Bankrun gemakkelijk gemaakt
Als tegenwoordig een financiële instelling in de problemen raakt, is het nog niet zo gemakkelijk om aan je spaargeld te komen. De geldautomaat spuugt immers niet alles in een keer uit. Wie aan zijn euro´s wil komen, moet die in de regel op voorhand bestellen. Een crash van de bank voltrekt zich doorgaans sneller. Maar er is een elegantere manier om je spaargeld veilig te stellen.
Is je geld op een bank nog wel veilig?
Niet altijd is er reden om uit de woorden van onze hoogwaardigheidsbekleders vertrouwen te putten. Dat bleek weer eens na de uitlatingen van minister Dijsselbloem tijdens de bankencrisis op Cyprus. De wachtrijen bij
banken zouden wel eens onaangenaam lang kunnen worden als spaarders gaan meebetalen aan de redding van banken. Niet nu meteen, maar later.
Gaan spaarders voortaan meebetalen bij redding van een bank?
Na de gebeurtenissen op Cyprus, waarbij voor het eerst spaarders financieel ter verantwoording zijn geroepen, is een nieuw tijdperk aangebroken. De Europese Unie zint op structurele maatregelen om spaarders mede verantwoordelijk te maken voor het echec van banken.
De zorgen van mensen met geld op een
bankrekening nemen dus toe. Moet je het opnemen of niet? En dat terwijl er een eenvoudiger manier is om je spaargeld in veiligheid te brengen, een manier waarbij men de bank en haar adviseurs met een truc verslaat. In plaats van elk uur in de hal van de bank te testen of de geldautomaten nog wel werken, is er een alternatief als je spaargeld op een bankrekening hebt en je 's nachts niet meer rustig kan slapen.
Hoe je spaargeld in veiligheid brengen?
Iemand die geld bij een bank heeft, is formeel gezien schuldeiser. Basta! Maar wat een stress brengt dat tegenwoordig met zich mee! Je leent iets aan de bank waarmee ze een veelvoud aan
kredieten kan verstrekken, aan wie dan ook. Alleen daarom al, zou men zijn geld moeten afhalen en het in een kluis moeten deponeren. Rente-technisch maakt het tegenwoordig weinig uit, maar men zou op die manier wel de waanzin van het lichtvaardig geld uitlenen niet langer ondersteunen. Maar er is een elegantere manier om zijn geld in veiligheid te brengen (zo die al bestaat voor
papiergeld) door de status van schuldeiser te veranderen in die van eigenaar.
Van schuldeiser naar eigenaar
Koppel aan de rekening waarop de euro´s zijn gestald een effectendepot bij dezelfde bank. Op het moment dat er voortekenen van problemen zijn, verstrek je een order en wisselt je spaartegoed om in iets waarvan je eigenaar bent en niet schuldeiser zoals bij direct opvraagbare spaartegoeden en deposito's.
Obligaties en aandelen behoren tot het eigen vermogen
In noodgevallen verstrek je online een order en koopt bijvoorbeeld
obligaties luidend in vreemde valuta: Australië, Canada, Noorwegen, Zwitserland. Valt de bank om, dan maakt dat voor jou niets uit: de obligaties behoren tot je persoonlijke eigendom. Het is vermogen waar de bank geen toegang tot heeft, vermogen dat men alleen maar in bewaring heeft. Of koop snel wat aandelen, maar neem dan wel de koersschommelingen voor lief. Maar ook deze aandelen zijn eigendom. Trouwens, een effectendepot kan je ook overdragen.
Let wel, in certificaten van de eigen bank kan je je spaargeld beter niet omwisselen. In het ergste geval zouden dat achteraf zomaar eens rommelstukken kunnen zijn.
Je spaargeld afhalen is niet verstandig
Natuurlijk kan je je spaargeld ook afhalen en slapen op een bult onder je kussen. Maar die katoenvezels zijn net zo lang iets waard als anderen gelóven dat ze iets waard zijn. Geldbiljetten hebben geen waarde, maar wel een prijs. Maar op de werking van dit bijgeloof kan men zich in de regel wel langer verlaten dan op datgene wat hoogwaardigheidsbekleders verkondigen, met name vlak vóór een weekend!