Testament en echtscheiding: erfenis toch naar de ex?
Stel u en uw partner hebben een paar jaar geleden bij een notaris een testament voor jullie nalatenschap laten opstellen, waarin jullie de verdeling van de erfenis onderling regelen. Stel ook dat jullie inmiddels gescheiden zijn, betekent de echtscheiding dan ook dat het testament niet meer geldig is? Als u niet wilt dat alles naar de ex gaat, dan moet u waarschijnlijk weer naar de notaris, hoe zit dat?
Geldigheid van een testament
Is een testament altijd geldig, ook na een scheiding?
Wanneer een testament bij de notaris is opgesteld en door de notaris is ingeschreven, behoudt een testament zijn geldigheid. Ook als bepaalde erfgenamen niet meer leven, de wetten zijn veranderd of als uw persoonlijke situatie is veranderd. U kunt bijvoorbeeld inmiddels zijn gescheiden, terwijl u eerder knus met uw (inmiddels) ex een testament had laten opstellen waarin jullie elkaar begunstigden. Hoe zit dat dan in de nieuwe situatie?
Ja een testament blijft geldig, let op de gevolgen
Een wettig correct opgesteld testament blijft geldig tot het moment dat het testament door de opsteller van het testament wordt herroepen. Uiteraard kan een testament alleen worden herroepen zolang de erflater zelf nog in leven is en compos mentis is. Van een automatische verjaring is geen sprake. Het testament zal dus, als het niet wordt herroepen door een nieuw testament bij de notaris te laten opstellen, uitgevoerd moeten worden. Ook als bepaalde personen kunnen zijn overleden of u inmiddels gescheiden bent. Een andere verdeling van uw erfenis vraagt om een hernieuwde actie.
Testament aanpassen in verband met echtscheiding
Het kan zijn dat jullie bij een echtscheiding zonder ruzie uit elkaar zijn gegaan en elkaar nog steeds alles gunnen. De realiteit is vaak anders, na een echtscheiding wil de ene partner niet dat de andere partner (inmiddels ex-partner) erft. Als het testament dat nog geldig is, bepaalt dat uw ex van u erft en u inmiddels van mening bent dat dat niet de bedoeling is, dan zult u uw testament moeten laten aanpassen. Herroep dan bij de notaris uw testament. Maar al te vaak wordt vergeten dat er een testament is gemaakt met daarin bindende afspraken voor de erfgenamen.
Erfgenaam overleden
Als een erfgenaam is overleden en de erfgenaam heeft kinderen, dan gaat het erfdeel van de overleden erfgenaam naar zijn kinderen. Het kan zijn dat u prima kon opschieten met de overleden erfgenaam, maar absoluut niet wilt dat een deel van de erfenis naar diens kinderen gaat. Wilt u dit veranderen, dan is wederom een gang naar de notaris nodig om dit te regelen.
Kan uw erfenis indirect bij de ex terecht komen?
Als u het testament niet aanpast, kan uw erfenis bij de ex terecht komen ook al is deze wettelijk gezien niet meer uw erfgenaam. Maar ook als u kinderen hebt die zelf geen kinderen hebben, kan dit gebeuren. Stel u komt te overlijden en hetzelfde geldt een paar jaar later voor een kind waarvan u en de ex ouders zijn. Heeft het kind zelf geen kinderen en geen testament opgesteld, dan gaat de erfenis van uw kind mogelijk naar de ex en dus ook het deel dat uw kind van u heeft geërfd. Zo komt alsnog onbedoeld uw erfenis bij de ex terecht. Ook dat kunt u wellicht voorkomen door een paar slimme bepalingen in uw testament. Vraag uw notaris naar de mogelijkheden van een uitsluitingsclausule waarbij de ex volledig van een erfenis van uw kant wordt uitgesloten.
Bepalingen en clausules in een testament: vraag het uw notaris
Als u toch naar de notaris gaat, is het verstandig om te vragen welke bepalingen en clausules er mogelijk zijn om uw erfenis terecht te laten komen op de plaatsen die u wilt. Misschien hebt u inmiddels wel een nieuwe partner of hebt u een bepaald goed doel voor ogen. De notaris kan u hierbij verder helpen. Uiteraard kan het ook zonder echtscheiding geen kwaad om een bestaand testament eens goed door te lichten, wellicht werkt het document inmiddels anders uit dan jaren geleden uw bedoeling was.
Er is geen testament, gevolgen van een echtscheiding
Niet iedereen laat een testament opstellen om de erfenis te verdelen en dat kan bij een echtscheiding een voordeel zijn. Immers als er geen testament is, gelden de wettelijke regels van erfrecht en die houden in dit geval in dat de ex niets van u erft. Wat wel mogelijk blijft als er geen testament is, is dat als u komt te overlijden en een kind van u dat zelf geen kinderen heeft komt ook te overlijden terwijl de ex nog leeft, dat dan toch een deel van uw geld en nalatenschap bij de ex terecht komt. Misschien is die overweging dan als nog een goede reden om op tijd naar de notaris te gaan.
Lees verder