Kinderen en geld

In onze samenleving is geld een noodzakelijk bezit. Zonder geld kunnen wij niet meer leven. Goed omgaan met geld begint al op jonge leeftijd. Het is noodzakelijk om goed met geld om te gaan. Indien er niet goed mee wordt omgegaan, ontstaan er gaten waardoor het geld wegvloeit. Veel mensen hebben een zeer riant inkomen, maar kunnen er niet van rondkomen. Zodra een hoog inkomen wordt combineert met hoge uitgaven, moet er weer meer ontvangen worden om te voorkomen dat er tekorten ontstaan. Veel gezinnen zijn genoodzaakt om met minimale inkomsten rond te komen. Voor deze mensen is het maandelijks een strijd om niet aan het eind van de maand met tekorten te blijven zitten. Deze tekorten moeten namelijk weer verrekend worden met het even minimale inkomen van de maand daarna.

Opvoeding

Hoe iemand met geld omgaat wordt voor een groot deel bepaald door de opvoeding. Het gezin van herkomst bepaald voor een groot deel hoe de kinderen zelf omgaan met geld. Daarbij zijn ook weer meerdere factoren van belang.

Gezin met een minimaal inkomen zonder schulden

Kinderen uit gezinnen met een minimaal inkomen (minima) waarbij de ouders wel maandelijks de eindjes aan elkaar kunnen knoppen, hebben een voorsprong. Deze kinderen zijn namelijk gewend om altijd op te letten hoeveel eruit gaat. Zij beseffen goed dat er wijs omgesprongen moet worden met de beschikbare middelen.

Gezinnen met minimaal inkomen met schulden

Helaas zijn er in Nederland veel gezinnen die maandelijks niet rond kunnen komen. Dit kan veroorzaakt worden door te lage inkomsten en te hoge lasten, maar het kan ook gezinnen betreffen die onverstandig met geld omgaan. Deze mensen gaan het geld waarover ze beschikken uitgeven aan zaken waar ze het niet aan uit zouden moeten geven. Krijgen deze mensen een financiële meevaller dan gaan ze dit niet reserveren voor slechtere tijden, maar gaan het gelijk consumeren aan bijvoorbeeld een dure vakantie. De kinderen uit deze gezinnen gaan deze manier om met geld om te gaan normaal vinden. Zodra ze op zichzelf komen kan het op korte termijn al mis gaan.

Gezinnen met ruime inkomens

Ook gezinnen met een hoog inkomen moeten letten op de financiële opvoeding van de kinderen. De kinderen moeten niet het idee krijgen dat alles mogelijk is. Indien ze altijd de beschikking hebben over voldoende geld krijgen ze geen besef van de waarde. Dit zal vooral zichtbaar worden zodra ze financieel onafhankelijk worden van de ouders. Hun inkomen is waarschijnlijk te laag om hun dure leven te financieren.

Zakgeld

Met het geven van zakgeld moet u vroeg beginnen. Nibud stelt op hun site dat het verstandig is om al te beginnen op zes jarige leeftijd. Het hoeft niet gelijk om vijf euro te gaan u kunt namelijk beginnen met een laag bedrag van bijvoorbeeld maximaal één euro. Ze kunnen hiermee gaan sparen voor een grotere uitgave. Op deze manier leren ze dat geld iets is om zuinig op te zijn. Het is belangrijk dat ze een vast bedrag krijgen op een vast tijdstip. Op deze manier kunnen ze rustig wennen aan de grote wereld.
© 2008 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom bepaalde mensen met schulden altijd schulden houdenMensen die slecht met geld kunnen omgaan, zullen hun leven lang problemen houden met geldzaken. Mensen met hoge inkomens…
Goed met geld omgaan is kwestie van opvoedingGoed met geld omgaan is kwestie van opvoedingKinderen goed leren omgaan met geld is belangrijk voor de toekomst. Op jonge leeftijd geleerde ideeën over geld blijven…
Hoeveel zakgeld geven?Op jonge leeftijd moeten kinderen al zakgeld ontvangen, zodat zij later beter de waarde van geld kunnen inschatten. Het…
Met geld omgaan moet je lerenKinderen moeten op jonge leeftijd al de waarde van geld leren. Ook moeten ze leren hoe ze met geld moeten omgaan. Het ge…
Lekker leven is niet goedkoopLekker leven is niet goedkoopDit lijkt zo loze kreet, maar als je het goed bekijkt is lekker leven niet goedkoop. Bij “lekker” leven hebben we het ni…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 22-10-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.