142
Bij een pensioen wat wordt afgekocht mijn vraag is hoeveel maal wordt dat vermenigvuldigd? BV gemiddelde leeftijd van een man is 78,4 jaar is 13,4 jaar X pensioen? Reactie infoteur, 09-12-2013
Beste Bakker L.,
Hoeveel jaren men neemt, is niet bij elke instantie gelijk. Bij de ene instantie levert afkoop van een zelfde pensioen u beduidend meer op dan bij een andere. Denk aan 10 jaren bij de ene en 15 jaren bij de andere. Bovendien wordt het bedrag nog gedeeld door de toekomstige rente.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

M3, 25-11-2013 12:49 #141
Hallo,

U zegt dat ze boven € 451,22 per jaar, (hoezo per jaar?) niet mogen afkopen, maar ik kreeg een mail die naar een box is gegaan die ik niet vaak open. Paar dagen geleden werd ik wakker en was er ong. 800 e gestord. Volgens de mail gaat het om zo n 1200 euro, hoe kan dit dan zijn afgekocht. Omdat ik de mail niet had geopend hadden ze het geld maar gedumpt. Vind dit echt waardeloos van die Flexsecurity. Als ik het zo lees, is het een totale chaos met pensioen. Ik snap er in ieder geval niets meer van en ik hoop dat ik de 67 niet haal. Reactie infoteur, 25-11-2013
Hallo M3,
Het gaat om een pensioenbedrag per jaar, maar dat bedrag krijgt u normaliter elk jaar weer. Zo kan het gestorte bedrag veel hoger zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Patrick, 19-11-2013 13:14 #140
L.S.,

Onlangs kreeg ik een brief onder ogen inzake een opgebouwd pensioen via STIPP n.a.v. uitzendwerk jaren geleden, tegen de 2000 euro. Deze brief heb ik door eigen laksheid veel te laat open gemaakt. Na een belletje blijkt dat ik het afkopen nu op mijn buik kan schrijven, daar ik niet tijdig gereageerd heb. De medewerker gaf aan dat ik nu twee keuzes heb; dit tegoed overzetten naar mijn huidige pensioenfonds, of 'wachten' tot STIPP weer met een afkoopaanbod komt. Valt er iets te zeggen over zo'n aanbod? Worden deze bijvoorbeeld periodiek gedaan of kan dat ook pas over x-jaar zijn?

Deze informatie mogen ze bij STIPP niet verstrekken maar ik ben benieuwd of er iets zinnigs over te zeggen valt door (ervarings)deskundigen. Bvd. Reactie infoteur, 19-11-2013
Beste Patrick,
Meestal komt er geen nieuw bod.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

F. Hoekzema, 05-11-2013 18:07 #139
Op wat voor termijn wordt er tot betaling over gegaan, inzake afkoop van een klein pensioen nadat de gegevens op de desbetreffende site zijn vermeld? Reactie infoteur, 06-11-2013
Beste F. Hoekzema,
De uitbetaling van het afgekochte pensioen laat meestal twee weken op zich wachten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

David, 22-10-2013 20:51 #138
Ik heb ook een brief ontvangen van stip met een bruto bedrag van 2354,67. kan dit invloed hebben op mijn ww uitkering? en ik was benieuwd op ze zich netjes houden aan de beloofde datum van uitbetalen.

alvast bedankt Reactie infoteur, 23-10-2013
Beste David,
1. Dat hangt er vanaf. De afkoopsom is een belastbaar inkomen, maar is geen inkomen uit huidig werk en arbeid. Als u van het UWV geen toeslag als aanvulling ontvangt maar alleen ww, zijn er geen gevolgen, anders mogelijk wel.
2. Het kan ook gevolgen hebben voor de fiscale toeslagen zoals de zorgtoeslag en huurtoeslag. Bij deze fiscale toeslagen maakt het niet uit of het inkomen uit werk is of niet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lavina, 21-10-2013 13:00 #137
Hallo,
Ik heb een vraag. Mijn vader is sinds kort overleden. Nou heb ik een afkoopsom van zijn pensioen ontvangen netto (929). Ik ben een student en ik zit tegen het maximale bijverdienstegrens aan. Wordt dit bedrag opgeteld bij mijn loon? Want anders moet ik 1000 euro's terugbetalen vanwege mijn stufie. Daarnaast heb ik nog een vraag. Ik heb dus een netto bedrag gekregen. Kan ik het gedeelte van de bruto-netto bedrag nog ergens terugvragen? Of ligt dit aan je inkomen?

Alvast bedankt. Reactie infoteur, 21-10-2013
Hallo Lavina,
De afkoopsom is dan onderdeel van de erfenis van vader en daarover betaalt u zelf geen inkomstenbelasting (het is niet uw pensioen), maar verloopt dit via de aangifte inkomstenbelasting van uw vader. Voor u is het geen loon.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

R. Verbrugge, 15-10-2013 11:11 #136
Ook wij hebben een pensioen afkoop gehad ten bedrage van 537,14 bruto, netto 342
euro nu is de aow verhoogd met 1 maand maar particuliere fondsen niet met als gevolg
omdat wij aow aanvulling hebben het bedrag terug moeten betalen aan de svb, a 537,14
en de reeds betaalde belasting terug moeten vorderen van de belasting dienst.
Dit ten gevolge van het feit dat de pensioenfondsen geen gelijke tred houden met de aow leeftijd met mij zijn dit jaar waarschijnlijk talloze mensen het slachtoffer van deze diefstal.
De afkoop som gaat rechtstreeks naar de staat! Reactie infoteur, 15-10-2013
Beste R. Verbrugge,
Het afgekochte bedrag wordt inderdaad als extra inkomen gezien.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

J. Berk, 10-10-2013 15:08 #135
Vraag. ik heb een laag inkomen, 15.000 bruto, pensioen afgekocht is.18.70 bruto, hoeveel belasting moet ik betalen over het bedrag? graag reactie. is er spake van heffings korting? hoogachtend. jberk Reactie infoteur, 11-10-2013
Geachte J. Berk,
De uitbetaling van de afkoop wordt bij uw inkomen opgeteld, maar er is geen speciale heffingskorting alleen voor de afkoop van een pensioen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

L. Rijsdijk, 08-10-2013 16:33 #134
Geachte Heer/Mevr,

Ik heb onlangs een verzoek gedaan tot afkoop van een oud pensioen. Nu was op de data van aanvraag het bedrag beneden de wettelijke grens van €6100,- (volgens Delta Lloyd) en ik had langer als twee jaar niet aan dit pensioen betaald. Maar na de afgesproken periode van reageren te hebben overscheden. Toen ik weer contact opnam met Delta Lloyd was het bedrag net boven die €6100,-. Nu hebben ze mij ook niet na de zoals ik het begrijp wettelijke periode van twee en half jaar geïnformeerd over deze optie. Mijn vraag is hier nog een mouw aan te passen of kan ik het vergeten. Afwachtend op u antwoord.

MVG,
L. Rijsdijk Reactie infoteur, 08-10-2013
Geachte L. Rijsdijk,
De afkoopgrens is veel lager dan u naar aanleiding van de reactie van Delta Lloyd denkt: in 2013 is het verhoogd naar € 451,22 per jaar. Daarboven is afkopen van een pensioen niet mogelijk.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

S. van Kleef, 03-09-2013 20:16 #133
Beste Zeemeeuw,

Mijn moeder heeft na het overlijden van mijn vader (eind 2010) een pensioen ineens uitgekeerd gekregen omdat het om een heel klein pensioen ging. Dat bedrag is begin 2011 aan haar uitgekeerd. Nu heeft ze enkele weken geleden een brief gekregen van deze pensioenuitvoerder dat ze een fout hebben gemaakt destijds bij het berekenen van de afkoopsom en ze eisen het te veel betaalde geld terug. Het is niet zoveel dat we dat hadden kunnen opmerken, maar toch voor mijn moeder een flink bedrag om terug te moeten betalen. Kunnen ze dit zomaar eisen, 2,5 jaar later?

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Met vriendelijke groet,
S van Kleef Reactie infoteur, 03-09-2013
Beste S. van Kleef,
1. In het juridisch jargon is dan sprake van een onverschuldigde betaling en die verjaart vijf jaar nadat de onverschuldigde betaling bij zowel de ontvanger als de betaler bekend is geworden.
2. Dit alles veronderstelt overigens wel dat het pensioenfonds daadwerkelijk een fout heeft gemaakt. Laat ze dat maar eerst eens aantonen. Iedereen kan dat wel roepen.
3. Omdat uw moeder part noch deel had aan deze vermeende fout, is het wel redelijk als het pensioenfonds een schappelijke betalingsregeling sluit en niet het bedrag in één keer opeist. Het zou ook redelijk zijn als niet het hele bedrag wordt teruggevraagd want uw moeder wordt door het pensioenfonds wel in de problemen gebracht en daar mag wel een vergoeding en enige coulance tegenover staan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

J. Ooitink, 13-08-2013 14:26 #132
Geachte heer, mevrouw,

IK heb een klein pensioen bij Zwitserleven wat men wil afkopen, indien ik hiermee akkoord ga. Omdat het aanbod van afkoop aan de orde kwam heb ik verzocht dit pensioen over te hevelen naar het pensioenfond waar ik mijn huidige pensioen opbouw nl. ABP, echter dit wil Zwitserleven niet omdat ik dit binnen 6 maanden na beeindigen van mijn pensioenopbouw bij Zwitserleven had moeten doorgeven. De opbouw van het kleine pensioen bij Zwitserleven is gestopt in 1991 en toen was het, volgens mij, nog niet mogelijk om pensioen over te hevelen naar een ander pensioenfonds.
Is het correct dat Zwitserleven de opbouw van dit kleine pensioen niet over mag hevelen naar mijn nieuwe pensioenfonds of zijn daar toch nog mogelijkheden voor?

Met vriendelijke groeten,

Jan Ooitink Reactie infoteur, 27-02-2020
Geachte J. Ooitink,
De mogelijkheid tot waardeoverdracht naar een ander pensioenfonds bestaat sinds 8 juli 1994. Omdat het om een oud opgebouwd pensioen gaat (1991), bent u afhankelijk van de medewerking van Zwitserleven en het ABP. U kunt ze niet dwingen:

https://financieel.infonu.nl/geld/8002-pensioen-een-pensioenbreuk-en-pensioengat-repareren.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Charissa, 25-07-2013 08:23 #131
Geachte Zeemeeuw,

Bedankt voor u snelle reactie. Dus als ik het goed begrijp kan ik dit geld dus gewoon besteden zonder consequenties? En als ik dit geld op mijn gewone spaarrekening stort of op mijn pensioenspaarrekening?

Bij voorbaat dank.

Met vriendelijke groet,

Charissa Hendriks Franssen Reactie infoteur, 25-07-2013
Beste Charissa,
Bij de afkoop is al belasting ingehouden zoals u aangeeft. Verder is uw geld vrij besteedbaar. Als u met dit geld een nieuw pensioen gaat opbouwen (lijfrente, banksparen) zal de uitbetaling tegen die tijd wederom belast zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Charissa, 23-07-2013 11:30 #130
Hallo,

Bij Flexsecurity klein pensioen afgekocht. Na ingehouden loonheffing een netto bedrag van 855,29 overgehouden. Dit is inmiddels op mijn rekening gestort. Hoe zit dit uiteindelijk belastingtechnisch als ik dit bedrag op mijn normale rekening laat staan en aanspreek? Moet ik hier nog een keer belasting over betalen dan en hoe zit dit met mijn aangifte volgend jaar?

Bij voorbaat dank.

Met vriendelijke groet,

Charissa Hendriks Franssen Reactie infoteur, 23-07-2013
Hallo Charissa,
Over dit bedrag bent u geen belasting meer schuldig als u het aanspreekt. Als u het op de rekening laat staan is het onderdeel van uw vermogen 2014. Overigens kan een te hoog bedrag zijn ingehouden aan belasting, waardoor u bij uw belastingaagifte nog wat terug kunt krijgen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Eddie, 15-07-2013 17:59 #129
Hi, Ik ben 65 jaar en bij mij is onlangs een behoorlijke Nederlandse loonheffing (afkoop van een klein pensioen )afgehouden. Ik ben sinds 1980 geëmigreerd en heb de Australische nationaliteit.Hoe moet ik dubbel belasting betalen voorkomen?
Met vriendelijke groet, Eddie Reactie infoteur, 16-07-2013
Hi Eddie,
Er is een belastingverdrag Nederland-Australië waarmee een dubbele heffing inkomstenbelasting kan worden voorkomen. In Nederland is hierbij een apart vakje gereserveerd op het aangiftebiljet. Ik ga ervan uit dat dat in Australië ook zo is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hans, 11-07-2013 21:08 #128
Ik heb vanaf november 2003 een collectieve pensioen verzekering bij AEGON om extra pensioen op te bouwen. vanaf 2010 wordt er geen premie meer ingelegd en komt er dus maar weinig rendement bij. Nu was ik de mogelijkheid aan het bekijken voor afkoop, maar AEGON weigert dit, ze schrijven nl. dit:
Ik zie onder uw naam alleen een collectief pensioen staan van ***. Deze collectieve pensioenen zijn niet altijd afkoopbaar. In uw geval is de waarde van het pensioen te hoog om af te kopen. Daarnaast heeft Aegon het beleid dat pensioenen niet voor de pensioendatum worden afgekocht.
Nu is de waarde van dit pensioenbeleggingsverzekering nu ong. 12.000 euro. Zit er wettelijk wel een plafond aan en geldt dit ook voor dit soort extra pensioenopbouw, want ik bouw ook gewoon pensioen op bij pensioenfonds.

mvg Hans Reactie infoteur, 12-07-2013
Beste Hans,
Aegon zou als het om een klein pensioen gaat, mogen afkopen, maar Aegon geeft aan dat dat niet hun beleid is. U kunt Aegon ook niet daartoe dwingen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

W. Winters, 22-06-2013 00:15 #127
Mijn vader (83), die onderstaande vraag aan mij voorlegde en met wiens instemming ik dit aan de orde stel, ontving kort geleden een brief van een pensioenfonds waarin een korting van zijn pensioen aangekondigd werd (i.v.m. onvoldoende dekkingsgraad). Hij heeft echter nog nooit een pensioen van dit fonds ontvangen. Nadat hij dit aan het fonds meedeelde, ontving hij een afkoopvoorstel waarover mijn vader en ik twijfels hebben.
Het ouderdomspensioen is gesteld op ruim 50 euro/jaar, en zou ingaan op 1 juli 1994.
Het afkoopbedrag is gesteld op ruim 660 euro.
Mijn vragen zijn:
-Mag het fonds bijna 19 jaar na ingangsdatum nog overgaan tot afkoop?
-Zou het afkoopbedrag niet minstens 19 x 50 = 950 euro moeten bedragen?
-Zou er geen wettelijke rente in het (afkoop-)bedrag moeten zijn opgenomen?

NB-1 Omdat mijn vader wél een brief ontving waarin de korting werd aangekondigd (en zijn adresgegevens dus bij het fonds bekend waren), maar nooit een pensioenuitkering heeft ontvangen, denken we dat het fonds in gebreke is gebleven.
NB-2 Het is niet mijn vaders bedoeling 'het onderste uit de kan' te halen, ons bekruipt echter het gevoel dat hier iets niet klopt. Reactie infoteur, 22-06-2013
Beste W. Winters,
1. Pensioenaanspraken verjaren niet, wat wil zeggen dat uw vader in ieder geval recht heeft op 950 euro uit het verleden (met nog rente wellicht, anderzijds zal het ook niet elk jaar 50 euro zijn geweest).
2. Afkoop is op hogere leeftijd niet zo verstandig omdat het pensioenfonds rekent met een statistische ouderdom van mannen. Hoe ouder men is, hoe minder men krijgt. In dit geval is afkoop alleen met toestemming van uw vader mogelijk.
3. Het lijkt me verstandig om te vragen hoe men aan de 660 euro komt.
4. Dat het fonds in gebreke is gebleven, lijkt me wel duidelijk.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

A. Bulten, 18-06-2013 18:26 #126
Ik heb bij 1 onderneming 3 periodes gewerkt. Voor elke periode een pensioen bij Aegon. Dit jaar wordt ik 65. Aegon wil van 1 pensioen af en wil deze afkopen, deze lag beneden de grens en men had daardoor het recht om af te kopen.
Ik heb een bezwaar gemaakt. Afkopen zonder mijn toestemming kan niet. Ik ben van mening dat de 3 opgebouwde pensioenen als 1 maandelijks uit te keren pensioen kan worden uitgevoerd.
Aegon is vrijwillig deze pensioenen aan gegaan en heeft de maatschappelijke plicht hier aan te voldoen. Middels een 2e brief probeert men toch, na mijn bezwaar, het kleine pensioen af te kopen. Ik zal nog een keer mijn bezwaar maken en hun wijzen op de plicht. Het recht hebben ze pas indien ik hiermee accoord ga.
Handel ik juist? Reactie infoteur, 19-06-2013
Beste A. Bulten,
Als u niet van het kleine pensioen af wilt, voert u terecht op dat de drie delen bij elkaar één pensioen vormen. Als de drie bij elkaar boven het minimum uitkomen, is er geen automatisch recht op afkopen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

P. M. Kommer, 20-05-2013 22:06 #125
Beste Infoteur,
in januari 2013 is door Delta Lloyd op mijn verzoek een klein pensioen afgekocht.
Op het uitgekeerde bedrag wordt naast 37% loonheffing ook 5,65% Zvw ingehouden.
Dat laatste is volgens mij niet terecht omdat er geen sprake is van een "loontijdvak" Heb ik daar gelijk in en hoe en bij wie kan ik dat bedrag aan bijdrage Zvw terugkrijgen?

met vriendelijke groet,
P. Kommer Reactie infoteur, 27-02-2020
Beste P. M. Kommer,
Over een pensioen of afgekocht pensioen betaalt u zelf Zvw premie. De inhouding lijkt me terecht:

https://financieel.infonu.nl/belasting/76951-teruggave-te-veel-ingehouden-bijdrage-zvw.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

J. de Wit, 17-05-2013 11:37 #124
Mhr,
Als je in november of december 2013 65 jaar wordt mag je dan je verplichte afkooppensioen uit laten betalen in 2014, omdat als je in het begin van het jaar 65 wordt je veel meer belasting betaald over je adkooppensioen. Eigenlijk zou iedereen over een afkooppensioen hetzelfde moeten betalen. Reactie infoteur, 17-05-2013
Beste J. de Wit,
Dat hangt ervan af of u nog deelnemer aan het pensioenfonds bent. U kunt daarover contact opnemen met uiw pensioenfonds.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

J. Venema, 14-04-2013 20:09 #123
Ik heb een aanvullende pensioenverzekering. Deze verzekering heb ik 2 jaar geleden beeindigd. Dus ik kan deze afkopen. Nu voldoet de waarde niet aan de vastgestelde afkoopgrens. Generali wil mij niet de afkoopwaarde van mijn polis geven. Dit is niet mogelijk volgens hun. Ze zeggen alleen dat de bruto waarde van de gehele polis 3300 euro is. Ze zeggen probeer de polis over een half jaar nogmaals af tekopen misschien voldoet de afkoopwaarde dan wel aan de afkoopgrens. Klopt dit alles Reactie infoteur, 14-04-2013
Beste J. Venema
Raar dat Generali het wel schijnt te weten vanaf volgend jaar en niet nu. Het hangt van het aantal jaren pensioen af waarmee gerekend wordt. Stel dat dat maar 10 jaar is, dan zit u al onder de grens van afkoop voor 2013.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

S. Pullen- van der Tuin, 07-04-2013 21:32 #122
Nu ik de pensioen gerechtelijke leeftijd bereik krijg ik te maken met afkoop klein pensioen. De ene maatschappij koopt af voor jaar bedrag x 19, 7 jaar. De ander neemt 1 jaar pensioen. Zijn hier vast gelegde regels voor? Reactie infoteur, 08-04-2013
Beste S. Pullen- van der Tuin,
De rekenfactoren van uw pensioen zijn terug te vinden in het pensioenreglement van uw pensioenfonds. De factor 19,7 is mooi, maar die van 12 is wel weer laag.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

M. Korebrits, 04-04-2013 20:21 #121
Op dit moment ontvang ik een uitkering van de Sociale dienst. Als ik nu mijn klein pensioen nu zou afkopen, heeft dat dan gevolgen voor mijn uitkering? Oftewel, wordt dat bedrag van mijn uitkering ingehouden en gezien als extra inkomsten? Reactie infoteur, 22-12-2019
Beste M. Korebrits,
In geval van een bijstandsuitkering wordt het bedrag van de afkoop gekort op uw uitkering:

https://financieel.infonu.nl/geld/66996-netto-bijstandsuitkering-2019-en-eigen-vermogen.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

A. V. D. Sluis, 27-03-2013 15:33 #120
In november 2012 kreeg ik een schrijven van het ABP ovr afkoop van mijn pensioen, bruto zou het bedrag 2585,- zijn, netto 2198,- Op 15 maart 2013 krijg ik een herberekening: bruto 2609,- netto 1643,- Argument voor dit grote verschil is: de belastingtabellen van 2013. Een specificatie van de berekening kon men niet geven.
E.e.a. zou ook gevolg zijn van het feit dt mijn AOW leeftijd pas in april ingaat en ik dus nog het volledige tarief belasting etc. moet betalen.
2 vragen:
- klopt de berekening (in grote lijnen)
- is het ABP verplicht om in maart (de maand waarin ik 65 wordt) uit te betalen? Kan dat op mijn verzoek niet later, zodat ik in het lagere belastingtarief val? Reactie infoteur, 27-03-2013
Beste A. V. D. Sluis,
Uitbetaling in 2013 is inderdaad ongunstiger dan uitbetaling in 2012 omdat de belastingtarieven omhoog zijn gegaan. Het klopt ook dat de AOW -leeftijd is verschoven. Maar dan nog is het verschil wel groot. Het lijkt erop dat er in 2012 een rekenfout is gemaakt. Overigens kunt u, als er teveel wordt ingehouden, dat terugkrijgen bij uw aangifte inkomstenbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

A. Balvert, 22-03-2013 10:24 #119
Verplicht afkopen klein pensioen betekent dat ik daar weinig van overhoud vanwege verrekening met mijn zorgtoeslag.
2e punt, het is voor 17 jaar afgekocht. Als ik 93 wordt (als mijn oma en moeder) hebben zie 10 jaar voordeel.
Dit mag niet afgedwongen worden! Reactie infoteur, 22-03-2013
Beste A. Balvert,
Het klopt dat het afkoopbedrag ten koste gaat van toeslagen zoals de zorgtoeslag. De afkoop wordt gezien als extra inkomen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hjp Ankoné, 19-03-2013 21:54 #118
Mijn afkoop bedrag is €1948,- bruto hoe hoog mag de loonheffing zijn ik ben dan 65 jaar nl,
afkoop voorstel door pmf was €320,- hiervoor getekend. nu bij afhandeling blijkt de inh lheff €721,. te zijn, vr. klopt dit wel?
vr gr hjp ankone Reactie infoteur, 20-03-2013
Beste Hjp Ankoné,
Afhankelijk van uw inkomen kan de loonheffing 52% bedragen, maar als dat te hoog is kunt u dat bij uw aangifte inkomstenbelasting weer recht trekken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jan, 07-03-2013 00:56 #117
Ik heb pensioen + AOW + aanvullend AOW van mijn vrouw. Hierop werd het prepensioen van haar gekort. Zij had een klein pensioen opgebouwd en dat is afgekocht en uitgekeerd in januari j.l. De AOW voor haar is ingegaan op 7 febr. j.l. Nu wil de SVB de aanvulling over januari terugvorderen omdat toen de afkoopsom van het pensioen is uitgekeerd. Klopt dit? Pensioen staat toch los van de AOW, dit in tegenstelling tot Prepensioen. Reactie infoteur, 27-02-2020
Beste Jan,
De afkoopsom wordt als loon van uw vrouw gezien en kan leiden tot een lagere AOW partnertoeslag van u. Niet een lagere AOW. Zie voor de berekening van de AOW-partnertoeslag:

https://financieel.infonu.nl/geld/79342-partnertoeslag-aow-omlaag.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Maj Franssen, 06-03-2013 15:03 #116
Mijn pensioenpremie werd door mijn werkgever en door mij betaald. Er zijn 2 polissen t.w.v.ongeveer € 420.-.Samen € 720 per jaar. Dit komt neer op ongeveer € 50.- bruto per maand. Kunnen deze polissen afgekocht worden? 1 april ga ik met pensioen en zou dit graag willen weten.
Bij voorbaat dank,
Maj Franssen Reactie infoteur, 06-03-2013
Beste Maj Franssen,
Afzonderlijk (niet bij dezelfde verzekeraar of pensioenfonds) zouden ze in beginsel afgekocht kunnen worden als klein pensioen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lars, 15-02-2013 19:16 #115
Ik ben nu woonachtig in het buitenland (EU) en heb afkoop van een klein NL pensioen aangevraagd. Hierover word automatisch belasting ingehouden, maar volgens mij moet ik hier belasting over betalen in het land waar ik woon en niet in NL.
Vraag ik aan de belastingdienst de betaalde belasting terug of kan ik het bruto uitgekeerd krijgen en in het land waar ik woon aangifte doen?
Ik denk niet dat het iets uitmaakt maar ten tijde van mijn pensioenopbouw had ik in NL een negatief inkomen en toen ik emigreerde is mijn negatief belastingssaldo voor zover ik weet bevroren. Reactie infoteur, 16-02-2013
Beste Lars,
Het is maar net waar u belastingplichtig bent, maar als dat in een ander EU-land is, kunt u kijken of dat land een belastingverdrag met Nederland heeft om zo een dubbele belastingheffing te voorkomen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

S., 05-02-2013 22:05 #114
Ik heb ook ff een vraag ben al een tijdje op zoek maar kan het nergens vinden. En heb in zulke dingen geen verstand. Een vriendin van mij moest 30.000 euro betalen en die is nu op pensioen. Ik snap natuurlijk dat het bij ieder apart is hoe lang je werkt en hoe oud je bent. Maar wat is precies de naam? Dan kan ik het uitzoeken alvast erg bedankt! Reactie infoteur, 06-02-2013
Beste S,
Die 30.000 euro kan bijvoorbeeld te maken hebben met een koopsompolis, een lijfrente of het bijkopen van pensioenrechten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Berry, 31-01-2013 00:54 #113
Ik heb vorig jaar de pensioen polis van mijn vrouw afgekocht, deze was 2200euro en heb daar 800euro belasting over betaald, moet ik dit nu ook bij de aangifte 2013 vermelden? Mijn vrouw heeft zelf geen inkomen, maar we vullen het wel samen in. Moet ik hierover weer belasting betalen of is dit en aftrekpost? Bvd Reactie infoteur, 31-01-2013
Beste Berry,
Het afgekochte pensioen is onderdeel van het belastbaar loon. U geeft het bruto bedrag op en ook de betaalde belasting. Uw totale inkomen bepaalt dan of u te veel belasting bij de afkoop hebt betaald of te weinig.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Liesbeth, 29-01-2013 12:19 #112
Ik ben gescheiden en heb recht op 24 jaar pensioen van mijn ex. Helaas niet aangemeld bij het pensioenfonds. Ex kan het niet betalen zegt hij tot er een erfenis komt. Is het mogelijk om het pensioen waar ik recht op heb van mijn ex af te laten kopen als hij de erfenis ontvangt? Reactie infoteur, 27-02-2020
Beste Liesbeth,
Er zijn twee dingen: recht op het door uw ex opgebouwde pensioen en recht op nabestaandenpensioen:

https://financieel.infonu.nl/geld/53323-echtscheiding-verdeling-pensioen-en-vechtscheiding.html

Het beste is om nu een schuldverklaring op te stellen.

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Welgraven, 28-01-2013 13:04 #111
Ik had nog een vraag. Ik heb nav het volgende mailtje gebeld naar het pensioenfonds daar kreeg ik te horen dat er een paar fouten stonden in de brief en in mijn afkoop. Namelijk het was geen 2 maar 3 maanden, en in mijn afkoop kon je invullen welk reknr je wilde gebruiken en tnv wie, dat heb ik gedaan en toen moest ik printscreens bijvoegen, heb ik ook gedaan, nu blijkt dat het banknr tnv mijn man moets staan en daar moesten ze ook weer printscreens van hebben, heb ik ook gedaan.Vervolgens kreeg ik de jaaropgaaf van 2012 van hun maar nog geen geld.Het si bij hun teruggekomen maar ze hebben me niet gewaarschuwd en nu moeten ze eerst weer gaan uitzoeken hoe of wat en dan maken ze het over zeggen ze.Normaal zouden ze dat niet eerder doens als eind febr maar nu zeggen ze te proberen om het handmatig binnen 2 weken te doen, verder hebben ze zich samengevoegd met het pensioenfonds van jachtbouw waar wij niets van wisten dus het was al een hele strijd om daar terrecht te komen, de samenvoeging is vanaf 1-1-2013.Nu moet ik wachten.Wat kan ik nog doen?Want nu telt het voor de inkomstenbelasting weer als inkomen ook voor 2013.Help! Reactie infoteur, 28-01-2013
Beste Welgraven,
Ik vrees dat hier weinig meer aan is te doen. U ontvangt volgens de fiscus het geld in 2013.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Welgraven, 18-01-2013 10:23 #110
Ik heb een vraag. Ik heb op 16-10-2012 een brief gekregen over afkoop van een klein pensioen vd houtverwerkende industrie. Met mijnafkoop.nl gelijk ingevuld en ingestemd. In de brief stond dat dit 2 mnd zou duren echter nog steeds geen geld. Gebeld, kreeg te horen dat dit voor 21-1-2013 op mijn rekening zou staan, echter nog steeds niets. Gebeld en nu zegge ze weer 26-1-2013 anders gaat er iets verkeerd. Maar ze gaan het toch niet letterlijk de laatste dag boeken? En dan nog de wisselende datums is dit normaal? Wat nu? Met vr gr rich Reactie infoteur, 18-01-2013
Beste Welgraven,
Dit getuigt inderdaad niet van een goede administratie. Ik zou eind januari 2013 nog eens aan de bel trekken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marjolein, 17-12-2012 13:42 #109
Beste Zeemeeuw,
Vandaag gebeld met Achmea over het afkopen van mijn pensioen, zoals u mij eerder aanraadde. Ik kreeg te horen dat alle kleine pensioenbedragen, dus ook die van voor 2007 uitbetaald "mogen" worden. Als alternatief kreeg van de jongedame die ik aan de lijn kreeg, de optie "te wachten tot mijn ex-echtgenoot zou komen te overlijden en het dan alsnog te laten uitbetalen"! Een duidelijk geval van "met een kluitje in het riet sturen" dus… Ik lijk dus verder geen enkele optie te hebben dan me dit bedrag te laten uitbetalen! Reactie infoteur, 17-12-2012
Beste Marjolein,
Mogen is niet moeten. Artikel 66 van de nieuwe pensioen wet geeft aan dat als een pensioenuitvoerder wil afkopen hij de gewezen deelnemer over zijn besluit informeert binnen zes maanden na afloop van de periode van twee jaar na beëindiging van de deelneming. Dat lijk me met dit pensioen van vóór 2007 niet gebeurd.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Tine van Kralingen, 11-12-2012 10:40 #108
Ik heb tien jaar geleden bij een werkgever negen maanden pensioen opgebouwd. Dit is een heel klein bedrag van onder de vierhonderd euro. In de wet staat dat de pensioenuitvoerder dit mag afkopen met of zonder mijn toestemming. Nu wil ik het zelf heel graag afkopen maar het mag andersom niet van de pensioenuitvoerder. Is dit wettelijk? mogen zij zelf deze regels bepalen of mag ik aanspraak doen op mijn rechten en mag ik het afkopen?
Hartelijke groeten,
Tine Reactie infoteur, 11-12-2012
Beste Tine van Kralingen,
U kunt het pensioenfonds volgens de nieuwe pensioenwet wettelijk niet dwingen om tot afkoop over te gaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ans van Rooij, 07-12-2012 15:39 #107
Ik kan een klein pensioen afkopen, hierop zou 15.2% belasting worden geheven. Nu krijg ik bericht van dit pensioenfonds dat dit per 1 januari 2013 belast wordt met 37% en dat dit ook al is vastgelegd. Ik heb de belasting gebeld maar die zijn hier nog niet van op de hoogte. Reactie infoteur, 07-12-2012
Beste Ans van Rooij,
Het belastingtarief voor mensen jonger dan 65 jaar is in 2013 in de eerste belastingschijf 37% en anders 19,1%:

http://www.financieel.infonu.nl/belasting/96906-inkomstenbelasting-2013-belastingtarieven-en-schijven.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marjolein, 26-11-2012 10:53 #106
Onverwachts krijg ik, nadat ik inmiddels 66 jaar ben, een brief. Er blijkt een "bijzonder levenslang partnerpensioen" te zijn gevonden van mijn ex-echtgenoot van € 176, 97 bruto /jr. (ik wist daar niets van). De "voorlopige afkoopwaarde" zo schrijft men, is bruto 379, 23. Dat is beneden het wettelijk bedrag van € 438, 44 bruto p/jr. Dus moet ik dit laten uitbetalen. Moet ik dit accepteren? (deze premie is betaald rond 1980, zeker niet veel later) Ik heb al bijna geen pensioen en moet rondkomen van mijn AOW. Deze € 100,00 netto op jaarbasis zouden een extraatje betekenen. Nu krijg ik misschien € 150, 00 in één keer uitbetaald en dat vind ik wel erg zuur. Reactie infoteur, 26-11-2012
Beste Marjolein,
Dit is een pensioen van vóór 2007 en dus hoeft u niet zo maar akkoord te gaan. Misschien wordt het interessanter als ze meer bieden en misschien hebt u nog recht op dit pensioen uit eerdere jaren. Gewoon eens bellen en doorvragen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Betty Schuiten-Van der Wal, 30-10-2012 14:17 #105
Heb in mijn jonge jaren enkele jaren in Luxemburg gewoond en gewerkt (plm. 4 jaar).
Heb ik recht op pensioen en zo ja, met welke instantie moet ik dan contact opnemen?
M.vr.gr., Reactie infoteur, 30-10-2012
Beste Betty Schuiten-Van der Wal,
Ja, het beste kunt u contact opnemen met het bedrijf waar u gewerkt hebt. Anders met het pensioenfonds van het bedrijf. Dat kan ook wel lastig zijn, omdat een bedrijf van naam kan veranderen of kan zijn overgenomen door een ander bedrijf.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sweris, 22-10-2012 21:43 #104
Ik zelf ben 67 jr mijn echtgenoot is 65 jr geworden ik zelf heb alleen AOW zonder pensioen, mijn vrouwe krijgt ook alleen AOW, nu kreeg zij bericht dat zij een pensioen uitkering ging krijgen met in houding van loonbelasting over die uitkering van +/- 6000, -- als zij die uitkering krijgt ineens hoe gaat het dan met onze huursubsidie
Kan iemand daar een antwoord op geven. bij voorbaat mijn dank. Reactie infoteur, 23-10-2012
Beste Sweris,
Een uitkering ineens betekent een hoger inkomen en dat kan betekenen dat er geen recht is op huursubsidie. Misschien dan de pensioenuitvoerder het in twee keer betalen?
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nel, 16-10-2012 23:44 #103
Goedenavond Zeemeeuw, ik heb een brief gekregen van het ABP, dat mijn pensioen wordt afgekocht en eind februari 2013 wordt uitbetaald. Ik word begin februari 65 jaar. Door de nieuwe wetgeving zit ik in februari nog in de bijstand en krijg ik pas in maart AOW. Heeft het storten van het pensioengeld nog gevolgen voor mijn bijstandsuitkering die laatste maand?
Alvast bedankt voor uw reactie. Reactie infoteur, 22-12-2019
Beste Nel,
De afkoop van een pensioen wordt als inkomen gezien en verlaagt zo in 2013 uw bijstandsuitkering:

https://financieel.infonu.nl/geld/66996-netto-bijstandsuitkering-2019-en-eigen-vermogen.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hans van Kempen, 16-10-2012 13:28 #102
Er zijn door Stichting FVP 2 relatief kleine bedragen gestort bij OPTAS NV (AEGON), die onder de afkoopgrens van EUR 438, 44 per jaar zijn. AEGON is echter niet bereid dit uit te voeren en dit geld te gebruiken om minimale bedragen te plussen in mijn pensioen. Mijn vraag is, hebben zij daartoe het recht? Gaarne een reactie van iemand met kennis van zaken.

Hans van Kempen Reactie infoteur, 16-10-2012
Beste Hans van Kempen,
Het recht van Aegon is gekoppeld aan de voorwaarden waaronder de overdracht heeft plaats gevonden. Zeer waarschijnlijk is het een waardeoverdracht, een toevoeging aan een bestaand pensioen. Daarmee wordt het kleine pensioen opgeslurpt door uw bestaande pensioenaanspraken. In dat geval zou u voorafgaande aan de overdracht bij de Stichting FVP moeten aankloppen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

John, 30-09-2012 23:26 #101
Beste,

Ik heb een brief ontvangen dat ik mijn pensioen van 366 euro p/jaar kan afkopen. Echter is mij aan de telefoon verteld dat ik dit bedrag met 10 moet vermenigvuldigen. Nu blijkt dit bruto bedrag veel lager te zijn +/- x6, kan ik bezwaar maken op deze berekening? En klopt het dat normaal de vermenigvuldig x 10 toegepast wordt? Alvast dank voor uw reactie. Reactie infoteur, 01-10-2012
Beste John,
Het getal 10 is niet een gegeven. Sommige instellingen rekenen met een hoger getal. Eigenlijk zouden het uw geschatte levensjaren met pensioen maal het jaarlijkse bedrag moeten zijn, maar niemand kent dat aantal jaren vooraf. Als u 10 is beloofd, zou ik zeker om opheldering vragen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jm Sijtsma, 30-09-2012 14:03 #100
Ik krijg een bedrag van 284.49 Bruto als afkoopsom van een verzekering.hun houden daar bepaalde bedragen zoals loonheffing en een bijdrage voor mijn zorgverzekeraar op in. mijn vraag moet ik hier volgend jaar ook nog belasting over betalen en hoeveel is dat of doe ik er goed aan om hier niet aan mee te werken? Reactie infoteur, 27-02-2020
Beste Jm Sijtsma,
Het hangt er even vanaf waar het hier om gaat. Bij de afkoop van een klein pensioen betaalt u altijd belasting. Bij de afkoop van een lijfrenteverzekering betaalt u ook een boete, en dat maakt afkopen onvoordelig:

https://financieel.infonu.nl/belasting/77544-revisierente-voorwaarden-en-hoogte.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Otto Guth, 24-09-2012 08:28 #99
In minder dan twee jaar tijd heb ik een pensioen bij OHRA opgebouwd van 725, - per jaar, gestort werd ca 17.000, - Tijdens het dienstverband heb ik al aangegeven geen gebruik van het collectieve pensioen te willen maken maar in eigen beheer pensioenvoorzieningen te willen treffen. De werkgever is hier niet mee akkoord gegaan.

Vervolgens is de OHRA verzocht het gestorte en door mij betaalde bedrag terug te betalen waarbij ik afzien van opgebouwde rechten. Na 24 maanden na einde dienstverband is dat mogelijk, in okt12 is dat zo ver. Nu stelt OHRA dat de opgebouwde pensioenrechten de klein pensioengrens van 425, -overschreiden en om die reden niet kan worden afgekocht.

Mijn vraag,
onder welke omstandigheden is het alsnog mogelijk het opgebouwde pensioen af te kopen?

Dank voor uw moeite en toelichting

met vriendelijke groet
Otto Guth Reactie infoteur, 24-09-2012
Beste Otto Guth,
Zolang het pensioen het afkoopbedrag overschrijdt, is afkoop niet mogelijk. Wel is waardeoverdracht mogelijk als u daartoe binnen twee jaar na beëindiging van de deelneming een procedure opstart. Vraagt u daar eens naar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Boekhoorn, 04-09-2012 10:52 #98
Ik heb een klein pensioen bij de aegon dat pas in 2031 uitgekeerd wordt en ik wil dat graag afgekocht hebben. Is van erg lang geleden ik werk daar allang niet meer. Zij zeggen dat dat niet meer kan is dat zo ja of nee?

Mvrg Reactie infoteur, 04-09-2012
Beste Boekhoorn,
Uw pensioen mag worden afgekocht, maar u kunt Aegon daartoe niet verplichten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Erwin, 03-09-2012 14:56 #97
Beste Zeemeeuw,

In het verleden heb ik bij veel bedrijfjes voor even gewerkt. Nu heb ik bij 3 fondsen pensoensgeld opgebouwd. Onder andere bij StiPP. Ooit heb ik van hen een brief gehad met besluit afkoop of niet. Ik heb toen bedacht van niet. Nu verander ik van gedachten, kan ik dit veranderen? Of eenmaal aangegeven mag het niet meer veranderen? Kan ik het laten oversluiten naar mijn huidige pensioen? Reactie infoteur, 03-09-2012
Beste Erwin,
Ik weet niet hoe lang geleden u het aanbod hebt afgewezen, maar waarom zou u het pensioenfonds daarover niet nog eens bellen?
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Cornelis Verpoorte, 22-08-2012 11:32 #96
Ik ontvang een klein pensioentje van Zwitserleven sinds 2010 van E 547.00 ex AOW.
geruime tijd geleden is de maandelijkse betaling van ongeveer E 33 netto ongevraagd
omgezet in een kwartaal betaling van ongeveer E 100 netto.
mijn wens is om af te kopen, is dit mogelijk?
graag uw reactie met vriendelijke groet, Cornelis Verpoorte Reactie infoteur, 22-08-2012
Beste Cornelis Verpoorte,
U kunt altijd Zwitserleven vragen of ze akkoord gaan met afkopen, maar ze hoeven het niet te doen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Theo Kooijman, 15-08-2012 08:40 #95
Geachte…,

Ik heb een klein pensioen (240 Euro pj), dit is opgebouwd in de jaren 70. Is het mogelijk om een eventueel afkoopbedrag te storten op mijn bankspaarregeling?

Met vriendelijhke groet,
Theo Kooijman Reactie infoteur, 15-08-2012
Geachte Theo Kooijman,
In overleg met het pensioenfonds kan uw pensioen worden gestort, maar er zal wel inkomstenbelasting worden ingehouden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Robert, 13-08-2012 21:39 #94
Heb in Luxemburg gewerkt en daar pensioen opgebouwd. Ben momenteel weer werkzaam in Nederland. Kan ik mijn pensioen uitlaten betalen wat ik daar heb opgebouwd en hoe?
mvg Robert Reactie infoteur, 14-08-2012
Beste Robert,
1. Uw pensioen uit Luxemburg in Nederland laten uitbetalen, kan zodra u met pensioen gaat. Daarvoor neemt u contact op met het pensioenfonds in Luxemburg.
2. Als u in Nederland woont en hier pensioen opbouwt, is de overdracht van het opgebouwde pensioen aan het Nederlandse fonds ook in de meeste gevallen mogelijk.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wilma, 14-07-2012 20:31 #93
Beste heer/mevrouw Zeemeeuw,
Naar aanleiding van een brief van Flexsecurity de volgende vraag.
Momenteel ben ik werkeloos. Ik heb mijn baan verloren ivm de crisus. Ik ben 51 jaar en heb een pensioen opgebouwd bij een uitzendbureau Randstad van € 809, 84. Boven de brief staat betreffende afkoop klein pensioen, maar het bedrag dat genoemd wordt heb ik zelf opgebouwd. Hoe moet ik dat zien volgens u en is het in mijn situatie handig om het bedrag over te laten maken?
Dank voor uw moeite en met vriendelijke groet, Wilma. Reactie infoteur, 15-07-2012
Beste Wilma,
Als dit het opgebouwde pensioenkapitaal is, mag Flexsecurity dit bedrag afkopen ook als u dat niet zou willen. De afkoop wordt wel als extra inkomen gezien.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jan Blok, 04-07-2012 20:02 #92
Brief ontvangen met verzoek tot afkoop klein pensioen. Ben met de Vut en word in januari 65 en mijn vrouw is 63 jaar en geen inkomen. Heeft dit invloed op onze AOW en de
AOW partnertoeslag? Mag je als a.s. januari 65 wordt je afkooppensioen uit laten betalen na januari van dat jaar? Reactie infoteur, 05-07-2012
Beste Jan Blok,
De afkoop van een pensioen wordt gezien als extra inkomen, maar is niet van invloed op uw pensioen. Zolang het niet het inkomen van uw vrouw betreft, is er ook geen effect op de AOW partnertoeslag.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Margreet, 01-07-2012 14:43 #91
Van NN een brief ontvangen dat ik op mijn 65e recht heb op 'levenslang ouderdomspensioen' van 390, - bruto per jaar. Men biedt een bruto afkoopsom van 4146, - aan. Omgerekend is dat een bedrag voor ongeveer 10 jaar. Men gaat er dus m.i. vanuit dat ik na mijn pensioen nog slechts 10 jaar leef? Ik krijg dan toch zin om te zeggen " betaal maar jaarlijks uit" in de hoop dat ik er nog 20 jaar plezier van heb, is dit terecht? Reactie infoteur, 01-07-2012
Beste Margreet,
Het is meer dan 10 jaar omdat u moet corrigeren voor de rente die u de komende tijd kunt krijgen als u de afkoopsom op een spaarrekening zet. Ik weet niet met welke rente NN heeft gerekend. U kunt dat navragen en vragen met hoeveel jaren er is gerekend.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jack, 21-06-2012 14:25 #90
Welke gevolgen heeft afkoop van klein pensioen voor een wao uitkering+ Reactie infoteur, 21-06-2012
Beste Jack,
De afkoop van een pensioen is geen inkomen uit huidig werk of iets waardoor uw werkcapaciteit toeneemt. Daardoor heeft het geen gevolgen voor uw WAO uitkering. U moet het wel binnen 7 dagen doorgeven aan het UWV en duidelijk vermelden dat het niet om inkomsten uit werk gaat, maar de afkoop van een pensioen betreft.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Andre Zwijnenberg, 15-06-2012 15:18 #89
Geachte zeemeeuw,

Het betreft de totale waarde van mijn flexsecuritypensioen. ad € 1200, -
Onderstaade is de info die ik ontving van Nat.Nederlanden:
Wordt jouw pensioenuitkering van Flexsecurity pensioen vermoedelijk jaarlijks kleiner dan € 438, 44* bruto (afkoopgrens 2012), dan is afkoop voor de pensioendatum mogelijk. In alle gevallen ontvang je van ons een brief, waarin wij je vragen jouw pensioenspaarpot in één keer te mogen uitkeren. Na aftrek van belasting en sociale verzekeringspremies, ontvang je dan een netto bedrag op je bankrekening. Het bedrag kan invloed hebben op uitkeringen of toeslagen die je op dit moment ontvangt. Je kunt bij de desbetreffende uitkeringsinstantie of de belastingdienst navragen of dit het geval is.

Het bedrag wat dus in pensioenpotje zit is dus in totaal € 1200, - (dit bedrag zal worden uitgekeerd) hier gaat dus e.e.a. vanaf. Wat zal ik dan ongeveer netto overhouden. en is het wel verstandig om dit af te kopen. Wat is uw advies? En wat bedoelt u met de hoogte van uw overige inkomen af. Ik heb nu een modaal inkomen. Reactie infoteur, 15-06-2012
Geachte Andre Zwijnenberg,
1. In het potje zit dus 1.200 euro aan kapitaal. Dat zou per jaar inderdaad een pensioen betekenen dat lager is dan de afkoopgrens, waardoor NN mag afkopen. Afhankelijk van de sommen van NN zou dit een pensioen van ruim minder dan 100 euro per jaar betekenen, denk ik.
2. Of afkoop ook voor u interessant is, hangt vooral af van wat NN u biedt als afkoopsom. Het bedrag kan variëren van het tienvoudige tot het 17-voudige van dit jaarbedrag. Het voordeel van nu laten uitkeren is dat u het geld ook nu hebt. U moet maar afwachten wat de toekomst zal brengen.
3. Meestal wordt afgerekend tegen het bijzondere tarief. Dat kan 52% belasting zijn. Als uw totale inkomen inclusief afkoopsom in 2012 lager is dan € 56.49, kunt u bij uw belastingaangifte 10% van de van de afkoopsom ingehouden belasting terug krijgen:

http://www.financieel.infonu.nl/belasting/81171-inkomstenbelasting-2012-belastingtarieven-en-schijven.html

http://www.financieel.infonu.nl/belasting/62578-bijzonder-tarief-loonheffing.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Andre Zwijnenberg, 15-06-2012 14:35 #88
IK heb in het verleden voor Randstad gewerkt. Nu krijg ik een brief over het afkopen van mijn flexsecuritypensioen. (ik heb blijkbaar een bedrag opgebouwd van totaal € 1200,00 euro). Nu vragen ze mij of ik dit bedrag wil afkopen, omdat het boven een bepaald bedrag komt. Kan dit en hoeveel zou dit bedrag dan netto zijn? Wat kan ik het beste doen? Reactie infoteur, 15-06-2012
Beste Andre Zwijnenberg,
1. Met uw toestemming kan een dergelijk pensioen worden afgekocht. Of u daar goed aan doet hangt van de afkoopsom af. Als die 1200 euro een bedrag per jaar is, moet het afkoopbedrag wel het veelvoudige bedragen.
2. De belastingdienst ziet het als inkomen. Wat u overhoudt hangt dus van de hoogte van uw overige inkomen af.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marcel Vermeer, 10-06-2012 07:07 #87
Indien mijn ex werkgever een klein pensioen wil afkopen, legt dan de Belastingdienst al dan niet een boete op ivm de afkoop? Reactie infoteur, 10-06-2012
Beste Marcel Vermeer,
De belastingdienst legt geen boete op, maar heft wel inkomstenbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Raymond Mingels, 08-05-2012 12:52 #86
Ìk ben nu voor het 4e jaar aan het werk. Daarvoor heb ik naast mijn studie altijd in de horeca gewerkt. Nu heb ik onlangs het overzicht 2012 daarvan ontvangen, hierop staat dat ik € 140, - per jaar pensioen heb opgebouwd. Het betreft geen aanzienlijk bedrag. Is het nu aan te raden dit uit te laten keren of juist om een overdracht naar mijn huidige pensioenfonds te vragen? Reactie infoteur, 08-05-2012
Beste Raymond Mingels,
Het is nog maar de vraag of het pensioenfonds uw pensioen wil afkopen, maar aan de overdracht moeten ze wel meewerken als u dat vraagt
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Desiree, 03-05-2012 12:52 #85
Ik heb bij Delta Lloyd een pensioen lopen. Ik ben nu 50 jaar (mijn man is 53 jaar) en heb nu een afkoopformulier van hun ontvangen. Verzekerd Ouderdomspensioen is 304,23 en Verzekerd nabestaandenpensioen is 218,98. Afkoopbedrag is 2894,77 bruto. Delta Lloyd is wettelijk verplicht loonheffing en zorgpremie in te houden. Ik lees hier dat de berekening van een vrouw 82 jaar is. Klopt deze berekening van Delta Lloyd? Is het beter om deze pensioen te laten staan? Reactie infoteur, 03-05-2012
Beste Desiree,
82 jaar is voor een vrouw in ons land de gemiddelde leeftijd van overlijden, maar vele verzekeraars passen die leeftijd naar eigen inzichten aan. Het is daarom goed om te vragen hoe ze aan hun bedrag komen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Brohm B. P., 23-04-2012 12:30 #84
Mijn vrouw is 60 jaar en haar ex wordt in juni 65. Nu kreeg zij bericht van haar ex dat hij a.s woensdag langs komt met een verzekeringsman van de rvs en dat zij moest tekenen, (afkoop klein pensioen). Maar is zij verplicht om hieraan mee te werken? Want wat ik begreep wordt dit volledig gekort op partnerpensioen, want ik ben 65 jaar en op haar echtscheidingsregeling staat dat het op 65 jarige leeftijd wordt uit gekeerd. Reactie infoteur, 23-04-2012
Beste Brohm B. P.,
Als uw vrouw geen afkoop wil, moet ze ook niet te tekenen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

E. Meijer, 14-04-2012 20:49 #83
In de jaren 90 heb ik een oudedagspensioen opgebouwd bij NN. De uitkering is ingegaan op mijn 60e jaar, een bedrag van € 1200 per jaar. Nu, op mijn 65e is dit bedrag € 322 per jaar. Op mijn vraag of NN dit pensioen zou willen afkopen, kreeg ik het antwoord dat het niet kon omdat het pensioen al was ingegaan.
Ondanks het feit dat het bedrag onder de afkoopgrens is, en dat ik 65 geworden ben en bovendien in het buitenland woon (EU land), waardoor ze nog meer administratieve rompslomp hebben. Is dit antwoord correct van NN?
Met vriendelijke groeten,
E. Meijer Reactie infoteur, 15-04-2012
Beste E. Meijer,
Ik weet niet of NN eigen afspraken in zijn regeling heeft, maar de pensioenwet geeft aan dat een pensioenuitvoerder ook na een termijn van 2 jaar en zes maanden mag afkopen als het bedrag per 1 januari van dat jaar onder de afkoopgrens zit en de gewezen deelnemer of gepensioneerde daarmee instemt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Emile, 13-04-2012 16:53 #82
Officieel mag men het niet inhouden van je bijstandsuitkering… alleen houden gemeenten zich niet aan de wet? vreemdgenoeg. hieronder wat de wet zegt;
Artikel 4.3.5 Inkomsten uit afkoop pensioen.
Met inachtneming van art. 32 1e lid WWB dienen inkomsten in aanmerking genomen te worden voor zover deze betrekking hebben op een periode waarover bijstand wordt ontvangen.
In het geval van afkoop van een pensioen moet worden vastgesteld in welke periode dit anders periodiek zou worden uitbetaald.

Bij afkoop van een ouderdomspensioen is die periode meestal gelegen vanaf de 65-jarige leeftijd.
Bij afkoop van een ouderdomspensioen na de 65-jarige leeftijd van de bijstandsgerechtigde dient de afkoopsom omgerekend te worden naar een maandelijks inkomen en op de uitkering in mindering te worden gebracht.( = afkoopsom / jaren levensverwachting)

dus zal je raadsman maar even aan de tandvoelen en de verekening ongedaan laten maken. Reactie infoteur, 22-12-2019
Beste Emile,
Men mag wel inhouden op een bijstandsuitkering:

https://financieel.infonu.nl/geld/66996-netto-bijstandsuitkering-2019-en-eigen-vermogen.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jean Koster, 29-03-2012 16:18 #81
Is van het overgemaakte bedrag/afkoopsom reeds de belasting verekend? Reactie infoteur, 29-03-2012
Beste Jean Koster,
Het pensioenfonds moet belasting inhouden, maar kan ook teveel of te weinig inhouden, omdat het pensioenfonds niet uw totale inkomen en aftrekposten kent.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Antoon, 28-03-2012 11:15 #80
De levensverwachting van ouderen is minimaal 13 jaar na pensioen. Dan behoort ook de hoogte van de afkoop 13 jaar te zijn. Regelmatig zie ik in mijn kleine afkooppensioen, dat de maatschappij maar 2 of 3 jaar aanhoud. Is hier een uitspraak voor? Wat zijn de minimale jaren dat vermenigvuldigt moet worden met het jaarafkoopbedrag? Reactie infoteur, 28-03-2012
Beste Antoon,
Helaas bestaat daar geen minimum voor maar 2 of 3 jaar is wel erg weinig. U kunt altijd een opgave vragen om te zien welke kosten in rekening worden gebracht. Ook zijn fouten niet uitgesloten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anton, 20-03-2012 22:00 #79
Was of is er een minimum / maximum klein pensioen afkoop bedrag waar de SVB niet op reageert bij het vaststellen van de AOW + toeslag? Reactie infoteur, 21-03-2012
Beste Anton,
Voor de SVB is het afkoopbedrag altijd een extra inkomen. Geen vrijstelling dus.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nel, 18-03-2012 19:17 #78
Mijn man heeft vorig jaar ook een eenmalig afgekocht pensioen ontvangen, maar bijna niets is ervan over van de 4200 euro doordat hij door dit bedrag in schijf 3 terecht kwam. Reactie infoteur, 22-12-2019
Beste Nel,
Dan gaat er inderdaad 42% aan belasting van af. Misschien kan uw man met aftrekposten voor de belastingaangifte 2011 nog in schaal 2 terecht komen:

https://financieel.infonu.nl/belasting/65245-belastingaangifte-2018-en-2019-inkomstenbelasting.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anton, 15-03-2012 22:28 #77
Mijn echtgenoot heeft sept 2010 € 589 bruto / € 363 netto eenmalig afkoop klein pensioen gekregen en ook opgegeven aan de belastingdienst, nu wil de SVB dit bedrag € 589 aftrekken van onze AOW+ toeslag, is dat terecht? ik was toen 65, mijn vrouw 61 en was in 2009 gestopt met werken en heeft geen andere inkomsten. Reactie infoteur, 16-03-2012
Beste Anton,
Een afgekocht pensioen is een naar voren gehaald inkomen. De SVB mag daarmee rekening houden bij de bepaling van de AOW partnertoeslag.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

J. Oxenaar, 11-03-2012 17:43 #76
In 1998 is er een eenmalige premie gestort in het centraal beheer flexibel spaarpensioen. De waarde nu is 403,00 per jaar, en voldoot voor afkoop. Sinds de eenmalige storting is er verder niets meer ingelegd. Kan ik nu al verzoeken om afkoop, of kan dat pas met de pensioenleeftijd? Reactie infoteur, 12-03-2012
Beste J. Oxenaar,
Het pensioenfonds is aan zet om aan te geven dat het uw pensioen wil afkopen, maar u kunt het altijd vragen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

R. van Veen, 11-03-2012 12:04 #75
Ook ik heb net bericht gekregen over de afkoop van een (zeer) klein pensioen
het bedrag wat mij geboden wordt valt me nogal tegen
kunt u mij uitleggen hoe de afkoopsom berekend wordt of berekend zou moeten worden
ik zelf dacht op basis van resterende levensverwachting na 65 van mijzelf plus aantal jaren levensverwachting van mijn nabestaande
verder is het pensioen niet geindexeerd en mijn partner 5 jaar jonger
haar levensverwachting is dus 9 jaar langer dan die van mij

met vriendelijke groeten
r v veen Reactie infoteur, 11-03-2012
Beste R. van Veen,
Men neemt uw levensverwachting als basis en corrigeert de toekomstige betalingen voor de rente. Maar nogal wat fondsen brengen helaas een korting aan die tot grote verschillen onderling kunnen leiden. Van een berekening met 10 jaar uitkering tot 17 jaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

J. L. Stavast, 04-03-2012 14:06 #74
Ik word dit jaar 65 jaar. Ik krijg o.a. twee kleine pensioenen ineens uitgekeerd, waarover ik de maximale belasting zou moeten betalen. Kan ik deze niet laten storten op een bestaande lijfrente uitstelrekening, zodat ik de belasting pas betaal als ik hiervan bedragen ga opnemen? Reactie infoteur, 04-03-2012
Beste J. L. Stavast,
Dat kan niet zonder er belasting over te betalen. U kunt het pensioenfonds wel vragen of ze het bedrag per 2 januari 2013 willen overmaken en niet in 2012.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Obie, 02-03-2012 17:25 #73
Ik ben net met pensioen en wil graag een klein pensioentje bij BPMT afkopen.
Het pensioen bedraagt €451.60 bruto per jaar.
De wettelijke afkoopgrens ligt thans op € 438,44. ik zit daar dus net boven.
Om die reden zegt BPMT niet af te mogen kopen.
Mijn vraag is:
Moet BPMT zich aan deze regelgeving houden of hebben zij de mogelijkheid/bevoegdheid om hiervan af te wijken? Reactie infoteur, 02-03-2012
Beste Obie,
Die wettelijke afkoopgrens voor een klein pensioen is bindend.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Corrie, 02-03-2012 12:41 #72
Ik heb een aanbod van het Pensioenfonds Zorg en Welzijn ontvangen om mijn pensioen af te kopen. Valt de uitkering onder belastingtarief 65- of 65+? Ik ga er van uit 65+ maar wil het zeker weten. Alvast dank voor uw reactie. Reactie infoteur, 02-03-2012
Beste Corry,
Onder welk belastingtarief de afkoop van uw pensioen valt, hangt af van uw leeftijd. Als u nu jonger bent dan 65 jaar gelden niet de 65+ tarieven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sanne, 22-02-2012 18:03 #71
Geachte heer/mevrouw

Ik heb een bericht ontvangen van mijn pensioenfonds klein pensioen af te kopen. Het gaat om een bedrag van 850 euro bruto. Dit heb ik opgebouwd van mijn 15e tot 20e met mijn bijbaan. Momenteel zit ik in een bijstandsuitkering en ik ben 22 jaar. Als ik het nu laat afkopen, wordt dit ingehouden op mijn bijstandsuitkering of niet? Reactie infoteur, 23-02-2012
Beste Sanne,
De afkoop van pensioen wordt gezien als extra inkomen op het moment van afkoop.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Guus, 22-02-2012 12:02 #70
Ik ontvang van het pensioenfonds voor de koopvaardij bruto € 487,68 per jaar
de netto uitkering is € 390,36 per jaar ofwel € 32,53 per maand dat schiet dus niet op.
Is het wettelijk niet toegestaan dit bedrag af te kopen? Ik ben 65 jaar. Reactie infoteur, 22-02-2012
Beste Guus,
De grens voor afkoop van een pensioen ligt net iets lager helaas, € 438,44.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sien, 22-02-2012 10:57 #69
Dank voor uw bericht. U geeft aan dat dit wordt bekeken per pensioenfonds. Maar we spreken hier niet over een pensioenfonds, maar over 2 verschillende niet bij wet verplichte pensioenregelingen van 2 verschillende werkgevers die toevallig geadministreerd worden bij dezelfde verzekeraar. Het lijkt mij dat deze niet bij elkaar gevoegd mogen worden. Ik kan niets in regelgeving terugvinden dat dit ondersteunt. Reactie infoteur, 22-02-2012
Beste Sien,
De wet handelt per pensioenuitvoerder en u schreef: " ik bouw via een andere werkgever, maar toevallig bij dezelfde maatschappij pensioen op". Als die maatschappij geen pensioenuitvoerder is, is hierop inderdaad ook de regeling afkoop pensioen niet van toepassing. In dat geval zult u in de polis moeten bekijken wat de mogelijkheden voor afkoop zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sien, 21-02-2012 16:14 #68
Ik heb bij Zwitserleven een verzoek gedaan tot afkoop van een klein pensioen. Allereerst hebben zij dit gehonoreerd en mij een opgave gedaan van de afkoopwaarde. Voor daadwerkelijke afwikkeling moest ik nog een formulier invullen. Nadat ik dit geretourneerd heb, melden zij mij dat de polis toch niet afgekocht kan worden en wel om de reden dat afkoop alleen mogelijk is als de aanspraken van alle door de maatschappij geadministreerde polissen de wettelijke grens niet overschrijden. Al deze polissen moeten derhalve afkoopbaar zijn. Sinds een half jaar bouw ik via een andere werkgever, en dus geheel andere pensioenregeling, maar toevallig bij dezelfde maatschappij pensioen op. Omdat dit een premiebetalende polis betreft, zou de "oude" pensioenpolis ook niet afkoopbaar zijn. Wie kan mij vertellen of dit kan? Reactie infoteur, 22-02-2012
Beste Sien,
Het pensioen wordt bekeken per pensioenuitvoerder. Per pensioenuitvoerder worden de polissen opgeteld.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marga, 20-02-2012 11:30 #67
De heffingskorting wordt altijd aan mij overgemaakt, dus als ik het goed begrijp veranderd er dan niks omdat ik al genoeg belasting erover betaald heb. Maar ik moet het dus wel doorgeven aan de belastingen? Reactie infoteur, 20-02-2012
Beste Marga,
Ja, het zijn wel inkomsten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marga, 20-02-2012 08:34 #66
Ik heb mijn pensioen afgekocht daar het een eenmalig klein bedrag betrof van 543 euro waarvan ze al belasting hebben ingehouden zodat ik 373 euro er van over heb gehouden. Ik werk al jaren niet meer en heb ook geen eigen inkomen. Moet ik nu nog extra belasting hierover betalen en moet ik het nog opgeven bij de belastingsdienst? Ik doe altijd samen aangifte met mijn partner. Komt hij hierdoor nu in de problemen of valt dat mee? Reactie infoteur, 20-02-2012
Beste Marga,
U hebt ruim 31% belasting betaald terwijl u geen verder inkomen hebt. Hooguit kan dit betekenen dat een deel van uw heffingskorting via u wordt uitbetaald en niet uw vriend. Dat zou een verschuiving betekenen tussen jullie beiden, maar geen nadeel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Christien, 19-02-2012 13:02 #65
Hallo ik heb mijn persoein af gekocht. ik werk niet meer ik snap ff niet wat ik krijg sta op bedracht op bruto 461,65 bevoorbeelt zeg ik en dan opeens wat trek ze af loonerf wat hhou je over daar krijg je geenb antwoordt op wie kan mij ut leggen gr Reactie infoteur, 27-02-2020
Hallo Christien,
Hoeveel belasting wordt ingehouden hangt, af van uw inkomen. Vaak wordt er ook een hoger tarief ingehouden, een bijzonder tarief. Wat te veel is ingehouden kunt u dan terugvragen bij uw aangifte inkomstenbelasting. De belastingtarieven vindt u terug in:

https://financieel.infonu.nl/belasting/125743-inkomstenbelasting-2020-belastingtarieven-en-schijven.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Aad Slot, 06-02-2012 20:26 #64
Welke rekenfactor wordt aangehouden bij de afkoop van een klein pensioen. In 2011 was de gemiddelde levensverwachting van mannen 78,8 jaar. Reactie infoteur, 07-02-2012
Beste Aad Slot,
Welke rekenfactor wordt aangehouden verschilt van pensioenfonds tot pensioenfonds. Sommige fondsen korten in hun berekening fors op bovengenoemde levensverwachting en uit te betalen jaren. Zie hiervoor bijvoorbeeld het onderstaande voorbeeld van Cisca Willems, vraag van 25-1-2012.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Okkerse, 30-01-2012 14:58 #63
Volgens mijn informatie bestaat de regeling dat de afkoopwaarde van een klein
pensioen wordt verdubbeld niet meer… Reactie infoteur, 30-01-2012
Beste Okkerse,
De verdubbeling bij emigratie heb ik weggehaald.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zoe, 26-01-2012 19:20 #62
Met mijn bijbaan heb ik afgelopen jaren 164,52 euro pensioen opgebouwd. Ik ben 24 jaar en heb hier 4 jaar gewerkt. Als er mij afkoop wordt aangeboden, op wat voor bedrag zou ik dan kunnen rekenen wat ze mij aanbieden? Is er een indicatie te geven of een formule op het te berekenen? Ik zou het graag willen weten. Reactie infoteur, 27-02-2020
Beste Zoe,
1. Het pensioenfonds rekent met sterfte- en levenskansen. Men neemt het aantal jaren dat u naar verwachting nog leeft na uw 65e levensjaar maal uw pensioen. Dit corrigeert men vooral voor de rente. Met welke rente precies wordt gerekend en welke korting wordt toegepast in het aantal toegekende jaren, hangt van het betreffende fonds af.
2. U kunt uw pensioen ook meenemen naar een nieuwe werkgever:

https://financieel.infonu.nl/geld/8002-pensioen-een-pensioenbreuk-en-pensioengat-repareren.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Cisca Willems, 25-01-2012 18:52 #61
Mijn ex partner is op 60 jarige leeftijd overleden. We waren 33 jaar getrouwd en ik heb zijn 8 pensioenfondsen aangeschreven voor nabestaandenpensioen. 3 pensioenfondsen gaan het afkopen en er wordt gerekend met een factor 10 (ik ben 60 jaar) en 15,2 zelfs een factor 17,2. Waarom de één 10 en de ander 17,2? Is hier niet een vastgestelde norm voor? Reactie infoteur, 26-01-2012
Beste Cisca Willems,
1. De pensioenwet stelt dat de afkoopvoet zodanig wordt vastgesteld dat er sprake is van een collectieve actuariële gelijkwaardigheid. Dat betekent dat de afkoopvoet van pensioenfonds tot pensioenfonds anders kan zijn door een andere samenstelling van pensioengerechtigden en inleg van gelden.
2. Maar ik vind deze verschillen wel erg groot. Dat zijn grote kortingen. De factor 17,2 is wel precies de factor tot aan de levensverwachting na pensioen. Ik noemde eerder al deze leeftijd van 82 jaar als ijkpunt (zie vraag Flierjans van 15 januari jongstleden).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jermaine, 25-01-2012 11:39 #60
Handige info, alleen 1 vraag. Hoelang duurt het meestal tot dat je het uitbetaald krijgt? Ik kreeg namelijk een brief binnen van ze en ik wou het dus wel doen alleen vroeg ik me af hoelang zoiets duurt voordat je het bedrag dan binnen krijgt. Reactie infoteur, 25-01-2012
Beste Jermaine,
Na uw akkoord hangt dat vooral af van het pensioenfonds. De berekeningen zijn klaar, dus zou het snel (enkele weken) moeten kunnen.
Met vriendelijke groten,
Zeemeeuw

Yvonne, 24-01-2012 20:37 #59
Ik heb bijna 2 jaar gewerkt in Nederland en een pensioen opgebouwd. Nu heb ik een brief ontvangen dat mijn opgebouwde pensioenaanspraken zijn afgekocht per 1 Januari 2012. Ik ben in 2009 geemigreerd naar de Verenigde Staten. Ik betaal geen belasting in Nederland. Er wordt 33.1% belasting ingehouden op de bruto afkoopbedrag. Is dit het laagste belasting tarief? Bovendien lijkt het erop dat er 8.8 jaar pensioen is gerekend voor het afkoopbedrag. Kunnen pensioenbedrijven dit bedrag zelf bepalen en moet je er mee akkoord gaan? Reactie infoteur, 24-01-2012
Beste Yvonne,
1. Als het tegoed lager is dan de afkoopgrens (€ 438,44 in 2012) mag een pensioenfonds dit op eigen initiatief doen en zonder uw akkoord.
2. Voor wie jonger is dan 65 jaar is 33,1% het laagste tarief voor de inkomstenbelasting, maar we kennen ook heffingskortingen (een teruggave) waardoor iemand met een inkomen tot grofweg 6050 euro in een jaar per saldo geen inkomstenbelasting betaalt. Daarvoor moet u wel binnenlands belastingplichtig zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

J. Flierjans, 15-01-2012 11:35 #58
Ik heb naast andere pensioenen ooit in het verleden een klein pensioen opgebouwd dat vanaf 2014 beschikbaar komt en valt onder de afkoop kleine pensioenen.
Maar hoeveel krijg je dan? Hoeveel jaren wordt gerekend voor vrouwen? is er een rekenmodule?
Zijn er nog andere mogelijkheden om bijvoorbeeld dit bedrag in te zetten bij mijn andere pensioen dat bijvoorbeeld via Aechon loopt of misschien mijn ABP pensioen via mijn vorige werkgever.?

Hoor graag van u,
met vriendelijke groet,
Janny Reactie infoteur, 27-02-2020
Beste J. Flierjans,
1. Het pensioenfonds rekent met sterfte- en levenskansen. De levensverwachting voor een vrouw in ons land is grofweg 82 jaar. Men neemt het aantal jaren dat u naar verwachting nog leeft maal uw pensioen en corrigeert dat vooral voor de rente. Met welke rente precies wordt gerekend en of er nog een korting wordt toegepast, hangt van het betreffende fonds af.
2. Of overdracht van pensioen nog mogelijk en zinvol is, kunt u het beste ook vragen aan uw huidige pensioenfonds:

https://financieel.infonu.nl/geld/8002-pensioen-een-pensioenbreuk-en-pensioengat-repareren.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rene van Schendel, 11-01-2012 15:34 #57
Mijn vraag is de volgende"een kennis heeft een tijd ergens gewerkt en is nu werkzaam als zelfstandige. Hij heeft via zijn werkgever een groepsverzekeringscontract en heeft bij Zwitserleven nu een pensioenrecht opgebouwd van €.4.941,-- per jaar maar wil dit eventueel afkopen. Zwitserleven wil dit niet (volgens tel. mededeling) omdat dit boven de grens van het z.g klein pensioen ligt. Mijn vraag is of Zwitserleven hieraan niet mee hoeft te werken en of dit via evt. een procedure kan worden afgedwongen.

Alvast bedankt voor uw respons. Reactie infoteur, 11-01-2012
Beste Rene van Schendel,
De algemene regel is dat het recht tot afkoop bij de pensioenuitvoerder ligt, tenzij in de pensioenafspraken anders is afgesproken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Frits H. Emmerik, 06-01-2012 13:01 #56
Wat zou op onderstaande brief de reactie van de belastingdienst zijn?

Een pensioen bouw ik op om er na mijn pensioengerechtigde leeftijd (65 jaar) van te profiteren. Tot dat moment geldt de uitgestelde loonheffing. Mijn pensioenfonds biedt mij nu aan een (te) klein bedrag af te kopen of in het pensioenfonds achter te laten.

Laat ik het staan, dan rendeert mijn totaal niet langer en moet ik het aan het pensioenfonds over laten welk bedrag ik uiteindelijk op 65-jarige leeftijd krijg uitgekeerd. Gezien de reputatie van dergelijke fondsen, met betrekking tot hun zorgen richting de spaarders, lijkt het me geen vertrouwenwekkende zaak de uiteindelijke uitkering aan de pensioenfondsentak van de graaigrage ‘financiële wereld’ over te laten.

Koop ik het af, dan betaal ik onmiddellijk 33% loonheffing omdat de belastingdienst het bedrag aanmerkt als een ‘bijzondere beloning’. Bijzondere beloning? Het is nota bene mijn (helaas minimale) pensioenopbouw, ooit bestemd om verder te renderen
maar dat het fonds nu liever kwijt dan rijk is, of gedwongen is in afkoop aan te bieden.

Waarom ziet de belastingdienst het als ‘bijzondere beloning’? Niet omdat men de aangeboden afkoop als zodanig beoordeelt, maar, zo werd mij uitgelegd, omdat het bedrag slechts op een reguliere rekening kan worden gestort. En dat feit, alleen dat (!), leidt tot de conclusie: inkomen, dus belasten. Maar het is een bedrag, ooit bedoeld om pensioen op te bouwen. Toch?

Het bedrag, onder de geldende bepalingen van ‘reservering voor pensioen’ en dus onbelast, overboeken naar bijvoorbeeld een rekening ‘banksparen’ (vast tot het bereiken van mijn pensioengerechtigde leeftijd), hetgeen voor mij het meest profijtelijk zou zijn, dat behoort niet tot de mogelijkheden. Het moet niet gekker worden! Reactie infoteur, 06-01-2012
Beste Frits H. Emmerik,
Ik denk dat de belastingdienst niet zal reageren, omdat de regelgeving nu eenmaal is zoals die is. U kunt wel een bijgestelde brief opstellen en vragen hoe u het dan moet aanpakken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

F. H. Emmerik, 28-12-2011 11:26 #55
Vreemd. Telefonisch werd mij meegedeeld dat het pensioenfonds de afkoopsom slechts op een reguliere rekening mag storten. Dat (en geen andere) zou de reden zijn dat het als inkomen wordt gezien en dus als zodanig wordt belast. De rechtvaardige constructie om de belasting uit te stellen (door van pensioenbedrag naar banksparensaldo gaan) wordt dus onmogelijk door de verplichting het afkoopbedrag op een gewone rekening te (moeten) storten. De medewerker vond dat ook een tekortkoming, maar er gebeurt 'wel meer dat vreemd en/of onrechtvaardig is' en toch door niemand wordt aangekaart. ('Zo is het nou eenmaal' is wel het meest gehoorde excuus van moegestreden uitleggers van krankzinnig beleid.)
Dus: laat je het afkoopwaardige pensioen staan (zonder te renderen), dan is het aan het pensioenfonds welk bedrag ze je op je 65ste toekent. Je kunt het afkoopbedrag niet zonder aanslag rechtstreeks naar een gelijkberechtigd fonds (omstandigheden pensioen = omstandigheden banksparen) overhevelen. Dus ben je verplicht nu belasting te betalen of het bedrag zonder renteopbouw te laten staan en de uiteindelijke uitbetaling op je pensioengerechtigde leeftijd aan je pensioenfonds over te laten. Je mag gelukkig zelf beslissen in welke struikjes je je wilt laten trekken om beroofd te worden. Reactie infoteur, 28-12-2011
Beste F.H. Emmerik,
Klopt. Met een gouden handdruk werkt het wel anders. Als die meteen wordt doorgestort naar een stamrecht bv, vindt wel uitstel van belastingheffing plaats. Ook het omzetten van lijfrente in banksparen kan zonder belastingheffing tussentijds, maar een afgekocht pensioen niet. Overdracht van pensioen naar een ander pensioenfonds weer wel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

F. H. Emmerik, 27-12-2011 22:26 #54
Als je die afkoop minus 33% belasting direct laat storten op een rekening 'banksparen', en zo doende nog 7 jaar vastzet tot je pensioengerechtigde 65ste levensjaar, dan moet je toch je belasting pas dan hoeven te betalen, en dus tegen het dan geldende tarief? Reactie infoteur, 27-02-2020
Beste F. H. Emmerik,
De afkoop betaalt u tegen het huidige tarief en de uitbetaling als u 65 bent tegen het dan geldende tarief. Als uw jaarruimte dat toestaat kunt u wel uw inleg weer opvoeren als aftrekpost voor de inkomstenbelasting:

https://financieel.infonu.nl/belasting/67492-berekening-jaarruimte-aftrek-inkomstenbelasting-2019-en-2020.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Peter, 27-12-2011 07:03 #53
Als het opgebouwde pensioen klein maar net boven de wettelijke grens valt, kan ik dan nog steeds vragen om afkoop toe te kennen? Reactie infoteur, 27-12-2011
Beste Peter,
U kunt het vragen, maar het pensioenfonds is niet verplicht om tot afkoop over te gaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ina, 05-12-2011 13:01 #52
Ik heb een bijstanduitkering met huursubsidie en kwijtscheldingen riool en WOZ. Als ik akkoord ga met de afkoop van 5300,00 bruto raak ik dat dan kwijt? Ik heb geen eigen vermogen. Wordt in nov. 2013 65 jaar dus wilde de uitkering uitstellen. Ik heb gebeld naar de pensioenmaatschappij en die vertelde dat als je nu niet akkoord gaat met uitkering dan kunnen de regels veranderen en dan kan ik alles kwijtraken. Klopt dit? Reactie infoteur, 22-12-2019
Beste Ina,
1. De afkoop wordt als extra vermogen gezien maar valt net binnen de grenzen van wat is toegestaan:

https://financieel.infonu.nl/geld/66996-netto-bijstandsuitkering-2019-en-eigen-vermogen.html

2. Dat u alles zou kwijtraken, lijkt me sterk, maar waarschijnlijk is dan afkoop niet meer mogelijk.

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rinus, 27-11-2011 11:46 #51
Ik heb mijn hele leven in de Grafische sector gewerkt en ook pensioen opgebouwd.
Nu kwam ik op mijn 56 ste in de WW en heeft het SVP 5 jaar de pensioen premie doorbetaald. Dus daar heb ik een goed pensioen van over gehouden.
Nu werk ik 2.5 jaar als chauffeur op een gehandicapten bus en betaald ook pensioen premie maar dat is bruto per jaar 321 euro pensioen over hoeveel jaar wordt dan de afkoop berekend?
Bedankt voor uw antwoordt Reactie infoteur, 27-11-2011
Beste Rinus,
Als dit een nieuw pensioen is en het vorige niet is overgedragen, wordt gerekend vanaf het eerste moment dat u als chauffeur pensioenpremie hebt betaald.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

G. Plagge, 27-11-2011 00:13 #50
Geachte medewerker; Van het pensioenfonds Zoetwaren kreeg ik een bericht dat het niet mogelijk is het pensioen af te kopen. Zij stellen dat de afkoopgrens € 213,65 is (2011). Het totale pensioen is € 320,00. Is het per pensioenfonds verschillend? Reactie infoteur, 27-11-2011
C. Plagge,
Neen hoor. Het bedrag voor 2011 is overeenkomstig de pensioenwet artikel 66 in 2011 gelijk aan € 427,29. Wel kan het zijn dat afkoop in een pensioenovereenkomst is beperkt of uitgesloten. Ik zou maar eens vragen waarop hun bedrag is gebaseerd.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

De Wit, 20-10-2011 22:16 #49
Mag je als je november 65 wordt je afkooppensioen uit laten betalen in januari van het volgende jaar. Omdat je in november 30,46% belasting betaald en in januari 15,10% Reactie infoteur, 20-10-2011
Beste De Wit,
Ja, u kunt dat afspreken met het pensioenfonds als u aan de overige voorwaarden voor afkoop van een klein pensioen voldoet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ciska van Geestel, 20-10-2011 14:23 #48
Mijn man is 30 jaar geleden overleden onlangs kwam er toch nog een pensioen om de hoek van het metaalpensioenfonds ik had hier geen weet van werd op schandalige wijze afgekocht met 160 euro na berekening ben ik dus zeker voor duizende euros benadeeld men beroep zich op de clausule van 5 jaar. Reactie infoteur, 20-10-2011
Beste Ciska van Geestel,
Als het gaat om een aantoonbare onjuiste berekening, waarbij het pensioenfonds echt beter had moeten weten, vraag ik me af om welke vijf jaar het gaat. Meer dan vijf jaar na afkoop of alleen na overlijden?
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Silisa, 16-10-2011 22:09 #47
Hierbij wil ik even reageren op de vraag van AK. Er wordt gesteld dat het pensioenfonds dit mag doen, maar als hij nog niet de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, dan is hij niet in alle gevallen verplicht mee te werken aan de afkoop, maar mag hij het laten staan en zodra hij eventueel ergens anders gaat werken het pensioen overdragen. Het pensioenfonds moet binnen een bepaalde termijn de afkoop kenbaar maken, doen zij dit te laat, dan is de deelnemer niet verplicht het pensioen voor pensionering af te laten kopen. Reactie infoteur, 17-10-2011
Beste Silisa,
Klopt, zoals in het artikel aangegeven kunnen er beperkingen zijn, zoals het binnen twee jaar na beëindiging van de deelneming zelf starten van een procedure tot waardeoverdracht.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Aart, 10-10-2011 15:22 #46
Wanneer wordt de hoogte voor het af te kopen pensioen voor 2012 bekend gemaakt?
Ik zit nu € 3,00 boven het vastgestelde bedrag voor 2011, maar PMT wilde het niet afkopen, regels zijn regels zeiden ze! Dank voor de te nemen moeite in deze. Reactie infoteur, 10-10-2011
Beste Aart,
1. De afkoopgrens voor een klein pensioen in 2012 wordt eind december 2011 in de Staatscourant bekend gemaakt. De grens voor afkoop in 2011 werd bijvoorbeeld op 21 december 2010 gepubliceerd.
2. De afkoopgrens pensioenen wordt jaarlijks herzien op basis van de consumentenprijsindexcijfers van het CBS. Als dat bijvoorbeeld 2% wordt, zit u onder de grens. Tot nu toe staat deze inflatie op 2,7%.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

M. Buning, 06-10-2011 15:06 #45
Wat ik mij afvraag is hoeveel wordt berekend nadat je met pensioen gaat als het pensioen lager is dan 427,29 euro? Er wordt vermeld afkoop bij een pensioen per jaar wat dus ingaat als je met pensioen gaat. Dus alsje met pensioen gaat zou dat bruto, als je nog b.v 10 jaar leeft 10 maal 427,29 euro zijn.Maar dat is van tevoren niet bekent. Dus hoe rekenen ze dat? Reactie infoteur, 06-10-2011
Beste M. Buning,
Er wordt gerekend met de gemiddelde maximale leeftijd van een Nederlandse man of vrouw. Dat is het aantal jaren dat u normaliter gemiddeld genomen pensioen zou krijgen. Vervolgens wordt er nog gecorrigeerd voor de rente.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

A. K., 03-10-2011 09:51 #44
Kortgeleden heb ik van een bedrijfspensioenfonds een afkoopaanbod gehad. Dwz, eigenlijk geen aanbod, maar een moeten. Ze sturen een kaart mee waarop ik mijn rekeningnummer dien in te vullen. Op deze rekening wil men het bedrag dan storten. Ik ben 20 jaar geleden 4 jaar werkzaam geweest als bakker. Hiervoor zou ik straks een levenslang pensioen van 71,- bruto per jaar ontvangen. Men zegt dat dit onder het minimum van 427,29 per jaar ligt, en dat men mijn pensioen dus wil afkopen. Is dit inderdaad gerechtigd? Zo ja, wat kan ik het beste met het dit "grote" bedrag doen?
Gewoon vastzetten op spaarrekening tot ik 67 wordt? Reactie infoteur, 03-10-2011
Beste A.K.,
1. Ja, het pensioenfonds mag dit doen omdat het bedrag onder de toegelaten grens is. Als het goed is krijgt u een veelvoud uitgekeerd, maar echt een groot bedrag zal het nooit worden.
2. Voor de actuele spaarrente op een direct opneembare rekening kunt u kijken naar:

http://www.financieel.infonu.nl/sparen/35990-hoogste-rente-sparen-bij-nederlandse-banken.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw.

F. H. J. van Gellekom, 15-09-2011 19:54 #43
Een aanvraag voor afkoop van mijn pensioen is afgewezen omdat ik bruto per jaar meer krijg dan 427,69. Ik krijg bijna het dubbele, wat inhoud dat ik netto per maand 60 euro ga overhouden. Een "wereldbedrag" nietwaar? Het is derhalve niet "afkoopbaar". Maar mag ik dat a.u.b. zelf bepalen? En als ik dan dit besluit zou nemen, dan zitten de aasgieren van de belasting al klaar, klaar om 40% van dit "kapitaal" op te schrokken. Belasting die ik al mijn leven lang heb betaald. Dan wordt je 65 en kan je eventueel van een afkoopbedrag wat extras doen en wordt je zo behandeld. Een schande! Reactie infoteur, 16-09-2011
Beste F. H. J. van Gellekom,
Tja, als een pensioenfonds niet meewerkt is het wel lastig.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rob Grollé, 20-08-2011 09:08 #42
Volgend jaar juli word ik 65 en ik heb dan een netto ABP-pensioen/AOW uitkering van zo'n 1570 euro per maand. Daarnaast krijg ik van Delta Lloyd een bruto uitkering van zo'n 360 euro per jaar.Dit laatste bedrag wil ik graag afkopen bij Delta Lloyd.
Vraag 1:
In 2008 ben ik officieel gescheiden en middels een gerechtelijke uitspraak maken zowel mijn ex-vrouw als ik geen aanspraak op elkanders pensioen/AOW. Als tegenbod heb ik een flinke schuldenlast op mij genomen en bijna voldaan
Nu kreeg ik kortgeleden een brief van de Delta Lloyd dat mijn ex-vrouw een uitkering gaat krijgen van Delta Lloyd van 105 euro bruto per jaar.en dat lijkt mij tegen de regels in. Via ABP is n.l. alles wel goed geregeld.
Vraag 2: Als daarvan afgezien wordt door haar, wordt dan haar bedrag bij mijn bedrag opgeteld en kom ik dan boven het af te kopen bedrag uit? Bijvoorbaat dank voor een reactie.

Rob Grollé, Almere Reactie infoteur, 20-08-2011
Beste Rob Grollé,
1. Neem contact op met Delta Lloyd en wijs hen op de gemaakte afspraken. Waarschijnlijk zult u een kopie van de schriftelijke afspraak met handtekeningen moeten opsturen.
2. Ja, dan zit u boven de grens dat Delta Lloyd zonder uw toestemming mag afkopen, maar u kunt Delta Lloyd wel zelf om afkoop vragen. Daartoe zijn ze niet verplicht, maar vragen kan altijd.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

A. C. Hijmans, 06-08-2011 10:07 #41
Onder het kopje "Pensioenwet" staat de zinsnede: "Maar als de deelname bij het pensioenfonds is gestopt vóór 2007… ". Wàt wordt precies verstaan onder "deelname"? Valt onder deelname ook het nog ingeschreven staan bij een pensioenfonds met een premievrij pensioen ("slaper")? En waar precies in de Pensioenwet (of elders) kan ik terugvinden, dat in dit specifieke geval wèl toestemming van de pensioengerechtigde vereist is? Reactie infoteur, 06-08-2011
Beste A. C. Hijmans,
1. De pensioenwet verstaat onder beëindiging van de deelneming het beëindigen van de pensioenverwerving op basis van een pensioenovereenkomst anders dan door het overlijden van de deelnemer of het ingaan van het ouderdomspensioen.
2. Dat staat niet in deze wet want deze wet geldt sinds 2007. Daarvoor golden echter andere regels.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Eef, 02-08-2011 10:57 #40
Word volgend jaar 65. Heb 2 kleine pensioenen opgebouwd. Bij 2 pensioenfondsen. Nu heb ik een brief ontvangen dat een van hen mij volgend jaar wil uitkopen. Het indicatieve pensioen bij hen is 4500 euro. Mogen zij dit doen en zo ja, is dan het indicatieve pensioen het totaal bedrag dat zij behoren uit te keren? Reactie infoteur, 02-08-2011
Beste Eef,
Dit mag met uw toestemming. Is die 4500 euro het totaal opgebouwde kapitaal?
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Henk, 17-07-2011 11:53 #39
Mijn pensioen wordt door het ABP afgekocht zo heb ik nog twee kleine pensioenen.
In november word ik 65 jaar.
Is het ook mogellijk deze bedragen bruto op een toekomstspaarrekeing (banksparen) bij de Rabo te laten storten.
Fiscaal gezien is het voordeliger om het toekomstsparen in 2011 in vijf jaar te laten uitbetalen.
Dit scheelt m.i 18% IB
Graag uw reactie. Reactie infoteur, 17-07-2011
Beste Henk,
Neen een afkoop van pensioen is geen lijfrente of gouden handdruk en kan niet fiscaal vriendelijk worden doorgestort.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Karssen, 06-07-2011 16:13 #38
Ik heb bij een oude werkgever nog een pensioen bedrag van 4257,- Euro opgebouwd, bij deze werkgever ben ik al ruim 5 jaar niet meer in dienst. Per 1 januari 2011 is het bedrag vastgesteld op € 427,29 per jaar, dus daar kom in nu zeker niet aan. Kan ik aanspraak maken op afkoop? Reactie infoteur, 06-07-2011
Beste Karssen,
Na 5 jaar is het aan het pensioenfonds om voor afkoop te kiezen. U kunt met hen contact opnemen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Toni, 05-07-2011 22:43 #37
Ik ben 32 jaar oud en heb 2,5 jaar in de grafimedia gewerkt onder het pensioenfonds G.B.F
Een klein pensioen heb ik dus opgebouwd (200 euro per jaar). Nu hebben ze mij een brief toegestuurd dat ik het mocht afkopen. hier heb ik niet op gereageerd omdat ik dit niet wil doen maar krijg nu een brief dat ze niet alle gegevens binnen hebben om tot uitbetaling te komen (afkoopsom van 700 euro).

Ben ik verplicht om dat te laten uitbetalen? Reactie infoteur, 06-07-2011
Beste Toni,
Als de deelname bij het pensioenfonds is gestopt vóór 2007, bent u niet verplicht, maar anders wel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Johnny, 15-06-2011 21:14 #36
Ik wordt in september 65 jaar en heb kortgeleden informatie gekregen van mijn eerste pensioenfonds. Het betreft een kleinpensioen van 142,- euro bruto per jaar en de pensioengever gaf aan om dit pensioen te willen afkopen voor ca. 4600,- euro.
Nu vraag ik mij af of er regels zijn wanneer het bedrag moet worden uitbetaald vanwege de belasting heffing, voor of na 65e laten uitbetalen kan wat uitmaken in het netto te ontvangen bedrag, is dit bij u bekend? Daarnaast vraag ik mij af of je dit bedrag bruto/ netto kunt laten overmaken naar een direct ingaande lijfrenteverzekering? Reactie infoteur, 16-06-2011
Beste Johnny,
1. Voor het pensioenfonds geldt wel een termijn van in totaal maximaal 2,5 jaar. Voor u niet. Een paar maanden later uitbetalen kan voor u dus voordelig zijn.
2. Netto doorstorten zal geen probleem zijn als het fonds uw gegevens kent, maar misschien behoort ook bruto doorstorten wel tot de mogelijkheden, net zoals bij een gouden handdruk.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jan, 06-05-2011 15:46 #35
Ik word op 11 september 2011 65 jaar. Kan ik eisen een paar kleine pensioenaanspraken ook in 2012 uit te laten keren, daar ik dan in een lager tarief val? Reactie infoteur, 07-05-2011
Beste Jan,
Eisen kunt u het niet, maar wel vragen. Er is immers altijd een bepaalde verwerkingstijd, waardoor het net over de jaargrens kan worden heen getild.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Daccar, 01-04-2011 15:16 #34
Ik heb zojuist toestemming gegeven aan het Pensioenfonds Schildersbranche om mijn opgebouwde pensioen van 1768,25 bruto af te laten kopen. Wat zal dit netto bedragen? Voorts geeft men aan dit binnen 6 maanden uit te keren, wanneer is dit in de praktijk te verwachten of is dat niet te zeggen? Reactie infoteur, 01-04-2011
Beste Daccar,
1. Hoeveel u krijgt is ondermeer afhankelijk van uw leeftijd en de voorwaarden van het pensioenfonds.
2. Bij een bepaalde leeftijd hoort een levensverwachting die u vermenigvuldigt met het jaarlijkse pensioen en deelt door de jaarlijkse rekenrente van het pensioenfonds.
3. Die zes maanden zijn wel gebruikelijk.
Met vriendelijk groeten,
Zeemeeuw

Rutger, 31-03-2011 14:16 #33
Ik heb een pensioentje opgebouwd van iets meer dan 50 euro bruto per jaar, van een bijbaantje waar ik 14 jaar geleden mee gestopt ben, ik wil dit afkopen. Ben nu 41 jaar. Wat zal dat ongeveer netto uitbetalen? Reactie infoteur, 31-03-2011
Beste Rutger,
Dit kun je het beste aan het pensioenfonds vragen, omdat de regels en voorwaarden niet overal gelijk zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Robbie, 12-03-2011 16:51 #32
Ik heb in november 2010 een brief ontvangen, over afkoop van mijn pensioen voor de landbouw omdat het onder de 400 euro per jaar was, dit heb ik opgestuurd, ben in februari jl 65 geworden, tot nu toe niets gehoord, heb gebeld, er was nog iets niet in orde, hoe lang mag dit uiterlijk duren voor het uitbetaald wordt. Reactie infoteur, 13-03-2011
Beste Robbie,
Gebruikelijk is een termijn van zes maanden. Vaak staat het ook in de brief aangegeven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Martin, 08-03-2011 18:02 #31
U bent niet volledig in de berichtgeving. Als de deelname bij het pensioenfonds gestopt is voor 2007 (ingangsdatum nieuwe pensioenwet),en de voormalige deelnemer(ster) maakt bezwaar tegen afkoop (Euro 427.69) is het betreffende pensioenfonds verplicht dit bezwaar te honoreren, en mag niet tot afkoop worden over gegaan. Dit staat zo in de pensioenwet van 2007. Reactie infoteur, 08-03-2011
Beste Martin,
Dank voor deze aanvulling.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Koen, 04-03-2011 11:41 #30
Ik zet mijn bij bepaalde antwoorden toch wel vraagtekens;
Afkopen van een reeds ingegaan pensioen is doorgaans niet mogelijk; de actuariële afkoopfactoren kunnen dan niet meer toegepast worden. Alleen in specifieke gevallen kan een pensioenfonds besluiten tot afkoop over te gaan.

IPV te verwijzen naar sterftetafels kunt u beter verwijzen naar de pensioenreglementen en afkoopfactoren van het desbetreffende fonds; deze kunnen namelijk per fonds verschillen.

Drakker stelt op 31-08-2010 dat hij ouderdomspensioen, nabestaandenpensioen en wezenpensioen heeft. Natuurlijk, in elke ouderdomspensioenvoorziening zijn nabestaandenpensioen en wezenpensioen meeverzekerd. Dit is een en dezelfde polis. Indien het nabestaandenpensioen (wezenpensioen is eigenlijk altijd op risicobasis) op kapitaalbasis is gebaseerd, zal deze tegelijkertijd met het ouderdomspensioen worden afgekocht.

En als reactie op de vraag & uw antwoord van Wim op 26-09-2010; Pensioenfondsen zijn stichtingen, en mogen geen winstoogmerk hebben. 'profiteren' bestaat niet; elke euro 'winst' moet terugvloeien naar de deelnemers dmv (inhaal)indexaties. Reactie infoteur, 04-03-2011
Beste Koen,
1. Dank voor uw reactie.
2. Iedereen mag zijn vraag stellen zoals hij wil. Daar kan ik niets aan veranderen.
3. Inderdaad zijn pensioenregelementen doorslaggevend en kan e.e.a. individueel anders uitpakken. Maar dat was denk ik wel bekend.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marina, 02-03-2011 05:49 #29
Kan iemand mij a.u.b. vertellen of een eenmalige uitkering van 122 euro m.b.t. pensioenafkoop gevolgen heeft voor de bijstandsuitkering. Volgens mijn klantmanager wordt dit bedrag ingehouden op de uitkering, maar ik heb mijn twijfels. Reactie infoteur, 22-12-2019
Beste Marina,
Niet alle gemeenten rekenen de afkoop van een pensioen tot het inkomen of vermogen, maar het mag wel. Zie ook het artikel:

https://financieel.infonu.nl/geld/66996-netto-bijstandsuitkering-2019-en-eigen-vermogen.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wim, 28-01-2011 19:47 #28
In bovenstaande tekst over heit onderwerp klein pensioen afkopen, staat de opmerking "Bij emigratie naar het buitenland geldt een dubbel afkoop bedrag". In de pensioenwet komt in de artikelen 65 tot en met 69 (over afkoop) het woord emigratie helemaal niet voor. Op welke wettekst is dan deze opmerking gebaseerd? Ik ben hier zeer benieuwd naar omdat het ABP beweert dat sinds 2007 afkoop helemaal niet meer mogelijk is bij emigratie. Ik had gehoopt dit nog te kunnen regelen voor mijn emigratie later dit jaar. Het duurt overigens nog zo'n 9 jaar voordat de uitkering zou beginnen. Met dank voor de hint, Wim Reactie infoteur, 28-01-2011
Beste Wim,
Het woord emigratie staat nergens in de pensioenwet, ook niet bij afkoop. Waar het om gaat is dat het recht op afkoop in de pensioen- en uitvoeringsovereenkomst kan zijn beperkt of uitgesloten. En dat is bij het ABP het geval bij emigratie.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

J. B., 22-01-2011 14:33 #27
Mijn vrouw wordt in augustus a.s. 65, dus pensioen gerechtigde leeftijd. Zij heeft een bruto pensioen van € 236 (t.m.2010) p/jaar opgebouwd bij het ABP. Zal hoogst waarschijnlijk afgekocht worden. Hoe is de formule hiervan? Over hoeveel jaar wordt de uitkering dus berekend. Reactie infoteur, 22-01-2011
Beste J.B.
Het ABP kijkt naar de levensverwachting, telt de bedragen op en corrigeert voor de rente. De precieze waarden waarmee het ABP rekent kan alleen het ABP u geven. Bij een vrouw van 65 is dat grofweg 15 jaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Joke, 17-01-2011 16:21 #26
Ik nog een vraag naar aanleiding van uw antwoord. Het prevut pensioen in ingegaan op 1 september 2007. En het ouderdomspensioen is ingegaan op 1 januari 2010. Van welke datum moet ik uitgaan i.v.m. de 2,5 jaar? Reactie infoteur, 17-01-2011
Beste Joke,
Ook bij het ABP geldt als regel dat de vraag of uw pensioen wel of niet in één keer wordt uitbetaald afhangt van de hoogte van uw opgebouwde pensioen. Als namelijk uw bruto jaarbedrag aan pensioen exclusief AOW op de ingangsdatum van uw pensioen lager is dan de afkoopgrens, betaalt het ABP op uw 65ste de waarde van uw pensioen in één keer uit. Dit staat los van een eventuele VUT.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Joke, 16-01-2011 19:26 #25
Ik krijg van het ABP het grootste pensioen en van het SBZ nog een klein pensioen omdat mijn werkgever in 2004 hier naar toe is overgestapt. Wegens gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid kon mijn totale pensioen niet overgenomen worden. Van september 2007 tot januari 2010 heb ik van SBZ een klein prevut pensioen ontvangen en vanaf 1 januari 2010 tot op dit moment ouderdomspensioen omdat ik in januari 2010 65 jaar ben geworden. Tot nu toe was het bedrag iets te veel om af te kopen. Echter per 1 januari 2011 zit het onder de wettelijke norm. Volgens de informatie van SBZ kan je alleen afkopen op het moment dat het pensioen ingaat en niet tussentijds. Volgens eerdere informatie was dit niet zo en kon dit wel tussentijds. Wat is juist? Reactie infoteur, 17-01-2011
Beste Joke,
De pensioenuitvoerder moet binnen zes maanden na afloop van de periode van twee jaar dat u geen pensioendeelnemer bent, dus in totaal binnen een termijn van 2,5 jaar, u als pensioengerechtigde inlichten en de afkoop uitvoeren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

J. P., 15-01-2011 20:58 #24
Nu er door het afkooppensoen in 2010 al een bruto aangifte is gedaan, moet ik over 2010 nog een keer aangifte belastingen doen, of krijg ik vanzelf een aanslag van de belastingdienst over 2010? Reactie infoteur, 16-01-2011
Beste J.P.,
Wat bedoelt u met bruto aangifte?
Met vriendelijke groeten.
Zeemeeuw

L. H. Hennevelt, 13-01-2011 13:34 #23
Ik krijg pensioen een pensioentje van bruto 31.02 euros netto 25.27 netto van bpf bouw ikwil deze afkopen ik b en nu 70 jaar wat zal ik dan ongeveer ontvangen en hoeveel belasting moet ik dan ongeveer betalen:-) Reactie infoteur, 13-01-2011
Beste L.H. Hennevelt,
1. Hoeveel belasting u moet betalen hangt af van uw totale inkomen. Daaruit blijkt in welke belastingschaal u zit.
2. Als het pensioenfonds meer belasting inhoudt dan dit, kunt u het te veel betaalde terug krijgen bij uw aangifte inkomstenbelasting.
3. De gemiddelde levensverwachting voor iemand van 70 jaar is 7 jaar. Dat betekent waarschijnlijk een afkoopbedrag van tussen de 2200 en 2500 euro bruto. Netto is dat in uw geval tussen de 1800 en 2100 euro.

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jans, 22-11-2010 17:01 #22
Kreeg een afkoop pensioen van 3.200 euro, ik heb een aow en een pensioentje. Moet ik over dat eenmalige afkoop pensioen, waarvan al belasting is ingehouden, nog weer belasting betalen? Reactie infoteur, 22-11-2010
Beste Jans,
Iedereen betaalt over zijn pensioen belasting, ook over de afkoop daarvan helaas.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Paul, 07-11-2010 16:49 #21
Zeemeeuw, bedankt voor de reactie! Nog een vraag: ze wordt pas in juni volgend jaar 65. In september 2008 heeft ze ook een aanbod voor een afkoopsom gehad, toen was het 3.394 euro. Toen kon ze nog weigeren, nu lijkt die keuze er niet te zijn. Is ze nu verplicht om te accepteren, of zou ze nog kunnen wachten tot volgend jaar met accepteren, in de hoop dat de afkoopsom dan nog iets hoger wordt? Bv. door indexering per begin 2011? Reactie infoteur, 07-11-2010
Beste Paul,
Omdat de afkoopsom hoger ligt dan de grens van circa 420 euro, kan het pensioenfonds naar mijn oordeel alleen maar afkopen met uw toestemming. Het is de moeite waard om hierover met het pensioenfonds contact op te nemen. Misschien zijn ze ook bereid om meer te betalen, om toch maar de afkoop af te zijn, dan wel bereid de afkoop nog even uit te stellen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Paul, 07-11-2010 09:59 #20
Mijn vrouw heeft bericht dat haar (enige) kleine pensioen wordt afgekocht voor 5.123 euro. Zelf heeft ze al heel lang geen inkomen. Hoe kan ze zorgen dat hier zo min mogelijk belasting over wordt betaald? Beleggen in een lijfrentefonds? Of proberen net als profvoetballers van een regeling gebruik maken dat het inkomen over bv. 3 jaar verdeeld wordt en daardoor in een lager tarief valt? En/of hiervoor een pensioentje kopen bij een pensioenmaatschappij? Of op een of andere manier dit toevoegen aan mijn pensioenfonds?
Bij voorbaat dank voor de reactie! Reactie infoteur, 07-11-2010
Beste Paul,
1. Bij dit bedrag valt de betalen inkomstenbelasting weg tegen de algemene heffingskorting, waardoor ze per saldo geen inkomstenbelasting hoeft te betalen. Als uw vrouw de algemene heffingskorting al via uw inkomen terug krijgt, betaalt ze, als ze ouder is dan 65 jaar 15,55% belasting en anders 33,45%. In andere gevallen krijgt ze de belasting terug via de aanslag inkomstenbelasting.
2. Ik neem aan dat het pensioenfonds dit bedrag in 1 keer uitbetaalt. Ook als het gespreid wordt uitbetaald, geldt het bovenstaande.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Frans, 02-11-2010 10:38 #19
Vraag: Kan bij het aanbod om het pensioen af te kopen dit ook overgeheveld worden naar een ander nog lopend pensioenfoends waarbij daar dan de waarde vermeerderd wordt met de openstaande vordering van het af te kopen pensioen. Ik kijk uit naar het antwoord. Reactie infoteur, 27-02-2020
Beste Frans,
1. Overheveling is niet mogelijk bij een collectief ontslag. Anders wel, op voorwaarde dat u jonger bent dan 65 jaar. Dit moet binnen zes maanden worden aangevraagd.
2. Zie ook:

https://financieel.infonu.nl/geld/8002-pensioen-een-pensioenbreuk-en-pensioengat-repareren.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wim, 26-09-2010 22:57 #18
Het afkopen van kleine pensioenen vind ik een kromme regeling. Zo heb ik er 3 kunnen afkopen. Jarenlang hebben die fondsen er hun voordelen van gehad. In de bloei van mijn leven had ik dat geld zeer goed kunnen gebruiken, evenals de premie gestopt in die fondsen die mij nu moeten uitkeren. Waarde overdracht zie ik ook als nedelig. Nu, als oudere, ben ik de mening toegedaan dat ik mij nooit meer zou laten chanteren door een bedrijfspensioenfonds. Pensioenfondsen hebben alles naar hun eigen voordelen uitgevogeld. Stop ermee u bij de neus laten nemen. Reactie infoteur, 27-09-2010
Beste Wim,
Vele pensioenfondsen zijn er bovendien niet zo best aan toe. Het is beter om te investeren in een gegarandeerd pensioen of om zelf een pensioen op te bouwen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bas, 20-09-2010 16:47 #17
Ik heb 1 jaar bij een bedrijf gewerkt en krijg nu bericht dat ik mijn opgebouwde pensieon (ongeveer 150 euro) + partnerpensioen (ongeveer 109 euro) kan afkopen. Verderop in de brief staat dat het bedrag van 536 euro en een beetje min de wettelijke bepalingen (belasting neem ik aan) wordt overgeschreven naar mijn rekening! Welk bedrag ga ik ongeveer ontvangen als ik instem met de afkoop van mijn pensioen? Reactie infoteur, 27-02-2020
Beste Bas,
1. Dat hangt af van het totale inkomen in een jaar. Het kan zijn dat het pensioenfonds meer inhoudt, maar dan kunt u dat terugvragen bij de aangifte inkomstenbelasting.
2. Er zijn maximaal 3 belastingschijven voor wie jonger dan wel ouder is dan de AOW-leeftijd. Kijkt u maar eens naar het volgende artikel:

https://financieel.infonu.nl/belasting/125743-inkomstenbelasting-2020-belastingtarieven-en-schijven.html


Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Glenn, 06-09-2010 14:26 #16
Beste Zeemeeuw
Bedankt voor je reactie, maar wat wij graag ook wilde weten is dit bedrag 424,93 een jaarlijks terugkerend bedrag bij pensioen? Reactie infoteur, 06-09-2010
Beste Glenn,
1. Als het geen koopsompolis is, gaat het hier zeer waarschijnlijk om een jaarlijks pensioen.
2. Dat zou betekenen dat uw vrouw dit jaarlijkse bedrag maal een bepaalde factor uitbetaald zou moeten krijgen. Deze factor hangt samen met de levensverwachting van een vrouw van 43 en de rente.
3. Vraag het pensioenfonds naar deze factor. Als deze factor 10 is krijgt uw vrouw eenmalig 4250 euro uitbetaald en zo verder.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Glenn, 03-09-2010 15:29 #15
Mijn vrouw (43) kreeg een brief waarbij zij haar pensioen kan afkopen van 424,93.Als zij dit niet doet, en wij gaan er voor het gemak van uit dat dit bedrag zo blijft tot het pensioen, wat krijgt zij dan als zij met pensioen gaat?
424,93 per jaar minus het dan geldende belasting tarief? Reactie infoteur, 03-09-2010
Beste Glenn,
Als u bedoelt hoeveel uw vrouw netto in handen krijgt is dat inderdaad het bruto bedrag minus het belastingtarief dat bij haar inkomen hoort. Als het pensioenfonds meer belasting inhoudt dan dat, kunt u het te veel betaalde terug krijgen bij uw aangifte inkomstenbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Drakkar, 31-08-2010 12:33 #14
Ik heb een ouderdomspensioen van? 328.69 een nabestaandenpensioen van? 230.08 en een wezen pensioen? 46.02 op gebouwd pensioenfonds horeca & catering voor het jaar 2000 ik ben vanaf aug.met de AOW. mijn echtgenoot is 11jaar jonger het pensioenfonds komt nu met een voorstel om afkoop kan ik dit weigeren? Reactie infoteur, 31-08-2010
Beste Drakkar,
Als al deze pensioenen bij hetzelfde pensioenfonds zijn en dus boven de 420 euro uitkomen kunt u dit weigeren. Het is nog wel mogelijk dat het pensioenfonds dit allemaal als verschillende pensioenen heeft gezien.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ingrid Ploeger, 26-07-2010 14:02 #13
Het kleine pensioen van de vorige vraag van mij is 1246.54 (pensioenkapitaal) en volgens het pensioenfonds stipp kan ik dit niet afkopen. klopt dit Reactie infoteur, 26-07-2010
Beste Ingrid Ploeger,
Het bedrag lijkt me niet het probleem als u met afkoop instemt, maar het moment waarop. Afkoop kan op zijn vroegst pas na 2 jaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ingrid Ploeger, 19-07-2010 10:09 #12
Ik heb een klein pensioen op gebouwd tijdens mijn werk als uitzendkracht, waarschijnlijk krijg ik zo'n 250 euro uitgekeerd per jaar. Kan dit nou afkocht worden of is het "kleine pensioen van 417,94" het pensioenkapitaal. Reactie infoteur, 19-07-2010
Beste Ingrid Ploeger,
U kunt inderdaad de pensioenbeheerder vragen om uw pensioen af te kopen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Raimond, 30-06-2010 18:08 #11
Een pensioen van mij word afgekocht, hiervoor heb ik toestemming gegeven hoelang duurt het dan dat er over gegaan wordt tot het overmaken van het geld? ben nu 29 en heb een paar jaar in de textiel gewerkt en dus een klein pensioen opgebouwd. ben inmiddels ruim 2 jaar werkzaam in een andere branche. Reactie infoteur, 30-06-2010
Beste Raimond,
Dat hangt af van de datum waarmee in de afkoop is gerekend. Als bijvoorbeeld is gerekend tot en met juni 2010 moet het geld er binnen een maand zijn. Het kan geen kwaad om het het pensioenfonds te vragen, want soms sparen ze een aantal afkopen van mensen op, om op een bepaald moment meerdere personen tegelijkertijd hun afgekochte pensioen te betalen. Dan duurt het dus langer.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jan, 17-06-2010 21:17 #10
Hallo, kreeg net een schrijven van de Bedrijfstakpensioenfonds voor de Meubelindustrie en Meubileringsbedrijven dat ik mijn klein pensioen die ik heb opgebouwd a 1.069,20 bruto kan afkopen!
Is dit verstandig?

Mvg, Jan Reactie infoteur, 17-06-2010
Beste Jan,
1. Vraag het pensioenfonds om uitleg over de berekening van het bedrag.
2. Het is afhankelijk van het inkomen hoeveel belasting hier nog vanaf gaat.
3. Het is een relatief klein bedrag, waardoor het pensioenfonds dit waarschijnlijk gewoon eenzijdig mag doen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

W. Spaans, 08-05-2010 16:29 #9
Ik was jaren werkzaam bij KPN, maar onze afdeling is" overgenomen" door SNT een dochter van KPN, met een eigen pensioenfonds. Daardoor is er een pensioenbreuk. Ik heb aan pensioen van SNT bij het bereiken van 65 jaar? 404.00 bruto per jaar, nu willen ze dat afkopen. Van KPN ontvang ik 1.754.00 per jaar, waarom gaat het bedrag van SNT niet automatisch daarbij? Ik wil die afkoop niet, kan ik daar nog iets tegen doen?
En als dat niet zou kunnen, hoeveel kan ik dan verwachten aan afkoopsom? Reactie infoteur, 27-02-2020
Beste W. Spaans,
1. U kunt het pensioenfonds vragen om het kleine pensioen mee te nemen bij de pensioen overdracht van uw reguliere pensioen. Doe dat zo snel mogelijk. Zie ook het artikel:

https://financieel.infonu.nl/geld/8002-pensioen-een-pensioenbreuk-en-pensioengat-repareren.html

2. Hoeveel de afkoop bedraagt hangt ondermeer af van uw leeftijd en de rekenvoeten die worden gehanteerd. Ter indicatie kunt u denken aan een bedrag van 5000 euro bruto.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Janssen J. H., 09-04-2010 05:17 #8
Ik vind dat wat je jaren betaald heb geen exstra inkomen daarvoor heb toen voor moeten betalen en welvrijwillig ook je inkomen was daarvoor lager wij zijn jaren opgehits geworden en nu is er een gaaies die de mensen naait en dat zijn de eliten van de regering het cda. vind alles goed als het maar geld op leverd ik vind als je pensoen de zogenaamde afkoop je alleen belasting hoeft te betalen het minmaal daar dit geld een spaargeld regeling wordt bij afkoop je krijgt nog geen 10 jaar uitgekeerd dit houd in dat bij afkoop de mis in gaat laat het lopen dan kost het hun geld.: ik heb ook een pensoen afgekocht en moest nog 300,00 euro belasting bijbetaling van het geld dat ik uitbetaald kreeg het is toch geld wat je vroegen verdiend had dan had ik toen beter het geld kunnen sparen dan dit toen was de belasting ook nog lager dan nu maar ja we hadden niks te kiezen in de bouw was dit standaard pensoen opbouw janssen Reactie infoteur, 09-04-2010
Beste Janssen,
Het is inderdaad zuur dat ook over een klein pensioen bij afkoop belasting moet worden betaald. Misschien krijgt u bij de aangifte inkomstenbelasting daar nog iets van terug.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

K. Houda, 09-03-2010 15:41 #7
Ik ben in 1991 begonnen met pensoen opbouw toen was ik 27 jaar, maar in 2002 ben ik van werkgever veranderd
en kwam dus bij een andere pensioenfonds voor de textiel groothandel daarvoor was ik bij zwitserleven! maar ik ben in april 2007 werkloos geworden en ben weer sinds april 2008 aan het werk bij een nieuwe werkegever en kom dus weer bij zwitserleven terecht, kan ik nu de opgebouwde pensioen bij de textiel groothandel gewoon meenemen naar de huidige zwitserleven waar ik nu bij zit, . en wat gebeurt er met dat jaar dat ik werkloos was heb ik toen ook een pensioenbijdrage geleverd of heb ik dan een jaar pensieonbreuk? wat kan ik nu doen, ik zou het graag af willen kopen kan dat? Reactie infoteur, 27-02-2020
Beste K. Houda,
1. In feite spreekt u over de mogelijkheden van waardeoverdracht van een pensioen. Voor meer uitleg daarover verwijs ik u naar het artikel:

https://financieel.infonu.nl/geld/8002-pensioen-een-pensioenbreuk-en-pensioengat-repareren.html

2. Of u een pensioen kunt afkopen en of dat voordelig is hangt af van het betrokken pensioenfonds.

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

P. Berends, 01-02-2010 19:04 #6
Ik krijg vanaf nu e1200 aow+pensioen.ook subsidie voor de huur, ziekenfonds, gemeentebelasting.nu heb ik een aanbieding van e4000.bruto ineens.moet ik dan mijn subsidies terug betalen? Reactie infoteur, 02-02-2010
Beste P. Berends,
1. U moet over uw pensioen ineens inkomstenbelasting betalen.
2. Eenmalig is uw inkomen daardoor hoger.
3. Niet elke regeling kent dezelfde voorwaarden qua inkomen en vermogen.
4. Wat u moet doen is bij de regeling navragen of er voor u wat wijzigt in de toeslag of vrijstelling, en als dat zo is of u dan niet in aanmerking kunt komen voor de zogenaamde hardheidsclausule. De belastingdienst, die een aantal toeslagen berekent en uitkeert, kan de hardheidsclausule (dit is een afwijking van normale regels) toepassen, omdat de inkomensverhoging eenmalig is en voortkomt uit de afkoop van een pensioen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

S. K. Th Boersma, 15-11-2009 22:29 #5
Als DGA ontvang ik vanuit mijn BV een klein pensioen van ca. € 260/maand. Voor dit pensioentje is in de BV een bedrag van ruim € 50.000 gereserveerd. Ik ben nu 69 jaar.
Dit pensioen vind ik zo klein dat ik bij nader inzien liever een afkoopbedrag ontvang. Is dit mogelijk? En hoeveel belasting moet ik ongeveer aan de fiscus betalen? De top van mijn jaarlijkse pensioen valt in de 52%.

Met dank voor uw reactie. Reactie infoteur, 16-11-2009
Beste S.K.Th. Boersma,
1. Een pensioen van ca. € 260/maand valt volgens de wet niet onder de afkoop van een klein pensioen, omdat de grens daarvoor slechts op ruim 400 euro per jaar ligt.
2. Aan uw pensioen vanuit de BV zal een pensioenbrief ten grondslag liggen met daarin de verplichtingen en regels vanuit de BV naar u toe en de duur van het pensioen. Wellicht is daarin ook opgenomen hoe eventueel tot afkoop van het pensioen kan worden gekomen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jolanda, 31-10-2009 10:20 #4
Ik heb een afkoopsom gekregen van mijn pensioenfonds van 450,00, uit een pensioen van jaren geleden. Moet ik dit opgeven aan de soc. dienst en wordt dit gekort op mijn bijstandsuitkering. Reactie infoteur, 31-10-2009
Beste Jolanda,
De afkoop van een pensioen wordt gezien als bijzondere beloning. Als het goed is is daar al belasting op ingehouden, maar dat hoeft niet. Deze inkomsten worden als volgt gekort op de bijstandsuitkering: gekeken wordt hoeveel jaar u in redelijkheid anders pensioen zou hebben gehad. Stel dat is 20 jaar. Dan wordt de bijstandsuitkering per jaar gekort met 1/20 deel. Ik weet niet of de sociale dienst hiervoor direct in het gelid springt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Dolf Jacobse, 04-10-2009 18:28 #3
Ik probeer te berekenen wat ik zou ontvangen aan afkoopbedrag bij mijn opgebouwde ouderdomspensoenaanspraak van eur 219,82. Mijn leeftijd is 50 jaar en ik heb hiervoor begin jaren 80 in de horeca gewerkt.
Je hebt hier de sterfetafels gbm 2000-2005 nodig maar die kan ik nergens vinden.
Nu moet ik dus maar aannemen dat het klopt, wat ik krijg.
Heeft u een methode?
Alvast hartelijk dank voor uw reactie.

Met vriendelijke groet,
Dolf Jacobse Reactie infoteur, 05-10-2009
Beste Dolf Jacobse,
Probeert u deze url eens:
http://www.hetrekenbureau.nl/cwb.htm
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

T. Gerritsen, 17-09-2009 22:02 #2
Van welke levensverwachtingen bij mannen en vrouwen wordt door de maatschappijen uitgegaan bij het berekenen van de "kleine" pensioenrechten?
Zit er verschil in de berekening bij mannelijke of vrouwelike uitkeringsgerechten?
Waar kan ik hierover uitgebreidere info winden? Reactie infoteur, 17-09-2009
Beste T. Gerritsen,
1. Bij de opbouw van pensioenrechten wordt geen onderscheid gemaakt naar geslacht. Wel is het zo dat met behulp van levensverwachtingen kan worden geschat, hoeveel waarschijnlijk tot uitbetaling zal komen.
2. Zoekt u op internet maar eens naar het beroep van actuaris.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

A. vd Bosch, 14-06-2009 15:53 #1
Ik kan nergens iets over de tarieven van de belastingdienst vinden val de bedragen van afgekochte pensioenen ook onder de IB iemand met een bedrag onder de 17000,00 en 65 jaar is betaald dan 15.70% is dit juist. Reactie infoteur, 14-06-2009
Beste A. vd Bosch,
Het afgekocht klein pensioen wordt als extra inkomen gezien. Boven een inkomen van € 17.878,- is dat voor een 65 jarige 24,1%, daar onder 15,6%.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 06-12-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Reacties: 266
Schrijf mee!