Kiezen voor diesel of benzine?

Kiezen voor diesel of benzine? Voor sommige mensen is het rijden in een auto met benzinemotor voordeliger dan een auto met een dieselmotor, terwijl dit voor anderen juist precies andersom is. De keuze voor diesel of benzine moet je niet alleen maken op basis van de kosten bij het tanken. Er zijn meer aspecten die bepalen wat voordeliger is. Voor het grootste deel is dit afhankelijk van het aantal kilometers dat je rijdt op jaarbasis. Daarnaast kan ook de manier waarop je de auto gebruikt, bijvoorbeeld vaak in combinatie met een aanhanger, van invloed zijn op de keuze voor diesel of benzine. Hoewel diesel zuiniger en goedkoper is, hoef je voor een benzineauto minder wegenbelasting te betalen. Er is voor elke auto dan ook een omslagpunt te berekenen. Ook in rijgedrag zijn er duidelijke verschillen tussen dieselauto’s en benzineauto’s, al zijn die minder van belang dan de verschillen in de kosten. Voordat je een auto gaat kopen is het belangrijk om goed uit te zoeken wat het beste bij je past.

Autorijden

Autorijden wordt steeds duurder. Niet alleen de verzekeringen en het onderhoud, maar vooral de brandstof die de auto nodig heeft kost veel geld. Het verschilt per auto of je benzine of diesel nodig hebt en dat merk je aan de pomp. Bij de aanschaf van een andere auto kun je kiezen voor een auto met diesel- of benzinemotor. Maar wanneer kun je nu het beste kiezen voor welke brandstof? Al snel wordt er gekeken naar de prijs van de brandstof, die voor diesel een stuk lager ligt dan voor benzine. Dit is echter niet het enige wat van belang is bij de keuzen van de juiste brandstof.

Omslagpunt berekenen

Bij het bepalen van de meest geschikte brandstof, is vooral van belang hoeveel kilometers je wilt gaan rijden in een jaar. Er is een bepaald omslagpunt, dat voor iedere auto verschillend is. Dit is echter gemakkelijk te berekenen op verschillende internetsites. Gemiddeld ligt het omslagpunt voor een nieuwe auto op zo’n 45.000 kilometer per jaar.

Dieselmotor

Wanneer je per jaar een groot aantal kilometers rijdt, kan het voordeliger zijn om voor een dieselmotor te kiezen. Ligt het aantal kilometers dat je aflegt echter onder het omslagpunt, dan is een benzinemotor voordeliger. Daarnaast kan het ook nog een verschil maken of je een oudere of een nieuwere auto kiest. Een nieuwe benzineauto is bijvoorbeeld al snel zuiniger dan een oudere auto met dieselmotor.

Belangrijkste verschillen tussen diesel en benzine

Over het algemeen is diesel een brandstof die zuiniger is dan benzine. Daarnaast is de dieselprijs ook nog eens lager. Toch is het niet altijd voordeliger om een auto met dieselmotor te rijden. Dieselmotoren zijn namelijk wel duurder in aanschaf dan benzinemotoren. Daarnaast is ook de wegenbelasting voor een dieselmotor aanzienlijk hoger dan die van een benzinemotor.

Wegenbelasting

Rijden met een dieselmotor kan dus voordeliger zijn wanneer je veel kilometers maakt. De brandstof is zuiniger en goedkoper. Je moet echter wel meer wegenbelasting betalen. Mede hierdoor kan het voordeliger zijn om een auto met benzinemotor te rijden als je minder kilometers maakt. Je betaalt wel meer voor de benzine, maar de wegenbelasting ligt veel lager. Hierdoor kunnen ook je totale kosten lager uitvallen.

Verschil in rijden

In mindere mate speelt ook het rijgedrag een rol als je gaat bepalen welke brandstof het voordeligst is. Hoewel de verschillen steeds kleiner worden, zijn dieselmotoren en benzinemotoren nog steeds niet precies aan elkaar gelijk. Een dieselmotor heeft bijvoorbeeld bij lage toeren meer trekkracht dan een benzineauto en is daarom meer geschikt voor het trekken van een caravan of paardentrailer. Ook dit kan van invloed zijn als je een keuze wilt gaan maken.

Aanhanger

Ook zonder aanhanger is het verschil tussen een diesel- en benzinemotor vaak goed te merken. Een benzineauto slaat sneller af. Je kunt niet, zoals bij een diesel, de koppeling zomaar op laten komen, maar moet eerst wat gas bijgeven. In alle gevallen is het de moeite waard om, voordat je een auto koopt, uit te zoeken wat het beste bij je past.
© 2014 - 2024 Vriesjestekst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gebruikte auto: Kies je voor benzine, diesel of LPG?Brandstof is duur en het is daarom belangrijk om te kiezen voor een auto met een motor, die past bij jouw specifieke beh…
Benzine, lpg of dieselBenzine, lpg of dieselBrandstof heeft het autorijden de laatste jaren veel duurder gemaakt. Vanaf het begin van 2009 wordt benzine steeds duur…
Auto kopen - Benzine, LPG3 of DieselAuto kopen - Benzine, LPG3 of DieselKoop je een auto rijdend op benzine, diesel of LPG? Wat is nu het voordeligst als je een tweedehands auto koopt: Benzine…
Benzine of diesel: wat rijdt goedkoper?Benzine of diesel: wat rijdt goedkoper?Benzine of diesel auto, welke is voordeliger? Een dieselauto rijdt zuiniger en diesel kost minder per liter dan benzine,…

Geld besparen? Tips om heel wat geld te besparenGeld besparen? Tips om heel wat geld te besparenAls je aan het begin van de maand al door je geld heen bent, doe je of iets verkeerd, of je uitgaven zijn te hoog. Er is…
Echte parels herkennenEchte parels herkennenParels zijn de juwelen uit de zee. Er worden echter enorm veel imitatieparels gemaakt. De meeste parels die om mensen hu…
Bronnen en referenties
  • www.dieselprijs.eu/omslagpunt-diesel.html
  • www.anwb.nl/auto/koop-en-verkoop/auto-kiezen/brandstof
  • www.omslagpunt.com
Vriesjestekst (6 artikelen)
Gepubliceerd: 10-05-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.