Budgetteren: Vier verschillende methodes
De betekenis van budgetteren is kort samengevat dat je jouw uitgavepatroon aanpast aan de inkomsten die je hebt. Met andere woorden, het is de bedoeling dat je zorgt dat je maandelijks minder geld uitgeeft dan dat er binnenkomt. We willen allemaal het liefst wat geld overhouden aan het eind van de maand, nietwaar? Met deze vier budgetteringsmethodes krijg je inzicht in jouw uitgeefgedrag en leer je om beter met je geld om te gaan.
Het scheppen van een gezond uitgavepatroon begint met het creëren van overzicht
Het zal je verbazen hoeveel mensen er ongemerkt geld uitgeven. Het resultaat is dat zij aan het eind van de maand geen idee hebben waar een groot gedeelte van hun geld nu eigenlijk naartoe is gegaan. Denk aan dingen als buitenshuis lunchen en het kopen van een kop koffie onderweg. Dit lijkt om kleine bedragen te gaan, maar als je al deze dingetjes bij elkaar optelt, dan heb je het over een periode van een maand misschien wel over vele tientallen euro’s. Met elke manier van budgetteren breng je in kaart waar je geld, tot op de cent nauwkeurig, aan wordt uitgegeven.
Maak vooraf een begroting
Om goed te kunnen budgetteren, is het belangrijk om een maandbegroting te maken die de uitgaven van een gemiddelde maand weergeeft. Maak een tabel die uit twee kolommen bestaat. In de ene kolom noteer je je maandelijkse inkomsten en in de andere kolom zet je je maandelijkse uitgaven. Begin met de vaste, maandelijks terugkerende, lasten. Denk hierbij aan huur of hypotheek, verzekeringen, benzine en andere vervoerskosten. Vul de tabel vervolgens aan met huishoudelijke uitgaven, zoals de boodschappen, verzorgingsproducten en een eventueel bezoekje aan de kapper. Wanneer je rookt vul je ook het geld in dat je maandelijks aan sigaretten uitgeeft. Ook is het raadzaam om een vast bedrag aan te houden voor onvoorziene uitgaven, zodat je bijvoorbeeld je wasmachine kunt laten maken als deze kapot gaat of wanneer er een bepaald meubelstuk aan vervanging toe is. Wanneer je alle uitgaven van je inkomsten aftrekt, dan zie je hoeveel je maandelijks tekort komt of overhoudt. Van hieruit kun je verder werken.
Vier verschillende methodes om jouw persoonlijke budget te beheren
Budgetteren kan op meerdere manieren. De ene methode zal je waarschijnlijk meer aanspreken dan de andere. Bij alle methodes zijn inzicht krijgen, aan het eind van je salaris geen stukje maand overhouden en besparen, de hoofddoelen.
Houd je uitgaven bij door te budgetteren met geld in enveloppen
Wanneer je budgetteert middels de enveloppenmethode, dan schijf je op verschillende enveloppen een categorie. Je bepaalt aan het begin van de maand hoeveel geld je per categorie wilt uitgeven. Zo kun je bijvoorbeeld een envelop maken met het woord ‘boodschappen’ erop, zo ook enveloppen met ‘brandstof’, ‘sigaretten’ en ga zo maar door. Doe in elke afzonderlijke envelop het bedrag dat je van jezelf aan die categorie uit mag geven. Op je vaste lasten is het moeilijk om te besparen, maar je
boodschappen kunnen wellicht een stuk goedkoper. Zorg er uiteraard wel voor dat het uiteindelijke bedrag dat je contant in alle enveloppen stopt plus de kosten voor je vaste lasten je maandinkomen niet overschrijdt.
Budgetteren volgens een vaste verdeling
Bij deze vorm van proportioneel budgetteren stel je van tevoren vast hoeveel procent van je inkomen naar vaste lasten, variabele lasten en naar je buffer gaat. Hoe je de percentages verdeelt, is helemaal aan jou. Voor de een zal 40%-40%-20% werken, terwijl voor iemand anders de verdeling 60%-30%-10% gunstiger zal uitpakken. Dit is mede afhankelijk van je inkomen, de hoogste van je vaste lasten en het bedrag dat je maandelijks wilt sparen om een buffer op te bouwen.
Verdeel je inkomsten door te budgetteren per kostenpost
In tegenstelling tot de voorgaande methode, spreek je op voorhand met jezelf een bedrag af per kostenpost. Deze methode heeft veel weg van budgetteren met enveloppen, alleen behoeft deze manier geen contant geld. Aan de ene kant fijn, omdat je geen gedoe hebt met enveloppen en cash en je hoeft niet telkens te pinnen. Aan de andere kant is het wel zaak dat je goed bijhoudt welke bedragen je hebt gepind en in welke post je deze moet plaatsen. Het gebruik van een kasboek of een Excel-sheet kan dit makkelijker maken.
Jij staat op de eerste plaats, sparen staat voorop
Bij deze vierde methode is het uitgangspunt om eerst jezelf te betalen en daarna de overige kosten. Met jezelf betalen wordt het geld reserveren voor een spaarrekening of een buffer bedoeld. Je eerste zorg is het in stand houden of het vergroten van deze rekening of buffer. Met het bedrag dat over is, betaal je je rekeningen en variabele kosten. Deze manier van budgetteren is minder geschikt als moeilijk voor je is om rond te komen. Het gevaar bestaat dan dat je regelmatig je spaarrekening moet aanspreken om je rekeningen te kunnen betalen. Dat kan behoorlijk demotiverend werken.
Voor- en nadelen van budgetteren
Ook al zijn er verschillende manieren om te budgetteren, vaak is er wel een flinke dosis zelfdiscipline voor nodig om je gestelde doel te realiseren. Ook kost het tijd om alle financiën inzichtelijk te krijgen. Je bent er in principe continu mee bezig, omdat elke uitgave, elke euro genoteerd of bijgehouden moet worden. Ook kan het in sommige situaties schokkend zijn om het uitgeefgedrag onder ogen te zien. De tegenhanger is dat je, juist doordat je je financiële situatie inzichtelijk hebt en nu heel bewust met je geld omgaat, toewerkt naar een gezonde situatie met minder geldzorgen.