Geld minder waardevol dan tijd

Geld minder waardevol dan tijd Heeft u zich ooit wel eens afgevraagd wat naast uw gezondheid het meest waardevolle is wat u bezit, uw kostbaarste eigendom? Uw huis? Uw auto? Uw geld? De meeste mensen denken dat geld het meest waardevol is. Per slot van rekening betalen we voor praktisch alles in de wereld met geld en de meesten van ons willen daar ook veel van hebben. Maar geld is niét het meest waardevolle wat we bezitten. Het is onze tijd! Ik wil u graag een aantal redenen noemen waarom tijd meer waard is dan geld.

Tijd waardevoller dan geld

Van Napoleon Bonaparte was algemeen bekend dat hij niet alleen verstand van lichaamsgeur had. Hij hield er ook een heel eigen mening op na over de waardering van tijd en geld, getuige zijn vermaarde uitspraak:

"Er zijn dieven die niet worden bestraft, ook al stelen ze het meest waardevolle van een mens, zijn tijd."

Sommige mensen beseffen dat misschien wel, maar hebben het nooit echt in praktijk gebracht. Waarom wordt er bijvoorbeeld in alle sectoren betaald in uurlonen? Geld is in onze hoofden kennelijk belangrijker dan tijd.

Waarom verdient de baas meer dan mij?

Dat is waarschijnlijk ook de reden dat het nooit zal veranderen dat de CEO veel meer verdient dan de gewone arbeider. En dan te bedenken dat menig gewone werknemer zich vaak harder inspant dan de CEO.

Verantwoording voor de onderneming of niet, de salarissen staan natuurlijk niet in verhouding tot elkaar. Oké, die stelling is niets nieuws maar het is om duidelijk te maken dat we dit denken in termen van uurloon, het idee dat we onze tijd moeten inruilen voor geld, moeten loslaten.

Het gaat er niet om wie meer of langer werkt!

Mensen zeggen vaak: "Ja, maar ik werk veel langer/harder, waarom word ik niet zo goed betaald als die ander? Dat is toch niet eerlijk".

En inderdaad, het ziet er inderdaad heel oneerlijk uit, maar dat komt omdat het principe niet begrepen wordt. Het gaat er niet om wie er harder of langer werkt en al helemaal niet wie het vlijtigste is. Het gaat erom wie in een bepaalde tijd meer waarde voor anderen creëert! Wie zich van dat feit bewust is, heeft al een grote stap naar financiële vrijheid gezet!

Men kan in een half uur een meerwaarde voor anderen scheppen en meer geld verdienen dan iemand die 12 uur werkt, maar die geen meerwaarde voor anderen creëert. Thatís it! Zie het als een elementaire gids naar financiële vrijheid. Als u dat kunt toepassen in uw eigen leven, hoeft u zich geen zorgen over geld meer te maken.

Wie tijd heeft wil meer geld, wie geld heeft wil meer tijd!

Het klinkt op de een of andere manier heel ironisch. De mens wil altijd datgene wat hij niet kan krijgen. Maar dat is de ironie van het leven respectievelijk van het succes:
  • werklozen op zoek naar een nieuwe baan of mensen met een laag inkomen, hebben doorgaans genoeg tijd;
  • rijke mensen daarentegen moeten veel in het leven opgeven, omdat ze er geen tijd voor hebben. Helaas zijn dat vaak vrienden, kinderen, partners of familie.

Beide groepen zijn niet echt gelukkig met hun lot en dat brengt me meteen bij het volgende punt.

Evenwicht vinden tussen tijd en geld!

Óf we hebben geen geld om dingen te ondernemen maar wel genoeg tijd, óf we hebben veel geld maar geen tijd om er iets mee te doen. De sleutel is om een goede balans te vinden tussen geld en tijd. Anders maken beide ons ongelukkig.

Om werkelijk meer balans daarin te vinden, zou u een bepaald gedeelte van uw arbeidstijd zelf moeten kunnen indelen. Het maakt daarbij niet uit wat voor werk u doet of voor wie u werkt. Doe uzelf een plezier en houd ten minste een dag in de week vrij om uitsluitend door te brengen met mensen en dingen waarom u geeft.

Is werkweek van 40 à 50 uur wel noodzakelijk?

Ga op zoek naar iets dat uw hart sneller doet kloppen, iets wat u echt met plezier doet en waarvoor u ook nog goed betaald krijgt. Immers, als we iets met hart voor de zaak doen, wordt dat altijd goed betaald! Helaas heeft de maatschappij ons zodanig geprogrammeerd dat we 40 tot 50 uren per week beroepsmatig actief zijn. Dat staat weliswaar nergens in steen gehouwen, maar in de huidige wereld geldt dat als een onwrikbaar dogma.

Het is zeer belangrijk dat u een goede balans vindt. Anders maakt u zichzelf kapot en ongelukkig omdat u altijd het gevoel hebt dat er iets ontbreekt: óf geld, óf de liefde en genegenheid van familie en vrienden.
© 2013 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is uw oude geld goud waard?Is uw oude geld goud waard?Het komt regelmatig voor dat mensen bij het opruimen van hun eigen huis, of bij het opruimen van het huis van een overle…
Veel geld verdienen - Beleggen in aandelenVeel geld verdienen - Beleggen in aandelenAls je op korte termijn veel geld wil verdienen dan is het wellicht een idee om je geld te gaan beleggen in aandelen. Ee…
Wat doe je met gevonden geld of waardevolle spullen?Wat doe je met gevonden geld of waardevolle spullen?Bijna iedereen is het wel eens overkomen: iets waardevols vinden op straat. Mogelijk vind je geld, een verloren horloge…
Gratis geld lenen bestaat nietGratis geld lenen bestaat nietWanneer is er sprake van te weinig geld? Op het moment dat u niet in staat bent om op vakantie te gaan, of die nieuwe au…

Anti-schoonzoon clausule: schoonkind uitsluiten van erfenisAnti-schoonzoon clausule: schoonkind uitsluiten van erfenisHet klinkt als in een slechte film: de anti-schoonzoon clausule, maar hij bestaat echt. Het is een bepaling die er voor…
Negen tips om te bezuinigen op boodschappenNegen tips om te bezuinigen op boodschappen. Bespaar dagelijks geld zonder daar iets van te merken. Hou geld over om dez…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 13-06-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.