Marja, 03-04-2020
Mijn partner heeft een nieuwe vriendin het huis is nog niet verkocht. Wij hebben een samenlevingscontract beiden een testament en een levenstestament. Ik heb kinderen mijn partner niet. Nu wil ik samenlevingscontract ontbinden en mijn testament aanpassen. Ik krijg geen medewerking kan ik dit eenzijdig aanpassen of moet dat samen?
BVD
Reactie infoteur, 04-04-2020
Beste Marja,
U kunt een samenlevingscontract ontbinden door uw partner een aangetekende brief te sturen waarin u aangeeft dat het contract wat u betreft ontbonden is. Een testament mag u altijd zelf herroepen. Daar hebt u ook geen toestemming voor nodig.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Bink, 22-02-2020
Goedemorgen,
Wij hebben een pleegdochter waar wij de voogdij over hebben, maar wij willen heel graag dat als ons iets gebeurt dat alles naar haar toegaat.
Omdat ze een pleegkind is hebben we gehoord dat dit niet vanzelfsprekend is en dat we dit allemaal moeten laten vastleggen klopt dit?
Reactie infoteur, 24-02-2020
Goedemorgen Bink,
Wilt u een erfenis of legaat aan een pleegkind achterlaten, dan is een testament noodzakelijk:
https://financieel.infonu.nl/geld/85496-wie-erft-van-stiefmoeder-en-stiefvader.html
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Mike, 20-01-2020
Mijn schoonmoeder is onlangs overleden en in het testament heeft zij mijn schoonvader onterft. Zij leefden reeds 40 jaar gescheiden en apart zonder officieel gescheiden te zijn. Ook niet officieel gescheiden van tafel en bed. Er is in deze geen sprake van een woning en/of inboedel. Slechts een klein geldbedrag. Zij heeft in haar testament bepaald dat alles naar haar kinderen gaat. Mijn schoonvader is niet behoevend en woont zelfstandig zonder zorg. Hij wil nu het testament van mijn schoonmoeder herzien of wijzigen. Volgens mij kan hij dat niet. Nu is mijn vraag: waar heeft hij recht op?
Reactie infoteur, 21-01-2020
Beste Mike,
Schoonvader kan het testament van schoonmoeder niet veranderen. Bovendien mocht schoonmoeder vader onterven:
https://financieel.infonu.nl/geld/79326-echtgenoot-onterven-kan-met-testament.html
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Stekelenburg, 12-01-2020
Mijn ouders hebben een langstlevende testament laten opstellen bij de notaris, en deze geupdate in 2016. Daarin hebben ze een aantal legaten opgenomen die aan de forse kant zijn, gezien hetgeen ze nu nog aan middelen hebben. Ze willen het testament laten aanpassen, maar mijn vader is inmiddels wilsonbekwaam. Is het mogelijk dat het alleen door mijn moeder wordt aangepast?
Reactie infoteur, 15-01-2020
Beste Stekelenburg,
Een testament is een individuele verklaring, een gezamenlijk testament is niet mogelijk. Daarom kan uw moeder haar eigen testament laten aanpassen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Anette, 06-10-2019
Mijn ouders hadden een langstlevenden testament. Na het overlijden van 1 van de 2 is het testament gewijzigd. Ook de langstlevende is nu overleden
Bij overlijden van de eerste ouder was iedereen erfgenaam. Na overlijden van de langstlevende blijken er 2 erfgenamen en 2 legatarissen te zijn.
Hoe gaat de verdeling plaatsvinden?
Reactie infoteur, 07-10-2019
Beste Anette,
Eerst moet het testament van de eerstoverledene worden uitgevoerd en uitbetaald volgens de verdeling die daarbij hoort, daarna die van de langstlevende. Anders gezegd: het testament van overledene 1 kan een beperking zijn voor de verdeling van erfenis 2, maar niet andersom.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
B. J. H. Zinger, 22-09-2019
Komt het nagelaten geld alleen ten goede van de erfgenaam of ook aan diens partner?
Reactie infoteur, 23-09-2019
Beste B. J. H. Zinger,
Dat hangt er van af. Als er geen testament is, gaat de erfenis naar de langstlevende partner, maar per testament kunt u het anders regelen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Hans van de Wouw, 19-08-2019
Goede avond.
Is het mogelijk om een testament buiten de notaris om d.m.v. een laatste wil te wijzigen?
Reactie infoteur, 20-08-2019
Goede avond Hans van de Wouw,
In Nederland kan een testament alleen via een notaris worden gewijzigd. Een notaris kan wel bij u thuis komen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Fiene, 13-08-2019
Mijn zwager heeft een lichte vorm van dementie. Hij wil zijn testament aanpassen en zijn nalatenschap nalaten aan een goed doel. Mag hij bij de notaris zich laten vergezellen door een goede vriend?
Reactie infoteur, 14-08-2019
Beste Fiene,
Waar het vooral om gaat is of de zwager voldoende wilsbekwaam is en het testament volgens zijn wil wordt aangepast. Niet elke notaris zal ook de vriend toegang verlenen en zeker niet als het testament wordt voorgelezen, een concept misschien bijgesteld en tot slot getekend.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Vincent, 31-07-2019
Is het mogelijk om mijn stiefdochter uit mijn testament te verwijderen.
Reactie infoteur, 01-08-2019
Beste Vincent,
Zeker, u bepaalt zelf wie in uw testament komen te staan. Dat zal wel betekenen dat u een nieuw testament door een notaris moet laten opmaken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
C., 18-07-2019
C., 16-07-2019 23:33 #15
Er is een testament opgesteld door mijn vader.
Hij heeft zelf een testamentair executeur gekozen. De beste man is inmiddels overleden. Stel dat mijn moeder heeft aangegeven dat zij iemand anders als testamentair executeur in het testament wil. Wordt de eerste gekozen testamentair executeur op de hoogte gebracht van de wijziging?
Reactie infoteur, 18-07-2019
Beste C,
De executeur testamentair uit het testament van uw vader krijgt dan het verzoek om de erfenis af te handelen, maar mag dit weigeren. De wil van moeder doet er vooralsnog niet toe.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Mijn man is executeur testamentair in het testament wat mijn beide ouders hebben getekend. Mijn vader is overleden en we hebben gezamenlijk de begrafenis geregeld. Maar ik heb het gevoel dat mijn moeder onder druk het testament heeft aangepast. Als mijn moeder een andere executeur heeft gekozen wordt mijn man hier van op de hoogte gebracht?
Reactie infoteur, 19-07-2019
Beste C,
Neen, het testament van uw moeder mag andere bepalingen bevatten dan het testament van uw vader. Ze hebben elk hun eigen testament. De erfgenamen worden na het overlijden (desgevraagd) wel op de hoogte gesteld van de inhoud van een testament en weten zo ook of er een executeur testamentair is benoemd en wie dat zal zijn. Moeder hoeft hier tijdens haar leven geen mededelingen over te doen:
https://financieel.infonu.nl/geld/78557-geheim-testament-als-erfenis.html
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
C., 16-07-2019
Er is een testament opgesteld door mijn vader.
Hij heeft zelf een testamentair executeur gekozen. De beste man is inmiddels overleden. Stel dat mijn moeder heeft aangegeven dat zij iemand anders als testamentair executeur in het testament wil. Wordt de eerste gekozen testamentair executeur op de hoogte gebracht van de wijziging?
Reactie infoteur, 18-07-2019
Beste C,
De executeur testamentair uit het testament van uw vader krijgt dan het verzoek om de erfenis af te handelen, maar mag dit weigeren. De wil van moeder doet er vooralsnog niet toe.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Dorina van Overstraeten, 04-07-2019
Beste, mijn stiefpapa is overleden november vorig jaar. 2 jaar geleden heeft hij zijn testament gewijzigd omdat zijn geadopteerde dochter van zijn overleden ex vrouw niet akkoord was met het huwelijk van mijn stiefpapa en mijn moeder. Hij heeft haar 5 jaar niet meer gesproken of gezien. Hij was 4 jaar gelukkig getrouwd met mijn mama. Daarom wou hij ook dat mijn mama meer recht had op een goede erfenis.en daarvoor heeft hij zijn testament gewijzigd, maar NU bij voorlezen van testament vecht stiefadoptiedochter het aan.en wordt door haar notaris beweerd dat zijn testament niet telt omdat zogezegd wetten gewijzigd zijn… voor mijn mama is dat niet verstaanbare uitleg. hulp heeft ze niet want de notaris die testament gewijzigd heeft is op pensioen.en de notaris die overnam geeft gevoel van wantrouwen omdat ze meewerkt met tegenpartij… kan dit zomaar? dat een testament plots niet meer telt? waarom nog een testament opmaken als er toch geen rekening mee gehouden wordt? Dank voor u hulp
Reactie infoteur, 06-07-2019
Beste Dorina van Overstraeten,
1. Het laatste wettig opgestelde testament telt volgens de wetten die op de sterfdatum van uw stiefpapa november 2018 golden.
2. Een ouder kan een kind niet geheel kan onterven, omdat het recht heeft op een minimale verkrijging (legitieme portie of het reservataire erfdeel genoemd).
3. De minimale verkrijging als er 1 kind is, bedraagt de helft van de nalatenschap en is een vordering in geld. Krijgt het kind volgens het testament minder dan de minimale verkrijging, dan kan dat hiertegen bezwaar maken. Daarmee vervalt niet het testament, maar wordt de verdeling wellicht iets anders. Hoofdregel is dat de uiterste wil van de overledene zoveel mogelijk moet worden uitgevoerd.
4. Geef dus geen akkoord als u niet 100% zeker weet dat het bezwaar terecht is en de aanpassing in de verdeling die wordt voorgesteld klopt. Zo niet, dan stapt het kind maar naar de rechter.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Joop, 25-06-2019
Mijn stiefmoeder is overleden. Er zijn 2 gelijke testamenten op langstlevende, waarin een gelijke verdeling is opgenomen voor alle kinderen bij overlijden beide ouders.mijn vader wil nu zijn eigen kind als enige erfgenaam benoemen. Is herroepen van het testament dan voldoende en mag dat?
Reactie infoteur, 27-06-2019
Beste Joop,
Uw vader gaat over zijn eigen testament en mag zijn testament dus herroepen en daarin alleen zijn eigen kind als erfgenaam benoemen. Als uw vader komt te overlijden, zal het deel van stiefmoeder, dat in beheer van vader was, wel nog volgens het testament van stiefmoeder worden verdeeld.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Martin, 18-06-2018
Kan ik zelf ( zonder notaris ) passages in mijn testament ( zoals vernoemde erfgenamen / vernoemde uitvoerster) herroepen/veranderen?
Als dit zo is hoe doe ik dat dan?
Groet,
Martin.
Reactie infoteur, 28-02-2019
Beste Martin,
Een geldig testament is bij de notaris opgesteld en ingeschreven. Een testament herroepen en wijzigen verloopt dus via de notaris.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Albert, 30-05-2018
Kan een zoon met een volmacht het testament van zijn demente vader herroepen?
Reactie infoteur, 31-05-2018
Beste Albert,
Neen. De notaris heeft het testament geregistreerd en dat zal zo blijven als de notaris zijn zaken en plichten niet heeft verzaakt toen het testament werd opgesteld.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Jacqueline Ewald, 07-03-2018
Goedendag mijn oom heeft een paar jaar geleden een testament gemaakt voor zijn zus (mijn moeder) nu zijn zijn stiefkinderen in een keer weer in beeld en omdat mijn oom erg beïnvloedbaar is gaat hij naar de notaris om een nieuw testament te maken. Maar er staan 2 koffers bij mijn moeder waar spulletjes en papieren in zitten mijn moeder heeft de koffers gekregen (niet in bewaring) verder heeft hij geen familie. Moet mijn moeder de koffers teruggeven? Bvd groet jacqueline E wald
Reactie infoteur, 08-03-2018
Goedendag Jacqueline Ewald,
Wat uw moeder heeft gekregen, hoeft ze niet terug te geven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Sander Philippa, 08-07-2017
Mijn zus is onlangs overleden en wilde ieder van ons een schenking doen. Nu zegt haar man dat hij volgens hun gezamenlijke testament de langstlevende is en daarom niets gaat schenken. Ook zegt hij dat hij het testament over 5 jaar gaat herroepen en dan wel ziet of wij iets krijgen. Mijn vraag is of hij die herroeping van het gezamenlijke testament zomaar kan doen, aangezien het ook het testament van mijn zus is.
Reactie infoteur, 11-07-2017
Beste Sander Philippa,
Haar man kan alleen zijn eigen testament herroepen, niet die van uw inmiddels overleden zus. Haar testament moet dus worden uitgevoerd. Een gezamenlijk testament bestaat in Nederland niet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Ellen, 31-08-2016
Onze oom heeft jaren geleden een testament op laten stellen. Nou was er iemand in zijn leven gekomen die veel invloed had. Als er een nieuw testament wordt opgemaakt moeten wij het oude originele testament dan inleveren voor vernietiging?
Graag antwoord.
Bij voorbaat dank
Reactie infoteur, 01-09-2016
Beste Ellen,
Neen u hoeft het oude testament niet in te leveren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Gerry, 22-07-2016
Goedemiddag,
Ik heb een testament dat ik wil laten veranderen. De belangrijkste vraag van mij is, ik heb bedrag van b.v 12.000 euro
3 kinderen en 6 kleinkinderen. Als ik de kleinkinderen een legaat van 2.000 ieder nalaat gaat dat voor de erfenis van de kinderen waar dan niets meer voor te erven valt. En moet dat bij een notaris geregeld worden of kan dat via een executeur-testamentair die mijn zaken afwikkelt?
Met vriendelijke groet, Gerry
Reactie infoteur, 23-07-2016
Beste Gerry,
Als u tijdens uw leven schenkt, bent u vrij om dat te doen wanneer en hoe u dat wilt. Als het een schenking (legaat) na overlijden is, dan is hiervoor een testament noodzakelijk.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Kees Roggeveen, 17-04-2016
Hallo,
Mijn schoonvader heeft zijn bestaande testament aan laten passen ten gunste van twee van zijn kinderen. Er lag nog een testament van mijn overleden schoonmoeder bij dezelfde notaris wat nog niet uitgevoerd was, en vader als langslevende zgn beheerde. Vader had niet het besef dat dit testament van moeder nog rechtsgeldig was, waardoor er niets terecht komt van zijn wensen na zijn overlijden.
Ik vind dat een notaris het testament van moeder wat nog niet uitgevoerd was, en de consequenties hiervan kenbaar had moeten maken bij vader dan had hij naar mijn mening zijn testament niet in deze vorm laten aanpassen.
De notaris beroept zich dat hij dit niet hoeft te doen en dat hij de wensen van vader heeft vertaald in een testament, hij noemt zich een schrijver.
Ik wil de notaris aansprakelijk stellen voor het niet nakomen van zijn zorgplicht, heb ik hierop kans van slagen?
Reactie infoteur, 18-04-2016
Hallo Kees Roggeveen,
Een notaris moet bekijken of de inhoud van het testament daadwerkelijk is wat de testateur wil, uw vader overziet wat de gevolgen zijn en of het testament uit vrije wil wordt opgesteld. De KNB stelt zelfs dat de notaris er voor in moet staan dat degene die een testament maakt precies datgene krijgt wat bij de omstandigheden past. Dat betekent heel duidelijk dat een notaris meer is dan een schrijver alleen. Hij moet ook toetsen en beoordelen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Griet, 12-09-2015
Als het testament gewijzigd wordt, worden eerdere mensen die in het testament voorkwamen dan gewaarschuwd door de notaris?
Reactie infoteur, 12-09-2015
Beste Griet,
Neen, uw testament is uw geheim:
http://financieel.infonu.nl/geld/78557-geheim-testament-als-erfenis.html
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Klaas Bos, 24-03-2015
Ik wil mijn testament herroepen, maar de notaris bestaat niet meer. Bij wie kan ik dan terecht?
Reactie infoteur, 24-03-2015
Beste Klaas Bos,
U kunt naar elke notaris gaan. Het laatst opgestelde testament telt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Yvonne Daems, 21-11-2014
Als men een testament wil herroepen moet dat dan bij dezelfde notaris waar deze ook is opgemaakt?
Reactie infoteur, 21-11-2014
Beste Yvonne Daems,
Neen u kunt naar elke notaris gaan. Deze zorgt er ook voor dat uw nieuwe testament wordt geregistreerd.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Marianne, 09-10-2014
Ik ben vorig jaar gescheiden en wij hebben een testament op de langst levende… ik wil mijn ex uit mijn testament hebben… wat moet ik dan doen. Heb niet veel geld, dus kan geen dure notarissen betalen. Is een herroeping genoeg om mijn ex uit mijn testament te laten verwijderen?
Met vriendelijke groet
Reactie infoteur, 10-10-2014
Beste Marianne,
U kunt uw testament eenvoudig herroepen door een nieuw testament te laten maken waarin u al uw vorige testamenten en codicillen herroept. Dat kan relatief goedkoop online. Als uw ex niet met naam wordt genoemd in uw bestaande testament, erft hij, nu jullie gescheiden zijn, waarschijnlijk al niets meer van u. Bekijk dus ook de formulering in uw huidige testament om te zien of een herroeping wel nodig is. Een notaris kan u in een eerste gesprek hierover gratis adviseren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Lex Harman, 26-06-2013
Is een briefje sturen naar de notaris (en nabellen) voldoende om een passage uit een testament te laten vervallen?
Reactie infoteur, 26-06-2013
Beste Lex Harman,
Neen dat is niet voldoende. Dan zult u een nieuw testament moeten laten opstellen en het oude testament moeten laten herroepen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw