Een leven zonder geld

Een leven zonder geld Als er één ding is, waar we niet echt zonder kunnen of willen leven, dan is het geld. Zonder geld zou ons dagelijkse leven in feite heel moeilijk, zo niet onmogelijk zijn. Maar er zijn manieren om te ontsnappen aan consumptiedrang en gebrek aan geld.

Leven zonder vast inkomen

Of het nu gaat om de huur, kleding of eten, wie niet elke maand op een vast inkomen kan rekenen, kan zich maar moeilijk handhaven in deze maatschappij. Vaak resteert alleen de gang naar de sociale dienst, een sociaal vangnet dat herhaaldelijk wordt bekritiseerd omdat ook dat niet echt genoeg biedt om royaal van te leven.

Afvalcontainers uitpluizen in plaats van winkelen

Wereldwijd hebben meerdere mensen al met succes geprobeerd om zonder geld uit te komen en ze vinden steeds meer navolging. Ze halen hun voedsel uit afvalcontainers, starten lokale uitwisselingsprojecten of vinden hun inspiratie op portals als wastecooking.com, de fantasie kent geen grenzen.

Ook in ons land zijn er mensen die aan de sociale beperkingen en consumptiewaanzin willen ontsnappen en liever gebruik willen maken van datgene wat altijd voorhanden is. Dag na dag worden er namelijk alleen in Nederland al tonnen voedsel en kleding weggegooid door particuliere huishoudens en groot- en kleinhandel. Dat alles tot grote vreugde van de mensen die de containers uitpluizen. Daarbij worden al dan niet legaal de afvalcontainers van supermarkten en kledingwinkels minutieus doorzocht, daarbij niet zelden een North Face Jack of trenchcoat van H&M buitmakend.

Dumpstern: leven uit containers

Zo ook een Brit die een jaar lang niets kocht en alles zelf maakte of tweedehands aanschafte. De belangrijkste reden voor zijn gedrag, was het idee dat de mens niet meer beseft wat hij consumeert omdat hij vrijwel niets meer zelf produceert. Zou hij dat wel doen, dan zou het hem veel moeilijker vallen om consumptiegoederen zomaar achteloos weg te gooien en op die manier de vicieuze cirkel van massaconsumptie en verspilling in stand te houden. Naar zijn mening, is het zeer wel mogelijk om volledig te leven van “Dumpstern“ zoals het leven uit containers ook wel wordt genoemd.

Onderlinge hulp, maar dan anders

Wereldwijd komen er steeds meer initiatieven tot ontwikkeling die tegenwicht moeten bieden aan onze ongebreidelde consumptiedrang. Common wealth, zo noemt zich de beweging die tot doel heeft gemeenschappelijk bezit boven persoonlijk eigendom te stellen:
  • foodsharing (eten voor iedereen);
  • carsharing (waarbij mensen hun auto met anderen delen);
  • collectief inkopen, koken en eten;
  • delen en ruilen, het geld van de toekomst.

Een nieuwe vorm van baargeldloze burenhulp is het ruilcollectief, een initiatief dat je tegenwoordig overal in Nederland (en de rest van de wereld) terugziet. Hier melden zich ruilgegadigden aan die (meestal tegen tijdseenheden) een bepaalde vaardigheid of voorwerp aanbieden. Dat alles om te garanderen dat alles voor iedereen beschikbaar is en mensen niets nieuws hoeven te kopen.

Het principe van foodsharing

Een ander idee om geld te besparen biedt de homepage van foodsharing. Hierop kan je ingeven dat je levensmiddelen over hebt die je niet meer gebruikt, maar die zonde zijn om weg te gooien. Belangrijk is alleen dat de vervaldatum niet verstreken is. De zogenaamde winkelmandjes worden op een interactieve kaart getoond, en wie wil, kan het komen ophalen.

Alles gratis

Bij onze oosterburen heeft zich in verschillende steden een nieuw concept doorgezet, dat de kritische omgang van consumenten met goederen wil bevorderen. In zogenaamde “Umsonstläden” (letterlijk: gratis winkels) wordt niets verkocht, maar geven klanten dingen weg die niet meer nodig zijn. Wie dat wil, kan tot maximaal drie dingen (van levensmiddelen tot wasmachines) gratis meenemen en ook zelf achterlaten wat hij zelf niet meer gebruikt.

Lees verder

© 2014 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lening bij gemeentelijke kredietbank (sociale lening)Geld lenen om schulden af te lossen, klinkt dat niet tegenstrijdig? In sommige gevallen is het echter noodzakelijk om ee…
Kinderen en geldIn onze samenleving is geld een noodzakelijk bezit. Zonder geld kunnen wij niet meer leven. Goed omgaan met geld begint…
De relatie tussen geld en gelukDe relatie tussen geld en gelukIs er een relatie tussen geld en geluk? Maakt geld gelukkig? Als geld gelukkig maakt, hoeveel geld heb je dan nodig? Bes…

Met ontslagvergoeding 2020 of 2021 hypotheek aflossen?Met ontslagvergoeding 2020 of 2021 hypotheek aflossen?Wie in 2020 of 2021 wordt ontslagen en een ontslagvergoeding of transitievergoeding krijgt, kan daarmee zijn hypotheeksc…
Kind helpen bij aankoop eigen woningKind helpen bij aankoop eigen woningHoe kunt u in 2022 en 2023 uw kind fiscaal slim helpen bij de aankoop van een woning, welke voordelen of nadelen zitten…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 29-04-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.