Hoe kan ik het beste mijn uitgaven budgetteren?

Hoe kan ik het beste mijn uitgaven budgetteren? Budgetbewaking is niet voor iedereen even gemakkelijk te realiseren. Toch is het belangrijk om af en toe kritisch naar je uitgaven te kijken, ook als je geen acute geldzorgen hebt. Je wilt immers niet meer uitgeven dan er binnenkomt; de uitgaven moeten in balans zijn met de inkomsten. Veel mensen weten precies wat hun inkomsten zijn, wat ze uitgeven weten ze niet altijd even goed. Als je alle uitgaven goed in beeld hebt, kun je vaststellen waarop je zou kunnen besparen. Dit geldt niet alleen voor incidentele aankopen, maar juist ook voor de vaste lasten. Besparen kan soms al door hele kleine aanpassingen in het dagelijks leven door te voeren. Misschien zie je niet direct resultaat, maar op de lange termijn zeker wel. Vraag jezelf af of alle uitgaven noodzakelijk zijn en zo ja, of het dan toch niet goedkoper kan. Misschien kun je bepaalde uitgaven zelfs uitstellen tot een later moment. Besparen is niet moeilijk en met het geld wat je overhoudt kun je weer veel andere leuke dingen doen. De meeste mensen weten wel wat er maandelijks binnenkomt aan salaris en andere inkomsten, maar daarnaast is het ook belangrijk om te weten wat je uitgaven zijn. Je kunt namelijk niet meer uitgeven dan je binnenkrijgt. Om de inkomsten en uitgaven in balans te houden, is budgetbewaking heel belangrijk. Je moet weten hoe je financiën in elkaar steken om ze te kunnen aanpassen.

Uitgaven in beeld brengen

De eerste stap in budgetbewaking is bewustwording. Het is belangrijk dat je in de gaten hebt wat je uitgeeft en waarom je dit doet. Je kunt een overzicht krijgen door bijvoorbeeld alle uitgaven te gaan bijhouden in een huishoudboekje of in een Excel bestand op de computer. Hier kun je ook zien welke uitgaven echt noodzakelijk zijn en welke niet. Als je dit consequent volhoudt, krijg je al snel een goed overzicht over alle uitgaven.

Vaste lasten

Als je weet wat je uitgaven zijn, kun je ook kijken waar je de uitgaven zou kunnen verminderen. Niet-noodzakelijke uitgaven kun je wellicht schrappen of uitstellen, maar er zijn altijd vaste lasten waar je niet onderuit kunt. Vaak is het echter wel mogelijk om op deze kosten te besparen.

Besparen op de vaste lasten

Wanneer je in beeld hebt hoe hoog de vaste lasten zijn, kun je gaan kijken op welke manier je hierop zou kunnen besparen. Zo kun je bijvoorbeeld kijken of het zin heeft om over te stappen naar een andere energie-aanbieder, internetprovider of zorgverzekeraar. Vaak kan een overstap je in één klap een grote besparing opleveren.

Overstappen naar andere aanbieders

Als overstappen niet mogelijk is, zijn er vaak nog andere manieren om kosten te verminderen. Zo kan je de energierekening verlagen door kleine aanpassingen doen in je huis, zoals het plaatsen van tochtstrips en het vervangen van gloeilampen door spaarlampen. Dit kost wel geld, maar zal op de lange termijn een besparing opleveren op de energiekosten. Een internetrekening kan omlaag gaan door te kiezen voor een lagere internetsnelheid en een zorgverzekeraar kan misschien de aanvullende verzekering aanpassen.

Besparingen in dagelijks gebruik

Ook in het dagelijks leven is besparen makkelijker dan je denkt. Vaak kun je besparen door je vaste gewoontes licht te veranderen. Heb je bijvoorbeeld wel eens aan het volgende gedacht:
  • Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen
  • Haal stekkers van apparaten die uitstaan uit het stopcontact
  • Doe het licht uit in kamers waar je niet bent
  • Pak vaker de fiets in plaats van de auto
  • Lees de krant via internet
  • Drink kraanwater in plaats van bronwater uit een flesje

Het budget onder controle

Door je uitgaven bij te houden en regelmatig te kijken waar je geld zou kunnen besparen, krijg je controle over je budget. Bovendien is het niet moeilijk als je er even voor gaat zitten. Je kunt door besparingen zelfs aardig wat geld overhouden, waar je dan weer leuke dingen mee kunt gaan doen. Zo zie je dat het zeker loont om de controle over je budget te behouden.

Kasboek

Een eenvoudig kasboek kun je zelf maken.

datum inkomenomschrijvingbedrag datum uitgavenomschrijvingbedrag

Lees verder

© 2014 - 2024 Vriesjestekst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Budgetteren: Vier verschillende methodesBudgetteren: Vier verschillende methodesDe betekenis van budgetteren is kort samengevat dat je jouw uitgavepatroon aanpast aan de inkomsten die je hebt. Met and…
Penningmeester, het offline digitale huishoudboekjePenningmeester, het offline digitale huishoudboekjePenningmeester is een digitaal huishoudboekje dat gebruikt kan worden om overzicht te behouden op je inkomsten en uitgav…
Huishoudboekje: weet hoe je moet budgetteren!Huishoudboekje: weet hoe je moet budgetteren!Geen overzicht hebben over je inkomsten en uitgaven is misschien wel de belangrijkste oorzaak van geldtekort en/of schul…
Budgetbeheer: geld besparenBudgetbeheer: geld besparenMet de economische crisis speelt geld voor iedereen een belangrijke rol. Evenwicht in de inkomsten en uitgaven is essent…

De voor- en nadelen van een basisinkomenDe voor- en nadelen van een basisinkomenHet invoeren van een basisinkomen voor iedereen zonder tegenprestatie heeft voor- en nadelen. Met de toenemende robotise…
Pleegvergoeding 2020 en 2021 (pleegzorgvergoeding)Pleegvergoeding 2020 en 2021 (pleegzorgvergoeding)Wie zorgt voor een pleegkind kan in 2020 en 2021 een pleegvergoeding of pleegzorgvergoeding krijgen. De pleegzorgvergoed…
Bronnen en referenties
  • www.nibud.nl/uitgaven/budgettips.html
Vriesjestekst (6 artikelen)
Laatste update: 10-05-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.