Gratis, bestaat dat wel?

Gratis, bestaat dat wel? Heeft u zich ook al eens afgevraagd wat in het leven gratis is? Liggen er bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak, dan is de zon gratis. Maar helaas betaalt de huiseigenaar toch energiebelasting. En bestelt u een glaasje water op het terras, dan betaalt u daarvoor. U maakt immers gebruik van een terrasstoel en bediening. En dat kost de ondernemer geld. De vraag is dus niet helemaal onterecht. Krijgen we zaken die echt belangrijk voor ons zijn voor niks? Het antwoord is ja. Misschien niet veel, maar wie goed om zich heen kijkt, zal vaststellen dat sommige dingen echt gratis zijn.

De beste dingen in het leven zijn gratis

"The best things in life are for free". True? Strikt genomen wél want essentiële zaken in het leven zoals vriendschap, liefde en geluk zijn immers niet te koop. Ook al zullen sommige vrouwen beweren dat een dagje uitgebreid shoppen hen volmaakt gelukkig zou maken, het blijft van korte duur. In de regel verhoogt zoiets het persoonlijk geluksgevoel waarschijnlijk niet erg veel. In ieder geval niet tot aan de volgende shoppingtrip.

Financiering tegen nul procent rente

Bij aanschaf van goederen in het duurdere segment zoals personenauto's, wordt vaak geschermd met een financiering tegen nul procent. Maar krediet zonder rente, bestaat dat wel?

Wel kan men met een gerust geweten beweren dat vriendschappen en relaties gratis beschikbaar zijn. In de regel laten zich die in ieder geval niet door middel van een geldelijke transactie afdwingen. Maar laten we ons liever wat minder abstract opstellen. Welke goederen of diensten in het leven krijgt men nog gratis of geschonken?

Gratis downloads

Omdat we ons op dit moment op het internet bevinden, zullen we daar dan maar mee beginnen. Gratis downloads van allerlei aard zijn in overvloed op het web te vinden. En met sommige ervan kunt daadwerkelijk uw voordeel doen. Want niet altijd is het duurste automatisch het beste. En vaak is het niet nodig om schandalig dure software aan te schaffen als er een gratis alternatief is. Toegegeven, de gratis versies zijn qua technische mogelijkheden misschien wat beperkter dan betaalde toepassingen. Maar ze zijn meer dan voldoende voor iemand die in het betrokken interessegebied maar hobbymatig bezig is. Wie er beroepsmatig actief is, heeft uiteraard een professionele toepassing nodig. Maar zelfs daar kan bij aanvang vaak worden volstaan met een eerste gratis versie.

Waarom niet eerst een gratis trialversie testen?

Dat we hier begonnen zijn met gratis software is niet zo verwonderlijk. Er zijn daarbij werkelijk mogelijkheden te over. Ook de gratis trial-versies (testversies) moeten hierbij niet vergeten worden. In veel gevallen kan men de benodigde software voor een bepaalde periode (vaak 30 dagen) gratis testen. Op basis daarvan kan men bij afloop beslissen of men het product daadwerkelijk wil kopen of niet.

World Wide Web bron van gratis diensten

Maar eigenlijk worden op internet heel veel diensten gratis aangeboden. Vaak kan men als aanvulling op de gratis versie ook op een premiumversie "upgraden". Zo kan men van het volledige scala aan functionaliteiten genieten. En laten we vooral platforms als Facebook en dergelijke niet vergeten. Die kosten allemaal niets maar bieden een heleboel nuttige diensten aan. Zo kunt u bv. met de hele wereld contact houden. Vermoedelijk hebben deze fenomenen wél op andere gebieden hun prijs. Vaak gaat er namelijk aanzienlijk veel tijd in zitten. Want hoeveel tijd kan er op dergelijke online platforms wel niet worden gesurft? Maar uiteindelijk is het aan elk van ons om te beslissen hoeveel tijd en/of geld we aan iets willen spenderen.

Het internet brengt daadwerkelijk onnoemelijk veel binnen ons bereik. Waarschijnlijk vinden we nergens zo veel gratis aanbiedingen en diensten als op het World Wide Web. En nergens wordt er zoveel informatie zonder enige kosten aangeboden.

Kopen op internet is geld besparen

Kopen op internet heeft in enkele jaren tijd een geweldige vlucht genomen. Wat online winkelen vooral zo populair maakt is de mogelijkheid om de prijzen van veel aanbieders online te kunnen vergelijken. De prijs van een artikel kan immers sterk afwijken. En dat geldt niet alleen voor de prijs van een flatscreen of mobieltje. Maar ook voor zaken als:
  • beltegoeden;
  • elektriciteitstarieven;
  • autoverzekeringen;
  • en leningen.

Door artikelen en diensten online te vergelijken en te kopen kunt u als consument honderden euro's besparen. Kopen op internet staat gelijk aan:
  • geld besparen;
  • zonder stress en ontspannen winkelen;
  • en zonder de beperking van openingstijden.

Tot de absolute toppers bij winkelen op internet behoren boeken, muziek en elektronische apparaten zoals mobiele telefoons of computers. Lage prijzen, een uitgebreide keuze en snelle levering maken het online aanschaffen van deze artikelen uitermate aantrekkelijk.

Iets ondernemen dat geen geld kost, werkt dat?

Maar ook afgezien van het internet bestaan er absoluut gratis activiteiten en aanbiedingen. Stel u eens voor dat u met vrienden bij elkaar zit en jullie willen iets ondernemen dat geen geld kost. Werkt dat? Ja, een mooie lange wandeling of fietstocht valt u misschien spontaan in. Maar natuurlijk! Geld is daar op dat moment niet voor nodig. Tenzij u onderweg een restaurant of café bezoekt.

En ook een fijne stadswandeling kost normaliter geen vermogen, zolang men zich tenminste niet in alle winkels tot extravagante koopjes laat verleiden. En meestal zijn er in elke stad of dorp wel een à twee restaurants waar u goedkoop kan eten. Oké dat is niet helemaal gratis, maar in ieder geval aanzienlijk goedkoper dan sommige andere gelegenheden. En vaak worden ook dáár smakelijke maaltijden aangeboden. Eenvoudig even rondneuzen en de juiste locatie vinden.

Tip: de homepage van een stad of gemeente bevat meestal een restaurantoverzicht en eventueel ook een verwijzing naar vrijetijdsbestedingen waar u ook meteen de prijzen kunt zien.

Het moet niet altijd veel kosten

In principe is er een overvloed aan ( soms niet helemáál kosteloze) mogelijkheden om uw budget niet al te veel te belasten. Men moet ze alleen willen vinden. Niet altijd moet het veel geld kosten om het leven de moeite waard te maken.
© 2010 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lening zonder renteLening zonder renteLenen tegen nul procent rente, dat klinkt erg verleidelijk. Meteen doen, zou je zeggen. Maar is zon renteloze lening we…
Banken, goedkoop bankieren en betalenBanken, goedkoop bankieren en betalenEen goedkope betaalrekening graag, want het leven is al duur genoeg. Goedkoop bankieren en betalen zo fijn zijn. U kunt…
Een dagje uit kan ook goedkoopEen dagje uit kan ook goedkoopEen dagje uit kunt u zeer duur maken door naar een attractiepark te gaan waar ze hoge tarieven vragen voor entree, parke…
Rente op leningenRente op leningenWie geld nodig heeft moet meestal op zoek naar een passende lening. Banken echter verstrekken een lening niet gratis maa…

Beschadigde eurobiljetten en euromuntenSinds het jaar 2001 moeten wij betalen met de euro in plaats van de gulden. In veel Europese landen kunt u met deze munt…
Advocaat nodig? Wanneer kiezen voor juridisch advies?Bij juridische problemen is het belangrijk dat een bekwaam iemand met inzet de strijd voor je aangaat, zodat je in geval…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 13-01-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.